Odchytavanie leteckych frekvencii radiom?
Odchytavanie leteckych frekvencii radiom?
Stala sa mi taka vec, raz bola u nas v Nitre strasne burka a ja som nechal radio omylom na dvore, dobre donho naprsalo, myslel som ze uz nepojde ale ono nieaky tyzden neslo a potom zacalo v pohode ist, avsak sem tam ked ked leti lietadlo okolo, ale aj ked nie, zachytim nieco ako rozhovor dispecingu a pilota lietadla, je to dost nezrozumitelne ale je to urcite v anglictine, stane sa to niekedy aj viac krat za den, niekedy sa nic neprihodi, co myslite? Je to naozaj rozhovor dispecera s pilotom alebo nieco ine?
-
qwerty-xyz
Fabo napísal:No, teoreticky... ale muselo by ti to radio dobre posahat, letectvo pouzivia AM modulaciu a frekvencie okolo 120 MHz
qwerty ved je jasne, ze na vojensku vysielacku chytis to, co sa ti s normalnym radiom nepodari
k teme: v radiu zrejme doslo k poskodeniu ladiacej casti (je tam tusim cievka) a preto, ti to chyta aj ine frekvencie
Nieco k leteckej komunikacii: http://www.kmitocty.cz/technika/zaklady.htm
Fabo: to, ze pouziva AM nevadi, vacsina radii ju zvlada a civilne letectvo to nijako nesifruje
//a vlastne aj tak som trochu OT, takze: ano, mozu a pravdepodobne to aj su rozhovory pilotov, ale kedze je to v anglictine, tak to budu asi medzinarodne lety, v okoli aeroklubov sa totiz piloti so zemou rozpravaju po slovensky.
k teme: v radiu zrejme doslo k poskodeniu ladiacej casti (je tam tusim cievka) a preto, ti to chyta aj ine frekvencie
Nieco k leteckej komunikacii: http://www.kmitocty.cz/technika/zaklady.htm
Fabo: to, ze pouziva AM nevadi, vacsina radii ju zvlada a civilne letectvo to nijako nesifruje
//a vlastne aj tak som trochu OT, takze: ano, mozu a pravdepodobne to aj su rozhovory pilotov, ale kedze je to v anglictine, tak to budu asi medzinarodne lety, v okoli aeroklubov sa totiz piloti so zemou rozpravaju po slovensky.
-
qwerty-xyz
GothaR napísal:![]()
![]()
![]()
Ved radio je prijimacTo by musel nieco vysielat, aby na neho prisli.
Lokalizovany by mohol byt akurat qwerty, ale to je malo pravdepodobne.
-
nejakymarko
Addict
qwerty-xyz: klud, ja som napisal, ze to je mozne. Preco? Pretoze vy ste sice mali vlastny kanal, ale vzdy to bolo v pasme, ktore nie je verejne ale je rezervovane pre armadu, to mas to iste ako keby si vysielal v pasme 88-108 Mhz, ktore je vyhradene pre FM radia. Ide o to, ze ak by si armada vybrala nejaky vas kanal, tak vy by ste mohli ich komunikaciu rusit a za urcitych okolnosti, by to mohlo byt vazne. Neviem k comu to prirovnat, ale jednoducho v armadnom pasme moze vysielat iba armada a nikto iny.
-
qwerty-xyz
GothaR napísal:qwerty-xyz: klud, ja som napisal, ze to je mozne. Preco? Pretoze vy ste sice mali vlastny kanal, ale vzdy to bolo v pasme, ktore nie je verejne ale je rezervovane pre armadu, to mas to iste ako keby si vysielal v pasme 88-108 Mhz, ktore je vyhradene pre FM radia. Ide o to, ze ak by si armada vybrala nejaky vas kanal, tak vy by ste mohli ich komunikaciu rusit a za urcitych okolnosti, by to mohlo byt vazne. Neviem k comu to prirovnat, ale jednoducho v armadnom pasme moze vysielat iba armada a nikto iny.
-
jukaza
Medium Expert
- Kontaktovať používateľa:
No je to velmi nepravdepodobne pretoze letectvo pouziva uplne ine frekvencie ale moze to byt nejaka blba nahoda...
Mam s tym osobnu skusenost mali sme na chalupe stare radio este z minuleho rezimu...no a to sa dlho nepouzivalo tak som si ho zobral ja a napojil som obycajnu antenu z kablikov atd.. jeden zosilovac a jeden den som tam zachytil rozhovor dvoch pilotov na vetronoch.. takze moze natom neco byt...
Ale je to skor zalezitost nahody+stastia ale.... ked dokazete chytit STV1 na radiu tak preco ne...
Mam s tym osobnu skusenost mali sme na chalupe stare radio este z minuleho rezimu...no a to sa dlho nepouzivalo tak som si ho zobral ja a napojil som obycajnu antenu z kablikov atd.. jeden zosilovac a jeden den som tam zachytil rozhovor dvoch pilotov na vetronoch.. takze moze natom neco byt...
Ale je to skor zalezitost nahody+stastia ale.... ked dokazete chytit STV1 na radiu tak preco ne...