Potrebujete poradit s kupou notebooku? Napiste sem

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Potrebujete poradit s kupou notebooku? Napiste sem

Príspevok od používateľa aacid »

a musi to byt novy notebook?
za 400 eur kupis par rocny thinkpad x1 co bude vykonom aj spracovanim niekde uplne inde.
https://pc.bazos.sk/inzerat/146127474/l ... -dotyk.php

vela firiem ma politiku menit notebooky kazde 3 roky, potom je tam moznost odkupu, nie kazdy ten notebook potrebuje tak ich potom predavaju na bazosi. ja som takto predal uz 3 thinkpady co moja mama odkupila, vsetko paradne masinky, jeden mal dokonca predlzenu zaruku takze bol v zaruke...
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa heker »

Co ja viem, nema to zaruku. Cena nie je zla, ale nie je lepsie zo 450 eur doplatit na 600 eur a mat nieco nove a v zaruke?
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Máte niekto skúsenosti s Chromebookmi? Hľadám niečo priateľke do max 500€, na web a YouTube. Podmienka je aby to malo klávesnicu. Rozmerovo niečo medzi 10-13 palcami. Ideálny by bol aj android tablet, ale tam sú tie ceny s klávesnicou tiež celkom vysoké, tak preto ta myšlienka, či nebude chromebook lepšia voľba.
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

lukas9206 napísal: 14 feb 2023, 8:10 Máte niekto skúsenosti s Chromebookmi? Hľadám niečo priateľke do max 500€, na web a YouTube. Podmienka je aby to malo klávesnicu. Rozmerovo niečo medzi 10-13 palcami. Ideálny by bol aj android tablet, ale tam sú tie ceny s klávesnicou tiež celkom vysoké, tak preto ta myšlienka, či nebude chromebook lepšia voľba.
Skús pohľadať na bazosi sú niekedy dobré ceny za Microsoft Surface Laptop alebo Microsoft Surface Go aj s klávesnicou (ssd verzia).
lukas9206
Addict
Addict

Akože ma to byť len na web a video. Ale windows so 4gb ram a nejakým pentiom mi znie ako kombo na samovraždu. Bal by som sa pri tom aj toho ako dlho to vydrží na baterku.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

heker napísal: 13 feb 2023, 22:18 Co ja viem, nema to zaruku. Cena nie je zla, ale nie je lepsie zo 450 eur doplatit na 600 eur a mat nieco nove a v zaruke?
je to na zvazenie, ale ja by som isiel radsej do thinkpadu. tie notebooky vydrzia vela a pokial sa nieco pokazi tak to bez problemov vyservisuje aj trochu zdatnejsi clovek (sestre som menil klavesnicu), nahradne diely nie su drahe. a hlavne su stavane tak ze vacsinu veci vies ozaj vymenit. dnes bezny notebook v tejto cenovej kategorii bude mat uplne vsetko naletovane na zakladnej doske takze tam ani len pamat nevies vymenit a ked sa nieco pokazi tak ho mozes viac menej zahodit.
ano, moze odist zakladna doska a potom mas smolu, ale to sa moze stat aj na tom novom a pravdepodobne nie prve dva roky kym bude v zaruke (pokial hej tak len preto ze je to shitny notebook)...

dal som to iba ako alternativu. viac krat som vyberal presne taketo notebooky, do 300-400 eur lebo ved je to iba na maily a youtube a tie notebooky su vacsinou tragedia, pomale eMMC disky, slabe procaky o pozorovacich uhloch displeja radsej ani nehovorim.

samozrejme pokial zdvihnes budget na 600 eur tak je to uplne na inu diskusiu, ten thinkpad co som sem linkoval stal 450 lebo je to yoga, ma dotykovy displej a vies ho otocit o 180 stupnov. na bazosi v pohode najdes aj X1 Carbon co je to iste akurat bez otocneho dotykoveho displeja a ten by si v tej vybave kupil okolo 350 eur.
popripade to vobec nemusi byt X1. T-cka su tiez super (tento za 300 napriklad). s E radou moc skusenosti nemam ale tiez nevypada na zahodenie, manzelka ma myslim Eckovy thinkpad a je akurat trosku tucnejsi a je tam viac plastu.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Este Lenovo pouziva whitelisting na komponenty?
Mna to zarazilo v jednom, uz dost rokov starom, Lenovo notebooku, kde som ani wifi kartu nemohol vymenit, lebo nebola vo whiteliste. Nahodil som upraveny BIOS a potom to uz islo.
Len ci uz Lenovo od takychto praktik upustilo, neviete? Sam by som si vyrobok od vyrobcu pouzivajuceho taketo finty, nikdy nekupil.
risogregus
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa risogregus »

Zdravím všetkých! Zháňanm notebook pre rodičov.

Nároky sú celkom jednoduché - musí mať OS, ideál 128 - 256GB SSD, podsvietená SK klávesnica, 15"+,... a cieľ? Pozeranie filmov, práca s wordom, internet, maily,... Ale chcem, aby sa nič dlho nenačítavalo, aby sa rýchlo zapínal a bol spoľahlivý... A cena čo najnižšia.

https://www.hp-shop.sk/produkty/hp-15s- ... ue-48v58ea

Našiel som tento... Resp. môže byť aj iný, ale cena tak 300€ - ideálne menej, snáď zvládneme aj mierne viac.

Ďakujem vám dopredu!
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

V prvom rade si treba ujasniť, čo chceš. Lebo požiadavky ako, dlho nenačítavať, rýchlo sa zapínať, byť spoľahlivý a cena čo najnižšia, nejde k sebe.

Buď budeš mať splnené požiadavky na výkon a spoľahlivosť, kde bude cena 500€+.
Alebo budeš tlačiť na cenu cca 300€, ale budeš sa musieť zmieriť so základným notebookom nižšej triedy, kde nemôžeš mať očakávania nejakého výkonu.
risogregus
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa risogregus »

Noobsz DJ napísal: 18 feb 2023, 21:35 V prvom rade si treba ujasniť, čo chceš. Lebo požiadavky ako, dlho nenačítavať, rýchlo sa zapínať, byť spoľahlivý a cena čo najnižšia, nejde k sebe.

Buď budeš mať splnené požiadavky na výkon a spoľahlivosť, kde bude cena 500€+.
Alebo budeš tlačiť na cenu cca 300€, ale budeš sa musieť zmieriť so základným notebookom nižšej triedy, kde nemôžeš mať očakávania nejakého výkonu.
notebook na pozeranie filmov a prehliadanie internetu musí byť 500+ ?
Noobsz DJ
Guru
Guru

Ako som napísal, ak budeš tlačiť na cenu cca 300€, dostaneš základný notebook nižšej triedy. To znamená, úplne základný procesor, často len nejaký Intel Pentium a 4/8GB RAM pamäte. S touto kombináciou môžeš hneď zabudnúť na to, že ti bude niečo rýchlo načítavať a rýchlo sa zapínať. Nejakú dobu mu to potrvá, čo je normálne. O spoľahlivosti sa taktiež nebude dať rozprávať. To, že telo notebooku bude z plastu, je samozrejmé aj pri drahších notebookoch. No napríklad pánty, určite nebude mať kovové, čo ja vnímam za veľký problém.

Poprípade sa môžeš poobhliadnuť po nejakom bazarovom kúsku, kde v tej cene dostaneš notebook, ktorý bude mať výkonnejšie komponenty a aj samotné vyhotovenie bude na vyššej úrovni. Vtedy by sa už dalo povedať, že požiadavky by mohli byť naplnené (výkon, spoľahlivosť, cena).
lukas9206
Addict
Addict

Alebo Chromebook.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Myslím, že nejaký použiteľný notebook sa dá kúpiť aj nový, ale cenovo to vidím tak na 370-400 eur, ak má byť nový. Poradil by som ti pozerať modely, ktoré majú aspoň 8 GB RAM, pretože dnes už Windows 10/11 zaberá značné množstvo RAM, takže na beh aplikácií by toho veľa nezostávalo pri 4 GB RAM. Môžeš si ľahko vyfiltrovať notebooky 8 GB+ RAM a zoradiť od najlacnejšieho - https://www.alza.sk/lacne-notebooky/188 ... 304&sc=818.

Ak nutne nemusí byť nový, tak nejaká ročná bazárovka by nemusel byť zlý kauf. Ten by mal poskytnúť viac výkonu ako funglovky v tejto cene.
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

nedávno som kúpil tento pre mamu - https://www.nay.sk/acer-aspire-3-a315-5 ... H_EALw_wcB z alzy za 320€ s 256gb ssd. všetko super len konštrukčne je to klasický plasťák do 500€.
Pepo79
Star
Star

Príspevok od používateľa Pepo79 »

Risogregus: Co sa tyka RAM, urcite minimalne 8GB, 4GB je malo a citelne to spomali laptop.
Rozumny kompromis medzi rychlostou, cenou a kvalitou by mohol byt napr. nasledovny Asus Vivobook za 378 resp. 379 Eur.
https://www.hplaptop.sk/asus-vivobook-x1500ea-bq2628w
https://www.planeo.sk/katalog/1343013-a ... ebook.html
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Za 300 eur nic normalne nekupis, realne mozno tak za 400, aj to je take na hrane, problemom bude podsvietena klavesnica v tejto cene. urcite nekupovat Acer, ktory uviedol K-u-b-i-a-k, kedze to ma TN panel a cize hrozne pozorovacie uhly.

Ak nieco do 400 eur, tak je to HP G9 s 8GB RAM, WVA panelom a slusnym procesorom v danej cene, ale ma to celkom lacne spracovanie: https://www.alza.sk/hp-250-g9-asteroid-silver-d7602828.htm

Alebo potom za 420 Vivobook, ktory ma lepsie spracovanie, 16-palcovy displej, 8GB RAM, IPS panel, ale horsi procesor ako to HPcko: https://www.alza.sk/asus-vivobook-16-x1605ea-mb044w-d7637973.htm

Aj Pepo79 linkol prijatelne kusky.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

risogregus, pisal som to par prispevkov vyssie pred tvojim dotazom, zamysli sa nad kupou jazdeneho notebooku.
ja ked tu pozeram tie shity... acer aspire... to som tiez par krat kupil mojej mame a jasne je to notebook, funguje. ale to je tak vsetko. displej tragicky, vykon tragicky, mousepad a klavesnica na zaplakanie.

miesto toho si v tej cene mozes kupit nieco co ma sice 3 roky ale vtedy talo 1700 eur a v kazdom ohlade je to lepsie.
akurat vcera som cital clanok kde si niekto pochvaloval thinkpad T480 (na bazosi hned prvy za 280 eur) ze je to perfektna masina a hlavne ma obrovsku podporu sekundarneho trhu. akukolvek suciastku co sa ti pokazi vies kupit na internete. zacne sa kazit klavesnica? vymenis si aj sam. mousepad tam dokonca pasuje nejaky keramicky ci aky z thinkpad x1 extreme. dokonca nie je problem si tam dat 4x displej keby si moc chcel.

akykolvek novy laptop co si kupis do 400 eur ti bude sluzit fajn 2-3 roky, potom uz nebude v zaruke a cokolvek sa pokazi tak budu chciet v servise viac za opravu nez ta bude stat novy. vo vela takychto notebookoch nevies ani len disk vymenit nie to este pridat ramku.
naopak ked kupis jazdeny thinkpad tak sice uz nebude v zaruke ale bude mat pred sebou kludne dalsich 5-7 rokov (mojej sestre som akurat menil klavesnicu na nejakom extra starom thinkpade (myslim ze 420) lebo jej niektore tlacitka uz nefungovali, inak je s nim spokojna) slusneho zivota a hlavne budes mat pocit ze v ruke drzis kvalitnu vec, nie cinsku plastovu krabicku.

(sorry za dlhy prispevok, samozrejme chapem ludi co chcu novy notebook a nechcu kupovat jazdenky, nic proti, len som chcel vyzdvihnut ze proste pomer cena/vykon(kvalita) je pri takejto cene niekde uplne inde)
rufo
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa rufo »

Ahojte, mohli by ste pre moju priatelku odporucit notebook do 650 eur s tym ze notebook bude sluzit standardnemu domacemu použitiu..priatelka ma samozrejme poziadavku designu, takze chce aby bol farebne pre nu (rose gold, ruzova, biela atd)
Velkou výhodou numericka klavesnica. Dakujem za Vase tipy :)
Noobsz DJ
Guru
Guru

Čo som tak pozeral, tak za mňa je tento ASUS Vivobook 15X asi to najlepšie, čo môže do tých 650€ mať. Veľmi slušný procesor, 16GB RAM, 512GB PCIe NVMe disk, čo by jej mal stačiť. Ak nie, treba počítať s tým, že v notebooku je podľa špecifikácií výrobcu iba jeden slot.
rufo
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa rufo »

Objednane, dakujem :)
Napísať odpoveď