Debetná karta s "čipom" a "bez"
-
Black.Raven
Medium Star
Debetná karta s "čipom" a "bez"
Pred týždňom som si založil účet v Slovenskej sporiteľni. Dnes mi prišla moja prvá debetná karta Visa Elektron. Chcem sa Vás spýtať, aký je rozdiel medzi debetnou kartou s čipom a bez nej.
Vopred ďakujem za každú odpoveď
Vopred ďakujem za každú odpoveď
-
Black.Raven
Medium Star
Ja mám bezčipovú. Len či nieje nejaký rodiel pri bezhotovostnej platbe, či výbere v hotovosti z bankomatu a tak.pryja napísal:Cipova karta je vlastne embosovana, mozes s nou nakupovat cez internet. Ak ju stratis, tak je tam velke riziko zneuzitia, lebo sa vyplna na nete do kolonky cislo, ktore je priamo na tej karte.
-
pryja
Darca
- Kontaktovať používateľa:
bezcipova neembosovana/obycajna /-davas PIN pri nakupeBlack.Raven napísal:Ja mám bezčipovú. Len či nieje nejaký rodiel pri bezhotovostnej platbe, či výbere v hotovosti z bankomatu a tak.
bezcipova embosovana-podpisujes sa pri nakupe
embosovana s cipom-PIN pri nakupe
Tie posledne 2 maju spec.cislo na platbu cez internet
Bezhotovostne platby by mali byt vsade bez poplatkov, vybery z bankomatov zavisia od konkretnej banky a uctu, ktory mas zalozeny
A poplatok za vyber z bankomatu druh karty neovplyvnuje.
Malo by to tak fungovat vo vsetkych bankach
-
Black.Raven
Medium Star
Toto nie je úplná pravda, mnoho NEembosovaných a BEZčipových kariet má CVV2 kód - "špeciálne" číslo na platbu cez internet. To, či môžeš kartu použiť aj pri nákupoch cez internet, sa dozvieš vo svojej banke. V niektorých prípadoch stačí zadať údaje karty, inokedy je potrebné osobne alebo na infolinke požiadať o možnosť platiť cez internet. Samotné fyzické vyhotovenie karty o tomto nerozhoduje.pryja napísal:bezcipova embosovana-podpisujes sa pri nakupe
embosovana s cipom-PIN pri nakupe
Tie posledne 2 maju spec.cislo na platbu cez internet
Ako odpoveď na otázku, aký je rozdiel: karty s čipom sú bezpečnejšie, magnetický prúžok na kartách sa veľmi jednoducho falšuje, čip umožňuje vyššiu bezpečnosť pri platení, pretože karta sa správa "aktívne" (tj. dokáže spracovať údaje - práve pomocou čipu), kým karty, ktoré majú len prúžok sú "pasívne" - takže môžu byť len nosičom údajov, ktoré sú v nej uložené.
Limit na minimálny zostatok alebo povolené prečerpanie je uvedený na zmluve k účtu, ku ktorému je karta vydávaná.
-
Black.Raven
Medium Star
O tomto je najlepšie sa informovať priamo v banke. Podľa aktuálnej ponuky sú Visa karty od SLSP s čipom (a prípadne aj embosované), podmienky vydania a poplatky s tým spojené sú závislé od typu účtu.Black.Raven napísal:a neviete náhodou, či slsp mi poskytne možnosť vymeniť bezzčipovu Visu za čipovú?
-
Black.Raven
Medium Star
mam visa elektrooon a moj zostatok na ucte bol jedneho casu cca 0SKmatus87 napísal:Taká otazočka k Visa elektrón: Aký je povinný minimálny zostatok na účte, teda karte? V zmluve som sa to nedozvedel.
//edit - to takú kartu nikto nemá, že nenapíše?
-
pryja
Darca
Ja som bola par krat uz aj v minuse, ked strhli na konci mesiaca poplatky, ale hned som to vyrovnala. A teraz mam natrvalo rezervovany povinny zostatok 300sk, ktory nemozem vybrat, len v prip.potreby si banka z neho strhne a ked vlozim peniaze, tak mi ten rozdiel stiahne automaticky spat. To mam tiez studentske konto, ale v UniCredit Bank.
Diky za odpoveď, to si ma dost prekvapil, ja má zostatok na účte cca 400 a uz pri tejto sume sa z bankomatu nedá vybrat ani koruna, ak sa pokúsim vybrať 200Sk vypíše mi nedostatok finančných prostriedkovturtlak69 napísal:mam visa elektrooon a moj zostatok na ucte bol jedneho casu cca 0SKtakze nie je potrebne mat na ucte miliony. Pouzivam studentsky ucet.
bezčipová verziaBlack.Raven napísal:a kartu máš čipovú či bez?
-
Black.Raven
Medium Star
a kartu máš čipovú či bez?matus87 napísal:Diky za odpoveď, to si ma dost prekvapil, ja má zostatok na účte cca 400 a uz pri tejto sume sa z bankomatu nedá vybrat ani koruna, ak sa pokúsim vybrať 200Sk vypíše mi nedostatok finančných prostriedkov. Kartu mám Visa elektron, študentský účet...tj to isté ako ty.
-
pryja
Darca
Ja som s nou tiez raz platila na podpis v Brne, v Deichmane a ked predavacka otocila kartu, ze porovna podpis, ziadny tam nebol. Vratila mi ju s upozornenim, ze si ju mam co najskor podpisat a mala to viditelne na haku.killa_bee napísal:Videl som aj cipovu emboss, ktora presla len podpisom. Vsetko je to na obchodnikovi, ako nastavi POS terminal.
matus87:
skus sa na to spytat v banke. ja mam aj cip aj magneticky pasik a vsetko funguje v pohode. ale vraj mam nejaky zvlastny ucet
denny limit mam na 20k, co vraj este na takom type ucte nevideli. take info som dostal v pobocke v auparku ked som sa snazil zistit moj denny limit. a ja som si to nikdy nemenil. neviem cim to je.
skus sa na to spytat v banke. ja mam aj cip aj magneticky pasik a vsetko funguje v pohode. ale vraj mam nejaky zvlastny ucet
neviem preco divne , ja mam studentsky ucet a mam denny limit na hotovostne 15k a na bezhotovostne 45kturtlak69 napísal:matus87:
skus sa na to spytat v banke. ja mam aj cip aj magneticky pasik a vsetko funguje v pohode. ale vraj mam nejaky zvlastny ucetdenny limit mam na 20k, co vraj este na takom type ucte nevideli. take info som dostal v pobocke v auparku ked som sa snazil zistit moj denny limit. a ja som si to nikdy nemenil. neviem cim to je.