2 Operacne systemy

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
smutko8882
Light Expert
Light Expert

2 Operacne systemy

Príspevok od používateľa smutko8882 »

chcel by som sa opytat mam nainstalovanu Vistu na HDD ktory je ako jedna particia... Je mozne nejak tento disk rozdelit na 2particie a nainstalovat nan aj XP. Alebo poradte jak by ste postupovali vy a ake k tomu treba programy. Diki za vase rady
cORP.
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: 2 Operacne systemy

Príspevok od používateľa cORP. »

smutko8882 napísal:chcel by som sa opytat mam nainstalovanu Vistu na HDD ktory je ako jedna particia... Je mozne nejak tento disk rozdelit na 2particie a nainstalovat nan aj XP. Alebo poradte jak by ste postupovali vy a ake k tomu treba programy. Diki za vase rady
staci ked si rozdelis disk pomocou norton partition magic a mas po probleme, zo stavajuceho disku si spravis novu particiu kam das dalsi os ,no nezabudaj ze tym prepises boot tabulku cize to bude treba spravit cez iny program, pripadne cez instalacne dvd visty :wink:
smutko8882
Light Expert
Light Expert

a v com sa da spravit ta boot tabulka lebo ja uz som to skusal aj sa mi podarila spravit nova particia ale ked som zacal instalovat XP tak po prvom restarte instalacie uz neslo nic :?
MrGizmof
King
King

Príspevok od používateľa MrGizmof »

Boot tabulka? Grub? :D No ten by ti mal myslím aj samotný naskočiť, aspoň po XP-Ubuntu to ide.. ale skús to nainštalovať v opačnom poradí.
konyk87
King
King

Príspevok od používateľa konyk87 »

filip102 napísal:Boot tabulka? Grub? :D No ten by ti mal myslím aj samotný naskočiť, aspoň po XP-Ubuntu to ide.. ale skús to nainštalovať v opačnom poradí.
ano..lenze microsoft ma monopol a "poziera" vsetku konkurenciu, dokonca aj sam seba..tym padom ti po instalacii Vista-XP (alebo naopak) nevznikne (pravdepodobne) ziadna boot tabulka a musis si ju vytvorit - inak sa ti bude spustat len ten OS, ktory si nainstaloval ako druhy..
smutko8882
Light Expert
Light Expert

mne sa nepodarilo nabootovat ani jeden bez tabulky . zacali mi tam behat dake farebne znaky po obrazovke takze asi je potrebna :D nejaky navod pls? :oops:
filippo
Expert
Expert

Príspevok od používateľa filippo »

Zrejme disk si si už rozdelil, však? Lebo už inštaluješ... Ak sa ti podarí nahodiť XP ku Viste, tak sa prepíše zavádzač Visty na zavádzač XP a nabootuješ len do XP. Aby si sa opäť dostal do Visty, bude treba obnoviť MBR súbor pomocou Vista recovery CD alebo Inštalačného DVD a v konzole treba upraviť zavádzač Visty. Návod je tu: http://pctuning.tyden.cz/index.php?opti ... mitstart=2
Potom by si sa mal dostať do Visty a pomocou spomínaných programov EasyBCD alebo VistaBootPro v návode upraviť zavádzač, aby rozpoznal aj staršie systémy Windows. Ešte som tento návod neskúšal, tak neviem, či je 100%-ný... Jednoduchšie je k XP nahodiť Vistu, tam nie je problém. Obnova zavádzača Visty by mala prebehnúť bez problémov, to som už skúšal niekoľkokrát. :)
Šu-Do
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Šu-Do »

najprv nainstaluj XP a potom Vistu... nebudes mat problem s tabulkou, pretoze sa bude pytat, ktory win spustit pri bootovani
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

Šu-Do napísal:najprv nainstaluj XP a potom Vistu... nebudes mat problem s tabulkou, pretoze sa bude pytat, ktory win spustit pri bootovani
presne tak :wink:

u mrkvacu o plati tak, ze ak chces mat viac ich os naraz ,musis instalovat postupom od najstarsieho po najnovsi ,nikdy nie opacne :)
smutko8882
Light Expert
Light Expert

Tak uz som to konecne dokoncil .. filippo dik tvoj navod mi dost pomohol a je funkcny cize je mozne nainstalovat starsi operacny system aj ked mate uz vistu.. na rozdelenie partition odporucam Acronis Disk Director Suite.
majo20000
Medium Expert
Medium Expert

pomoc

Príspevok od používateľa majo20000 »

Cawte,nechcem vytvarat novu temu tak som to hodil sem.

POtrebujem poradit:
nedavno som nainstaloval(resp.preinstaloval) win xp a teraz mi pri kazdom spusteni vypisuje a pyta sa ma aky system spustit.Obidve napise ,,Mirosoft Windows xp professional" a vzdy davam ten prvy .......ako mam tuto ,,tabulku" odstranit?zda sa mi to ako pozostatok z instalacie.... :?

diky vopred
vrtulnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Re: pomoc

Príspevok od používateľa vrtulnik »

majo20000 napísal:Cawte,nechcem vytvarat novu temu tak som to hodil sem.

POtrebujem poradit:
nedavno som nainstaloval(resp.preinstaloval) win xp a teraz mi pri kazdom spusteni vypisuje a pyta sa ma aky system spustit.Obidve napise ,,Mirosoft Windows xp professional" a vzdy davam ten prvy .......ako mam tuto ,,tabulku" odstranit?zda sa mi to ako pozostatok z instalacie.... :?

diky vopred
aj mne sa to stalo ked som instaloval vo stvrtok windows :DD a nevedel som sa toho zbavit .. ale to je ked das sformatovat disky a to mas 2 windowsi nainstalovane ..

//autoeditácia príspevku ( 06 Oct 2008, 15:14 )
vrtulnik napísal:aj mne sa to stalo ked som instaloval vo stvrtok windows :DD a nevedel som sa toho zbavit .. ale to je ked das sformatovat disky a to mas 2 windowsi nainstalovane ..
ja som to tak spravil ze som na novo dal disky C: som dal 20GB a D: zvysok a potom som C: nainstaloval a potom ked som naistaloval winwows dal som D: pravym tlacitkom mysi a naformatovat a naformatovalo mi to a ide mi to dobre ..
majo20000
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa majo20000 »

vrtulnik napísal:ja som to tak spravil ze som na novo dal disky C: som dal 20GB a D: zvysok a potom som C: nainstaloval a potom ked som naistaloval winwows dal som D: pravym tlacitkom mysi a naformatovat a naformatovalo mi to a ide mi to dobre ..
:D :lol: A ktosi tu pisa ze nie mozne mat 2 OS :P mne sa to podarilo :shock: no ok skusim to dat naformatovat
filippo
Expert
Expert

Príspevok od používateľa filippo »

majo20000 napísal:Cawte,nechcem vytvarat novu temu tak som to hodil sem.

POtrebujem poradit:

diky vopred
Skúsil by som nabootovať inštalačné CD Windowsu XP, spustiť opravnú konzolu myslím klávesou R (repair) a napísať príkaz fixmbr :)
Napísať odpoveď