2 Operacne systemy
-
smutko8882
Light Expert
2 Operacne systemy
chcel by som sa opytat mam nainstalovanu Vistu na HDD ktory je ako jedna particia... Je mozne nejak tento disk rozdelit na 2particie a nainstalovat nan aj XP. Alebo poradte jak by ste postupovali vy a ake k tomu treba programy. Diki za vase rady
-
cORP.
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: 2 Operacne systemy
staci ked si rozdelis disk pomocou norton partition magic a mas po probleme, zo stavajuceho disku si spravis novu particiu kam das dalsi os ,no nezabudaj ze tym prepises boot tabulku cize to bude treba spravit cez iny program, pripadne cez instalacne dvd vistysmutko8882 napísal:chcel by som sa opytat mam nainstalovanu Vistu na HDD ktory je ako jedna particia... Je mozne nejak tento disk rozdelit na 2particie a nainstalovat nan aj XP. Alebo poradte jak by ste postupovali vy a ake k tomu treba programy. Diki za vase rady
-
smutko8882
Light Expert
ano..lenze microsoft ma monopol a "poziera" vsetku konkurenciu, dokonca aj sam seba..tym padom ti po instalacii Vista-XP (alebo naopak) nevznikne (pravdepodobne) ziadna boot tabulka a musis si ju vytvorit - inak sa ti bude spustat len ten OS, ktory si nainstaloval ako druhy..filip102 napísal:Boot tabulka? Grub?No ten by ti mal myslím aj samotný naskočiť, aspoň po XP-Ubuntu to ide.. ale skús to nainštalovať v opačnom poradí.
-
smutko8882
Light Expert
Zrejme disk si si už rozdelil, však? Lebo už inštaluješ... Ak sa ti podarí nahodiť XP ku Viste, tak sa prepíše zavádzač Visty na zavádzač XP a nabootuješ len do XP. Aby si sa opäť dostal do Visty, bude treba obnoviť MBR súbor pomocou Vista recovery CD alebo Inštalačného DVD a v konzole treba upraviť zavádzač Visty. Návod je tu: http://pctuning.tyden.cz/index.php?opti ... mitstart=2
Potom by si sa mal dostať do Visty a pomocou spomínaných programov EasyBCD alebo VistaBootPro v návode upraviť zavádzač, aby rozpoznal aj staršie systémy Windows. Ešte som tento návod neskúšal, tak neviem, či je 100%-ný... Jednoduchšie je k XP nahodiť Vistu, tam nie je problém. Obnova zavádzača Visty by mala prebehnúť bez problémov, to som už skúšal niekoľkokrát.
Potom by si sa mal dostať do Visty a pomocou spomínaných programov EasyBCD alebo VistaBootPro v návode upraviť zavádzač, aby rozpoznal aj staršie systémy Windows. Ešte som tento návod neskúšal, tak neviem, či je 100%-ný... Jednoduchšie je k XP nahodiť Vistu, tam nie je problém. Obnova zavádzača Visty by mala prebehnúť bez problémov, to som už skúšal niekoľkokrát.
-
smutko8882
Light Expert
pomoc
Cawte,nechcem vytvarat novu temu tak som to hodil sem.
POtrebujem poradit:
nedavno som nainstaloval(resp.preinstaloval) win xp a teraz mi pri kazdom spusteni vypisuje a pyta sa ma aky system spustit.Obidve napise ,,Mirosoft Windows xp professional" a vzdy davam ten prvy .......ako mam tuto ,,tabulku" odstranit?zda sa mi to ako pozostatok z instalacie....
diky vopred
POtrebujem poradit:
nedavno som nainstaloval(resp.preinstaloval) win xp a teraz mi pri kazdom spusteni vypisuje a pyta sa ma aky system spustit.Obidve napise ,,Mirosoft Windows xp professional" a vzdy davam ten prvy .......ako mam tuto ,,tabulku" odstranit?zda sa mi to ako pozostatok z instalacie....
diky vopred
-
vrtulnik
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Re: pomoc
aj mne sa to stalo ked som instaloval vo stvrtok windows :DD a nevedel som sa toho zbavit .. ale to je ked das sformatovat disky a to mas 2 windowsi nainstalovane ..majo20000 napísal:Cawte,nechcem vytvarat novu temu tak som to hodil sem.
POtrebujem poradit:
nedavno som nainstaloval(resp.preinstaloval) win xp a teraz mi pri kazdom spusteni vypisuje a pyta sa ma aky system spustit.Obidve napise ,,Mirosoft Windows xp professional" a vzdy davam ten prvy .......ako mam tuto ,,tabulku" odstranit?zda sa mi to ako pozostatok z instalacie....![]()
diky vopred
//autoeditácia príspevku ( 06 Oct 2008, 15:14 )
ja som to tak spravil ze som na novo dal disky C: som dal 20GB a D: zvysok a potom som C: nainstaloval a potom ked som naistaloval winwows dal som D: pravym tlacitkom mysi a naformatovat a naformatovalo mi to a ide mi to dobre ..vrtulnik napísal:aj mne sa to stalo ked som instaloval vo stvrtok windows :DD a nevedel som sa toho zbavit .. ale to je ked das sformatovat disky a to mas 2 windowsi nainstalovane ..
vrtulnik napísal:ja som to tak spravil ze som na novo dal disky C: som dal 20GB a D: zvysok a potom som C: nainstaloval a potom ked som naistaloval winwows dal som D: pravym tlacitkom mysi a naformatovat a naformatovalo mi to a ide mi to dobre ..
Skúsil by som nabootovať inštalačné CD Windowsu XP, spustiť opravnú konzolu myslím klávesou R (repair) a napísať príkaz fixmbrmajo20000 napísal:Cawte,nechcem vytvarat novu temu tak som to hodil sem.
POtrebujem poradit:
nedavno som nainstaloval(resp.preinstaloval) win xp a teraz mi pri kazdom spusteni vypisuje a pyta sa ma aky system spustit.Obidve napise ,,Mirosoft Windows xp professional" a vzdy davam ten prvy .......ako mam tuto ,,tabulku" odstranit?zda sa mi to ako pozostatok z instalacie....![]()
diky vopred