A kde to v tom diplomatickom protokole je? Ja mám relatívne nový bontón slušného správania z minulého roka a tam je to písané trošku inakEidos napísal:Asi vas vsetkych tu zapisem na kurz diplomatickeho protokolu.
Okrochane ci neokrochane, je to pravidlo, ci sa to vam "zacudovanym" pacilo, alebo nie. Nalistujte si diplomaticky protokol a snad potom uverite, ze TYKANIE NAVRHUJE MUZ ZENE!
Aj ked sa vam to nezda - JE TO TAK! - a uz tu nebudem splietat ziadne spolocensky vyssie ci nizsie postavenia.
Uz ked chcete posobit bontonuznalym sposobom a drzat vinovy pohar za stopku, tak aj navrhnite dame tykanie. A vidim, ze podla pravidiel vyssie ci nizsie spolocensky postavenych osob viete, ktorej dame to navrhnut mozete.
Pravidlá slušného správania, bontón - ako na to.
-
jason007x
Light Professional
- Kontaktovať používateľa:
Kód: Vybrať všetko
No, asi si toto opisal z nejakeho trošku zastaraleho supisu slušného správania.
TYKANIE NAVRHUJE VŽDY MUŽ AKO PRVY
A už je tomu skutočne dosť dlho, čo toto pravidlo plati.
A čo si myslite prečo je to tak???Nechcem spamovat, ale toto je uz ozaj chore, aby sa niekto choval podla pravidiel, ktore sa este k tomu aj MENIA. Kazdy by mal vediet co sa patri a co nie na zaklade svojho vnutra, a nie sa riadit nejakymi pomaly pisanymi pravidlami.... to uz je pomaly ako zakony, uz k udivu mi chyba len pouzivanie paragrafov....
Este jedna vec, ak spolocensky vyssie postavena osoba navrhne tykanie splocensky nizsej osobe tak ta to nesmie odmietnutFabo napísal:Tykanie navrhuje spolocensky vyssie postavena osoba spolocensky nizsie postavenej osobe. Tvoj priklad je z cesty, uroven upratovacky a gen. riaditela je natolko rozdielna, ze sa tam nemoze uplatnovat (kedze je to stretnutie na vnutropodnikovej urovni) vztah muz/zena ale uplatnuje sa vztah nadriadeny/podriadena
tak toto by aj mna zaujimaloLub0$ napísal:No priznam sa vam, ze som bol prvykrat v takej luxusnejsej restauracii......a mal som zopar problemikovAle to boli len drobnosti, si myslim......
Inac sedeli sme za stolom 5ti.....najprv nam prestreli stol atd, a potom priniesli 'napojovy listok' s vinami.....osoba ktora veceru platila vyberala vino....vino sa vybralo, za 2 minuty prisiel casnik ukazal flasu ci moze byt.....ok.....ked sa povedalo, ze ano zacal ju otvarat a potom nalial na ochutnanie iba dvom k nemu najblizsie sediacim osobam.......(A tu sa chcem opytat, je mi jasne ze nalievat na ochutnanie kazdemu je somarina, ale preco dal dvom a preco nie iba jednemu? Alebo ako to vlastne je?)
Noa znova sa povedalo ,ze ok, v pohode moze byt....tak nam ponalievali kazdemu.......(dalsia otazka: ako to je potom ked po ochutnavke povie dotycna osoba, ze nie, e mu nechuti? Normalne zoberu flasu a prinesu ine vybrate vino? Co potom robia s tymi pootvaranimi flasami?)
A dalsia vec, ktoru som sa chcel opytat......zrejme mam cakat na casnika kym mi doleje vino, nie? Alebo mozem si doliat aj sam?
Esteze chodim na hotelku a do tejto temy mam co povedat. 
Cely proces s vinom sa sklada z piatich casti:
(1) Objednavka - host(itel) - platiaci - vyberie vino. Casnik odide, prichysta si nalezity inventar a pride s vinom. (2) Odprezentuje ho - povie, co je to za vino, farba, vona, chut, rocnik, vyrobca... Vino moze aj otvorit a naliat si symbolicke mnozstvo do pohara, aby mohol vino zdegustovat a lepsie urcit vyssie spomenute vlastnosti. Nasleduje (3) degustacia, kedy ma naliat LEN jednemu cloveku a sice hostitelovi resp. tomu, kto objednaval. Po schvaleni akosti vina nasleduje (4) nalievanie (Alebo rozlievanie? Termin je teraz irelevantny.) vina do poharov zvysku osadenstva pri stole dodrziavajuc etiketu (pre do-hierarchie-prisediacej-spolocnosti-nezasvateneneho casnika v tomto poradi: vek, pohlavie, spolocenske postavenie). Piatym a poslednym bodom servisu archivneho vina je (5) dolievanie, ktore ma vykonavat casnik.
Na otazku, co sa robi s otvorenym odmietnutym vinom odpovedat neviem. Podla mojho skromneho nazoru je to vsak vecou dohody. Ak je totiz to vino pokazene, zakaznik nic neplati. Ak vsak nema ziadne vady, zakaznik by sa mal plesnut po vacku.
Cely proces s vinom sa sklada z piatich casti:
(1) Objednavka - host(itel) - platiaci - vyberie vino. Casnik odide, prichysta si nalezity inventar a pride s vinom. (2) Odprezentuje ho - povie, co je to za vino, farba, vona, chut, rocnik, vyrobca... Vino moze aj otvorit a naliat si symbolicke mnozstvo do pohara, aby mohol vino zdegustovat a lepsie urcit vyssie spomenute vlastnosti. Nasleduje (3) degustacia, kedy ma naliat LEN jednemu cloveku a sice hostitelovi resp. tomu, kto objednaval. Po schvaleni akosti vina nasleduje (4) nalievanie (Alebo rozlievanie? Termin je teraz irelevantny.) vina do poharov zvysku osadenstva pri stole dodrziavajuc etiketu (pre do-hierarchie-prisediacej-spolocnosti-nezasvateneneho casnika v tomto poradi: vek, pohlavie, spolocenske postavenie). Piatym a poslednym bodom servisu archivneho vina je (5) dolievanie, ktore ma vykonavat casnik.
Na otazku, co sa robi s otvorenym odmietnutym vinom odpovedat neviem. Podla mojho skromneho nazoru je to vsak vecou dohody. Ak je totiz to vino pokazene, zakaznik nic neplati. Ak vsak nema ziadne vady, zakaznik by sa mal plesnut po vacku.
-
BigSnake353
no ohladom toho vina ja som to riesil vzdy tak ..mimochodom som casnik.. host si objednava vino samozrejme casnik mu povie o vine potrebne veci popripade doporuci sam ..ked uz je clovek rozhodnuty a vino si vyberie a pri ochutnavke povie ze vino mu nechuty tak samozrejme ho zaratam a prinesiem druhe ktore si doticny vybral..^ale samozrejme zalezi na okolnostiach a na dohode* samozrejme ked vino je naozaj zle tak sa ospavedlnime a prinesieme druhu flasu alebo vino a mozeme aj navrhnut ze vinko je na ucet podniku to som robil pri vyznamejsich ludoch ked som vedel ze doticny necha pekny ucet a samozrejme aj tringelt..ale v mojej praxi 4 rocnej sa mi to stalo iba raz ze doticny objednane vino odmietol..navrhol sam ze flasku zaplati a ze si ju zoberie domov ale teraz by rad chcel ine,,
Myslim si ze v prestiznej restauracii, kde sa phybuje smotanka, ti otvorene vino nezapocitaju....ved davaju mi ho ochutnat aby som vedel ci je dobre ci ho budem pit, a ked z neho odpijem len tak pol dcl tak nevidim dovod preco by som mal platit za celu flasu....a fakt je aj to, ze v takej restauracii sa nepohybuju spratkovia, ktory by to robili ako sport, ze si nieco objedna a da otvorit, len aby urobil skodu...smotanka sa po vacsine vie aj spravat a preto si myslim, ze si restauracia moze dovolit aj stratu ako je flasa kvalitneho vina, ale neplatil by som za to urcite.
-
zuzkazuzka
VIP
Pýtala som sa raz jedného známeho, čo má reštauráciu, ako je to s degustáciou vína. Keď ti nalejú víno, aby si ho ochutnal, nerobia to preto, aby si povedal, či ti daná odroda chutí, alebo nechutí, ale preto, aby si ochutnal, či je víno dobré a v prípade, že by sa ti ako človeku, ktorý sa do vína trochu rozumie, zdalo, že nie je v poriadku, tak privolajú odborníka cez víno. Až ten posúdi, či je víno zlomené, pokazené atď. Ty nemôžeš víno objednať a potom povedať, že ti nechutí, lebo je na teba príliš trpké alebo kyslé a že vlastne ty si dáš colu....
Keď vyberáš víno, tak buď sa v tom ako-tak orientuješ, a vieš, čo asi môžeš od svojho výberu očakávať, alebo si podľa svojej chuti necháš odporúčiť.
I keď neviem, či by sa nejako extra dlho hádali s niekym, kto aj na víno, ktorému nič nie je, povie, že mu nechutí a nechce ho piť...
Keď vyberáš víno, tak buď sa v tom ako-tak orientuješ, a vieš, čo asi môžeš od svojho výberu očakávať, alebo si podľa svojej chuti necháš odporúčiť.
I keď neviem, či by sa nejako extra dlho hádali s niekym, kto aj na víno, ktorému nič nie je, povie, že mu nechutí a nechce ho piť...
Neobliekaj si nieco, ako mala Vondrackova v Let`s Dance.
Na jednej stuzkovej som obsluhoval a jedna "hermina" to tam mala. Od hrozy a zdesenia z nevhodneho vyberu siat na tu prilezitost som len zalapal po dychu.
Z rukavov totiz mala vyvedenu tu slucku, do ktorej sa navlieka prst, aby rukavy drzali na mieste. Saty do rychlejsieho profi tanca. Nic moc, hlavne, ked tancovat nevedela.
Daj si akekolvek saty, ktore sa Ti hodia. Nech su z nejakeho luxusnejsieho materialu. Je to hlavne vec vkusu.
Ja osobne by som volil saty s dlhou suknou (po clenky). Korzetove alebo aj na ramienka.
So spoluziackou budem viest banket, vyberali sme saty. Mozem sa jej spytat na stranku, z ktorej sme sa inspirovali. Chces?
Na jednej stuzkovej som obsluhoval a jedna "hermina" to tam mala. Od hrozy a zdesenia z nevhodneho vyberu siat na tu prilezitost som len zalapal po dychu.
Z rukavov totiz mala vyvedenu tu slucku, do ktorej sa navlieka prst, aby rukavy drzali na mieste. Saty do rychlejsieho profi tanca. Nic moc, hlavne, ked tancovat nevedela.
Daj si akekolvek saty, ktore sa Ti hodia. Nech su z nejakeho luxusnejsieho materialu. Je to hlavne vec vkusu.
Ja osobne by som volil saty s dlhou suknou (po clenky). Korzetove alebo aj na ramienka.
So spoluziackou budem viest banket, vyberali sme saty. Mozem sa jej spytat na stranku, z ktorej sme sa inspirovali. Chces?
Napriklad z tychto som komplet hotovy. 
http://www.bridalworks.com/detail.php?P ... =#subtitle
Samozrejme su tam stovky inych siat. Je to skor pre inspiraciu. Pochybujem, ze by si si odtial objednavala saty.
http://www.bridalworks.com/detail.php?P ... =#subtitle
Samozrejme su tam stovky inych siat. Je to skor pre inspiraciu. Pochybujem, ze by si si odtial objednavala saty.
-
hojko
Site Admin
katus87: V vcera ci predvcerom ukazovali co to o satach v televizii, venovanli sa sobotnemu Plesu v Opere a aj to, ake saty sa nosia na taketo akcie. Navrhar, stylista alebo co to bolo za osobu jednoznacne povedal, ze na ples sa nehodia kratke saty po kolena, ale ze nosia dlhe saty. A okrem ineho by na pozvanke malo byt napisane vhodne oblecenie. Ak to u teba nebude, tak by som sa riadil radsej tymto a volil dlhe saty.