Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Príspevok od používateľa aacid »

no hej, prisla korona a nedostatok cipov a odvtedy ceny idu dole velmi pomalicky. ale tak viditelne to nevadi ked ludia tie karty kupuju aj za take ceny.
hlavne sa rozpravame o cistom luxuse. graficka karta je nieco co nepotrebuje k zivotu nikto (urcite nie tie consumerske), takze je to luxusny statok a tam to bude skratka tak ze cena bude taka aky je dopyt.
ja by som si novu grafiku uz nekupil. aj tu 3070ku som kupil jazdenu. sa mi zda ze jej vetraciky odchadzaju pomaly ale uz som z ciny objednal nove za 10 eur. tak hadam vydrzi nieco. a zaplatil som za nu 250 eur.
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Lenze ked porovnavas tie niekolkorocne skoky v cenach, tak by asi trebalo premietnut do toho aj inflaciu. Urcite ta inflacia ale neurobi tolko o kolko skocila cena kariet pri vydani. No ale budme radi, ze tu nemame situaciu ako pri covide, kde ceny kariet boli 2x prestrelene kvoli kryptomenam a hlavne ich bol nedostatok. Dnes si kupit RTX 4060 za 320 eur je podla mna vyborna kupa, najma ked si vezmem, ze niekedy v roku 2007 som kupoval daku nVidiu z bazaru (mala asi 3 mesiace) za 10 tisic korun, pricom islo o nVidia 7900GT: post655784.html?hilit=nvidia#p655784 Ani v tej dobe za tie peniaze to nebola spickova karta, ale skor taky priemer.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa ArkanoviTigrovi »

aacid a hojko... presne ako pisete, GPU je luxus a radsej miniem € na vianoce ako by som si mal priplacat, dnes sa da do 400€ kupit slusna grafika a na moje vynimocne zahranie si niecoho mi bude stacit aj 4060...
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

V najhorsom procesor a pripadne aj dosku+ram vymenis neskor. Podla mna to teraz nebude treba a uspokojis sa s novou grafikou.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Po GPU vymenum maximalne CPU a RAM, dosku vymenim az ked bude am6 :D
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Kedze AM5 vysiel pred rokom v septembri, tak je mozne, ze sa este rok ci dva nacakas :D Ale ako som pisal, zostava je okej, kupit novu grafiku a zrejme zdroj. To ti zatial postaci.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Nejaký ten rok prežijem, horšie by bolo keby AMD začalo cislovat sockety ako Microsoft cisluje Windows, vynechajú 6 a som v ... :D
mobiloman
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa mobiloman »

zdravím vo spolok,
je to už doba čo som sledoval komponenty pre skladanie PC, teraz ma poprosila kamarátka vybrať PC pre 13r syna takže hlavne hry, chce vymeniť starý PC, používa 2x 4K monitory (hra len na jednom), konfiguraciu netusim aktualnu, pozeram aj posledne stranky ale mudrejsi nie som

rozpočet je tak 1400€

mladý si vybral asi podla youtuberov https://www.acer-shop.sk/produkty/acer- ... dge3gec00a

absolutne netusim ako su na tom teraz grafiky a ci kvoli kompatibilite a inym veciam radsej Intel stale alebo aj nejaky Rezen...
Mala skrina nie je podmienka, hlavne nech to je dobre chladene (absolutne nemam prehlad) a ma spolohlivy zdroj, RAMka idealne 32GB ale v ramci rozpoctu si mlady moze neskor posetrit a rozsirit to nebude taky problem

PC by mal vydrzat aspon 5 rokov aby sa na nom dali hrat aj nove tituly samozrejme nie na fullke
su od Košíc takže ak poznate nejaku spolahlivu firmu odtial ktora torealne vie poskladat aj pokablovat (Datacomp etc)

dakujem za rady
Pepo79
Star
Star

Príspevok od používateľa Pepo79 »

Mobiloman: Ten Acer pocitac co si dal ten link je fajn, avsak ak sa chce mlady hlavne hrat, ja by som odporucil v ramci rozpoctu trochu ubrat na CPU a pridat na grafike, ako napr. Alza alebo Datacomp zostava nizsie, kde je Geforce RTX 4070 oproti Geforce RTX 4060, co je v tom Aceri. Narast vykonu v dnesnych hrach cca 30-60%, nehovoriac o stihani novych hier do buducna. Plus tie zostavy maju 32GB RAM vs 16GB RAM ten Acer pocitac a tych 32GB RAM sa do buducna tiez zide.
https://www.alza.sk/alza-gamebox-i5-rtx4070-d7762555.htm
https://datacomp.sk/lynx-challenger_d464131.html
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

S tou 4060 a dvoch 4k monitoroch teda veľa vody nenamuti. Tu je podľa mňa podmienka minimalne 4070 a vyššie alebo RX 7800 a vyššie.

Edit
Možno niečo také? Bednu podľa vlastného výberu. Rtx sa dá vymeniť napríklad za 7900 XT. Ram vie dokúpiť neskôr, taktiež výkonnejší chladič sa dá dokúpiť neskôr.
Screenshot_20231205_121214_Chrome.jpg
mobiloman
Light Star
Light Star

@Pepo79 @lukas9206 ďakujem páni, oba majú Ryzen, neorientujem sa v momentálnej situácii, viem že boli hrubou silou a pomerom cena/výkon rezne veľmi dobré ale čo kompatibilita?
mladý rieši asi hlavne kvôli grafike ale vybral si 8GB pamäte - tam by som šiel ja do 12GB, rád by som ale aj dobré chladenie (a dobre vyriešenú skriňu) spolu
ked pozeram na ten Acer tak (aspon podla benchmarku) ten procesor i7 uplne niekde inde z toho aceru ako na tych dalsich - zrejme na ukor grafiky
tá RAMka pozerám že je kozmetická vec za 40€ išli riadne dole tie pamäte...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Procesor v tom Aceri je sice vykonny, ale ako sam pises, je to na ukor grafiky. A pri takejto zostave by som radsej bral zostavu s lepsou grafikou.
lukas9206
Addict
Addict

Inak taka blbá otázka. Mením Gtx 1660ti za Rtx 4070. Treba staré drivre odinštalovať manuálne alebo si už s tým poradí win?
Pepo79
Star
Star

Príspevok od používateľa Pepo79 »

Mobiloman: Ten prvy pocitac z Alzy ma intel i5, ten z datacompu ma Ryzen. Osobne by som isiel skor do kombinacie RTX 4070 + Intel i5 CPU.
Este v tomto eshope som nasiel fajn zostavu do tej ceny, co si pisal, aj ked ma len 16GB RAM.
https://www.elu.sk/x-diablo-gamer-g513- ... 0-w11h-3r/

Autoeditácia príspevku po 3 min 39 sek:
lukas9206: Nie netreba, kedze Nvidia pouziva rovnaky balik ovladacov pre vsetky svoje karty. Po vymene by windows mal zdetekovat novu RTX 4070 v rovnakych ovladacoch ako tu staru a mala by fungovat ok. Kazdopadne by som po vymene stiahol a nainstaloval posledne dostupne graficke ovladace pre ich karty priamo z Nvidia stranky.
heker
Redeemer
Redeemer

Lukas - odinstaluj stare drivre, vypni pocitac, prehod grafiku, zapni pocitac a nainstaluj najnovsie drivre.
mobiloman
Light Star
Light Star

ďakujem páni, ten od eli tiež nevyzerá zle akurát tam nemajú popis komponentov čo konkrétne tam je...

našiel som toto, mladý pán si síce bude musieť rozbiť prasiatko a doplatiť ale viac sa mi pozdáva zostava od datacompu aj kvôli záruke... + možno neskôr doplní RAMku

https://datacomp.sk/lynx-grunex-2024-ul ... 60654.html

akurát som si nie istý chladičom a zdrojom....

čo nato poviete?
heker
Redeemer
Redeemer

650W zdroj a este k tomu Gigabyte, co ja viem. Neuvazoval si nad tym, ze by si si vyskladal vlastnu zostavu?
mobiloman
Light Star
Light Star

heker napísal: 06 dec 2023, 14:35 650W zdroj a este k tomu Gigabyte, co ja viem. Neuvazoval si nad tym, ze by si si vyskladal vlastnu zostavu?
áno presne nad tým som sa pozastavil.... aj to chladenie som si nie istý aj keď ho nepoznám ale podľa obrázkov mi to príde taký nedostatočný lacák
lukas9206
Addict
Addict

Nie je Cpu trochu pridrahý na to, že sa bavíme o 4k hraní? Neoplatí sa skôr investovať do Gpu?
Napísať odpoveď