Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Paragon
Medium Star
Medium Star

Re: Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Príspevok od používateľa Paragon »

Práveže počítam že ten Cooler bude EOL. Intel alder lake bude mať nový socket, pravdepodobne aj zen 4.
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa gogo956 »

https://www.alza.sk/scythe-mugen-5-rev-b-d5092651.htm
potvrdzujem ze ten chladic je super, tiez ho mam, ale ked nechces taktovat tak je mozno az zbytocne moc dobry a zabera v case vela miesta. Na tvojom mieste by som sa snazil skor zlepsit airflow v celom case a mozno ziadnu zmenu chaldica nebude treba
kzS^
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kzS^ »

Zdar, nejake 1TB ssd m2 co by ste odporucili ? ci stale plati https://www.alza.cz/adata-xpg-sx8200-pro-ssd-1tb-d5518497.htm
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

gogo956 napísal: 07 jún 2021, 11:18Na tvojom mieste by som sa snazil skor zlepsit airflow v celom case a mozno ziadnu zmenu chaldica nebude treba
Akoze hej. Ak by bol dobry airflow tak to fungovat bude. Ale pri zatazi to bude aj tak zahul. A ten hluk toho stockoveho chladica...Urcite by som tam daco dal aspon zakladne. Za 25-30€ sa urcte da daco najst. Co konkretne poradia ini. Alebo kuknut tichepc.sk. Tam smejd nepredavaju.
bilidia
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa bilidia »

Zdravim, obzeram sa po novim pocitaci, kedze aktualny uz trochu nezvlada vacsiu zataz (velmi stara i7, 16gb ram). Vykon potrebujem hlavne na kompilovanie android appiek, pri nicom inom necitim nejake problemy s aktualnou zostavou. Povodne sa mi pozdaval Mac Mini M1, ktory by som hned bral, ale odradila ma nemoznost vymeny SSD.

Inak je mini super vykonom a ziadnou hlucnostou, skoda. Idealne by som bral nejaku PC zostavu s AMD grafikami, kedze primarne pouzivam linux a tam mam priserne skusenosti s ovladacmi pre nvidiu.

Hrozne mi to ale potom seka vyber a skoncil som potom iba s niecim takymto https://www.alza.sk/hp-prodesk-400-g7-d6264872.htm

Co som si skusal vyskladat nieco sam na alze, tak mi vyslo toto, ale radsej by som kupil uz hotove, nerad by som skoncil s nekompatibilnymi kusmi.

doska: https://www.alza.sk/asus-rog-strix-x570-f-gaming-d5626682.htm
procesor: https://www.alza.sk/amd-ryzen-7-3700x-d5634215.htm
grafika: https://www.alza.sk/gainward-geforce-gt ... 463225.htm (v danej cene AMD vobec nic bohuzial)
ram: https://www.alza.sk/hyperx-32gb-kit-ddr ... 874248.htm
zdroj: https://www.alza.sk/gigabyte-aorus-p850 ... 219612.htm
bedna: to je asi jedno

Neviem uplne na co sa sustredit, aby to bolo navyse aj tiche. (budget cca 1200, ako je mini s 512 ssd a 16gb ram). Takze mi z toho aktualne vychadza asi kupit bud tu hotovu bednu z alzy, kupit mini a risknut problemy s diskom, pockat rok, ci sa situacia nezlepsi.
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

Nikto ti nebráni kúpiť k Mac Mini nejaké super rýchle externé SSD alebo externý disk.
Taktiež k PC, tam by som tiež riešil skôr niečo s integrovanou GPU, aspoň sa vyhneš aktuálnemu GPU bolehlavu.
Noobsz DJ napísal: 07 jún 2021, 10:38
Predpokladám, že ZEN4 bude na rovnakom socket-e ako sú terajšie Ryzen 5000 (ZEN3, ak to Alza uvádza správne). V tom prípade by som radšej už teraz vzal lepší chladič, ktorý budeš môcť použiť aj na ten druhý procesor s architektúrou ZEN4. Takou celkom dobrou voľbou by bol napríklad Scythe Mugen 5 rev. B. Cenovo je to cca 55€. Ak by to malo byť niečo lacnejšie, tak napríklad SilentiumPC Fera a tam sa cena pohybuje od cca 28€ do 55€ v závislosti od konkrétneho modelu.
Mugen 5 nebol nikdy konkurencieschopný ani voči Fuma2/Ninja5, takže ten nie (plus rev.B pre Mugen5 bol downgrade, ak si dobre spomínam, zmenili základňu). SPC Fera 5 atakuje trh, a to mi až gate odstrelilo, keď som pozrel na Alzu a tam stojí Fera 5 rovnako ako Fera 3
https://www.alza.sk/silentiumpc-fera-5-d6438696.htm
toto je chladič roka.
Paragon napísal: 07 jún 2021, 8:29 Mam ryzen 1600 @1.35v na stock cooleri. Obcas mi v hrach vypne cely PC (pravdepodobne prehriate CPU). Aky cooler by sa oplatil kupit kym neupgradnem na zen 4?

Pozeral som nieco ako SP Spartan 4. Kludne moze byt aj nejaky lacnejsi, ak to potiahne 10-15 stupnov chladnejsie nez stock cooler.
Mne to ale nesedí, k 1600 bol síce (ak si dobre spomínam) Wraith Stealth ale vypínať PC by nemalo. Ako vieš, že sa prehrieva CPU? Minimálne by si si mohol stiahnuť HWInfo a počas hrania minimalizovať a pozrieť na teploty
https://www.hwinfo.com/download/
odporúčam Portable, nemusíš to takto inštalovať.
Emkej
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Emkej »

Zdravím, chcel by som upgradnúť CPU, chladič na CPU, MB a prikúpiť SSD M2 na systém. Využitie je hlavne na prácu (programujem), občas hry.

Aktuálna zostava
VGA: MSI GeForce RTX 2070 SUPER VENTUS OC
CPU: Intel® Core™ i5-6500 CPU @ 3.20GHz × 4
MB: MSI B150M PRO-VDH
RAM: DDR4 4x8 GB 2133 MHz Kingston
PSU: Seasonic S12II-620 Bronze

Pozeral som už niečo s kolegom a zatiaľ sme vybrali toto
CPU: AMD Ryzen 9 5900X
Chladič: NOCTUA NH-U12S SE-AM4
MB: ASUS TUF GAMING B550-PLUS (WiFi)
SSD: Crucial P5 1TB

čo si o tom myslíte? Za každú radu budem vďačný.
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

MB: Výborná voľba, s cashbackom vynikajúca
CPU: Ak vieš, že využiješ toľko vlákien, tak prečo nie ale ak nie, tak určo 5600X - na ňom je cítiť najviac ako sa 5XXX rada posunula vopred
CPU Chladič: https://www.alza.sk/silentiumpc-fera-5-dual-fan-d6438697.htm 38€ (U12S je hanba, pomer cena/výkon je otrasný)
SSD: V pohode voľba pri aktuálnych cenách, WD SN750/Corsair MP510/Samsung 970 Evo sú stále na vyššej úrovni celkovo ale taktiež o 30€ a viac drahšie; SX8200Pro je cenovo bližšie ale po tom ako sa ukázalo, ako tam mixujú komponenty (8 či koľko variácií s rozlišným výsledným výkonom), tak tie už nemôžem odporučiť

Nezabudni mrknúť aj na iné obchody, mohol by si ušetriť desiatky eur (aj v porovnaní s lacnejšími ale dobrými obchodmi), napríklad pri Datacompe vidím, že by si ušetril nejakých 50€ (cena CPU, chladiča a SSD, tam je napríklad 970Evo za 135€) alebo aj viac, ak by si vzal u nich ten rozbalený 5900X, tak aj 70€ (CPU buď ide alebo nie, ten by som osobne nemal problém kupovať "rozbalený").
Emkej
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Emkej »

vďaka za tipy, vezmem tú feru nakoniec :)
dasti555
Professional
Professional

Príspevok od používateľa dasti555 »

Čaute,
Je to už asi 6 rokov čo som predal môj PC a odvtedy som viac menej na notebookoch, posledné 3 roky na macbooku.

Aktuálne ma dosť láka predobjednať Battlefield 2042 keďže BC2,BF3,BF4 boli brutálne hry. Nakoľko ale nemám žiadny stroj tak zvažujem, že čo vlastne by sa mi oplatilo.

ísť do nového herného PC?, kúpiť PS5?, vykašľať sa na hry? (to LoLko čo si občas zahrám mi ide dosť dobre aj na macbooku)
vo voľnom čase by som sa mal venovať iným veciam (s kamošmi riešime jeden biznis, ja sa snažím učiť obchodovať krypto atď, chodiť von).
Trochu mi to príde ako vyhodené peniaze. Hlavne pokiaľ bývam v podnájme.

Každopádne oplatí sa teraz stavať nový herný PC? Neprídu nejaké veľké zmeny v procesoroch a prechod do ARMu? M1 v macbooku celkom sila.

Povedzme že budget by bol +-1000€ určite nie viac ako 1500€ otázne je že či by som mal vymeniť aj monitor - aktuálne jediný čo viem použiť je Asus VH192D (1366x768) v podstate by mi stačil, hlavne sa mi nechce kupovať zbytočnosti navyše na druhej strane taký 32" by bol fajn na grafy :D

Čiže na hry, ideálne ak by sa dalo v nejakej mini skrini (kedysi som mal CM ELITE 430, ak by sa dalo do niečoho menšie tak paráda, ak nie ... well). Ocenil by som wifi + bt (kábel v aktuálnom byte nemám šancu priviesť do izby, ibaže by existoval nejaký receiver wifi ktorý by to následne poslal cez kábel ...ale či sa to oplatí...)
Keď už tie hry tak určite by som chcel aby šli na max, na 4K si až tak nepotrpím
nejaká low-ass klávesnica by sa asi tiež hodila k tomu keď už, myšku za 5€ z nay-ky mám :D
Disk 1TB je minimum

PS5ka za 550€ by bola zlá voľba? Tu ma len odrádzajú veci typu platba za online a kupovanie každej hry :D a popravde ak by som už býval vo svojom (čo je dosť otázne kedy sa tak udeje) tak mi to príde ako top voľba do obývačky (svojim spôsobom by sa dal aj ten pc použiť ako "konzola" neskôr, či?) na druhej strane ak najbližšie 4 roky nebudem bývať vo svojom tak je to asi jedno ...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ved prave ty musis vediet, ze ci chces PC, ktory vies vyuzit na kadeco ine okrem hrania, trebars Office, filmy, robota, web ci ina praca..., alebo ci chces len hernu konzolu. Tiez si musis vybrat medzi hrami na PS5 ci tymi na pocitac. Tu sa tazko bude niekto rozhodovat za teba.

Ako prve co treba u teba vymenit, tak to je rozhodne LCD displej.
dasti555
Professional
Professional

Fakt treba ten displej dať preč? Aký je dôvod okrem toho že to to nebolo delo už v čase vydania. Mám vga>HDMI redukciu čiže s tým by to šlo 😆

Asi by som šiel že bez monitora s tým že ak by to bolo fakt zlé tak pôjdem do nového.

Každopádne tak nejak som rozhodnutý pre ten PC tak ak mi viete dačo poskladať tak by som bol vďačný.
I keď to skôr bude “herná konzola” nakoľko všetky veci robím na macu. Ale z nejakého dôvodu mi to príde zaujímavejšie.
Ba-Yo
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Ba-Yo »

Rozlíšenie monitora je príliš nízke (1366x768) na dnešnú dobu. K herným PC za 1000€ sa hodí minimálne FullHD (1920x1080), prípadne ešte lepšie QHD (2560 x 1440). Delo? Kedy si ho kúpil? Lebo ja som mal už v roku 2009 24" FullHD monitor.

Aktuálne ešte nie je dobrá doba na kúpu nového PC. Ak sa chceš vtesnať do 1000€, nenájdeš grafiku za rozumnú cenu.
dasti555
Professional
Professional

Aká je minimálna suma kedy by sa to oplatilo?

Vôbec netuším. Isto to bolo budget friendly v tej dobe a kupovala ho mama

Nízke z akého dôvodu? To že je už nejaký štandard chápem ale dá sa. Či tak nízke rozlíšenie že grafika nebude vedieť čo ma robiť? 😂
Ba-Yo
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Nie je taká suma. Všetky modely sú drahé (oplatí sa ak bude 3060ti stáť 450€).

Aj ten môj bol len za 150€.

Mobily majú vyššie rozlíšenie. Grafika v takom prípade využije iba zlomok výkonu. Ako keby si kúpil auto a po diaľnici by si mohol ísť maximálne 50 km/h.

Ak chceš hrať na tvojom monitore a reálne tam máš najvyššie rozlíšenie 1366x768, tak si kúp pc z bazáru do 500€ (napríklad PC s grafikou 1060 6GB).
dasti555
Professional
Professional

Lenže ak v budúcnosti zmením monitor tak mám win win situáciu.

3060ti za takú sumu asi tak o rok vidím?
Nejak mi vesmír dáva znamenia nech sa na to vykašlem.

Akože ak sú 3060ti že o 100€ drahšie tak to mi dajak neprekáža. Ak to je že o 2x tak to už je iná diskusia.
Ba-Yo
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Ak chceš mať rozumnú zostavu, je dobré sa na to pozerať z opačného konca:

Aký mám monitor? (rozlíšenie a obnovovacia frekvencia) Aké hry idem hrávať?

Zostava za 1000€ by bola vhodná na hranie vo FullHD s 120fps+ resp. v 1440p s 60fps nových hier na vysokých nastaveniach. A to v prípade ak by si našiel za dobrú cenu 3060ti (450€)/2070S(300€)/2080(350€)/ 5700XT(300€).

3060ti som dal len ako referenciu. Pri cene odporúčanej výrobcom má najlepší pomer cena/výkon (ja by som ju dal do zostavy do 1000€ a ušetril na iných komponentoch).

Ak sa nič drasticky nezmení, tak možno na konci roka budú normálne ceny.
dasti555
Professional
Professional

Čiže neviem teraz poskladať nič, chápem to správne?

Nefixujme sa na tú cenu 1000€. Môže to byť aj viac hlavne keď aj monitor kde tu zrazu treba … ale 200€ mi príde ako strop pre monitor iba že by ste mali super argument prečo by to mal byť monitor za viac.

Čo sa týka toho že čo a ako chcem hrať no neviem.

Bol rok neviem aký keď vyšiel battlefield 4 a už vtedy a myslím že aj dačo predtým som mal ten asus monitor a nesťažoval som sa.
Ale asi by to chcelo 120hz stabilne, neviem či 144hz je až taký rozdiel.

Ako vravím hry som okrem lolka na Macbooku už dlho nehral čiže vôbec netuším kde sa čo ako pohybuje … aj napriek tomu že som bol kedysi do pc celkom nadšenec tak posledné roky vôbec netuším ani aký Windows je aktuálny (obrazne povedané).
Ba-Yo
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Vieš, ale ak budeš kupovať novú grafiku, tak zbytočne preplácaš. Môžeš kúpiť všetko okrem grafiky a kúpiť staršiu GPU z bazáru (napríklad 1060 6GB za 150-200€) a novú kupovať keď sa ceny ustália.

24" AOC 24G2U/BK je výborný ak sa ti ho podarí zohnať do 170€ (teraz na alze za 210€).
dasti555
Professional
Professional

Pre mňa je zbytočne riešiť samostatný displej ak nemám zostavu. Najskôr by som vyriešil tú a displej ako posledná čerešňa by bola.
Napísať odpoveď