F1 2009

O športe...

Kto vyhrá titul šampióna F1 pre rok 2009

Kimi Raikkonen
23
18%
Felipe Massa
19
15%
Lewis Hamilton
10
8%
Heikki Kovalainen
1
1%
Robert Kubica
5
4%
Nick Heidfeld
0
Žiadne hlasovania
Fernando Alonso
8
6%
Jenson Button
38
30%
Sebastian Vettel
12
10%
Rubens Barrichello
10
8%

Celkom hlasov: 126

Tomasito
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Tomasito »

270 napísal:no tak mohol lewis aspon trochu ubrat aby bol kimi pred nim aspon o 2auta..
Ved Lewis ubral- pustil Kimiho spat pred seba. A o ake "2auta"? Toto mas kde upravene? Pokial jazdec ziska vyhodu, je povinny znevyhodneneho jazdca pustit pred seba (nic viac, nic menej). Pustil Lewis Kimiho pred seba, alebo nepustil? Pustil. Ten trest by som chapal za predpokladu, pokial by Lewis do zakruty vchadzal o 0,5 sekundy, ale do zakruty vchadzal dokonca Lewis pred Kimim, pricom ostatny suboj bol side by side. Takze podtrzeno a secteno, ked Lewis pustil Kimiho pred seba, bol od neho este dalej(!) ako pri vjazde do zakruty, pricom ziadne pravidlo nezakazuje o svoju poziciu znova zabojovat, a to hned! Vyhodu, ktoru ziskal nevyhnutnym(!) skratenim si sikany, Kimimu vratil tym, ze ho pustil spat pred seba. That´s it

BTW. Naozaj ma prekvapuje, ako ktorykolovek fan F1, ktory mal moznost vidiet jeden z najkrajsich subojov (ak nie najkrajsi) aktualnej sezony, ide po rozhodnuti stewartov pi*ov*** do Lewisa vagnymi pojmami ako: "no tak mohol lewis aspon trochu ubrat aby bol kimi pred nim aspon o 2auta." V takom pripade radsej zacni sledovat sachy.

PS: Sam sebe si odpovedz na nasledujucu otazku: Po tom, ako si pocas GP videl inrkiminovany predbiehaci manever, no najma Lewisovo prepustenie pozicie spat Kimimu, napadlo ta, ze bude moct byt presetrovany? Pokus sa byt uprimny aspon sam pred sebou.

//
Fero270 napísal:teraz som cital ze ho vraj preto potrestalo lebo "pustil kumiho ale sice nato ho hned predbehol"
Az doteraz som naivne predpokladal, ze toto je od vydania rozhodnutia kazdemu z nas jasne.

No nic, nema to vyznam. Pokial si ktokolvek mysli, ze toto rozhodnutie bolo v poriadku, budis.
Pajtaš
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Pajtaš »

Tomasito napísal:PS2: Sam sebe si odpovedz na nasleduucu otazku: Po tom, ako si pocas GP videl inrkiminovany predbiehaci manever, napadlo ta, ze bude moct byt presetrovany? Pokus sa byt uprimny aspon sam pred sebou.
ak ti poviem pravdu tak som nemyslel ze bude presetrovany...

"Stajňa Mclaren Mercedes sa rozhodla podať odvolanie proti rozhodnutiu stewartov, ktorí udelili penalizáciu Lewisovi Hamiltonovi za to, že si skratil šikanu v súboji s Kimim Raikkonenom, ktorého sice pustil pred seba, ale hned zaútočil a získal prvú pozíciu"...

"Ukazuje sa, že Lewis bol o 6km/h pomalší ako Kimi v Čase, kedy prechádzali štart-cieľovou čiarou.
V Čase keď bol Kimi na čele na čele, Lewis premiestnil svoje auto a za kimim sa dostal na pravú stranu.Potom ho prebrzdil vo vlásenke"....Podľa tychto údajov nemáme inu možnosť, ako protestovať....povedal team mclaren ked sa odvolal..
//

co som cital to som aj napisal...
jukaza
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jukaza »

Hmm ja si celkom nemyslim ze to bolo "nevyhnutne" skratenie sikany,mohol to vyriesit aj inak.
Tomasito
VIP
VIP

jukaza napísal:Hmm ja si celkom nemyslim ze to bolo "nevyhnutne" skratenie sikany,mohol to vyriesit aj inak.
V inkriminovanom momente boli len dve moznosti: 1. riskovat koliziu, 2. skratit si sikanu. Akakolvek ina alternativa je sci-fi aneb "po vojne je kazdy general".
jukaza
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Tomasito napísal:V inkriminovanom momente boli len dve moznosti: 1. riskovat koliziu, 2. skratit si sikanu. Akakolvek ina alternativa je "mudrovanie generalov vymenovanych az po vojne".
Ty si nejaky odbornik alebo co?? Ja sa len drzim faktov ktore boli zverejnene nic viac nic menej..
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

Tomasito napísal:Taketo "testy" si mozes strcit vies kam.

// Toto rozhodnutie je fackou pre kazdeho fanusika, ktory tento sport napriek vsetkym kontroverznostiam miluje, pricom od A1 02 je to prvy krat, kedy su fanusikovia bez rozdielu farby sklamani... samozrejme na tych najortodoxnejsich cervenych :!:
chapem tvoju frustraciu, ale...asi to bude skoda slov...
tu sa vadis s jukazom o sekundy, ale predsa o tie v tomto pripade vobec nejde, podstatne je toto:
lewis pri vjazde do 1. zakruty spominanej sikany z pozicie z ktorej do nej vchadzal dobre vedel, ze pri vjazde do 2. zakruty bude v nevyhodnejsej pozicii!!!
kimi v tomto okamziku isiel idealnu stopu. uz si videl niekoho okrem felipeho a nelsinha aby uhol z idealnej stopy?
takze bud je lewis hlupak, alebo priliz naivny, ze tadial to pojde. zabudol, ze sa preteka v ardenach :idea: .
jukaza
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

krija napísal:chapem tvoju frustraciu, ale...asi to bude skoda slov...
tu sa vadis s jukazom a sekundy, ale predsa o tie v tomto pripade vobec nejde, podstatne je toto:
lewis pri vjazde do 1. zakruty spominanej sikany z pozicie z ktorej do nej vchadzal dobre vedel, ze pri vjazde do 2. zakruty bude v nevyhodnejsej pozicii!!!
kimi v tomto okamziku isiel idealnu stopu. uz si videl niekoho okrem felipeho a nelsinha aby uhol z idealnej stopy?
takze bud je lewis hlupak, ale priliz naivny, ze tadial to pojde. zabudol, ze sa preteka v ardenach :idea: .
Myslim ze niet co dodat....
Tomasito
VIP
VIP

krija napísal:lewis pri vjazde do 1. zakruty spominanej sikany z pozicie z ktorej do nej vchadzal dobre vedel, ze pri vjazde do 2. zakruty bude v nevyhodnejsej pozicii!!!
A na toto som prosim ta ako prisiel? Odkial vies, ako by vyzeral priebeh a vysledok suboja pri vjazde do druhej zakruty (pozicie s ohladom na idealnu stopu, rychlost etc.)? Pokial to podla teba "vedel" Lewis, musel to "vediet" aj Kimi a tak podla tvojej vlastnej logiky Kimi nemal ziaden dovod riskovat koliziu a "zatvarat Lewisovi dvere" (ved Kimi "musel dobre vediet", ze pri vjazde do 2. zakruty bude vo vyhodnejsej pozicii!!!). Alebo tvoje telepaticke schopnosti funguju len pri Lewisovi?!
jukaza
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Tomasito napísal:A na toto som prosim ta ako prisiel? Odkial vies, ako by vyzeral vysledok suboja pri vjazde do druhej zakruty (pozicie s ohladom na idealnu stopu, rychlost etc.)? Pokial to podla teba vedel Lewis, musel to vediet aj Kimi a tak podla tvojej vlastnej logiky nemal ziaden dovod riskovat koliziu a "zatvarat Lewisovi dvere" (ved Kimi "musel dobre vediet", ze pri vjazde do 2. zakruty bude vo vyhodnejsej pozicii!!!). Alebo tvoje telepaticke schopnosti funguju len pri Lewisovi?!
OK tak uz to uzavrem! JE uplne jedno ako to niekto zdvovodni mam na to svoj nazor,ty mas na to svoj nazor a on tiez.. Takze s tym asi nijak nepohneme :?
SiS
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa SiS »

Tomasito, Krija má pravdu pozri si video na http://ceknito.sk/video/215469 a pozorne, veľmi pozorne si pozri vjazd do a výjazd zo zákruty Bus Stop. V 8 sekunde jasne vidno, že do zákruty vchádza ako 1. Räikkonen a Hamilton je 2. asi o štvrť auta. Pri pokračovaní záznamu zistíš, že Hamilton mal dosť času na dobrzdenie auta a pustenie Räikkonena pred seba. Avšak on si to rozmyslel a pokračuje rovno a zo zákruty vychádza ako 1. pretože Räikkonen musel prejsť zákrutou a ešte sa musel prispôsobovať stavu a povahe trate. Hamilton púšťa Räikkonena pred seba až pár metrov pred cieľovou rovinkou, ale aj to tak, že sa vlastne stále drží pri ňom, alebo tesne za ním.
Tomasito máš pravdu akurát v tom, že nikde v pravidlách nie je písané, že o koľko ho má pustiť do predu, ale získal výhodu v tom, že do zákruty Bus Stop nebrzdil, alebo pribrzdil oveľa menej ako Räikkonen, čiže potreboval oveľa menší čas na akceleráciu v cieľovej rovinke ako Räikkonen.
F1 sledujem od času, keď Schumacher vyhral svoj 1. majstrovský titul, takže už mám pár pretekov odsledovaných a dovolím si povedať na to svoj názor.
Pripúšťam, že takéto víťazstvá ma veľmi netešia, ale Hamilton mal počkať a nakoniec by aj tak Räikkonena predbehol a všetko by bolo v poriadku.
Tomasito
VIP
VIP

SiS, presne toto sa tu uz riesilo s ohladom na video, ktore je uvedene na predchadzajucej strane- iba by som sa opakoval.

//autoeditácia príspevku ( 07 Sep 2008, 21:27 )
SiS napísal:Tomasito máš pravdu akurát v tom, že nikde v pravidlách nie je písané, že o koľko ho má pustiť do predu, ale získal výhodu v tom, že do zákruty Bus Stop nebrzdil, alebo pribrzdil oveľa menej ako Räikkonen, čiže potreboval oveľa menší čas na akceleráciu v cieľovej rovinke ako Räikkonen.
O tuto vyhodu sa predsa Lewis pripravil v momente, ked bol nuteny spomalit a pustit Kimiho spat pred seba- zatial co Kimi naplno akceleroval!
SiS
Light Star
Light Star

Ale no. Prečítal som si tvoj príspevok ohľadne toho videa. Ty hovoríš o 11. sec. a o tom, že Hamilton bol krídlom pred Räikkonenom, ale ja som to na tom videu vôbec nevidel. Videl som to, že Kimi bol jasne pred ním a bol v ideálnej stope a absolútne nebol nútený ju opustiť, pretože by urobil blbosť, keby sa tak stalo a navyše nemal na to dôvod. Najhoršie je, že nevieme aký mal kto zaradený prevodový stupeň, pretože ak mal Hamilton zaradený vyšší tak jemu bolo oveľa ľahšie a rýchlejšie zaraďovať ten nasledujúci, aj keď pribrzdil, ako trvalo Kimimu sa dostať na rovnaký ako mal Hamilton.
jukaza
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Tomasito napísal:SiS, presne toto sa tu uz riesilo s ohladom na video, ktore je uvedene na predchadzajucej strane- iba by som sa opakoval.

//autoeditácia príspevku ( 07 Sep 2008, 21:27 )
O tuto vyhodu sa predsa Lewis pripravil v momente, ked bol nuteny spomalit a pustit Kimiho spat pred seba- zatial co Kimi naplno akceleroval!
Keby "naplno akceleroval" ako vravis ty tak potom si toto neviem vysvetlit:"Pozreli sme sa na všetky svoje dáta a zároveň sme ich poskytli stewartom FIA. Ukazuje sa, že Lewis bol o 6 kmh pomalší ako Kimi v čase, kedy prechádzali štart-cieľovou čiarou."
Co povies?? zahada ze?
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Tomasito napísal:A na toto som prosim ta ako prisiel? Odkial vies, ako by vyzeral priebeh a vysledok suboja pri vjazde do druhej zakruty (pozicie s ohladom na idealnu stopu, rychlost etc.)? Pokial to podla teba "vedel" Lewis, musel to "vediet" aj Kimi a tak podla tvojej vlastnej logiky Kimi nemal ziaden dovod riskovat koliziu a "zatvarat Lewisovi dvere" (ved Kimi "musel dobre vediet", ze pri vjazde do 2. zakruty bude vo vyhodnejsej pozicii!!!). Alebo tvoje telepaticke schopnosti funguju len pri Lewisovi?!
tomu ver, ze kimi do sikany isiel s tym, ze vie. moju logiku a telepaticke schopnosti z toho prosim ta vynechaj (aky dovod mal lewis na sepalenie kimiho v montreale???). kimi proste isiel akoby tam lewis ani nebol. volil idealnu stopu a znej neuhol. a dve veci musia byt jasne aj tebe. nikde na trati nie je zakazane predbiehat, ani v zakrute a lewis nie je vyvoleny (ja som prvy cernoch v F1, ja jazdim s mcl, ja mam najrychlejsi monopost, ja som da best) pustite ma!!!
Tomasito
VIP
VIP

krija napísal:tomu ver, ze kimi do sikany isiel s tym, ze vie. moju logiku a telepaticke schopnosti z toho prosim ta vynechaj (aky dovod mal lewis na sepalenie kimiho v montreale???). kimi proste isiel akoby tam lewis ani nebol. volil idealnu stopu a znej neuhol. a dve veci musia byt jasne aj tebe. nikde na trati nie je zakazane predbiehat, ani v zakrute a lewis nie je vyvoleny (ja som prvy cernoch v F1, ja jazdim s mcl, ja mam najrychlejsi monopost, ja som da best) pustite ma!!!
A toto ma byt prosim ta zase o com? Ked podla Teba Lewis "musel vediet" ze pri vjazde do druhej zakruty bude pomalsi, podla rovnakej "logiky" to "musel vediet" aj Kimi a tak podla tejto Tvojej "logiky" by musel byt Kimi hlupak, keby napriek tomuto "vedomiu" riskoval koliziu a uplne zbytocne odstupenie z pretekov (spravne, nikide nie je napisane, aby ho pustal, ale nikde nie je napisane ani to, aby ho vytlacil mimo trat- najma ked "musel vediet", ze pri vjazde bude rychlejsi). V skutocnosti je to vsak trosicku zlozitejsie, krija - jazdci neovplyvaju telepatickymi schopnostami ako ty. Aj preto mozme z casu na cas vidiet suboje, ktore potesia srdce fanusika F1 az do momentu, kedy nepride k sklamaniu po totalnej fraske, aku sme si dnes mali moznost precitat. A to, ze po A1 02 je to po prvy krat(!), kedy su sklamani aj mnohi fanusokovia Ferrari (vid F1 fora ci uz na Slovensku alebo v Cechach) svedci o tom, ze na tomto rozhodnuti predsa len nebude vsetko v poriadku.... akoze nie je.
jukaza napísal:Keby "naplno akceleroval" ako vravis ty tak potom si toto neviem vysvetlit:"Pozreli sme sa na všetky svoje dáta a zároveň sme ich poskytli stewartom FIA. Ukazuje sa, že Lewis bol o 6 kmh pomalší ako Kimi v čase, kedy prechádzali štart-cieľovou čiarou."
Co povies?? zahada ze?
OMG, ved tieto slova su z oficialneho stanoviska McL, ktore McL poskytol mediam v suvislosti s odvolanim voci diskutovanemu rozhodnutiu stewartov. Toto stanovisko akurat podciarkuje to, o com som doteraz pisal.

//
SiS napísal:Ale no. Prečítal som si tvoj príspevok ohľadne toho videa. Ty hovoríš o 11. sec. a o tom, že Hamilton bol krídlom pred Räikkonenom, ale ja som to na tom videu vôbec nevidel.
Vid priloha
Prílohy
spa 08.jpg
SiS
Light Star
Light Star

No to je bohovské spomalenie o 6 km/h. Táto rýchlosť pri rýchlostiach aké dosahujú monoposty F1 hrá by som povedal minimálnu úlohu. Teraz zase napíšeš, že nikde nie je napísané, že o koľko mal spomaliť a áno to nie je nikde napísané, ale keďže bol viac rozbehnutý ako Kimi tak mu bolo jednoduchšie pribrzdiť a vzápätí okamžite zrýchliť ako Kimimu, pretože jemu kým preradil a dostatočne zrýchlil, mu to trvalo oveľa dlhšie. Jasne to vidieť z toho, že keď sa Kimi dostal pred neho tak Hamilton bol hneď vzápätí za ním a skoro okamžite ho predbieha a podľa mňa ani Hamilton nemusel preraďovať pri pribrzdení ani prevodový stupeň, pretože spomalil oveľa minimálne a následná akcelerácia bola oveľa lepšia, keďže nemusel preraďovať. Tak mal výhodu alebo nemal?
MP4-27
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa MP4-27 »

krasne je vidiet aka je politika spinava a neferova...som zvedavy ako sa to tam vyssie pomeni ked Max Mosley a Bernie Ecclestone opustia svoje pozicie (raz to prist bude musiet) to uz ale mozno budu Formulky jazdit na Vodik, elektriku , Bio palivo, ci inu srandu :)
Podla mna by v Lewisovej situacii (Bus Stop) pribrzdilo 21 pilotov ale jeden urcite nie ktory uz nejazdi v F1...hovorim o Montoyvi ktory by spravil presne to iste a chcel by vyuzit hned kazdu situaciu ktora sa naskytne a mohol by tam byt hocikto trebars aj Schumacher :lol: ... F1 mi uz pride ako Gay sport ziadny tukes a tak lebo hned penalizacia...pribudaju mestske okruhy co je sice fajn ale nac tam idu ked budu len kruzit za sebou jak nejaky dlhy had a predbiehania sa dockame len ked je niekto o kolo.McLaren sa sice odvolal ale ma mensiu sancu na uspech ako ja ze zajtra vyhram jackpot v sportke :?
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Tomasito, ale predsa ja som nikde nenapisal, ze lewis bude pomalsi! napisal som v nevyhodnejsej pozicii. co sa moze zrodit z nevyhodnejsej pozicie o tom sa mal sancu lewis presvedcit.
a uz len doplnim, ze ani jeden z dotknutych pilotov nesiel v SPA po prvy krat. proste nechapem, ze preco mas problem s tymto usekom (castou) preteku? lebo toto spravil kimi nadherne, ukazkovo a napisal by som ucebnicovo, ale takto to v knihach nepisu :wink: .

proste lewis mal nato ho predbehnut aj v inej casti trate. na vode je lepsi ako kimi. uz nemam co dodat!

//napisal som aj ja, ze to nie je v poriadku, ale to si bol prave ty, kto mi odporucil si to niekam strcit, akoby som to bol ja kto mu ten trest dal :roll:
Tomasito
VIP
VIP

SiS napísal:No to je bohovské spomalenie o 6 km/h. Táto rýchlosť pri rýchlostiach aké dosahujú monoposty F1 hrá by som povedal minimálnu úlohu. Teraz zase napíšeš, že nikde nie je napísané, že o koľko mal spomaliť a áno to nie je nikde napísané, ale keďže bol viac rozbehnutý ako Kimi...
Ako mohol byt Lewis "viac rozbehnuty" nez Kimi, ked v case, ked Kimi naplno akceleroval, Lewis musel spomalit, aby ho pustil pred seba? Tvoja teoria o vyhode pada v momente, ked sa Kimi dostal pred Lewisa, kedze Kimi musel byt logicky rychlejsi!!! Spekulacie o tom, kto, kedy a ako musel preradovat su irelevantne omacky, pretoze to nemozem vediet ani ja, ani ty. To podstatne je, ze Lewis pustil Kimoho pred seba!!! + v case, ked vchadzali do zakruty boli side by side (v jednom momente dokonca pred Kimim o dlzku predneho kridla)! A samozrejme, ze nikde nie je napisane, o kolko musi spomalit, tak ako nikde nie je napisane, ze zvyhodneny jazdec, ktory pred seba pusti spat znevyhodneneho jazdca, nemoze nasledne znova zautocit!!! A 6 km/h v rychlostiach, kde rolu zohravaju stotiny, niekedy az tisiciny sec. vobec nie je zanedbatelny udaj, najma nie na tak dlhych rovinkach, ake su v Spa a na konci ktorych mnohokrat hraju rolu centimetre (vid diskutovany pripad)!

krija, ukazkove boli Kimiho svajciarske hodiny a o par sto metrov na to direkt do bariery- to sa z knih naozaj nenaucis ; )
krija napísal://napisal som aj ja, ze to nie je v poriadku
Takze to, co tu potom po cely cas obhajujes, su asi Cisarove nove saty od Hansa Christiana Andersena.
krija napísal:ale to si bol prave ty, kto mi odporucil si to niekam strcit, akoby som to bol ja kto mu ten trest dal :roll:
Tu sa musim ospravedlnit- prislo k nedorozumeniu, ked som trest precital ako test, co som v danej chvily vnimal ako dost tvrdy cynizmus. Mea culpa. Teraz si uvedomujem, ze si z toho musel byt "trosicku" prekvapeny : ) Sry, samemu mi je to smiesne : )

Preco si sa vsak napriek tomuto malemu nedorozumeniu nechal vyprovokovat k obhajovaniu rozhodnutia, ktore podla teba sameho "nie je v poriadku", vies najlepsie ty sam. To je vsak uz jedno- po predchadzajucom taktiez nemam viac co dodat.
PAIN
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa PAIN »

MP4-23 napísal: Podla mna by v Lewisovej situacii (Bus Stop) pribrzdilo 21 pilotov ale jeden urcite nie ktory uz nejazdi v F1...hovorim o Montoyvi ktory by spravil presne to iste a chcel by vyuzit hned kazdu situaciu ktora sa naskytne a mohol by tam byt hocikto trebars aj Schumacher :lol:
heh no pod toto sa mozem podpisat, keby islo o Montoyu a pred nim Schumacher tak v zakrute ani nebrzdi ale naj*ebe to do neho co to da...ich suboje su pamatne, skoro vzdy jeden znich skoncil v strku :D.......co sa tyka Hamilton vs. Raikkonen tak podla mna ked uz su take pravidla ake su ,tak mal Hamilton jednoducho viacej ubrat. Bo to je ako ked mi sused pokazi kosacku, ale aby som sa nehneval, tak mi za to da noznicky na travu...ale predbehol ho pekne, to treba uznat, aj tak si myslim ze keby si Lewis pockal, tak by ho na rovinke za Eau Rouge predbehol, pretoze bol vtedy evidentne rychlejsi...ale to su len dohady co by bolo keby....
MP4-23 napísal: ... F1 mi uz pride ako Gay sport ziadny tukes a tak lebo hned penalizacia...
aj pod toto sa mozem podpisat :P ....neze by tato VC bola dako spatna ale tych 14 ci kolko kôl co bol Porsche super Cup este pred F1 bolo vacsie vzruso....
Napísať odpoveď