Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Príspevok od používateľa heker »

To by slo. Aj ked sa da aj lacnejsia doska s nizsou radou chipsetu, aj procesor by som si vedel predstavit nizsi model. Ak ta cena teda netlaci, tak je to v pohode. Este skus porozmyslat nad zdrojom, napriklad EVGA 600B.
Animorph
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Animorph »

heker
Redeemer
Redeemer

Pretoze ten zdroj je lepsi ako tvoj Seasonic. Alebo by som mozno uz doplatil na EVGA SuperNova 750 G2 (pozor, za G2), tam mas 10 rokov zaruku a daleku rezervu do buducna. Pripadne Enermax MaxPro 600W.
Paragon
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Paragon »

Práve naopak, daný Seasonic je dosť lepší ako tá low end Evga(narážam len na model 600B, nie na firmu). Okrem iného tá Evga je u nás predrazena, v USA ide takmer za polovicu našich cien. Seasonic ma dokonca aj 5 rokov záruku.
Animorph
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Animorph »

//obrazky vkladaj do priloh

nasiel som nieco taketo, samozrejme 10 roznych webov = 10 roznych rankov
ale co som si vsimol, seasonic je na tom asi vzdy lepsie ako evga 600B/500B
Prílohy
tgrbCnr.jpg
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

xH4wK napísal:Co by ste zmenili na tejto zostave co sa tyka pomeru cena/vykon
http://www.alza.sk/nakupni-seznamy.htm? ... D6C70617A6

Spoiler
Animorph napísal:Ahojte,chcel by som zlozit herny PC do 500eur (bez grafickej)

Graficku kartu by som mal: https://www.alza.sk/gigabyte-r927xoc-2g ... .htm#popis
neskor planujem kupit novu - neplanujem ziadne sli ani crossfire

SSD mam: samsung 850 evo 256gb
HDD mam: 1TB
ext. disk, klavesnica, mys, monitor (zatial 1680 x 1050 - neskor bude novy), windows 7 64bit, case - vsetko mam

potrebujem ram, mobo, cpu + chladic a zdroj
taktovanie beriem ako "rezervu" do buducnosti... ma to zmysel ?

predbezne som vybral:
https://www.gigastore.sk/socket-1151-in ... sb3.1-atx/
https://www.gigastore.sk/8-gb+25962/kin ... ury-black/
https://www.gigastore.sk/socket-1151/in ... -chladice/
https://www.gigastore.sk/atx+22405/seas ... anagement/
https://www.gigastore.sk/intel/silentiu ... tel-i-amd/

cena tychto komponentov je 488 eur

vase nazory, rady, tipy ?

Dakujem

bež kľudne do taktovacej, ale v tej zostave:
PSU: https://www.gigastore.sk/atx+22405/seas ... us-bronze/ (môžeš ušetriť)
MB: jednoznačne https://www.gigastore.sk/socket-1151-in ... sb3.1-atx/
pri oplatí sa doplatiť

btw, heker asi myslel wattážou a ak kvalitou, tak...no proste asi nevie, že 600B má horšie vnútornosti ako 500B ale tak...no čo už..nehovoriac o tom, že fungujú na archaickej platforme, okrem iného používanú u bequiet! L8, dosť známy pre otrasnú kvalitu a dokonca nejedno zlyhanie

ostatne rovnako je stále možnosť aj MaxPro ale pri cene S12II na gigamindži by som to riskol s S12II - písal som už o tom, že v podstate by aktuálna verzia mala byť na tom trošku lepšie akusticky, teda...post2211741.html#p2211741
mr.joda
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa mr.joda »

zdravím, chcel by som niekedy v období august/september kúpiť nové komponenty, očakávam príchod nových skylake i7. Myslíte že má význam počkať čo uvediet Intel na trh ? Niečo som čítal ale o skylakoch nebola reč tak neviem.... Chcel by som tak do 800-900 procak, dosku, ramky, bedňu a chladič (pokial možno najtichší), zatiaľ mám vybranú i7 6700 bez K nie som overclocker, nemám v pláne pretaktovať a je mi to zbytočné, za cenový rozdiel voči K verzii chcem kúpiť nejaký scythe alebo noctuu chladič, skriňu NZXT Source 340 white,pripadne ak mi šibne tak Fractal Design Define R4 Black Pearl alebo Corsair 330R Carbide Series Blackout Edition, RAM ešte neviem,podľa dostupnosti niečo ako Kingston 32GB KIT DDR4 SDRAM 2400MHz CL15 HyperX Fury Black Series, zdroj mám Seasonic SS-500ET-F3 ten si chcem nechať, grafiku mám gigabyte R9 270x windforce, tu si tiež chcem nechať, takisto ako pevné disky a SSD Crucial MX100 (o rok výmena za M2 SSD).. s čím by som ale potreboval poradiť je doska, stabilná pokiaľ možno, do tých 150€ by bolo fajn, nutnosť 4 sloty na ram a adekvátne chladenie čipsetu, nechcem tam mať 90stupňov na mosfetoch alebo čipsete. Ak by ostalo do tej hranice, že sa sušetrí na doske, zobral by som jeden WD Black

vďaka
heker
Redeemer
Redeemer

Ty co riesis akoze teraz? Je po polovici aprila, blizi sa koniec, tu tu pises o auguste a septembri. Vsak teraz nema vyznam sa tym zaobera, situacia sa moze hocikedy zmenit. Moze vyletiet cena ropy vysoko, mozu byt zaplavy niekde v Azii ako pred rokmi v Thajsku a vtedy vyleteli ceny diskov nenormalne hore, mozu sa vybredat skrinky alebo procaky o ktorych pises a neviem co vsetko. Bud to kup teraz alebo sem napis tyzden pred kupou, teraz je to vsetko bezpredmetne a je zbytocne k tomu nieco pisat. Ak chces cakat na nove technologie, tsk to mozes cakat donekonecna.
DropDead
Addict
Addict

mr.joda napísal:zdravím, chcel by som niekedy v období august/september kúpiť nové komponenty, očakávam príchod nových skylake i7. Myslíte že má význam počkať čo uvediet Intel na trh ? Niečo som čítal ale o skylakoch nebola reč tak neviem.... Chcel by som tak do 800-900 procak, dosku, ramky, bedňu a chladič (pokial možno najtichší), zatiaľ mám vybranú i7 6700 bez K nie som overclocker, nemám v pláne pretaktovať a je mi to zbytočné, za cenový rozdiel voči K verzii chcem kúpiť nejaký scythe alebo noctuu chladič, skriňu NZXT Source 340 white,pripadne ak mi šibne tak Fractal Design Define R4 Black Pearl alebo Corsair 330R Carbide Series Blackout Edition, RAM ešte neviem,podľa dostupnosti niečo ako Kingston 32GB KIT DDR4 SDRAM 2400MHz CL15 HyperX Fury Black Series, zdroj mám Seasonic SS-500ET-F3 ten si chcem nechať, grafiku mám gigabyte R9 270x windforce, tu si tiež chcem nechať, takisto ako pevné disky a SSD Crucial MX100 (o rok výmena za M2 SSD).. s čím by som ale potreboval poradiť je doska, stabilná pokiaľ možno, do tých 150€ by bolo fajn, nutnosť 4 sloty na ram a adekvátne chladenie čipsetu, nechcem tam mať 90stupňov na mosfetoch alebo čipsete. Ak by ostalo do tej hranice, že sa sušetrí na doske, zobral by som jeden WD Black
vďaka
čakáš na skylake-y ? veď už sú vonku a pochybujem, že prídu ešte ďalšie, myslíš Skylake-E ? ak tie, tak to prídu broadwell-e

pozerám, že ideš na to pekne poriadne - 32GB RAM, extrémne drahé CPU, aj keď zabiť takú zostavu s OEM seasonicom...no hlavne by som to riešil, až keď budú peniažky do takých dvoch-troch týždňov, takto skoro je to zbytočné, milión vecí sa zmení..každopádne hodím ti tu niečo aj akoby si to bral teraz, len...aké bude využitie toho PC ?
mr.joda
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa mr.joda »

s počkaním kúpy reagujem na toto http://wccftech.com/intel-2016-roadmap- ... rocessors/

Nechcem sa dostať do situácie keď kúpim tú i7 6700 a o 3 týždne vyjde niečo nové lepšie za podobnú cenu. Hodne by ma potešilo keby prišiel nástupca tej i7 6700 ale v nejakej 40W variante s rovnakým výkonom :)

S tým zdrojom som spokojný, mám ho vyskúšaný aj pod veľkou záťažou a je stabilný a bezproblémový (osadený celkom kvalitným matrošom). Keby som kupoval nový zdroj tak by to bola EVGA supernova GOLD 550G2 a to by mi trošku nabúralo rozpočet, ale uvidím a zvážim situáciu, dobrá poznámka s tým zdrojom.

PC si kupujem raz za dekádu, teraz v lete sa bude jedna končiť... PC využívam na vedeckú prácu, mimo office simulácie v matlabe, kreslenie v 3D cade, nejaké simulácie v mikrovlnnej oblasti a ak ostane čas tak aj hry, ale to len okrajovo. V robote mám staršiu i7 2600 a na to že to je 5 ročný CPU tak maká ako blázon.

Z toho dôvodu chcem siahnuť na trošku silnejšie železo, ktorým je zatiaľ i7 6700 (verzia bez K), tých 32GB DDR4 je minimum, rozmýšľal som priplatiť za 64GB, je tam cenový rozdiel nejakých 70€ ale to už mi nepríde využiteľné ani v najbližšej 5ročnici :)
uvažoval som nad 2011 procesorom, či už xeonom alebo i7-5820K ale tam už sú ceny dosiek závratné, to už nie.
androidak
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa androidak »

mr.joda Môžeš si kúpiť Xeon so skylake-om, tam sú ceny dosiek podstatne nižšie
DropDead
Addict
Addict

ale skylake xeon už potrebuje dosku s čipsetom C232 a C236, čo pri doplatku za dosku s tým čipsetom môže s kľudom angličana mať rovno i7-6700 :( ...bohužiaľ a mňa to osobne riadne štve, asi sa im nepáčilo, že ľudia hromadne začali brávať 1231v3 a nebrávali nekáčkové i7
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Chlapi, poradte nejakú zostavu do skrikny Bitfenix Prodigy...
Doska musí byť s WiFi. SSD nie je priorita.
Primárne využitie je také domáce spracovanie fotiek, internet a osobne by som bol veľmi rád, keby to v dobrej grafike zvládlo nejaké veci ako Total War. PC by mal byť vizuálne vkusný a podľa možnosti tichý.
Rozpočet je 500 euro, viem ísť aj vyššie, ale odrazme sa od tejto ceny, nie je to pre mňa osobne priorita, nechcem zbytočne vyhadzovať za PC, hrávam sa na viac-menej na konzole. Periférie (M+K, monitor) už mám.
xH4wK

Príspevok od používateľa xH4wK »

Tu case som zmenil, PSU tiez (aj ked nie je modularny, ale zase so zatvorenou case to je asi jedno), GPU kvoli g-sync nie, MB taktiez nie, kedze nie je na alze zial.. SSD tiez nie, dat 20 eur za rovnaku kapacitu len inu znacku - neviem pride mi to zbytocne ked pozeram na dobre recenzie kingstonu.

Aktualny zoznam: http://www.alza.sk/nakupni-seznamy.htm? ... D6C70617A6

nejake zmeny k lepsiemu pomeru cena/vykon ?
DropDead
Addict
Addict

begbeee napísal:Chlapi, poradte nejakú zostavu do skrikny Bitfenix Prodigy...
Doska musí byť s WiFi. SSD nie je priorita.
Primárne využitie je také domáce spracovanie fotiek, internet a osobne by som bol veľmi rád, keby to v dobrej grafike zvládlo nejaké veci ako Total War. PC by mal byť vizuálne vkusný a podľa možnosti tichý.
Rozpočet je 500 euro, viem ísť aj vyššie, ale odrazme sa od tejto ceny, nie je to pre mňa osobne priorita, nechcem zbytočne vyhadzovať za PC, hrávam sa na viac-menej na konzole. Periférie (M+K, monitor) už mám.
ktoré prodigy, teda pôvodná verzia alebo nová mATX verzia ?
xH4wK napísal: Tu case som zmenil, PSU tiez (aj ked nie je modularny, ale zase so zatvorenou case to je asi jedno), GPU kvoli g-sync nie, MB taktiez nie, kedze nie je na alze zial.. SSD tiez nie, dat 20 eur za rovnaku kapacitu len inu znacku - neviem pride mi to zbytocne ked pozeram na dobre recenzie kingstonu.

Aktualny zoznam: http://www.alza.sk/nakupni-seznamy.htm? ... D6C70617A6

nejake zmeny k lepsiemu pomeru cena/vykon ?
GPU:
https://www.alza.sk/asus-strix-gtx970-d ... 914236.htm

ohľadom SSD, za 20€ máš nielen 20gb navyše, no vyšší a hlavne konzistentný reálny výkon - žiaden otrasný sandforce radič, dobré recenzie na ssd now nájdeš buď od niekoho, kto nevie, čo hovorí alebo nemá absolútne žiadnu skúsenosť s ssdčkami..

btw, už pridali na alzu tú H110 PC Mate
https://www.alza.sk/msi-h110-pc-mate-d4183941.htm 73€
heker
Redeemer
Redeemer

Lenze SandForce predsa nemal len jeden radic. A problematicky bol len ten, ktory sa daval do diskov pred tromi rokmi.
DropDead
Addict
Addict

on nie je problémový, on je len oničom...tie disky majú stále rovnaký radič a rovnako veľký dôvod ich nebrať do úvahy pri výbere, to fakt nejaký patrior s low-end phisonom dáva väčší zmysel
heker
Redeemer
Redeemer

Preco u teba SandForce nedava zmysel? Mas aj dake vecne argumenty k tomu ako tri prispevky z TomsHardware o tom, ze prvr rady Kingstonov mali pri jednom kuse z tisica problem? Lebo neustale tu zatracujes SandForce, ale realne, vecne a padne argumenty z tvojej strany tu nepadli, nicim si to nedolozil, neukazal na problem, stale su to z tvojej strany len prazdne reci.

Napriklad radic SF-2281 daval do diskov aj Intel, tusim to mala rada 520 a bol to top model na trhu. Kopa ludi ma ten disk do dnes a ziadny problem, aj tu na fore ho ma par ludi. Niekde na nete sa vyskytol prispevok o zamrznuyi pri bootovani Windowsu alebo ze pocas behu nabehol BSoD, ale ake este problemy boli realne dokazane? Boli tam prepady v benchmarkoch? O nicom takom som zial necital. Zatracovat disk so SandForce radicom, hlavne ak sa ludia divaju castokrat na cenu je nezmysel. A mozno zamrzanie pri boote nebol problem SF radica, ale trebars chipsetu od Intelu na zakladnej doske.
xH4wK

Príspevok od používateľa xH4wK »

DropDead napísal: btw, už pridali na alzu tú H110 PC Mate
https://www.alza.sk/msi-h110-pc-mate-d4183941.htm 73€
V com je tato doska lepsia ako ta ktoru som vybral ja ?
A co sa tyka grafiky, v com je lepsia ako ta ktoru som vybral ja ? Ja tam vidim, ze ma nizsie takty aj boost a je drahsia o 11 eur + je tam nevyhoda, ze fuka teply vzduch do skrinky.
DropDead
Addict
Addict

heker napísal:Preco u teba SandForce nedava zmysel? Mas aj dake vecne argumenty k tomu ako tri prispevky z TomsHardware o tom, ze prvr rady Kingstonov mali pri jednom kuse z tisica problem? Lebo neustale tu zatracujes SandForce, ale realne, vecne a padne argumenty z tvojej strany tu nepadli, nicim si to nedolozil, neukazal na problem, stale su to z tvojej strany len prazdne reci.

Napriklad radic SF-2281 daval do diskov aj Intel, tusim to mala rada 520 a bol to top model na trhu. Kopa ludi ma ten disk do dnes a ziadny problem, aj tu na fore ho ma par ludi. Niekde na nete sa vyskytol prispevok o zamrznuyi pri bootovani Windowsu alebo ze pocas behu nabehol BSoD, ale ake este problemy boli realne dokazane? Boli tam prepady v benchmarkoch? O nicom takom som zial necital. Zatracovat disk so SandForce radicom, hlavne ak sa ludia divaju castokrat na cenu je nezmysel. A mozno zamrzanie pri boote nebol problem SF radica, ale trebars chipsetu od Intelu na zakladnej doske.
takže pár riadkov k tejto téme:
- hovorím o výkone
- Intel 520 ? SSD z roku 2012, ktorý mal SF-2281 ? Pecka, ten istý má aj SSDNow, takže žijeme na archaickom SSD, hovoríš o predajnosti, resp. o TOP modely ? v roku 2012 boli SSD v plienkach - to je ako povedať, že FSP robí dobré zdroje a že majú veľkú predajnosť - poznámka - MALI, lebo tu boli proste skôr
- SF-2281 má dokonca aj 530tka od Intelu a tu linknem najlepší zdroj čísiel pre SSDčka a podľa mňa najväčšiu autoritu na SSD
http://www.anandtech.com/show/7438/inte ... 0gb-review a tam máš presne, čo hovorím od SF - na papieroch galaktický výkon a v realite to nemá s výkonom nič

- teraz prejdime k niečomu fresh a to ku konkrétnemu príkladu
Crystaldiskmark:
Kingston SSDNow V300 120gb
Patriot Blast 120gb (low-end phison radič, ešte aj lacnejší)
Samsung 850 EVO 120gb
Kingston Fury 240GB (nenašiel som pre 120gb, takže má ešte aj nefér výhodu oproti 120gb diskom vyššie :( )
AS SSD:
Kingston SSDNow V300 120gb
Patriot Blast 120gb
Samsung 850 EVO 120GB
Kingston Fury 240GB

prídu ti tieto rozdiely hodné ušetrených 10-20€ ? mne nie...rýchlosť, prístupová doba, konzistencia výkonu...to hovorí za seba a za môj postoj k SF radičom..

btw, aby som si to aj uložil....pre budúce použitie

xH4wK napísal:
V com je tato doska lepsia ako ta ktoru som vybral ja ?
A co sa tyka grafiky, v com je lepsia ako ta ktoru som vybral ja ? Ja tam vidim, ze ma nizsie takty aj boost a je drahsia o 11 eur + je tam nevyhoda, ze fuka teply vzduch do skrinky.

MB - to, že sa neobmedzuješ na mATX formát, máš rezervu s PCI/PCI-e slotmi ALE...až teraz pozerám, že má len 2 RAM sloty, takže ignoruj to (pokiaľ chceš mať viac ako 2 dimmky)
GPU - taktovanie - zmeníš 3 hodnoty v afterburneri - PL na max, VRAM natiahneš, aby výslednica dala 8GHz a aj bez pridania frekvencie jadra by ti mala boostovať vyššie (pravdepodobne aj vyššie ako OC verzia) a ak nie, tak +50MHz na jadro a už si na tej úrovni, rovnako máš kvalitnejšie a výkonnejšie chladenie...samozrejme aj tichšie
Napísať odpoveď