Nabootovat Vistu nie Ubuntu
-
satelitik11
Medium Professional
Nabootovat Vistu nie Ubuntu
naistaloval som tieto dva systemy ale prv co mi bootuje a spusta tak to je Ubuntu .... ale chcel by som Vistu ako to mam zmenit ?? prosim pomozte mi dakujem
-
existpierre
Medium Star
- Kontaktovať používateľa:
v ubuntu si pusti cez ALT+F2
gksudo gedit /boot/grub/menu.lst
tam hore si najdi slovko default. Dole si pozri na ktorej pozicii sa to nachadza. Rata sa to od cisla 1, takze podla toho si tam zadaj take cislo, na akej pozicii sa ti tam windows nachadza. Cize ak mas len ubuntu s jednym jadrom a jeden iny OS, mal by si mat windows ako Others OS, predtym ubuntu, ubuntu safe a memtest, cize windows by mal mat cislo 4
tam hore si najdi slovko default. Dole si pozri na ktorej pozicii sa to nachadza. Rata sa to od cisla 1, takze podla toho si tam zadaj take cislo, na akej pozicii sa ti tam windows nachadza. Cize ak mas len ubuntu s jednym jadrom a jeden iny OS, mal by si mat windows ako Others OS, predtym ubuntu, ubuntu safe a memtest, cize windows by mal mat cislo 4
-
satelitik11
Medium Professional
No neviem jak to je na viste, ale na xpcku mas taky subor ze boot.ini (mal by sa nachadzat rovno na Ccku, popripade ako sa vola tvoj disk)
Tak v nom keby si skusil trosku zmenit poradie, mozno pomoze...
Tiez neviem ci je v tomto nejaky rozdiel medzi Suse a Ubuntu, ale v Suse je celkom prehladny Grub editor, tak skus..
Tak v nom keby si skusil trosku zmenit poradie, mozno pomoze...
Tiez neviem ci je v tomto nejaky rozdiel medzi Suse a Ubuntu, ale v Suse je celkom prehladny Grub editor, tak skus..
-
satelitik11
Medium Professional
-
Šu-Do
Redeemer
netrepte o boot.ini... to nepomoze pretoze WINDOWS nedokaze pracovat s GRUB.. ten tam bude vzdy az dokym sa neprepise MBR cez opravny prikazovy riadok cez WINDOWS CD... v tom pripade zas nepojde nabootovat LINUX...
najlepsie je nastavit v GRUBe aby si to naslo aj ine op systemy... cize tam bude na vyber.. GRUB podporuje aj WINDOWS.. zatial co WINDOWS GRUB nepodporuje
najlepsie je nastavit v GRUBe aby si to naslo aj ine op systemy... cize tam bude na vyber.. GRUB podporuje aj WINDOWS.. zatial co WINDOWS GRUB nepodporuje
-
satelitik11
Medium Professional
-
Šu-Do
Redeemer
pozri co mas v prvom poste.. pekny navod ako sa dostat do nastavenia grubu.. tam si pridas ostatne OP. systemyexistpierre napísal:v ubuntu si pusti cez ALT+F2
-
satelitik11
Medium Professional
skus to este raz cez terminal, ale s prikazom
s gksudo to nejde ani mne...potom to uz len prepises podla toho, co ti poradil Cesar
samozrejme nakoniec to musis ulozit..
Kód: Vybrať všetko
sudo gedit /boot/grub/menu.lstAlebo si nainštaluj z repozitárov aplikáciu startupmanager a parametre si nastav takto: http://www.hojko.com/download.php?id=30789 Toto je konkrétne môj prípad, ty si miesto Windows XP Professional zvolíš Windows Vista.. Dá sa tam nastaviť aj počet sekúnd pred automatickým spustením defaultného operačného systému. 
sudo apt-get install startupmanager-
satelitik11
Medium Professional
toto mi spravi ked prepisem na 4 a nic sa nestane ze sa nezmeni boot
ň
http://www.upload-obrazkov.imghost.sk/v ... 5p7g30.jpg
http://www.upload-obrazkov.imghost.sk/v ... 5p7g30.jpg
lebo nemas prava roota..
napis v terminale prikaz
malo by si vypytat heslo, zadas ho (take iste ako na prihlasovanie do systemu) a spusti sa ti editor v ktorom to prepises a budes to moct aj ulozit...
napis v terminale prikaz
sudo gedit /boot/grub/menu.lst-
satelitik11
Medium Professional
prepac ale v linuxe som novy a neviem ani kde je ten repozitar atd skusil som vyhladat tento program cez alt F2 tam nic skusil som tam kde sa instaluje novy soft tam tiez nic tak mi porad kde to mmam hladat ?filippo napísal:Alebo si nainštaluj z repozitárov aplikáciu startupmanagera parametre si nastav takto: http://www.hojko.com/download.php?id=30789 Toto je konkrétne môj prípad, ty si miesto Windows XP Professional zvolíš Windows Vista.. Dá sa tam nastaviť aj počet sekúnd pred automatickým spustením defaultného operačného systému.Kód: Vybrať všetko
sudo apt-get install startupmanager
//autoeditácia príspevku ( 10 Aug 2008, 20:38 )
okey uz mi nabootuje VISTA ... este ten cas kusok zmenit inac DAKUJEM skusil som to este raz cez ten terminal este ten program poprosim poradit
ak pod pojmom cas myslis dobu, pocas ktorej ti dava na vyber, ktory OS chces spustit, tak to sa nastavuje v tom istom subore, ale je to asi o 3 riadky nizsie
postup je rovnaky, len zmenis cislo z 10 na kolko chces (je to v sekundach)...
a s tym programom..no zrejme to nemas nainstalovane, preto ti to aj nejde spustit cez ALT+F2...takze zadaj v terminale prikaz, ktory ti poradil kolega vyssie (sudo apt-get install startupmanager), zadaj heslo, potom sa ta spyta, ze ci chces pokracovat, stlacis Y a pockas kym to stiahne a nainstaluje..
ale myslim, ze uz ti to bude zbytocne, kedze uz sa ti podarilo nastavit to bootovanie..
a s tym programom..no zrejme to nemas nainstalovane, preto ti to aj nejde spustit cez ALT+F2...takze zadaj v terminale prikaz, ktory ti poradil kolega vyssie (sudo apt-get install startupmanager), zadaj heslo, potom sa ta spyta, ze ci chces pokracovat, stlacis Y a pockas kym to stiahne a nainstaluje..
ale myslim, ze uz ti to bude zbytocne, kedze uz sa ti podarilo nastavit to bootovanie..