Debetná karta s "čipom" a "bez"

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Black.Raven
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Debetná karta s "čipom" a "bez"

Príspevok od používateľa Black.Raven »

Pred týždňom som si založil účet v Slovenskej sporiteľni. Dnes mi prišla moja prvá debetná karta Visa Elektron. Chcem sa Vás spýtať, aký je rozdiel medzi debetnou kartou s čipom a bez nej.

Vopred ďakujem za každú odpoveď
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

Cipova karta je vlastne embosovana, mozes s nou nakupovat cez internet. Ak ju stratis, tak je tam velke riziko zneuzitia, lebo sa vyplna na nete do kolonky cislo, ktore je priamo na tej karte.
Black.Raven
Medium Star
Medium Star

pryja napísal:Cipova karta je vlastne embosovana, mozes s nou nakupovat cez internet. Ak ju stratis, tak je tam velke riziko zneuzitia, lebo sa vyplna na nete do kolonky cislo, ktore je priamo na tej karte.
Ja mám bezčipovú. Len či nieje nejaký rodiel pri bezhotovostnej platbe, či výbere v hotovosti z bankomatu a tak.
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Black.Raven napísal:Ja mám bezčipovú. Len či nieje nejaký rodiel pri bezhotovostnej platbe, či výbere v hotovosti z bankomatu a tak.
bezcipova neembosovana/obycajna /-davas PIN pri nakupe
bezcipova embosovana-podpisujes sa pri nakupe
embosovana s cipom-PIN pri nakupe
Tie posledne 2 maju spec.cislo na platbu cez internet

Bezhotovostne platby by mali byt vsade bez poplatkov, vybery z bankomatov zavisia od konkretnej banky a uctu, ktory mas zalozeny
A poplatok za vyber z bankomatu druh karty neovplyvnuje.

Malo by to tak fungovat vo vsetkych bankach
Black.Raven
Medium Star
Medium Star

Dakujem Ti // K +
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Neni zac :)
matus87
Expert
Expert

Príspevok od používateľa matus87 »

Taká otazočka k Visa elektrón: Aký je povinný minimálny zostatok na účte, teda karte? V zmluve som sa to nedozvedel.

//edit - to takú kartu nikto nemá, že nenapíše? :?
ydoodle
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa ydoodle »

pryja napísal:bezcipova embosovana-podpisujes sa pri nakupe
embosovana s cipom-PIN pri nakupe
Tie posledne 2 maju spec.cislo na platbu cez internet
Toto nie je úplná pravda, mnoho NEembosovaných a BEZčipových kariet má CVV2 kód - "špeciálne" číslo na platbu cez internet. To, či môžeš kartu použiť aj pri nákupoch cez internet, sa dozvieš vo svojej banke. V niektorých prípadoch stačí zadať údaje karty, inokedy je potrebné osobne alebo na infolinke požiadať o možnosť platiť cez internet. Samotné fyzické vyhotovenie karty o tomto nerozhoduje.

Ako odpoveď na otázku, aký je rozdiel: karty s čipom sú bezpečnejšie, magnetický prúžok na kartách sa veľmi jednoducho falšuje, čip umožňuje vyššiu bezpečnosť pri platení, pretože karta sa správa "aktívne" (tj. dokáže spracovať údaje - práve pomocou čipu), kým karty, ktoré majú len prúžok sú "pasívne" - takže môžu byť len nosičom údajov, ktoré sú v nej uložené.

Limit na minimálny zostatok alebo povolené prečerpanie je uvedený na zmluve k účtu, ku ktorému je karta vydávaná.
Black.Raven
Medium Star
Medium Star

a neviete náhodou, či slsp mi poskytne možnosť vymeniť bezzčipovu Visu za čipovú?
ydoodle
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa ydoodle »

Black.Raven napísal:a neviete náhodou, či slsp mi poskytne možnosť vymeniť bezzčipovu Visu za čipovú?
O tomto je najlepšie sa informovať priamo v banke. Podľa aktuálnej ponuky sú Visa karty od SLSP s čipom (a prípadne aj embosované), podmienky vydania a poplatky s tým spojené sú závislé od typu účtu.
Black.Raven
Medium Star
Medium Star

ydoodle napísal:O tomto je najlepšie sa informovať priamo v banke. Podľa aktuálnej ponuky sú Visa karty od SLSP s čipom (a prípadne aj embosované), podmienky vydania a poplatky s tým spojené sú závislé od typu účtu.
Dakujem. K+
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

matus87 napísal:Taká otazočka k Visa elektrón: Aký je povinný minimálny zostatok na účte, teda karte? V zmluve som sa to nedozvedel.

//edit - to takú kartu nikto nemá, že nenapíše? :?
mam visa elektrooon a moj zostatok na ucte bol jedneho casu cca 0SK :D takze nie je potrebne mat na ucte miliony. Pouzivam studentsky ucet.
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Ja som bola par krat uz aj v minuse, ked strhli na konci mesiaca poplatky, ale hned som to vyrovnala. A teraz mam natrvalo rezervovany povinny zostatok 300sk, ktory nemozem vybrat, len v prip.potreby si banka z neho strhne a ked vlozim peniaze, tak mi ten rozdiel stiahne automaticky spat. To mam tiez studentske konto, ale v UniCredit Bank.
matus87
Expert
Expert

Príspevok od používateľa matus87 »

turtlak69 napísal:mam visa elektrooon a moj zostatok na ucte bol jedneho casu cca 0SK :D takze nie je potrebne mat na ucte miliony. Pouzivam studentsky ucet.
Diky za odpoveď, to si ma dost prekvapil, ja má zostatok na účte cca 400 a uz pri tejto sume sa z bankomatu nedá vybrat ani koruna, ak sa pokúsim vybrať 200Sk vypíše mi nedostatok finančných prostriedkov :( . Kartu mám Visa elektron, študentský účet...tj to isté ako ty.
Black.Raven napísal:a kartu máš čipovú či bez?
bezčipová verzia
Black.Raven
Medium Star
Medium Star

matus87 napísal:Diky za odpoveď, to si ma dost prekvapil, ja má zostatok na účte cca 400 a uz pri tejto sume sa z bankomatu nedá vybrat ani koruna, ak sa pokúsim vybrať 200Sk vypíše mi nedostatok finančných prostriedkov :( . Kartu mám Visa elektron, študentský účet...tj to isté ako ty.
a kartu máš čipovú či bez?
killa_bee
Star
Star

Príspevok od používateľa killa_bee »

Videl som aj cipovu emboss, ktora presla len podpisom. Vsetko je to na obchodnikovi, ako nastavi POS terminal.
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

killa_bee napísal:Videl som aj cipovu emboss, ktora presla len podpisom. Vsetko je to na obchodnikovi, ako nastavi POS terminal.
Ja som s nou tiez raz platila na podpis v Brne, v Deichmane a ked predavacka otocila kartu, ze porovna podpis, ziadny tam nebol. Vratila mi ju s upozornenim, ze si ju mam co najskor podpisat a mala to viditelne na haku.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Minimalny zostatok je viac vec uctu ako karty. To s tymi 400Sk - tam bude nejaky nedisponzibilny zostatok, na mojom Euro26 konte v SLSP to je 200Sk.
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

matus87:
skus sa na to spytat v banke. ja mam aj cip aj magneticky pasik a vsetko funguje v pohode. ale vraj mam nejaky zvlastny ucet :D denny limit mam na 20k, co vraj este na takom type ucte nevideli. take info som dostal v pobocke v auparku ked som sa snazil zistit moj denny limit. a ja som si to nikdy nemenil. neviem cim to je.
Matisek
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Matisek »

turtlak69 napísal:matus87:
skus sa na to spytat v banke. ja mam aj cip aj magneticky pasik a vsetko funguje v pohode. ale vraj mam nejaky zvlastny ucet :D denny limit mam na 20k, co vraj este na takom type ucte nevideli. take info som dostal v pobocke v auparku ked som sa snazil zistit moj denny limit. a ja som si to nikdy nemenil. neviem cim to je.
neviem preco divne , ja mam studentsky ucet a mam denny limit na hotovostne 15k a na bezhotovostne 45k :wink:
Napísať odpoveď