Romovia na Slovensku
Re: Romovia na Slovensku
Podľa mňa je cigánskych bezdomovcov dosť, aj keď teda žiadnu štatistku po ruke nemám (a pochybujem, že niekto áno). S tým, aby boli cigáni nejako zvýhodňovaní samozrejme nesúhlasím, rovnaký meter musí platiť pre všetkých.
Ak by si biely pár narobil 10 deciek, tak budú takisto dostávať za prídavky toľko, čo cigáni. Čo sa týka nejakej pozitívnej diskriminácie, s tou moc nesúhlasím, lebo nerieši podstatu problému, naopak, časom ho ešte prehlbuje.
Čo sa týka tvojho výlevu: samozrejme, že zamestnávateľ má právo si vybrať z cigána a bieleho bieleho a o žiadnu rasizmus nejde. Ja som tu ale upozorňoval príklady, kedy boli cigáni odmietnutí len na základe toho, že boli cigáni - pričom všetky ostatné kritéria spĺňali. A to je diskriminácia. Takéto akty sa dejú aj na základe iných vecí: veku, pohlavia, atď.
Samozrejme, pre človeka, ktorý choro uznáva nejaké právo trhu a povyšuje ho nad všetko, slovko diskriminácia neexistuje, takisto ani rasizmus, nič. Všetko sú to asi len výmysly.
Ďalej k tým médiám: o čo viac je pre teba "plnšia" správa, ak sa dozvieš, že vrah bol cigán/Maďar/černoch/mimozemšťan ? Vrah je vrah a je úplne jedno, akého etnika/rasy je.
__
Inak, 2. augusta bol pamätný deň rómskeho holokaustu. Nesmieme zabúdať na to, že len pred vyše 67 rokmi nenávistné názory v spoločnosti dospeli do takého štádia, že príslušníci etnika boli masovo vraždení len preto, že boli jednoducho cigáni a nezapadali do rasového štandardu. To bolo ich previnenie. Len v Osvienčime-Brzezinke zlikvidovali nacisti vyše 21 000 cigánov. V Slovenskej vojnovej republike sa proti cigánom zavádzali mnohé opatrenia a represia. Napr., prečo je dnes toľko "osád" na okrajoch dedín ? Cigánom sa zakázalo kočovať a boli násilne vysťahovaní mimo obcí.
Ak by si biely pár narobil 10 deciek, tak budú takisto dostávať za prídavky toľko, čo cigáni. Čo sa týka nejakej pozitívnej diskriminácie, s tou moc nesúhlasím, lebo nerieši podstatu problému, naopak, časom ho ešte prehlbuje.
Čo sa týka tvojho výlevu: samozrejme, že zamestnávateľ má právo si vybrať z cigána a bieleho bieleho a o žiadnu rasizmus nejde. Ja som tu ale upozorňoval príklady, kedy boli cigáni odmietnutí len na základe toho, že boli cigáni - pričom všetky ostatné kritéria spĺňali. A to je diskriminácia. Takéto akty sa dejú aj na základe iných vecí: veku, pohlavia, atď.
Samozrejme, pre človeka, ktorý choro uznáva nejaké právo trhu a povyšuje ho nad všetko, slovko diskriminácia neexistuje, takisto ani rasizmus, nič. Všetko sú to asi len výmysly.
Ďalej k tým médiám: o čo viac je pre teba "plnšia" správa, ak sa dozvieš, že vrah bol cigán/Maďar/černoch/mimozemšťan ? Vrah je vrah a je úplne jedno, akého etnika/rasy je.
__
Inak, 2. augusta bol pamätný deň rómskeho holokaustu. Nesmieme zabúdať na to, že len pred vyše 67 rokmi nenávistné názory v spoločnosti dospeli do takého štádia, že príslušníci etnika boli masovo vraždení len preto, že boli jednoducho cigáni a nezapadali do rasového štandardu. To bolo ich previnenie. Len v Osvienčime-Brzezinke zlikvidovali nacisti vyše 21 000 cigánov. V Slovenskej vojnovej republike sa proti cigánom zavádzali mnohé opatrenia a represia. Napr., prečo je dnes toľko "osád" na okrajoch dedín ? Cigánom sa zakázalo kočovať a boli násilne vysťahovaní mimo obcí.
tak sa ti teda ospravedlňujem.hughito napísal:Tipuješ zle.
mať tak tvoj optimizmus... fajn, poprosím teda antifa a ateistov/humanistov aby prestali dookola diskutovať o neonacizme a o viere a čakať, že sa problémy nejak vyriešia samé...hughito napísal:No každopádne si nemyslím, že sa riešenie oddiali.
takže kočovná nátura etnika? vikingovia, tatári či mongoli mali tiež kočovné a dokonca aj silno dobyvačné nátury - už ich u nich nepozorovať... prečo u rómov stále áno? hm asi preto že to neni pravda ale len zromantizovaný pohľad aktivistov.hughito napísal:Neviem kde je presná príčina, ide len o odhad. Základ je ten, že aj keď sa hovorí o výhodách a neviem čom, tak až také výhodné to zrejme nebude, keďže cigáni žijú tak ako žijú. Ďalej ide o to, že je to iné etnikum, majú inú náturu a nejakú spojitosť vidím aj v tom, že to bolo kedysi etnikum kočovné, teda, čo sa týka nejakého štandardu obydlia, ich nároky nie sú vysoké. Preto vidíme to, že cigánu majú satelit, auto, ale bývajú v rozpadnutej plechovej chajde.
mimochodom, keď budem ja odmietať dať moje dieťa do škôlky/školy kde je veľa cigáňov, tak som tiež rasista? len preto, že mi ide o to aby moje dieťa dostalo kvalitné vzdelanie?
-
KaptMichal
King
Tak to mi teda jedno nieje. Ak chce niekto silou-mocou zamlcat akej rasy/etnika je zlocinec tak potom sa asi boji, ze nebude mat tak celkom pravdu. Schvalne hughito, ty taky statista, nechcel by si vediet v percentach kolko zlocinov spachala ta-ktora rasa/etnikum? To nie je ziadny rasizmus, ako by aj mohol ked sa ti len do kolonky vrah pripise aj rasa. Ved rpedsa tak isto sa to pripise bielemu ako ciernemu, modremu alebo ciganovi.Vrah je vrah a je úplne jedno, akého etnika/rasy je.
A naopak - ked tito obhajcovia ciganov(do istej miery si nim aj ty) veria tomu co hovoria, nemaju sa coho bat a ak sa zacnu robit take statistiky jednoducho sa potvrdi co vraveli, no a my (hnusni rasisti) si mozme ist piskat...
Ak to trochu zrekapitulujem - podla teba kvoli "rasistom" (rozumej ludom s predsudkami) nebude mozne vyriesit cigansky problem. No ja si to nemyslim. Skor naopak. Ak niekto sustavne spomina normalnych ciganov v suvislosti s ciganskou otazkou/problemom, tak len prilieva olej do ohna. Ludi uz doslova serie, ze ciganov poznaju, vedia aki su a stat s tym aj tak nic nerobi. Predsudky k ciganom exsistuju len vtedy, ked stetnes cigana, ktory pracuje, umyva sa, nevrieska...
A este by ma zaujimalo ci ty nikdy nemas ziadne predsudky (pozitivne, negativne) lebo neverim, ze nemas. Predsa ked stretnes elegantne obleceneho cloveka, budes si o nom mysliet, ze je asi bohaty, rozumny, doveryhodny a naopak ked stretnes zarasteneho smradlaveho bezdomovca tak automaticky vzbudi v tebe pocit nedôvery. Takto to u ludi funguje no a cigani si to bohuzial pokaslali, aj ked na asimilaciu mali niekolko storoci. A to tiez asi nieco svedci o (ne)riesitelnosti ciganskej otazky.
silmarill:
KaptMichal:
Ide o to, že to, že napíšeš v novinách titulku Róm ukradol kabelku vyvolá u priemerného Slováka "spravodlivý hnev na cigáno," lebo voči tomuto etniku máme tendenciu zovšeobecňovať. To isté platí na Maďarov a platilo by na nejakého Araba.
Celkovo k tejto téme si prečítajte toto:
http://blisty.cz/art/59949.html
http://blisty.cz/art/59916.html
http://blisty.cz/art/59881.html
http://blisty.cz/art/59941.html atď viac článkov od autora
Pýtam sa vás: ako pomôže to k vyriešeniu cigánskeho problému to, že sa bude zverejňovať etnicita kriminálnika. Veľmi ma zaujíma ten mechanizmus, ktorý prispeje k celkovému riešeniu tohto problému.
No počkaj počkaj, ale veď o cigánskom probléme sa diskutovať môže naďalej a malo by sa a mal by sa riešiť. Ale to je niečo iné ako bazírovať na etnicite v novinových článkoch.mať tak tvoj optimizmus... fajn, poprosím teda antifa a ateistov/humanistov aby prestali dookola diskutovať o neonacizme a o viere a čakať, že sa problémy nejak vyriešia samé...
Heh, dobrý pokus, ale dosť mimo. Zatiaľ čo cigáni žili takýmto životom ešte pred pár desiatkami rokov (viď ten zákaz kočovania za slovak štátu), tak Vikingovia takým spôsobom nežijú už vyše 1000 rokov. Porovnávaš neporovnateľné.takže kočovná nátura etnika? vikingovia, tatári či mongoli mali tiež kočovné a dokonca aj silno dobyvačné nátury - už ich u nich nepozorovať... prečo u rómov stále áno? hm asi preto že to neni pravda ale len zromantizovaný pohľad aktivistov.
To je tvoja vec kam si dáš decko.mimochodom, keď budem ja odmietať dať moje dieťa do škôlky/školy kde je veľa cigáňov, tak som tiež rasista? len preto, že mi ide o to aby moje dieťa dostalo kvalitné vzdelanie?
KaptMichal:
Tvrdil som niekde, že by sa nepotvrdilo to, že by na pomer bolo cigánskej kriminality viac ? Však ale to je jasné, keď vidím, koľko z cigánov žije tak ako žije.Tak to mi teda jedno nieje. Ak chce niekto silou-mocou zamlcat akej rasy/etnika je zlocinec tak potom sa asi boji, ze nebude mat tak celkom pravdu. Schvalne hughito, ty taky statista, nechcel by si vediet v percentach kolko zlocinov spachala ta-ktora rasa/etnikum? To nie je ziadny rasizmus, ako by aj mohol ked sa ti len do kolonky vrah pripise aj rasa. Ved rpedsa tak isto sa to pripise bielemu ako ciernemu, modremu alebo ciganovi.
A naopak - ked tito obhajcovia ciganov(do istej miery si nim aj ty) veria tomu co hovoria, nemaju sa coho bat a ak sa zacnu robit take statistiky jednoducho sa potvrdi co vraveli, no a my (hnusni rasisti) si mozme ist piskat...
Ide o to, že to, že napíšeš v novinách titulku Róm ukradol kabelku vyvolá u priemerného Slováka "spravodlivý hnev na cigáno," lebo voči tomuto etniku máme tendenciu zovšeobecňovať. To isté platí na Maďarov a platilo by na nejakého Araba.
Celkovo k tejto téme si prečítajte toto:
http://blisty.cz/art/59949.html
http://blisty.cz/art/59916.html
http://blisty.cz/art/59881.html
http://blisty.cz/art/59941.html atď viac článkov od autora
Samozrejme, že niekedy mám, nežijem a nežil som vo vákuu. Avšak, vnútorne s tým zakaždým bojujem, lebo viem, že predsudky sú klamlivé a práve ten tvoj elegantný a čistý človek môže byť o x-krát väčí zmrd ako špinavý bezdomovec, ktorý sa na ulicu dostal skrz to, že sa spojilo viacero životných problémov v zlý čas a nebol ich schopný vyriešiť.A este by ma zaujimalo ci ty nikdy nemas ziadne predsudky (pozitivne, negativne) lebo neverim, ze nemas.
Pýtam sa vás: ako pomôže to k vyriešeniu cigánskeho problému to, že sa bude zverejňovať etnicita kriminálnika. Veľmi ma zaujíma ten mechanizmus, ktorý prispeje k celkovému riešeniu tohto problému.
-
KaptMichal
King
Samozrejme, ze to tak moze byt.a práve ten tvoj elegantný a čistý človek môže byť o x-krát väčí zmrd ako špinavý bezdomovec, ktorý sa na ulicu dostal skrz to, že sa spojilo viacero životných problémov v zlý čas a nebol ich schopný vyriešiť.
Ako to pomoze? Tak, ze LPR a pod. uz konecne budu musiet drzat hubu a nebudu verejnost klamat a zavadzat.
Ja s činnosťou LPR a podobných zoskupení vo všeobecnosti moc nesúhlasím a už vôbec nesympatizujem. Ich úplne jednostranná činnosť je naozaj kontraproduktívna a ľudí len naserie. Keď sú proti rasizmu, mali by v plnej miere publikovať a odsudzovať prípady, ktoré sa stali v opačnom garde, čo som ešte nejak nepostrehol.
-
KaptMichal
King
Ved dobre, ja nehovorim, ze si s nimi ci proti. Len som ti odpovedal na to, co si sa pytal. 
No, nemyslím si, že by LPR držalo hubu skrz to. A vôbec, celé LPR mi príde už akési neaktívne, posledný článok na webe spred roka.
//autoeditácia príspevku (30 Aug 2011, 14:35)
Heh, ako som tak prechádzal ich web, tak som narazil na tento článok, ktorý sa práve na margo toho vyjadruje (súhlasím s ním). Figuruje tam opäť naša známa Zuzana Kusá, ktorá je v SAV v BA odtrhnutá od reality a len teoretizuje.
Etnicita a jej miesto v štatistike kriminality
Štatistiky kriminality vytvorené na etnickom princípe vnímame ako veľmi tendenčné zhromažďovanie údajov, ktoré nereflektujú súvislosť s páchaním kriminality a neposkytujú žiadne relevantné informácie o tom, čo ovplyvňuje páchanie trestnej činnosti a ako jej možno predchádzať. Naopak, etnicky postavená štatistika vyvoláva nepravdivý dojem, že je to práve etnicita, ktorá podmieňuje delikvenciu a ktorá sa podpisuje pod kvantitatívny a kvalitatívny stav kriminality.
Takýto prístup odmieta aj Zuzana Kusá, známa sociologička a pracovníčka Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied: „Zmienky o etnicite/národnosti v súvislosti s morálne odsudzovaným správaním považujem za nebezpečné, pretože vytvárajú falošný obraz, že kriminálne správanie má vnútornú spojitosť s etnicitou či národnosťou. Tento falošný obraz pomáha zakrývať nedostatky vo verejnej politike (politike zamestnanosti, vzdelávacej politike, sociálnych programoch) a odvádza pozornosť od skutočných príčin kriminality.“
Štatistika nielenže nemá spôsobilosť zistiť skutočné príčiny a motiváciu v konaní páchateľov (a tým získať informácie o tom, ako trestnej činnosti predchádzať), ale naopak, povedie k ešte väčšej stereotypizácii rómskeho etnika a k posilňovaniu mýtov o tom, že „Rómovia majú sklon ku kriminalite už v génoch“.
O tom, aký dopad má stereotypizácia rómskej menšiny, ktorú by štatistika ešte viac prehĺbila, sa zmienila aj Zuzana Kusá: “Vytváranie a udržiavanie úzkeho spojenia medzi národnosťou a amorálnym správaním vedie k ďalšiemu posilňovaniu predsudkov a negatívnych stereotypov o ľuďoch patriacich k danej etnickej kategórii. Predstava, že kriminálne správanie je vnútorne spojené s národosťou pritom poškodzuje česť, dôstojnosť a životné šance všetkých ľudí patriacich do danej kategórie. Vytvára odstup medzi skupinami, narúša súdržnosť a ďalej znižuje šance, že slovenská spoločnosť dokáže byť morálne ambicióznejšia a že raz podporí programy, ktoré dokazujú, že jej záleží na kvalite života a rovnosti šancí všetkých obyvateľov.”
Ak vládnemu kabinetu skutočne záleží na analýze kriminality, mal by sa namiesto etnicity primárne sústrediť na kritérium sociálnych faktorov (zamestnanosť, vzdelanie, životná úroveň a pod). Tie totiž, narozdiel od etnicity, môžu mať veľmi výrazný vplyv na páchanie trestných – najmä majetkových – deliktov. Sme presvedčení, že ak by sa kriminalita skúmala na vzorkovej skupine Rómov a Nerómov, pričom obe skupiny by mali v zásade rovnaké sociálne prostredie, vyčíslenie kriminality by v oboch skupinách vykazovalo zhodné parametre. (Napr. Skupina vysokoškolsky vzdelaných Rómov a skupina vysokoškolsky vzdelaných Nerómov by mala približne rovnaké zastúpenie spáchaných trestných činov).
Azda za jediný tolerovaný dôvod poznania etnicty na strane páchateľa a obeti považujeme výlučne rasovomotivovanú trestnú činnosť, teda prípady, keď bol skutok spáchaný práve z dôvodu etnickej neznášanlivosti. Poznanie týchto údajov totiž vyplýva priamo zo samotnej podstaty daného druhu kriminality.
Návrh Belousovovej preto striktne odmietame a považujeme ho skôr za účelový ťah a súčasť predvolebnej rétoriky, ktorou sa SNS snaží nadviazať na aktuálne protirómske nálady. V čase, keď by sme očakávali vyhranený postoj vládnej moci ku kumulujúcemu sa verbálnemu hanobeniu rómskeho etnika napr. v internetových sociálnych sietiach alebo na meetingoch Slovenskej pospolitosti, sa paradoxne koaličná strana SNS snaží z tejto atmosféry tažiť. Našou optikou je takýto návrh veľmi nízkou a populistickou ambíciou, ktorou SNS klesá na úroveň Slovenskej pospolitosti. Vyjadrenie podpredsedníčky SNS na margo účelu navrhovanej štatistiky zároveň hodnotíme prinajmenšom ako protirečivé, keďže na jednej strane konštatuje, že cieľom takejto štatistiky je postihovať konkrétnych kriminálnikov, no zároveň navrhuje, aby štatistika stála na skupinovom (etnickom) princípe.
//autoeditácia príspevku (30 Aug 2011, 14:35)
Heh, ako som tak prechádzal ich web, tak som narazil na tento článok, ktorý sa práve na margo toho vyjadruje (súhlasím s ním). Figuruje tam opäť naša známa Zuzana Kusá, ktorá je v SAV v BA odtrhnutá od reality a len teoretizuje.
Etnicita a jej miesto v štatistike kriminality
Štatistiky kriminality vytvorené na etnickom princípe vnímame ako veľmi tendenčné zhromažďovanie údajov, ktoré nereflektujú súvislosť s páchaním kriminality a neposkytujú žiadne relevantné informácie o tom, čo ovplyvňuje páchanie trestnej činnosti a ako jej možno predchádzať. Naopak, etnicky postavená štatistika vyvoláva nepravdivý dojem, že je to práve etnicita, ktorá podmieňuje delikvenciu a ktorá sa podpisuje pod kvantitatívny a kvalitatívny stav kriminality.
Takýto prístup odmieta aj Zuzana Kusá, známa sociologička a pracovníčka Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied: „Zmienky o etnicite/národnosti v súvislosti s morálne odsudzovaným správaním považujem za nebezpečné, pretože vytvárajú falošný obraz, že kriminálne správanie má vnútornú spojitosť s etnicitou či národnosťou. Tento falošný obraz pomáha zakrývať nedostatky vo verejnej politike (politike zamestnanosti, vzdelávacej politike, sociálnych programoch) a odvádza pozornosť od skutočných príčin kriminality.“
Štatistika nielenže nemá spôsobilosť zistiť skutočné príčiny a motiváciu v konaní páchateľov (a tým získať informácie o tom, ako trestnej činnosti predchádzať), ale naopak, povedie k ešte väčšej stereotypizácii rómskeho etnika a k posilňovaniu mýtov o tom, že „Rómovia majú sklon ku kriminalite už v génoch“.
O tom, aký dopad má stereotypizácia rómskej menšiny, ktorú by štatistika ešte viac prehĺbila, sa zmienila aj Zuzana Kusá: “Vytváranie a udržiavanie úzkeho spojenia medzi národnosťou a amorálnym správaním vedie k ďalšiemu posilňovaniu predsudkov a negatívnych stereotypov o ľuďoch patriacich k danej etnickej kategórii. Predstava, že kriminálne správanie je vnútorne spojené s národosťou pritom poškodzuje česť, dôstojnosť a životné šance všetkých ľudí patriacich do danej kategórie. Vytvára odstup medzi skupinami, narúša súdržnosť a ďalej znižuje šance, že slovenská spoločnosť dokáže byť morálne ambicióznejšia a že raz podporí programy, ktoré dokazujú, že jej záleží na kvalite života a rovnosti šancí všetkých obyvateľov.”
Ak vládnemu kabinetu skutočne záleží na analýze kriminality, mal by sa namiesto etnicity primárne sústrediť na kritérium sociálnych faktorov (zamestnanosť, vzdelanie, životná úroveň a pod). Tie totiž, narozdiel od etnicity, môžu mať veľmi výrazný vplyv na páchanie trestných – najmä majetkových – deliktov. Sme presvedčení, že ak by sa kriminalita skúmala na vzorkovej skupine Rómov a Nerómov, pričom obe skupiny by mali v zásade rovnaké sociálne prostredie, vyčíslenie kriminality by v oboch skupinách vykazovalo zhodné parametre. (Napr. Skupina vysokoškolsky vzdelaných Rómov a skupina vysokoškolsky vzdelaných Nerómov by mala približne rovnaké zastúpenie spáchaných trestných činov).
Azda za jediný tolerovaný dôvod poznania etnicty na strane páchateľa a obeti považujeme výlučne rasovomotivovanú trestnú činnosť, teda prípady, keď bol skutok spáchaný práve z dôvodu etnickej neznášanlivosti. Poznanie týchto údajov totiž vyplýva priamo zo samotnej podstaty daného druhu kriminality.
Návrh Belousovovej preto striktne odmietame a považujeme ho skôr za účelový ťah a súčasť predvolebnej rétoriky, ktorou sa SNS snaží nadviazať na aktuálne protirómske nálady. V čase, keď by sme očakávali vyhranený postoj vládnej moci ku kumulujúcemu sa verbálnemu hanobeniu rómskeho etnika napr. v internetových sociálnych sietiach alebo na meetingoch Slovenskej pospolitosti, sa paradoxne koaličná strana SNS snaží z tejto atmosféry tažiť. Našou optikou je takýto návrh veľmi nízkou a populistickou ambíciou, ktorou SNS klesá na úroveň Slovenskej pospolitosti. Vyjadrenie podpredsedníčky SNS na margo účelu navrhovanej štatistiky zároveň hodnotíme prinajmenšom ako protirečivé, keďže na jednej strane konštatuje, že cieľom takejto štatistiky je postihovať konkrétnych kriminálnikov, no zároveň navrhuje, aby štatistika stála na skupinovom (etnickom) princípe.
Dokazuje to to ze cigani vo vacsine pripadoch su jednoducho povedane blbi alebo podobny k tomu retardovy na tom videu.hughito napísal:Chcel som poukázať na absurdnosť príspevkov pod. tomu Merco_vému. Naozaj neviem, čo to má akože dokazovať
Stale sa tu bavime o tom istom dokola, ten rozdielny pomer cigani vs bieli je nepreknoatelny tak neviem o co ti tu stale ide. Chces ty vobec riesit ten cigansky problem? Lebo fraza ze nehadzme ich do jedneho vreca efektivne riesenie neprinesie (neprinasa to ziadne riesenie leb oto je len sen a pekna myslienka, realne nefunguje), lebo oni (teda ta ich vacsina) nikdy nebudu taky isty ako my.
Aby sme urobili prevenciu problemom, tak to sa da iba komplexne, neda sa predpokladat kto ma alebo nema predispozicie byt problemovy, ale da sa to predpokladat na urcitej skupine ludi. Ale naco ti to ja vypravam, tak ci tak si tu budes mlet svoje, jedno je vsak iste tvoje nazory su pre nas nebezpecne.
kali: Takže toto dokazuje to video. Podobnou logikou by sme dospeli k tomu, že video Laca repera zo Starého Tekova dokazuje, že bieli ľudia vo väčšine prípadoch sú jednoducho blbí alebo podobní retardovi Lacovi Majstrovi slova. Gratulujem k takémuto záveru !
A nebezpečné (a históriou prekonané) sú akurát tak tvoje náckovské komplexné riešenia.
Kód: Vybrať všetko
Dokazuje to to ze cigani vo vacsine pripadoch su jednoducho povedane blbi alebo podobny k tomu retardovy na tom videu.A nebezpečné (a históriou prekonané) sú akurát tak tvoje náckovské komplexné riešenia.
Obaja vieme ze to tak neni, takze nebudeme sa o tom dalej bavit.dokazuje to video. Podobnou logikou by sme dospeli k tomu, že video Laca repera zo Starého Tekova dokazuje, že bieli ľudia vo väčšine prípadoch sú jednoducho blbí alebo podobní retardovi Lacovi Majstrovi slova. Gratulujem k takémuto záveru !
Slovo nebezpecne je tu relativne. Mozu byt nebezpecne mozno pre toho problemoveho cigana, pre mna alebo pre teba budu praveze iba dobre.A nebezpečné (a históriou prekonané) sú akurát tak tvoje náckovské komplexné riešenia.
Stale to opakujem hughito, nedaju sa zachranit vseci a ani sa vsetkym neda vyhoviet, niekto vzdy bude muiset is z kola von.
Re:
Les napísal:Vacsina Romov by aj pracovala, ale ruku na srdce dali by ste nejakemu Romovi pracu? Vsak ked je na Slovensku niekto Rom, tak to ma tazko aj z vysoko-skolskym vzdelanim ziskat pracu. Ti, ktori najviac nadavaju na Romov, ze sa im nechce pracovat, kradnu a pod. tak presne ti ludia by im nedali pracu, keby tu moznost mali. Toto hovori same za seba.
Lenivy a zlodeji su aj medzi "bielymi" nielen medzi Romami. Keby ste aj vy byvali s rodinami v zemlankach, tak asi by ste aj vy kradli omnoho viacej, ako kradnete teraz, ze hej? A dalsi priklad: kde sa pchaju Romovia s ich kradezami s porovnanim s Mojzisom, Poorom, Majskym a podobnym, ktori ukradli doslova miliardy, zbedacili velku cast obyvatelstva tejto krajiny a pritom su "bieli". Akosi o nich tu vela ludi nepise, ale az az sa tu diskutuje o Romoch, Madaroch a podobne. Chodte do riti !
plne stebou suhlasim
kali nebudem s tebou riešiť to, čo sme už riešili x-krát a nikam sa nedopracovali.
___
Toto video teda stojí za pozretie:
Primitivizmus niektorých jedincov na vysokej úrovni ! Tej puče, čo tam škriekala černý do plynu, by som nafackal - žena nežena.
___
Toto video teda stojí za pozretie:
Primitivizmus niektorých jedincov na vysokej úrovni ! Tej puče, čo tam škriekala černý do plynu, by som nafackal - žena nežena.
hm takže sú to kočovné gény ktoré rómov podvedome nútia rozhádzať aj to málo peňazí čo majú > nezaplatiť účty > mať odpojenú vodu plyn kúrenie > vytrhať zárubne a radiátory, dať do zberu, prachy prepiť > vytrhať parkety, podpáliť > žiadať o nové bezplatné bývanie ... atď stále dookola?hughito napísal:Heh, dobrý pokus, ale dosť mimo. Zatiaľ čo cigáni žili takýmto životom ešte pred pár desiatkami rokov (viď ten zákaz kočovania za slovak štátu), tak Vikingovia takým spôsobom nežijú už vyše 1000 rokov. Porovnávaš neporovnateľné.
za prvé, určite nie všetci cigáni boli pred slovaknazištátom kočovníci. za druhé, nikto z tedajšej kočovnej generácie ktorí by k tomu mohli viesť mladých rómov už nežije. za tretie síce niesom expert na genetiku ale nemyslím si že existuje gén ktorý by nútil ľudí chlastať, premnožovať sa a odmietať vzdelanie, hygienu, prácu a zodpovednosť. pokiaľ takýto "kočovnícky gén" existuje tak by to bolo genetické ochorenie.
budeme vari všetko zamlčovať? pri ďalšom útoku sa povie len že to boli teroristi, ale zamlčí sa či to boli islámski talibanci alebo baskická ETA? pokiaľ zneužije farár dieťa tak nepovieme ku akej cirkvi patril (alebo nepovieme ani že to bol farár)? takéto zahmlievanie chceš?hughito napísal:Pýtam sa vás: ako pomôže to k vyriešeniu cigánskeho problému to, že sa bude zverejňovať etnicita kriminálnika. Veľmi ma zaujíma ten mechanizmus, ktorý prispeje k celkovému riešeniu tohto problému.
ja si myslím že zverejnenie etnicity pomôže urýchleniu riešenia problému. budeme vedieť že nejaký problém v určitej etnicite je.
budeme si môcť dať väčší pozor pred prípadnými kriminálnikmi. no a my inteligentnejší si budeme aj klásť otázku "PREČO je v určitej skupine ľudí vyššia kriminalita?"
myslím že sme natoľko vyspelí že dokážeme aj lepšie a humánnejšie riešenia než to finálne. môžme zachrániť všetkých, kompromisy sa dajú spraviť aj v tomto prípade.kali520 napísal:Stale to opakujem hughito, nedaju sa zachranit vseci a ani sa vsetkym neda vyhoviet, niekto vzdy bude muiset is z kola von.
No upokoj sa a pozri si, v akom kontexte som to písal.hm takže sú to kočovné gény ktoré rómov podvedome nútia rozhádzať aj to málo peňazí čo majú > nezaplatiť účty > mať odpojenú vodu plyn kúrenie > vytrhať zárubne a radiátory, dať do zberu, prachy prepiť > vytrhať parkety, podpáliť > žiadať o nové bezplatné bývanie ... atď stále dookola?
Čo sa týka napr. génu alkoholizmu, tak taký je.
Pletieš dvenatri. Spájaš tu etnicitu s príslušnosťou k nejakej organizácii či náboženskej skupine. Poslal som tu k tejto téme nejaké články, sú krátke, prečítaj si ich, podpisujem sa pod ne.budeme vari všetko zamlčovať? pri ďalšom útoku sa povie len že to boli teroristi, ale zamlčí sa či to boli islámski talibanci alebo baskická ETA? pokiaľ zneužije farár dieťa tak nepovieme ku akej cirkvi patril (alebo nepovieme ani že to bol farár)? takéto zahmlievanie chceš?
Však to viete aj teraz tak čo tu vyplakávaš ? Každý jeden z vás to tu píše.ja si myslím že zverejnenie etnicity pomôže urýchleniu riešenia problému. budeme vedieť že nejaký problém v určitej etnicite je.
budeme si môcť dať väčší pozor pred prípadnými kriminálnikmi. no a my inteligentnejší si budeme aj klásť otázku "PREČO je v určitej skupine ľudí vyššia kriminalita?"
Dať pozor pred prípadnými kriminálnikmi ? No o tom to je - toto zverejňovanie etnicity práve speje ku škatuľkovanie a nezmyselnému strachu.
No a vy inteligentnejší, čo si kladiete takúto otázku: k čomu ste dospeli ? Ja som dospel k už dávno k jednoduchému faktu: v každej sociálne slabej/podvyživenej skupine či časti spoločnosti, kriminalita bujnie. Môžeš byť aj ružový, nemá to nič spoločné s tým, či si cigán alebo necigán. Akurát kali, Hitler, Rosenberg by nachádzali dôvody kriminality práve v tom, že je niekto cigán alebo černoch.
tak si tu teda diskutujeme.. a aj tak vsetci vieme, ze ked sa bude lamat chlieb, mozu byt len 2 konce:
.
a.) posledny pracujuci zhasne svetlo a mierumilovne sa odstahuje sa zo Slovenska
b.) pogrom
.
.
a.) posledny pracujuci zhasne svetlo a mierumilovne sa odstahuje sa zo Slovenska
b.) pogrom
.
mne sa to offtopic nezdá, skús rozvinúť širšie.hughito napísal:No upokoj sa a pozri si, v akom kontexte som to písal.
Čo sa týka napr. génu alkoholizmu, tak taký je.![]()
a čo sa týka génu alkoholizmu, dačo som pogooglil: tento gén spôsobuje poruchy správania, úzkosť, sklony k depresii, agresii a medzi iným aj sklony k alkoholizmu. som však presvedčený že neni možné že by tak veľká časť rómov malo tento gén dominantný a zároveň kombinovaný s poruchou sociálneho správania.
nie, nepletiem 2na3. ide o princíp že zverejňovanie príslušnosti kriminálnika k akejkoľvek skupine (etnickej, náboženskej, ideologickej, politickej...) vrhá zlé svetlo na zvyšok členov tejto skupiny. pokiaľ zamlčovanie začneme uplatňovať u etnika, museli by sme tak pokračovať aj o iných skupín.hughito napísal:Pletieš dvenatri. Spájaš tu etnicitu s príslušnosťou k nejakej organizácii či náboženskej skupine. Poslal som tu k tejto téme nejaké články, sú krátke, prečítaj si ich, podpisujem sa pod ne.
ja tu nevyplakávam, normálne diskutujem.hughito napísal:Však to viete aj teraz tak čo tu vyplakávaš ? Každý jeden z vás to tu píše.
Dať pozor pred prípadnými kriminálnikmi ? No o tom to je - toto zverejňovanie etnicity práve speje ku škatuľkovanie a nezmyselnému strachu.
No a vy inteligentnejší, čo si kladiete takúto otázku: k čomu ste dospeli ? Ja som dospel k už dávno k jednoduchému faktu: v každej sociálne slabej/podvyživenej skupine či časti spoločnosti, kriminalita bujnie. Môžeš byť aj ružový, nemá to nič spoločné s tým, či si cigán alebo necigán. Akurát kali, Hitler, Rosenberg by nachádzali dôvody kriminality práve v tom, že je niekto cigán alebo černoch.
nezmyselný strach?
k čomu som dospel? napríklad k tomu, že za to môže:
1) slabé vzdelanie
2) až prílišné jednanie "v rukavičkách" s týmto etnikom. pokiaľ nadobudnú dojem že sú nedotnkuteľní (napríklad aj tým že sa nezverejní ich kriminalita), budú si dovoľovať ešte viac
s tou tvojou "sociálne slabou" skupinou nesúhlasím. ľudia môžu byť chudobní a pritom zároveň dostatočne zodpovední na to aby si nezdemolovali byt, neminuli aj to málo čo majú na chlast, cigarety a sprostosti, aby dbali na výchovu a vzdelanie svojich detí...
Mne sa tu nechce ťa vodiť za ručičku - pozri sa na kontext a zbytočne nefabuluj.mne sa to offtopic nezdá, skús rozvinúť širšie.
No ja mám trochu iné info, ale o to vôbec nejde. Ide o to, že som vyvrátil tvoje "nemyslím," ale aj tak to je OT.a čo sa týka génu alkoholizmu, dačo som pogooglil: tento gén spôsobuje poruchy správania, úzkosť, sklony k depresii, agresii a medzi iným aj sklony k alkoholizmu. som však presvedčený že neni možné že by tak veľká časť rómov malo tento gén dominantný a zároveň kombinovaný s poruchou sociálneho správania.
Je to úplne niečo iné, lebo to by sme potom ani nemohli napísať, že politik takej a takej politickej strany ukradol hento a toto, lebo by to poškodilo ostatných členov, čo je blbosť. Čo sa týka náboženských, politických a ideologických príslušností, tie si vyberáš, etnicitu ani rasu si nevyberieš, čiže je to iný prípad.nie, nepletiem 2na3. ide o princíp že zverejňovanie príslušnosti kriminálnika k akejkoľvek skupine (etnickej, náboženskej, ideologickej, politickej...) vrhá zlé svetlo na zvyšok členov tejto skupiny. pokiaľ zamlčovanie začneme uplatňovať u etnika, museli by sme tak pokračovať aj o iných skupín.
K tomu ďalšiemu: no ok, ak bývaš niekde pri osade a máš zlé skúsenosti, tak áno, tvoj strach nie je nezmyselný. Ja som však narážal na iné prípady, ako na tú kamošku, čo sa bojí partie cigánov, aj keď nebýva nikde, kde je ich veľa, ani jej nikdy nič "partia cigánov" nespravila.
K tým dôvodom - s nimi súhlasím. Ešte dodatok - hehe, určite toho cigána čo pácha kriminalitu trápi, či sa jeho čin niekde zverejní pod etnicitou alebo nie. Prosím ťa, on nad takými vecami ani neuvažuje.
No ja som sa dopracoval k tomu ze tvoj pohlad na svet je moc idealistickyhughito napísal:kali nebudem s tebou riešiť to, čo sme už riešili x-krát a nikam sa nedopracovali.
Ake kompromisi? Vsetko su to len kratkodobe riesienia ktore problem oddialuju.silmarill napísal:myslím že sme natoľko vyspelí že dokážeme aj lepšie a humánnejšie riešenia než to finálne. môžme zachrániť všetkých, kompromisy sa dajú spraviť aj v tomto prípade.
Skus si polozit otazku ze preco je ta skupina socialne slaba?hughito napísal:Ja som dospel k už dávno k jednoduchému faktu: v každej sociálne slabej/podvyživenej skupine či časti spoločnosti, kriminalita bujnie. Môžeš byť aj ružový, nemá to nič spoločné s tým, či si cigán alebo necigán.
Divas sa na problem len z casti, nechces ho vidiet cely.
Má to veľmi veľa príčin, ale určite si nemyslím to, že to má dôvod v tom, o akú rasu/etnikum ide.Skus si polozit otazku ze preco je ta skupina socialne slaba?