Radary a Radarove systemy v SR

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Radary a Radarove systemy v SR

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

to by si musel ale niekam ten povodny luc schovat ... a ako to spravis :-) vsetko co je viditelne odraza svetlo aspon v rade % ... musel by si teda mat na aute ciernu dieru, ktora analyzuje a pohlti povodny luc a vyslat iny nahradny do zdroja :-) ... a ako sa urcite zhodneme, mat na aute ciernu dieru moze byt pomerne nebezpecne :-P :-P ...

jammer prave to svetlo nerusi, ale hned ako prvy krat detekuje vlnovu dlzku daneho laseru, tak vysle seriu roznych "lucov" spat ... chapes nieje to jeden luc celistvy z toho lidaru, ale viac zasebou (celistvym by si totiz nezistil ako sa meni cas navratu, kedze samotne fotony svetla nemozu niest informaciu, kedy boli z lidaru vyslane :-) ) ... tym ze ich je viac tak lidar vie co ma cakat ... poviem to tak ze vyslal trebars 5 kratkych lucou zasebou behom 1 sekundy a takisto ocakava ze za urcity cas sa tych 5 lucou zasebou vrati spat a on vyhodnoti cas za aky sa vratil kazdy z tych lucou, z coho zisti ich drahu ... z absolutnej zmeny drahy a absolutnej zmeny casu vypocita priemernu rychlost auta za tento cas, co je teda v praxi pri kratkom meracom cykle mozne povazovat za rychlost aktualnu ... tym ze lidar caka spat nieco co vyslal ale ty mu posles nieco uplne ine ihned po prvom luci tak ho zmaties a je dobojovane bud vypocita uplnu kravinu alebo si vypocita ze nic nevie vypocitat :-) :-) ...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

nordkapp_pb napísal:a ako fyzicky dokazes to aby sa svetlo odrazilo inou rychlostou ? alebo ako ho dokazes "na chvilu zadrzat a potom pustit" ? :-)
principiálne by stačilo toto: predpokladajme, že je ten laser a jeho prijímač nastavený na to, že svetlo emitor opustí, odrazí sa od obyčajnej kapoty auta a vráti sa nazad. Dôležitý bod je "obyčajnej kapoty."
Z optiky vieme, že keď lúč (svetlo) prechádza opticky iným prostredím ako je vákuum/vzduch, tak sa rapídne mení jeho rýchlosť. Takže by TEORETICKY stačilo potrieť kapotu auta vrstvou náteru, ktorá spomalí prenikajúci lúč na ceste ku kapote i od nej, teda "radar" dostane oneskorené výsledky - dráhu, ktorú auto prešlo za reálne napr. 1sekundu, sa takto "radaru" javí ako prejdená za 5 sekúnd. Vybavené.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

to mas pravdu, ale pri rychlosti sirenia svetla by musela byt ta vrstva ako hruba a z akeho materialu aby to pri merani trebars z 500metrov spravilo rozdiel skutocnej a nameranej rychlosti aspon 1km/h ? urcite sa to da vypocitat s elementarnymi zalostami fyziky a numeriky a systemu merania, ale mne sa nechce a to je horsie ako keby som nemohol a teda tipujem vysledok na vrstvu hrubu radovo v metroch :-D :-D
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

fuu...tak až tak do podrobna som sa nad tým nezamýšľal... ak niekde vylovím vzorce a tabuľky, tak si k tomu možno v budúcnu vrámci učenia sa na skúšku z fyziky sadnem. - teraz nebudem môcť kľudne spávať...grr...mi to stále bude behať hlavou
Dieg0
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Dieg0 »

Podla optiky sa svetelny luc pri prechode z jedneho prostredia do druheho lame (pri vhodnom usporiadani materialov).Ked vhodne usporiadame dva prostredia mohli by sme dosiahnut to ze sa signal uz ku radaru nazad nedostane nie?Ale to je len cista teoria
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

diego - lenže terazky riešime problém, ako "radaru" laserový lúč vrátiť, ale oneskorene - proste aby sa povrch auta choval tak, že bude daný lúč odrážať až po nejakej dobe. A to sa najlahšie dosiahne práve zmenou indexu lomu - keď lúč prejde "zhusťovadlom" tak sa spomalí a to chceme - my ho nechceme vychýliť, ale náhle spomaliť jeho prechod ku kapote.

A napadla mi iná otázka - VIEME vlastne ako ten laserový merák funguje? Lebo pokiaľ meria, za koľko sa mu vráti konkrétny lúč, resp. čas medzi odrazmi dvoch "pingov", tak mi to príde troška divné - veď ten lúč sa od kapoty odrazí niekam úplne že do preč - zákon uhla dopadu a odrazu ku kolmici... či nie? - mi dal Diego myšlienku do hlavy. Alebo on meria len tú slabú časť fotónov, ktorá sa odrazí v uhle 180stupňov proti tomu ako prišla? - mizivé percento, no aj to je niečo.

Budem musieť kuknúť na ocov laserový diaľkomer...toto ma zaujíma, ako to funguje, lebo hádam, že to bude niečo na podobnom princípe.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

stoporko - sam zivot ukazuje ze to mnozstvo odrazene spat po rovnakej trajektorii staci, inak by nefungovalo nic zalozene na laseri - malokedy totiz dokazes zariadenie nastelovat tak aby bolo dokonale "kolmo" k detekovanej ploche :-) ... to ze staci aj velmi male mnozstvo odrazeneho svetla potvrdzuju aj aplikacie lidaru napriklad na meranie "koncentracie" aerosolov, prachu v ovzdusi a pod. ... mozno keby si mal nejaky dokonale zrkadlovy povrch, ze by sa dal vzhladom k jeho kvalite luc povazovat iba za priamku "nulovej" hrubky tak by mohlo fungovat ze sa odrazi do prec :-)

sak na wikine mas dost clankov o aplikacii laseru v meracej technike - napr. http://en.wikipedia.org/wiki/Laser_rangefinder
Dieg0
Guru wannabe
Guru wannabe

Stoporko ja som myslel na nieco take ako pisal nordkapp ze by sa luc dokonale odrazil s tym ze nejake zariadenie by to detekovalo a potom vyslalo identicky luc o par tisicin sekundy neskor.Samozrejme su to ale iba uvahy
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Dnes som mal cest vidiet policajne auto s ciernou blbostou v zadnych dverach (zrejme radar), rovnake ako je tu: http://www.hojko.com/post1397292.html#p1397292

Bolo to na ceste medzi Zilinou a Martinom.
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Makovnik »

Laser sa da oneskorit napr. v parach cezia alebo niektorych radioaktivnych kovov, alebo v com to robili, spomalili svetlo na tusim 70kmh. Len vyrobit ten opar okolo auta by bol problem :D
Riesenim je natriet auto farbou ako je na B-2 alebo F-117, lenze potom sa neodrazi nic a auto bude nezameratelne, ale kedze tam nenajdu ziadny antiradar, nemozu pokutovat :D

Tu dodavku s dierou vzadu som tento tyzden tiez stretol, vnutri tej diery je schovany radar s kamerou, leskla sa dnu sosovka a este nejaky sersam vedla nej. Takze nas pekne krasne vedia zamerat aj z kvazi maskovanej dodavocky, co sa tvari, ze riesi buracku. Dnes som stretol hotovu delegaciu fizlov na merani v dedine na obchadzke niekde pred Lucencom, ci kde to bolo. 2 policajne auta, 3ja fizli zememeraci vedla svojej 3nozky a dalsi schovani v aute.
Acer01
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Acer01 »

Zdar hosi, chcem sa vas opytat ako funguju tie nove radary,??
Dokazu same vytvorit foto zaznam bez toho aby pri nom stal policajt???
Dnes sa mi stala taka vec ze isiel som mimo mesto 130 (max bola 90) zbadal som sice radar,isiel som na brzdy ale ked som prechadzal okolo hliadky tak sa rozpravali a ani jeden nestal pri radari...

BTW:
Policajty stali v opacnom smere,tam mali aj zaparkovane auto ale radar mali nastaveny na moj smer jazdy,...
Je mozne ze mi domov pride nejaky pozdrav,?? Heh co som pozeral na sadzby tak nad 40km/h je to 300€ :( :( :(
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

ak mali LTI 20-20 UltraLyte Micro Digi-Cam (http://www.bezpokut.sk/web/index.php?op ... &Itemid=48) tak ta zmerat mohli, pretoze ma aj automaticky mod ...
Acer01
Medium Professional
Medium Professional

No to prave neviem aky mali radar,.. viem ze bol na trojnozke,.. heh
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Acer01: Ked mi to ukazoval kamarat, ktory robi policajta, tak musel on fotit. Ale ako vyssie citas, vraj to ma aj automaticky mod. Ale prilis by som sa toho neobaval.
Acer01
Medium Professional
Medium Professional

Hojko : No teraz som v takej neistote heh,... ale tiez mi nejde do hlavy preco stali v druhom smere a merali druhy smer jazdy heh (tam mali aj auto schovane)
Cize ak by merali tak by jeden policajt musel stat v mojom smere jazdy a zastavovat auta,co nestal ani jeden kedze sa 4 rozpravali na kope... heh

BTW: Inac uz prisiel niekomu taky pozdrav ze bol odfoteni atd,???
LA
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa LA »

Netusis ci merali, to netusi nikto, na to ti odpoved neda nikto. Je nepravdepodobne, ze mali zapnutu automatiku, ale mozne to je. Pokuta ti domov moze prist, ale aj nemusi. Ale zase, aby si extra strach nemal, prva nec je, ze ak by merali, stali by pri tom a zastavili ta hned tam, z vysokou pravdepodobnostou. Stali sa uz aj pripady (mne nie, ale ani zase "kamos povedal kamosovi"....ze prisla pokuta domov. Alebo dokonca aj take, ze za 4 roky prisiel list od exekutora a mal si bloknuty ucet (ale to uz bol extra legalny bordel....). Tym ta nestrasim, to len informativne....

Ja som tiez uz parkrat zazil podobne veci...aj sa parkrat blesklo zo zadneho okna pri prejazde neoznacenym autom policajtov (15 rocna felicia :-) ). Je to vyse 5 rokov, nic mi nastastie neprislo :)

To je vsetko, nikto tu nema krystalovu gulu.....je to vo hviezdach, je to vo hviezdach.....(ak nemas znameho ktory vie kuknut do systemu...)
Dieg0
Guru wannabe
Guru wannabe

nordkapp_pb napísal:to mas pravdu, ale pri rychlosti sirenia svetla by musela byt ta vrstva ako hruba a z akeho materialu aby to pri merani trebars z 500metrov spravilo rozdiel skutocnej a nameranej rychlosti aspon 1km/h ? urcite sa to da vypocitat s elementarnymi zalostami fyziky a numeriky a systemu merania, ale mne sa nechce a to je horsie ako keby som nemohol a teda tipujem vysledok na vrstvu hrubu radovo v metroch :-D :-D
Nordkapp ale treba brat do uvahy ze ked sa svetlo siri velmi velkou rychlostou tak staci velmi maly cas na to aby na radare bola velka odchylka vo vysledku.Ak za stotinu sekundy svetlo preleti vzdialenost 0,8km tak by stacilo natret auto vrstvou ktora by spomalila svetlo na jednu tisicinu sekundy a uz by si mal rozdiel 80 metrov.Dufam ze som to nenapisal moc chaoticky a vies co myslim
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

Dieg0 napísal: Nordkapp ale treba brat do uvahy ze ked sa svetlo siri velmi velkou rychlostou tak staci velmi maly cas na to aby na radare bola velka odchylka vo vysledku.Ak za stotinu sekundy svetlo preleti vzdialenost 0,8km tak by stacilo natret auto vrstvou ktora by spomalila svetlo na jednu tisicinu sekundy a uz by si mal rozdiel 80 metrov.Dufam ze som to nenapisal moc chaoticky a vies co myslim
ziadna vrstva nepomoze, kedze LTI meria odrazom od ecv alebo svetlometov. ECV na aute musi byt a svetlomety by museli mat taky povrch aby prepustali svetlo len smerom von co by bolo asi dost narocne na vyhotovenie.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Ibaze svetlo preleti 300 000 000 metrov za sekundu a ty by si potreboval spomalit odrazeny laserovy luc. Vies o takej farbe co ho spomali?
Dieg0
Guru wannabe
Guru wannabe

V tejto oblasti sa moc nevyznam ale poznam zakony fyziky.Vhodnou upravou prostredia na ktore dopada luc by sa luc spomalit dal.Ale samozrejme sa nejdem hrat na nejakeho jadroveho fyzika kedze toto co vravim je cista teoria
Napísať odpoveď