Ručná brzda a automatická prevodovka

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
nitrox
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Ručná brzda a automatická prevodovka

Príspevok od používateľa nitrox »

Zdravým, vedeli by ste mi niekto vysvetliť ako funguje ručná, resp parkovacia brzda na automatickej prevodovke ?? Zaujíma ma hlavne či musím zaťahovať ručnú ak stojí auto dlhšiu dobu, napríklad cez noc, aby som elektroniky nemusela stále kontrolovať či je auto v pohybe a zaťahovať brzdy, tým by sa malo zmenšiť aj vybíjanie batérie. Samozrejme, že ak stojí auto hodinu, dve, nieje to asi vôbec problém, ale ak stojí týždeň myslím, že sa to už prejaví aj na baterke, ale ak by som zatiahol ručnú a na prevodovke zaradil N, nemal by tam byť žiaden problém.

Aby som to upresnil, ja to tak robím, nepíšte preto odpovede: jednoducho to tak urob.
Chcem jednoducho vedieť ako to funguje aby som mal vhodné argumenty, ak by sa niekto pýtal.
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Gothar »

Ak das na automatickej prevodovke paku do polohy P, tak ti to zablokuje pohananu napravu, rovnako ako ked s manualnou prevodovkou vypnes motor a nechas zaradenu rychlost - vhodne na statie na rovinke, pripadne miernom svahu.
Rucna brzda zabrzdi zadne kolesa, to je vhodne na strmsie svahy, idealne je skombinovat to so zaradenou rychlostou, cize poloha P.
Cize vysledok je ten, ze ked parkujes, tak vzdy po zastaveni hod paku do polohy P. Nekontroluje to ziadna elektronika, jednoducho sa prevodovka uzamkne a pohanane kolesa sa nepohnu.
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

ako napisal gothar - poloha P(parking) a nemas co riesit... mali sme auto s automatikou cca 12 rokov a za ten cas si nepamatam,ze by otec vobec na nom zatiahol rucnu brzdu co i len raz..
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

No ja osobne som auto s automatickou prevodovkou a rucnou brzdou este ani nevidel. Ako rucna brzda tu funguje poloha "P"
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

Vacsina automatov ti dokonca nedovoli vytiahnut klucik zo zapalovania kym nezaradis P.
Tak som to mal na pozicanom Smarte a aj Oktavia s DSG mi Piskala pokial to nebolo v P.
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jin »

Maki napísal:ako napisal gothar - poloha P(parking) a nemas co riesit... mali sme auto s automatikou cca 12 rokov a za ten cas si nepamatam,ze by otec vobec na nom zatiahol rucnu brzdu co i len raz..
Nápodobne u nás doma. 6 rokov s BMW E46 a na STKčke nám pravidelne nadávajú, že máme zahrdzavenú ručnú brzdu :lol:
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ja som rucnu este nikdy nezatahoval a ani nikto z rodiny, vzdy to ide do polohy P a staci to aj v strmom kopci. Neviem na co tam ta rucna vobec je :D
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

hojko napísal:Ja som rucnu este nikdy nezatahoval a ani nikto z rodiny, vzdy to ide do polohy P a staci to aj v strmom kopci. Neviem na co tam ta rucna vobec je :D
No je pravda, ze automaticka to blokne lepsie ako manualna(v automatickej je na to nejake zariadenie ci co, v manualnej brzdi iba odpor motora), ale ja by som tomu az tak neveril, lepsie je poistit to rucnou.
nitrox
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nitrox »

Ja som myslel, že to riedi nejaká elektronika a brzdí kolesá, lebo aj keď je motor naštartovaný, a zaradím P, tak sa ani nepohne. Ale zrejme je to tak, že sa prevodovka odpojí od motora a zablokuje. nedá mi pokoj len to, že keď zatiahnem ručnú brzdu, nieje až taká silná aby som ju nepretočil motorom, mám 4 kolku auto, a stále potom jazdím so zatiahnutou ročnou. Nikde mi neukazuje, že mám zatiahnutú ručnú, nikde nesvieti žiadna kontrolka ani nič podobné...
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mateq »

Každopádne tak či tak, žiadny rozdiel v odbere z batérie tam nebude, pretože ani jedno pri vypnutom motore nemá žiadny odber.
ROKI49
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ROKI49 »

hojko napísal:Neviem na co tam ta rucna vobec je :D
Aby sa clovek trochu zabavil ked nasnezi :P
Matej18
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Matej18 »

ja by som v živote nikdy do auta nechcel automatickú prevodovku proste čo nemaá nožnú spojku nie je ani auto je to nuda proste spojka je zábava

pokial dá P teda je to zablokovanie prevodovky

ale ako som povedal ked auto nemá spojku je to nuda
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Predpokladam ze z dovodov vyhlasky - auto musi mat nejaku nudzovu brzdu aby mohlo byt schvalene do prevadzky, pri manuale to je rucka, pri automate to bude asi najjednoduchsie riesit takto.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

asi to sem tak celkom nepatrí, no nechcem zakladať novú tému... :oops:
Je rozdiel keď pri parkovaní dám na manuálnej prevodovke jednotku alebo iný stupeň? Ak je rozdiel, v čom? Čo odporúčate? - jednotka - spiatočka - niečo iné.
ROKI49
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ROKI49 »

bud jednotka alebo spiatocka podla toho ako s autom stojis na svahu, a nie je jedno ci das jednotku alebo patku, skus dat v prudsom kopci patku a uvidis sam. ved aj ked sa auto roztlaca tak sa nikdy nedava jednotka ale 2 pripadne 3 aby sa ti vzadu tak nenadreli
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

rozdielu medzi 1 a spiatocka rozumiem :) no ja som dost zvedavy clovek a ak by si mi vedel vysvetlit preco je ten rozdiel 1 a napr. 3? V com?
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Stoporko: Je. Viacmenej plati to, ze motor ti kladie rovnaky odpor na jednu otocku. Cim nizsi prevod tym viac otacok musis prekonat aby si posunul auto o povedzme jeden meter, teda tym vacsiu silu potrebujes prekonat.

Idealne je teda davat do 1 alebo R, podla toho co ma vacsi prevod - zistis v manuale. - no a aj do protisvahu, ked sa motor toci naopak tak nijak raz nenaskoci.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

teda, som cerstvy sofer (vodicak asi 3 mesiace :oops: ), parkovat vo svahu takto: cumakom dole - spiatocka, cumakom hore - 1 ? na rovinke - 1 ak je svah prudky - to iste + rucna ? sorry za dummy otazky, no toto nas v autoskole neucili :) lepsie sa spytat ako mat rozbite auto...
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Rucnu mozes zatiahnut furt, neposkodi to. Inak viacmenej suhlasi. Myslim ze ci uz das na rovine jednotku alebo spiatocku tak je jedno.
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

Matej18 napísal:ja by som v živote nikdy do auta nechcel automatickú prevodovku proste čo nemaá nožnú spojku nie je ani auto je to nuda proste spojka je zábava

pokial dá P teda je to zablokovanie prevodovky

ale ako som povedal ked auto nemá spojku je to nuda
toto vravia iba ti debili co v zivote s automatikou nesoferovali.... fakt zabava ked spanikaris na krizovatke, vypadne ti rychlost alebo tak a niekto to do teba napali.... pri automatike sa ti toto nestane... ale necham ta v tom... je to fajn a pohodlne vozenie - a este jedna vec... nehrozi ziadne prehriatie motora z dovodu vysokych otacok.... ale hlavne ze so spojkou je sranda.... :roll:
Napísať odpoveď