Pretaktovanie Q8200 - problém
Pretaktovanie Q8200 - problém
Zdravas,
som tu pomerne nový a rád by som sa najprv predstavil. Volám sa Ľuboš, mám 17 rokov a bývam v Nitre. Môj príbeh spájajúci sa s počítačmi sa začal pred 5 rokmi, keď som býval na sídlisku klokočina v paneláku. Vtedy som nemal čo robiť medzi 4-mi stenami a zlepšoval som sa v HW aj SW, taktiež som skladal PC zostavy pre hráčov. Pred dvomi rokmi sme sa presťahovali do mestskej štvrte krškany, kde som našiel v sebe iné koníčky - zváranie, elektrotechnika. Môj starý koníček - PC ma však opäť chytá a to hlavne s príchodom očakávanej GTA 5-ky. Moja zostava má takmer 2 roky, za tú cenu bola slušná, no dnes nestačí.
Rozhodol som sa investovať niečo do toho, nie však moc. V podstate som menil zdroj zo 400W na 550W fortron, dosku MSI G41M-P28 s intel čipsetom G41, pamäte RAM na DDR3 2x4GB 1333MHz a grafickú kartu s pôvodnej NVidie 9500GS 512MB DDR2 na AMD Radeon HD 6950 2GB GDDR5, v podstate je to limitovaná edícia DIRT3. Problém nastal pri spustení GTA4 - FPS sa nedostalo vyššie ako 20. Podľa všetkého to spôsobuje procesor, ktorý som sa rozhodol pretaktovať. Z pôvodných 2.33GHz som sa dostal na 2.4GHz a FPS stúpla na 35-40. Tu však vzniká problém - zvyšovaním frekvencie FSB sa nedostanem vyššie ako 341MHz, pretože nad touto hodnotou mi vypadne počítač a musím resetovať BIOS. Potrebujem vedieť riešenie, či mám zmeniť deličku, resp. násobičku FSB, alebo sa musím uspokojiť s touto frekvenciou dovtedy, než nekúpim silnejší procesor, alebo je tu aj iné riešenie. Taktoval som najprv cez MSI Overclocking Center, no ten sa pri vypnutí počítača zmaže a po opätovnom zapnutí procesor beží na pôvodný takt. Nakoniec som skúsil zvýšiť frekvenciu cez BIOS, tu som bol úspešný, avšak iba na 2.4GHz pre procesor.
Posielam nejaké tie prílohy z EVEREST-u:
som tu pomerne nový a rád by som sa najprv predstavil. Volám sa Ľuboš, mám 17 rokov a bývam v Nitre. Môj príbeh spájajúci sa s počítačmi sa začal pred 5 rokmi, keď som býval na sídlisku klokočina v paneláku. Vtedy som nemal čo robiť medzi 4-mi stenami a zlepšoval som sa v HW aj SW, taktiež som skladal PC zostavy pre hráčov. Pred dvomi rokmi sme sa presťahovali do mestskej štvrte krškany, kde som našiel v sebe iné koníčky - zváranie, elektrotechnika. Môj starý koníček - PC ma však opäť chytá a to hlavne s príchodom očakávanej GTA 5-ky. Moja zostava má takmer 2 roky, za tú cenu bola slušná, no dnes nestačí.
Rozhodol som sa investovať niečo do toho, nie však moc. V podstate som menil zdroj zo 400W na 550W fortron, dosku MSI G41M-P28 s intel čipsetom G41, pamäte RAM na DDR3 2x4GB 1333MHz a grafickú kartu s pôvodnej NVidie 9500GS 512MB DDR2 na AMD Radeon HD 6950 2GB GDDR5, v podstate je to limitovaná edícia DIRT3. Problém nastal pri spustení GTA4 - FPS sa nedostalo vyššie ako 20. Podľa všetkého to spôsobuje procesor, ktorý som sa rozhodol pretaktovať. Z pôvodných 2.33GHz som sa dostal na 2.4GHz a FPS stúpla na 35-40. Tu však vzniká problém - zvyšovaním frekvencie FSB sa nedostanem vyššie ako 341MHz, pretože nad touto hodnotou mi vypadne počítač a musím resetovať BIOS. Potrebujem vedieť riešenie, či mám zmeniť deličku, resp. násobičku FSB, alebo sa musím uspokojiť s touto frekvenciou dovtedy, než nekúpim silnejší procesor, alebo je tu aj iné riešenie. Taktoval som najprv cez MSI Overclocking Center, no ten sa pri vypnutí počítača zmaže a po opätovnom zapnutí procesor beží na pôvodný takt. Nakoniec som skúsil zvýšiť frekvenciu cez BIOS, tu som bol úspešný, avšak iba na 2.4GHz pre procesor.
Posielam nejaké tie prílohy z EVEREST-u:
-
MichalkoOo
Zablokovaný
Re: Pretaktovanie Q8200 - problém
problém bude v chladiči na procesore, v zle vyriešenom vetraní v skrini a low-endovej doske.
Nemyslím si, že to bude v chladení. Teplota v skrini nepresahuje 30°C, rovnako ani chladič procesora. Chladenie v skrini je zabezpečené 12cm axiálnym ventilátorom nasávajúcim vzduch v prednej časti skrini a výtlak je vyvedený von, plus zdroj odvádza pomerne dosť tepla zo skrini. Chladič na procesory je boxový s 10cm axiálnym ventilátorom, má medenú vložku v strede a kontakt s jadrom CPU je zaistený teplovodivou pastou.
Aké riešenie navrhuješ?
Aké riešenie navrhuješ?
-
Thommas
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Vymeniť dosku a chladič. Predpokladám, že máš BOX.
-
MichalkoOo
Zablokovaný
ako sa pozerám doska má slabučkú napájaciu kaskádu a slabé chladenie. Problém bude tu
Našiel som tu ešte jedno funkčné CPU - 2.66GHz. Zvýšil by som jeho výmenou FPS? Ešte raz, grafa je AMD Radeon HD6950 2GB GDDR5, RAM 8GB DDR3, 1333MHz, MB MSI G41-P28. Ďakujem.
EDIT: CPU je core 2 quad, 2.66GHz. Vymením ho?
EDIT: CPU je core 2 quad, 2.66GHz. Vymením ho?
-
Thommas
Addict
Veľa info si nám povedal o tom novom procesore. Označenie?
Ale čoby... Je to intel core 2 quad, označenie neviem a takt na jadro je 2.66GHz. Až ho nahodím, uvidím.
Skúsim ho asi dnes prehodiť, reinštalujem Win7 a na evereste budem múdrejší.
Skúsim ho asi dnes prehodiť, reinštalujem Win7 a na evereste budem múdrejší.
-
Thommas
Addict
Kvôli výmene procesoru nemusíš reinštalovať Win.
Takže nové správy: je to Q9400, takt som zvýšil. Takt zbernice FSB som natiahol aj nad 342MHz a stále nezamŕza. Idem pokúšať osud ďalej.