Propagacia/reklama...

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
smajlik
Expert
Expert

Propagacia/reklama...

Príspevok od používateľa smajlik »

Ahojte,
nie som si uplne isty, ci na toto niekto z Vas dokaze/bude chciet zodpovedat, ale budem vdacny za akekolvek tipy.

Rozmyslam nad moznostami spropagovania firmy, ktora ponuka splavy riek. V mieste, kde sidli vsak nikdy nic podobne nebolo, teda ziadna konkurencia ale ani ziadne povedomie ludi o tom, ze nieco taketo tu moze existovat. Na to, ze firma funguje bez platenej reklamy, je klientov celkom dost. Ale chcel by som firmu posunut dalej a ziskat viac novych klientov.

Skusal som zacat spolupracovat s inymi strankami (aj na facebooku), to malo celkom uspech, akurat to vacsinou oslovilo mladych ludi, ktori na tom nie su financne dost dobre na to aby si mohli dovolit zaplatit napriklad tyzden kajakovania v zahranici (ide o niekolkonasobne vyssie sumy nez su napriklad najnizsie ceny dovoleniek pri mori, zisk je vsak aj tak minimalny, vsetko su naklady, najma doprava, vystroj, instruktori,... - info, ak by niekto navrhoval znizit ceny ;)). Potreboval by som teda oslovit odo mna starsiu generaciu, teda ludi okolo 30-40 rokov.

Rozmyslal som aj nad PR clankami v novinach a podobne, ale vacsinou za to pytaju velke sumy penazi alebo tie noviny nevedia oslovit dostatocny pocet ludi. Mame v plane reklamu na aute, to jazdi vela a mohlo by to byt zaujimave, avsak stale by islo o pomerne maly pocet ludi, ktori by si to vsimli. Napadlo ma este umiestnit reklamy na MHD, ale opat to je pomerne drahe. Nelegalnu reklamu nechceme (takze ziadne plagaty polepene po stlpoch a podobne...).

Vo vyhladavani sme na vacsinu pre nas zaujimavych klucovych slov na prvych miestach. Stranky, ktore su zamerane na vodactvo a dalo by sa na nich publikovat vpodstate na slovensku neexistuju a ak aj su, navstevuju ich ludia, ktori uz vacsinou vedia jazdit a chodia na splavy sami = nepotrebuju si za to platit.

Peniaze, ktore firma zarobi idu vsetky hned do vybavenia, takze rozpocet na reklamu nemoze byt velky. Cielom reklamy by podla mna malo byt, aby ludia zistili, ze tu uz je moznost splavovania (splavovanie Hornadu pri Kosiciach, ak by niekoho zaujimalo) a zacali tuto cinnost vyhladavat, tym by sa zvysil pocet klientov, kedze neexistuje konkurencia.

Mate niekto nejake tipy na to ako firmu spropagovat?
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Propagacia/reklama...

Príspevok od používateľa begbeee »

Robil som v reklame i marketingu a poviem ti to takto.
Záleží koho chceš osloviť, akú skupinu a kde.

Ak mladých, tak internet je veľmi dobrá forma, kde sa dá pomocou sociálnych sietí spraviť veľká reklama takmer zadarmo.
Zľavové portály sú tiež fasa, ľudia reagujú na akciu ako býk na červené, akurát treba dobre čeknúť podmienky.

Auto alebo bilboardy ťa dostanú do povedomia ľudí, ale je to veľmi neadresné voči cieľovej skupine, navyše napr. v Blave sa jednoducho stratíš v reklame a ojedinelý bilboard nič nerieši.

Druhá vec, printovej reklame ľudia venujú najviac pozornosti aj si ju najviac ľudia pamätajú. Oslovojuš potencionálne staršiu vekovú skupinu, ľudia do 25 noviny nečítajú, neskôr ich čítajú všetci. Zase si treba uvedomiť, kam to chceš zacieliť - stačí Blava? Celé Slovensko?
PR článok, je dobrý úvod, ale potom treba pokračovať pravidelne. Jeden inzerát ešte nikomu nič nepriniesol. Ak sa ti to vidí drahé v celoslovenských mediách, prečo neskúsiš ísť napr. cez regionálne noviny? Napr. sieť MY od SME alebo Matovičov Regionpress, sú zabehnuté a overené nosiče reklamy. Majú zaujímavé balíky, môžeš to zacieliť len na určitý región alebo napr. krajské mestá. A aj celoslovenská reklama ťa vyjde lacnejšie ako v celoslovenských novinách.

Ďalšia cesta printovej reklamy je, že ak ponúkaš príliš špecifický produkt, tak jednoducho osloviť špecifické médium - ak sú to kajaky, tak časopis Kajak a kanoe (ja neviem) alebo iný outdoorový magazín. Napr. poľovníci nereklamujú inde ako v špecializovaných magazínoch a tam sa to reklamou hemží. Vidíš ale reklamu na vábničky alebo pušky v TV alebo rádiu, či bežných novinách?

Ďalšia cesta je rádio, z mojho uhla pohľadu ak chceš osloviť aktívnych, zarábajúcich a starších ľudí, zvolil by som Express, jednochu preto, že ich počúva väčšina ľudí v aute kvôli dopr. servisu a ľudia v aute sú väčšinou bohatší, aktívnejší.

Takže takto pár tipov, vieme sa baviť aj špecifickejšie, ale upresni aj kde očakávaš reklamu, či celé SK alebo len región..
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Bez tvojho rozpoctu casto poradit. Aj to, ze buded mat na aute reklamu nemusi nic priniest, hlavne ak tvoj web nema lahko zapamatalenu domenu.

Ponukas adrenalin pre ludi, na to sa specifikuje par cestoviek na Slovensku, najma Bubo. Mozno by nebolo zle skusit oslovit cestovne agenturky, teda kde nejaka pani majitelka sedi a ponuka zajazdy z 10 cestoviek, kludne by mohla ponukat aj tvoj splav, provizie velke nemaju, z 500 euroveho zajazdu maju tak 20 az 30 eur, takze tolko by si snad aj ty vedel ozeliet.

Najlepsia reklama je od ludi, ak nepocitam televiziu. Referencie ludi spravia velmi vela, niekto funguje tak, ze chodi po strankach na internete a chvali sam seba, teda chvali svoju firmu a opisuje zazitky. Mozno to je trapne, ale pomoct to moze. Skus si pozriet stranky o cestovani, byvaju tam diskusie, rady, mohlo by to pomoct. Skus hladat tiez skupiny na Facebooku, kludne si zaloz dalsie fiktivne ucty a pis do roznych skupin, chval sam seba.

Reklama v tlaci je draha, aj v radiu. Mozno moze ponoct regionalne radio, ktore vysiela v okolitych okresoch od centraly, mozno regionalna tlac, mozes to robit postupne. Teraz je hlavne posledne obdobie na ziskanie ludi, od septembra uz az zozenies len mininum ludi a potom mas pol roka zimnu prestavku na zajazdy. Takze musis zacat cim skor pracovat.

Pouvazovat mozes aj o letacikoch, obycajne male letaciky formatu A5 alebo dokonca A6, vytlacene hoci aj na ciernobielej laserovej tlaciarni. To spravis aj doma, nastrihas a vecer ides na sidlisko a hadzes do schranok v panelakoch. Ak je zamknuty vchod, zazvonis na niektory zvoncek a povies: Dobry vecer, letaky... Odomknu ti a naplnis schranky. Je to reklama za par centov a mozes si to rozniest sam. Ked kazdy vecer behom hodiny obehnes 50 panelakov po 30 bytov, tak mas 1500 schranok a teda mozes oslovit mozno tak 4000 ludi. Naklady na to budu kolko, okolo 3 eura na papier a dalsich 5 eur na tlac? Viem, ze kopa ludi ten letak zahodi do kosa, ale ak z tych 4000 ludi pojde na zajazd leb jeden clovek, tak na tom nestratis nic a mozes len ziskat. Taktiez moze nastat situacia, ze sa niekto z tych ludi bude bavit o tom, ze nejaky splav existuje a vtedy si spomenie na letacik a mozno si ta vygoogli. Tlac v reklamke na kriedovy papier vo farbe tiez uz nestoji vela.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Mal by si nejako zvysit zisk, aby ti ostalo viac na reklamu :)
A ja osobne by som sa zameral na reklamu v okoli cyklochodnikov a inych "sportovisk" v prirode, kde lahko natrafis na ludi, ktorych splav bude zaujimat. Neviem ako to tam je s billboardmi, mozes skusit spolupracu s restauraciami v okoli takychto miest, kde si chodia cyklisti a turisti oddychnut, atd. Tak by si mohol za nizku sumu dostat reklamu k spravnym zakaznikom.
smajlik
Expert
Expert

Príspevok od používateľa smajlik »

Vdaka za tipy. Skusime teda zlavy a podarilo sa mi vyjednat bartrovu dohodu s jednym portalom. Podla toho ako to pojde, pripadne dalsie veci.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Odporucam lyoness, 340 000 clenlov ktori si ta najdu, alebo zlavove portaly, prip. ked nechces zmluvu s lyoness ale chces oslovit aj lyoness clenov, odporucam zlavadna alebo jozko - zlavove portaly ktore su partnermi lyoness, takze by si oslovil 2 velke skupiny nakupujucich naraz.

Edit: vidim ze si z KE, kde je vela lyoness clenov hlavne vdaka fresh, o to zaujimavejsi je tymto moj tip.

Este samozrejme fb je ucinne, len je to mozno tak pololegalne, tam spravit fanpage, spravit sutaz, povinny like, zdielanie, toto je dost ucinne, len okrem tej legalnosti to moze byt aj kontraproduktivne.
Napísať odpoveď