Pevosť Boyard (Fort Boyaux/Boyard) - vráťme sa do minulosti

Čo beží v kine, rádiu, tv...?

Chceli by ste Pevnosť Boyard opäť vídať na televíznych obrazovkách?

Áno, tá relácia ma bavila
84
77%
Nie, nebavilo ma to
4
4%
Neviem, čo to je
1
1%
Mne je to jedno
20
18%

Celkom hlasov: 109

tom1597530
Zablokovaný
Zablokovaný

Pevosť Boyard (Fort Boyaux/Boyard) - vráťme sa do minulosti

Príspevok od používateľa tom1597530 »

Mnohí z vás si budú pamätať súťažno-zábavnú reláciu Pevnosť Boyard, ktorú pred niekoľkými rokmi vysielala Markíza, dokonca i so slovenskými súťažiacimi. Ak neviete, o čo sa jedná, pozrite si stránku a možno vám to osvieži pamäť. Originál je táto relácia z Francúzska, prevzali sme ju my a Američania. Táto pevnosť JE SKUTOČNÁ. Nachádza sa vo Francúzsku medzi Île-d'Aix a Île d'Oléron v Pertuis d'Antioche. Túto pevnosť začali stavať v roku 1801 a dokončili v roku 1857. Chceli by ste túto reláciu uvidieť opäť na televíznych obrazovkách? Prečo? Čo všetko by ste pre to urobili? :wink:
Dejiny

Vybudovanie podobnej pevnosti bolo zvažované už od dokončeného arzenálu v roku 1666, ale Vauban túto myšlienku kráľovi Ľudovítovi XIV. vyhovoril slovami: „Pane, bolo by ľahšie chytiť do zubov Mesiac než sa usilovať o stavbu v takejto lokalite.“

So stavbou pevnosti začali až v roku 1801, za vlády Napoleona, na ochranu pobrežia (a obzvlášť arzenálu v Rocheforte) pred možnou inváziou cudzích (najmä britských) námorných síl. V tom čase delá nemali veľký dostrel a vzdialenosť medzi ostrovmi Aix a Oleron bola príliš veľká, aby blokovali prejazd.

Nasledujúce ťažkosti pri stavaní základov (kamenné bloky museli byť inštalované na piesočnaté morské dno pri odlive, kde by mohli ešte klesnúť ku dnu vlastnou hmotnosťou) spôsobili prerušenie stavby v roku 1809. Výstavba pokračovala v roku 1837, za vlády Ľudovíta Filipa I., po obnovení napätia v Spojenom kráľovstve. Opevnenie bolo dokončené v roku 1857, s dostatočným počtom miest pre 250 mužov.

V čase dokončenia stavby pevnosti sa však dostrel diel výrazne zväčšil, takže pevnosť sa stavala zbytočne. O niekoľko rokov neskôr sa Fort Boyard krátko využívala ako väznica. Časom pevnosť chátrala a zaborila sa do mora, pretože nebola udržiavaná.
Využitie

Pevnosť slúžila na vojenské účely (v čase Parížskej komúny slúžila ako väzenie). V roku 1962 bola predaná v aukcii súkromnej osobe, ktorá sa o ňu následne nestarala a preto chátrala. V roku 1989 ju táto osoba predala producentovi zábavných televíznych relácií menom Jacques Antoine, ktorý ju obratom predal za symbolický jeden frank departementu Charente-Maritime, ktorý financoval rekonštrukciu pevnosti výmenou za umožnenie exkluzívneho natáčania televíznych relácií.

Následne sa začali práce na obnove pevnosti s cieľom pripraviť ju pre televíznu šou nazývanú Pevnosť Boyard. V pevnosti bola zavedená elektrina a na uľahčenie prístupu pre televízne štáby bola inštalovaná stavba podobná ropnej plošine. Prestavba pevnosti bola dokončená v roku 1989 a nakrúcanie sa začalo v roku 1990. Fort Boyard sa využíva dodnes.
Prílohy
Pripojil som vám obrázok, ako vyzerá Pevnosť Boayrd
Pripojil som vám obrázok, ako vyzerá Pevnosť Boayrd
Pevnosť Boyard.mp3
Pripojil som vám hudbu z Pevnosti Boyard
(3.24 MiB) 2081 stiahnutí
2Pacaveli
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa 2Pacaveli »

jop, keby to chodilo, asi by som to pozeral... pamatam sa na to, pacilo sa mi to.
romulus2
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa romulus2 »

JJ bola to pecka...keď som bol menší tak som hltal každú časť :D určite by som si to rád pozrel aj teraz.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

pozerával som to, a bavilo ma to. Neviem ale či by som to pozeral aj teraz, lebo telku v týždni skoro ani nezapnem
tom1597530
Zablokovaný
Zablokovaný

Fort Boyaux

v mene autora tohto príspevku vravím, že mňa tá relácia EXTRÉMNE BAVILA, no to som bol ešte malý a nevnímal som to moc. Na internete som na YouTube našiel celých 45 minút tej relácie, rozdelenej na 5 častí, ale boli po anglicky a kvalita nebola veľmi dobrá. Písal som aj do Markízy, či by nemohli tú reláciu 'vycucať' z Archívu :lol: :lol: :lol:
moni19
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa moni19 »

mna to tiez celkom bavilo, lepsie ako nejaka superstar alebo tie blbe reality show
tom1597530
Zablokovaný
Zablokovaný

škoda že už Pevnosť Boyard nedávajú
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Re: Pevosť Boyard (Fort Boyaux/Boyard) - vráťme sa do minulo

Príspevok od používateľa pryja »

tom1597530 napísal:Chceli by ste túto reláciu uvidieť opäť na televíznych obrazovkách? Prečo? Čo všetko by ste pre to urobili? :wink:
Tak co ja viem, napriklad by som naha behala pred budovou televizie s transparentom - Ja chcem vidiet pevnost Boyard!!! Alebo nejaka dvojtyzdnova hladovka v klietke na strome. :D
Ale vazne, bola to dobra relacia, ale ci by som to dnes pozeravala-asi skor nie. To si radsej pustim nejaky film.
A sa mi zda, ze aj nasi natocili nejaku trapnu napodobeninu a moderoval to Kroner ml., ale bohvieaky uspech to nemalo.
lekoklatik
VIP
VIP

Príspevok od používateľa lekoklatik »

Mne sa to nejak moc nepáčilo. Bolo síce fajn že ľudí bavia niečím normálnejším než vidíme dnes, ale mňa to jednoducho nechytilo.
tom1597530
Zablokovaný
Zablokovaný

Re: Pevosť Boyard (Fort Boyaux/Boyard) - vráťme sa do minulo

pryja napísal:Tak co ja viem, napriklad by som naha behala pred budovou televizie s transparentom - Ja chcem vidiet pevnost Boyard!!! Alebo nejaka dvojtyzdnova hladovka v klietke na strome. :D
Ale vazne, bola to dobra relacia, ale ci by som to dnes pozeravala-asi skor nie. To si radsej pustim nejaky film.
A sa mi zda, ze aj nasi natocili nejaku trapnu napodobeninu a moderoval to Kroner ml., ale bohvieaky uspech to nemalo.
Ja by som pre pevnosť Boyard urobil VŠETKO :-)
Šu-Do
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Šu-Do »

ked som bol mensi ked to ficalo som to velmi rad pozeral, pamätam si ked si davali hlasky a jeden team si dal Do frasa Furasa.. :P
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

pevnost boyard mozem.....velmi pozeratelne, inteligentne a neviem co este....aj pc hru som mal myslim FB...ale bola v nemcine a bola tazka jak swiň takze vela som si jej neuzil
Robbie42
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Robbie42 »

audiotrack napísal:pozerával som to, a bavilo ma to. Neviem ale či by som to pozeral aj teraz, lebo telku v týždni skoro ani nezapnem
presne tak, ked som bol mensi tak ma to bavilo, ale teraz pochybujem, ze by som to pozeral... teda urcite nie, aj keby som chcel, na itraku telku nemam, nie to este net :) dal som teda "mne je to jedno"
redliner
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa redliner »

Fuu to bolo davno :) ale bolo to dobre ;) bol by som rad keby to chodilo zase... :)
tom1597530
Zablokovaný
Zablokovaný

NAPISAL SOM DO ZAKULISIA MARKIZY CI BY TO NEMOHLI DAVAT :-)
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

v telke ma to bavilo, to je fakt, ale ze by som sa kvoli tomu, aby som to opat videl v telke, zavrel do krabice s tarantulami alebo ze budem tyzden byvat na strome tak to nie :D
rehotal som sa, ked bola daka uloha a niekto zacal hystericky skrecak, ze to nezvladne a vzdy ma dostal otec fouras. ten je legenda
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Heh pamatam si na to, isteze, tiez som hltal kazdy jeden diel. Bola to haluz, a je pravda, ze by to mohli vyhrabat z archivu, namiesto krmenia divakov brakmi :?
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

JA som to pozeral toto leto vo Francuzsku, celkom som as pobavil, ti mali chlapici tam este stale su :)

A nebolo to odveci, niektore sutaze pekne dokazali odkryt prave tvare celebrit :)
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

tom1597530 napísal:NAPISAL SOM DO ZAKULISIA MARKIZY CI BY TO NEMOHLI DAVAT :-)
Ak nie, tak skus joj plus - tam oprasuju stare programy.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Nj tiez si na to pamatam a dokonca som minule so segrou spominal a lutovali sme ze uz to nedavaju. Bola to parada, fakt pecka mohli by to davat znova, potesil by som sa.
Napísať odpoveď