Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning
Re: Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning
Nie, jasne ze mam 64bit, naozaj to bol nejak bug, este som skusal aj zapnut bf6 a islo to tak ako keby som nemal ani gpu nainstalovanu, inak mal som otvorenych asi len 6 tabov v chrome, IDE (phpstorm), mysqld, slack, spotify, a potom kopec default windows veci ale preinstaloval som ovladace k doske, nvidia ovladace, nastavil defaults v biose, updatol bios, zapol som (len) expo a teraz ked mam otvorene to iste co predtym tak 55-60% vyuzita ramka, ovela lepsie. Stale mi to ale robi tu divnu vec ze ked dopisem nieco v IDE tak CPU usage vyskoci na 87% (99% celkovo) a seka/praska audio (neviem ci je problem len phpstorm alebo nieco hardverove).
Ale skusil som spustit aj LatencyMon a vyhodilo mi to cervene cisla pre ISR v Wdf01000.sys (Kernel Mode Driver Framework Runtime), a DPC v nvlddmkm.sys (NVIDIA Windows Kernel Mode Driver) a ntoskrnl.exe (NT Kernel & System)
Ale skusil som spustit aj LatencyMon a vyhodilo mi to cervene cisla pre ISR v Wdf01000.sys (Kernel Mode Driver Framework Runtime), a DPC v nvlddmkm.sys (NVIDIA Windows Kernel Mode Driver) a ntoskrnl.exe (NT Kernel & System)
Podla mna jedine co pomoze, tak to je format disku a nahodit cistu instalacku vsetkeho.
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Toto iste mam aj ja, zistil som to tak ze som patral preco mi nahodne seka audio. Vtedy fungl novy notebook, cista instalacia windowsu. Ani vyrobca nevedel, ani ludia na forach. Az som sa nakoniec kdesi dogooglil, ze mam v Power options vo windowse nastavit, aby sa nikdy nevypinal disk, ani neprepinal do setriaceho rezimu (mam SSD). A odvtedy je klud. Tie latencie to su bugy v nvidia ovladacoch, je toho plny net a nvidia aj vyrobcovia pocitacov maju na salame.Sh4d0W napísal: 09 aug 2025, 1:32 Ale skusil som spustit aj LatencyMon a vyhodilo mi to cervene cisla pre ISR v Wdf01000.sys (Kernel Mode Driver Framework Runtime), a DPC v nvlddmkm.sys (NVIDIA Windows Kernel Mode Driver) a ntoskrnl.exe (NT Kernel & System)
Ale disk sa ti neprepina po sekundach, ani minutach. Standard je tusim 20 minut ci kolko, ak nie viac. A pokial sa s pc pracuje, teda je tam zasah myskou/klavesnicou, tak do ziadneho spiaceho ani setriaceho rezimu nic neprechadza.
Mam zapnuty Ultimate Performance power option tam je vsetko performance-wise zapnute na max
Preinstalovat vsetko sa mi zatial kvoli tomu nechce, uvidim ci sa to nevyriesi inak
Preinstalovat vsetko sa mi zatial kvoli tomu nechce, uvidim ci sa to nevyriesi inak
Spravne hovorim ze Ryzen 5 3600 by uz bol mierny bottleneck pri RTX 3060 Ti?
Je to este prijatelne?
Je to este prijatelne?
Záleží čo máš v pláne hrať. Mám Ryzen 3600, rtx4070, 34"ultrawide monitor a väčšinou to brzdí gpu.
-
hojko
Site Admin
wladas: Podla kalkulacky tam bottleneck bude, ale nie daky extremny: https://pc-builds.com/bottleneck-calculator/
-
Mek
Addict
Tiez si to neviem vysvetlit, ale toto bolo jedine co pomohlo. Asi celkovo nejaky bug v power managemente alebo co.heker napísal: 10 aug 2025, 12:48 Ale disk sa ti neprepina po sekundach, ani minutach. Standard je tusim 20 minut ci kolko, ak nie viac. A pokial sa s pc pracuje, teda je tam zasah myskou/klavesnicou, tak do ziadneho spiaceho ani setriaceho rezimu nic neprechadza.
-
PAuLi3
Darca
Caute, idem kupovat pc, sluzit bude na hranie a pracu s grafikou/videom.
CPU mam uz kupene i5-14600k
Chladič: AC Freezer III AiO 280 PRO
MoBo: MSI B760 Gaming Plus Wifi
RAM: 2x16GB King, 6000MHz CL30 Blade
GK: MSI Ventus RTX: 5070Ti
SSD: 2TB Adata Legend 900 PRO
PSU: MSI Mag A850GL modular
Skrinka: Montech Air 1000 Lite
Vychadzal som podla uzivatelskych recenzii. Pozmenit ešte niečo? Ma napr. Vyznam ist do AiO chladenia namiesto napr. AC freezer 36? Ma vyznam ist do 5070ti namiesto 5060Ti? Hry ktore chcem hrat budu (nova mafia, BF6, FC26, CS2, Hog. legacy) LCD mam 27" 2K (170Hz). CPU som volil aj kvoli cene namiesto Ryzen 7, kde bola cena na podobne vykonny cpu dvakrat vyssia.
Dakujem za pripadne rady
CPU mam uz kupene i5-14600k
Chladič: AC Freezer III AiO 280 PRO
MoBo: MSI B760 Gaming Plus Wifi
RAM: 2x16GB King, 6000MHz CL30 Blade
GK: MSI Ventus RTX: 5070Ti
SSD: 2TB Adata Legend 900 PRO
PSU: MSI Mag A850GL modular
Skrinka: Montech Air 1000 Lite
Vychadzal som podla uzivatelskych recenzii. Pozmenit ešte niečo? Ma napr. Vyznam ist do AiO chladenia namiesto napr. AC freezer 36? Ma vyznam ist do 5070ti namiesto 5060Ti? Hry ktore chcem hrat budu (nova mafia, BF6, FC26, CS2, Hog. legacy) LCD mam 27" 2K (170Hz). CPU som volil aj kvoli cene namiesto Ryzen 7, kde bola cena na podobne vykonny cpu dvakrat vyssia.
Dakujem za pripadne rady
Dôvod kúpy i5 cpu a nie Ultra 5? Cena?
-
PAuLi3
Darca
14600k bola v akcii za 160€, a znovu sme na porovnani vykonu s najlacnejsou variantou ultra 5 225, kde 14600k znovu vyhrava. Porovnateľná bola az 245 kde je ale cena o cca. 100€ vyssia. Neplanujem v blizkej buducnosti vymenu, kvoli socketu.
-
starysomar
Hardcore addict
Páni, bodla by rada akým softom si viem nastaviť a uložiť hodnoty tak, aby som nemusel to všetko meniť ručne keď potrebujem zakúriť.
Starysomar, skus to s AI Suite 3 utility, podla popisu nizsie resp. ak to skusas na Intel procesore, tak je tam spominany aj iny tool a to je Intel XTU (Extreme Tuning Utility) tool na pretaktovanie.
For overclocking an ASUS motherboard's CPU on Windows, the primary tool is ASUS AI Overclocking, accessed through either the UEFI BIOS or the AI Suite 3 utility for Windows. This software uses a proprietary algorithm to analyze your CPU and cooling system, predicting and applying optimal voltage and frequency settings for automatic overclocking. For Intel CPUs, Intel XTU (Extreme Tuning Utility) is another Windows-based tool that allows manual overclocking, monitoring, and tuning.
https://www.asus.com/microsite/motherbo ... cking.html
For overclocking an ASUS motherboard's CPU on Windows, the primary tool is ASUS AI Overclocking, accessed through either the UEFI BIOS or the AI Suite 3 utility for Windows. This software uses a proprietary algorithm to analyze your CPU and cooling system, predicting and applying optimal voltage and frequency settings for automatic overclocking. For Intel CPUs, Intel XTU (Extreme Tuning Utility) is another Windows-based tool that allows manual overclocking, monitoring, and tuning.
https://www.asus.com/microsite/motherbo ... cking.html
-
starysomar
Hardcore addict
Ďakujem. Založil som si, popozerám (translatorom...) mám Ryzen7 5700G teda intelácka časť mi nieje potrebná.
S Allsiute3 to viem prehadzovať no naklikám sa trocha. Ale asi stačí len čo mám prednastavené - nahor na VDCOR CPU 1,35V a 4700 MHz, nadol na nahor na VDCOR CPU 1,00V a 1700 MHz. Bral by som "jednoklikové" prepínanie no aj tak nemôžem skok z max na min. DIGI+ VRM hodnoty nejak nič moc nezmenia, takt a voltovanie áno.
Test otvárania "veľkého excelu" - ".ods" 225 listov s kôpkou výpočtov, časť z grafmi:
- pri 1700...37 sekúnd,
- pri 3800 (default) 12 sekúnd,
- pri 4700 8 sekúnd.
4700MHz využívam "keď treba" - spracovanie fotiek z RAWu napríklad.
Podtaktovanie používam, keď je PC "len zapnuté" nech nekúri, hlavne v horúčavách - aj vetráky vtedy vôbec nepočuť. Pri plnom výkone, záťaži ano.
S Allsiute3 to viem prehadzovať no naklikám sa trocha. Ale asi stačí len čo mám prednastavené - nahor na VDCOR CPU 1,35V a 4700 MHz, nadol na nahor na VDCOR CPU 1,00V a 1700 MHz. Bral by som "jednoklikové" prepínanie no aj tak nemôžem skok z max na min. DIGI+ VRM hodnoty nejak nič moc nezmenia, takt a voltovanie áno.
Test otvárania "veľkého excelu" - ".ods" 225 listov s kôpkou výpočtov, časť z grafmi:
- pri 1700...37 sekúnd,
- pri 3800 (default) 12 sekúnd,
- pri 4700 8 sekúnd.
4700MHz využívam "keď treba" - spracovanie fotiek z RAWu napríklad.
Podtaktovanie používam, keď je PC "len zapnuté" nech nekúri, hlavne v horúčavách - aj vetráky vtedy vôbec nepočuť. Pri plnom výkone, záťaži ano.
Asi rok alebo dva do zadu som už tu bol po radu, ale keďže som posledné zimy maniačil len War Thunder, tak som to zvladol aj bez upgradu. Ale túto zimu už upgrade bude potrebný.
Mám itx dosku, ryzen 3600, 16 gb ram a rtx 4070.
Chcem nový cpu a keďže mám len dva sloty na ram, tak aj nové ram. 32 gb by malo stačiť, alebo ísť už rovno do 64gb?
Čo sa cpu týka, oplati sa ešte ostať na am4 platforme? Alebo to už komolet vymeniť aj s doskou?
Mám itx dosku, ryzen 3600, 16 gb ram a rtx 4070.
Chcem nový cpu a keďže mám len dva sloty na ram, tak aj nové ram. 32 gb by malo stačiť, alebo ísť už rovno do 64gb?
Čo sa cpu týka, oplati sa ešte ostať na am4 platforme? Alebo to už komolet vymeniť aj s doskou?
-
hojko
Site Admin
Urcite mas ITX dosku??? Pretoze mi tam moc nesedi ta grafika, kedze ITX sa davaju najma do mini pc. Treba aj tak uviest presnu dosku a jej chipset, podla toho sa da vybrat do toho procesor. Bez toho by to bolo len take hadanie, ze ci ti doska procesor vezme alebo nie.
Je to Gigabyte B550I AORUS PRO AX
-
hojko
Site Admin
Tu si stiahni posledny bios F20i a aktualizuj si ho: https://www.gigabyte.com/Motherboard/B5 ... support#dl
Tu mas zoznam podporovanych procesorov, predpokladam, ze mas prvu reviziu dosky, takze verzia 1.0: https://www.gigabyte.com/Motherboard/B5 ... upport-cpu Moc az tak na vyber nemas, ale stale sa vies dostat na dvojnasobok vykonu za celkom slusne peniaze. Za skoro 300 eur mas Ryzen 9 5900XT, kde mas viac ako dvojnasobny vykon. Cenovo dostupnejsi za asi 180 eur je Ryzen 7 5800XT, pripadne za 155 eur o malo slabsi Ryzen 7 5700X, kde mas vsak 65W TDP a teda nizsia spotreba, nizsie vyzarovanie tepla: https://www.alza.sk/amd-ryzen-7-5700x-d7082020.htm
RAMky podporuje 2x16GB aj 2x32GB, takze volba je na tebe, napriklad: https://www.alza.sk/adata-xpg-32-gb-kit ... 857903.htm alebo 64GB: https://www.alza.sk/adata-xpg-64-gb-kit ... 903729.htm
Osobne si myslim, ze na daku beznu pracu s grafikou, videami a hrami ti postaci 32GB RAM. Ak by si robil s grafikou, tak urcite 64GB, ale pri hrach to nie je treba.
Tu mas zoznam podporovanych procesorov, predpokladam, ze mas prvu reviziu dosky, takze verzia 1.0: https://www.gigabyte.com/Motherboard/B5 ... upport-cpu Moc az tak na vyber nemas, ale stale sa vies dostat na dvojnasobok vykonu za celkom slusne peniaze. Za skoro 300 eur mas Ryzen 9 5900XT, kde mas viac ako dvojnasobny vykon. Cenovo dostupnejsi za asi 180 eur je Ryzen 7 5800XT, pripadne za 155 eur o malo slabsi Ryzen 7 5700X, kde mas vsak 65W TDP a teda nizsia spotreba, nizsie vyzarovanie tepla: https://www.alza.sk/amd-ryzen-7-5700x-d7082020.htm
RAMky podporuje 2x16GB aj 2x32GB, takze volba je na tebe, napriklad: https://www.alza.sk/adata-xpg-32-gb-kit ... 857903.htm alebo 64GB: https://www.alza.sk/adata-xpg-64-gb-kit ... 903729.htm
Osobne si myslim, ze na daku beznu pracu s grafikou, videami a hrami ti postaci 32GB RAM. Ak by si robil s grafikou, tak urcite 64GB, ale pri hrach to nie je treba.
Nie je to už veľa za 5900xt? 9700x sa da zohnať za rovnaké peniaze a ma vyšší vykon na single core. DDR5 sú s cenou tiež dost podobne ako DDR4. Takže akurát by som potreboval novu novú dosku.