kaptmichal:
Ano uplne ma prekvapuje, ze cigani niesu z afriky (joke). Na srandu si ty. Lebo uznas, ze rozdiely medzi rasami/etnikami su ale nedavas im ziadnu vahu. Indovia BOLI prva najvyspelejsia civilizacia na svete. Svet sa bohuzial meni...
To kam smeruje nasa, biela spolocnost je druha vec, a v tejto teme sa o nej bavit by bol dlhy OT. Ale ani ja niesom nadseny kam a ako smeruje.
A akú im mám dávať váhu ? To chceš vystavať múry na hraniciach nech je každý na svojom piesočku alebo čo ? Inak, akosi sa vzďaľujeme od pôvodnej témy. Ale ešte toto: svet sa bohužiaľ mení ? Však práve o tom píšem, my sme tu tiež toho času boli "barbari" a mali dobu železnú zatiaľ čo inde už dávno vznikali obrovské civilizácie.
Cigani sem prisli, neetablovali sa, robia problemy tak nech sa vratia tam odkial prisli. Do indickych pralesov, kde budu moct robit kadejaky bordel, budu moct mat aj sto deti a pecene holuby im budu padat z neba. Problem solved
.Toto je to videnie problémov alá Hurvínek a vojna. Cigáni sem prišli tak nech idú preč. Hovoríš to, ako keby sem prišli pred týždňom. Cigáni tu sú už bezmála tisíc rokov.
Ty si spadol z jahody? Tak ja napisem, ze vidim ine riesenia ako ich spalovat alebo proste zabit a ty ma ides rezat do cervena. To trosku vypoveda o tvojom nahlade na svet - mna chces zarezat za nejaky nazor, kdezto cigan, ktory kradne, mlati ludi, nedajboze znasilnuje je len vysledkom naseho postoja a ma moznost napravy. No fuj.
Za prvé nemyslel som rezať ako rezať nožom, ale ako baci baci.

A ak som si tvoj text vyložil zle, tak beriem späť, ale na reči o plynoch v spojitosti s ľuďmi som naozaj alergický.
lumir: A ty čo tu miešaš spoločenské vrstvy s etnikom ? Ide o to, že indická civilizácia, ktorá má na svedomí ohromné poznatky (vedecké, filozofické) určite nebola biela.
No však práve to: nejaký domorodý kmeň v Afrike má iné priority, ako ich chápeme my (napr. dogma ekonomického rastu a pod. nezmysly).
kali:
Strtapnovat by si sa mal prestat skor ty, lebo indicku civilizaciu zalozili belosi (pojem indoeuropsky narod tu tiez nei zbytocny, slovo arijec tiez pochadza z inide) a to delenie na kasty co lumir spominal tiez mal svoje (rasove) priciny.
A to ze su cigani cisto len z indie mozme tiez len polemizovat.
Áno a všetky poznatky a výdobytky máme od bielych Indov Árijcov, zatiaľ čo tmaví utierali ulice.
A ktomuto si ty do pekla ako dosiel? Sa pozri jak vyzera Zimbabwe po nastupe Mugabeho. Pozri vacsinu africkych krajin, tam akoze neni zavist? Clovece sledujes ty dianie vo svete?
Ale ked sa ti tak velmi pacia tie ich hodnoty co nejdes zit medzi nich?
LOL ja som narážal na rôzne pralesné kmene.
A my sme to niekedy v dobe kamenej potrebovali? Si vtedy nejaky bulo z jaskyne povedal dost uz ideme sa vyvyjat lebo potrebujeme i-phon. Vyvin je prirodzeny, tam kde su lepsi jedinci ide rychlejsie, tam kde su slabsi ide pomalsie, zaklad evolucie.
Zase rozprávky o slabších a lepších jedincoch. Už sa zobuď. Keby boli slabší a silnejší, ako je možné, že sa vývin a stav neustále menia ? Ako je možné, že sme kedysi boli "slabší" a teraz sme "silnejší" ?
Zda sa ti ze ten hladujuci cernoch v tej afrike je na tom lepsie ako ty?
A to si odkial vycucal ? Ja som len reagoval na to, ako neustále kladieš našu "rasu" na nejaký pomyselný piedestál.
Tiez sa treba pozriet do historie ako dopadli liberalne riesenia pre toho kto ich zavdzal.
Treba sa pozrieť na to, ako dopadli radikálne riešenia v tejto oblasti.