Romovia na Slovensku

Diskusie na politické témy...
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Romovia na Slovensku

Príspevok od používateľa javatar »

kali520 napísal: Hughito moznost genetiky neuznava, pre neho existuje iba enviromentalna teoria.
To nie je pravda ale k tomu sa moze vyjadrit aj on sam (post kde to tvrdi neviem momentalne najst).

Zato ty sa otvorene priznavas k zvalovaniu vsetkeho na genetiku a dokazes neuveritelne generalizovat. Co nemoze viest k spravnym vysledkom.
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

Kde? cituj ma, bud konkretnejsi.

Ja som nikde nepopieral vplyv prostredia, ale nepovazujem ho za urcujuci.

Ked ma niekto napr slabu geneticku predispoziciu na sport, moze trenovat aj do aleluja nikdy nedosiahne take vysledky ako ten kto na ten sport ma dobru geneticku predispoziciu pricom mu staci trenovat len z polovice to co ten prvy.

Ked niekto zdedi IQ niekde na urovni debility, nikdy nedosiahne taku uroven inteligencie ako ten co ju zdedi po geniovi, a moze sa ucit, trenovat aj do nekonecna hold proste nato mat nebude.

A to plati pre vsetkeho co sa tyka genetiky.

A hughito? jednoducho nema na vyber a pod natlakom argumentov musi uznat dolezitost genetiky, ale v praxi ju nebere vobec do uvahy a ignoruje ju.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

vendo: To isté, čo som chcel napísať aj sethovi, ale kašlal som na to.

Tu vám zrazu chýbajú dôkazy. Nestačí vám článok, chcete vedeckú štúdiu, peer review článok, proste ak sa to týka cigánov v istom zmysle pozitívne (tu v tom, že cigáni nie sú len leniví a paraziti, ale snažia sa získať prácu, pričom sa reálne deje to, že narážajú na diskrimináciu kvôli etnicite), tak máte také požiadavky, ktoré by mali problém obstáť na univerzitnej pôde pri obhajobe diplomovky.

Nevraviac o tom, že neustále vytvárate konšpiráciu, typu:

Kód: Vybrať všetko

zase len z jednej veci, 5 minulych romskych clankov, 5x zmanipulovane pi*ov*** lubive pre tvoje oci preco by ten siesty mal byt 100% pravda vsak?
Naopak, ak tu niekto niečo nakydá na cigánov, aj keď ide do očí bijúce hovadiny, tak nikdy žiadna reakcia, žiadna kritika, žiadne vyžadovanie dôkazov, spochybňovanie, všetko len v opačnom garde.

Ja sa tu s vami nebudem hádať, dennodenne vidím, aký vedia mať ľudia apriori prístup k cigánom (a nemusí to byť len k cigánom, stereotypy a predsudky fungujú veselo aj na iných úrovniach, nielen etnických), takže pre mňa vôbec nie je prekvapivé, ak takáto diskriminácia existuje. Nikde som nenapísal, že je absolútna a že funguje všade a len že vďaka nej sú podaktorí chudáci cigáni v takom srabe.

A ako čerešničku na záver tresneš toto:
sorry, ja viem ze ich milujes hugo, ale ako tu niekto pisal vyssie za obraz aky o nich ma spolocnost, su sami zodpovedni
a z toho vyplyva, ak sa mi hlasi 10 ludi z coho su 2ja romovia, pricom mam len 5 miest na pohovore, preco by som mal ich pozvat na pohovor aj keby mali identicke CV ako ti ostatni uchadzaci ked mi statistika hovori ze romovia ako celok su horsi zamestnanci
Tak potom o čom sa tu bavíme? :D Po x-tom zapieraní toho, že také čosi existuje a vytváranie konšpirácií o SME, priznáš, že keby si bol v takej pozícii, jednáš takisto diskriminačne ako tí podaktorí iní zamestnávatelia. A o to tu ide, toto tvoje zmýšľanie tu má veľa ľudí, aj na tomto fóre by sa k tomu prihlásili.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Malý moment, hughito - ja osobne tu o RELEVANTNÉ dôkazy žiadam už dosť dlho. Nezaujímajú ma trápne prieskumy SB na vzorke 101 cigánov založené na pochybnej metodike a ešte pochybnejšom výbere vzorky, zaujímajú ma prieskumy o nezamestnanosti, kriminalite a podobne. Podotýkam - presné prieskumy, dokázateľné a nie nejaké hlúpe odhady na základe trápnych prieskumov, tie sú asi tak relevantné ako volebné ankety pred voľbami. Ďalej, ja som nepopieral a hlavne som absolútne neuviedol, že cigáni si prácu nehľadajú. Alebo snáď áno? Pretože to vôbec nebolo cieľom a hybným princípom môjho príspevku.

Ešte mi nedá nedodať k tomu tvojmu "prieskumu" redakcie, keď poslali 2 životopisy. To je prosím pekne, ak dobre počítam, 50-percentná šanca na to, aby autor článku dostal taký výsledok, aký chcel. Alebo snáď nie? K tej "konšpirácii" - prosím ťa, iba slepý nevidí mediálnu masáž na SME (neviem o iných médiách, telku nepozerám) ohľadom cigánov, každý deň aspoň 2-3 články o tom, akí sú cigáni dobrí, ako sme my vo všetkom na vine a ako je celé Slovensko rasistické. To sa nedá prehliadnuť, tak ako SME v minulosti viedlo kampaň proti Sulíkovi a neskôr proti Galkovi, teraz vedie multi-kulti kampaň za cigánov.

Podaktorí chudáci cigáni ak sú v takom srabe, kľudne sa môžu spakovať a ísť niekam, kde v srabe nebudú. Ak majú na to vzdelanie a schopnosti, verím, že sa v zahraničí uplatnia - presne tak, ako to robí X tisíc obyvateľov Slovenska bez ohľadu na farbu pleti.

A keď tu už vypisuješ o správaní sa diskriminačne - čia je to chyba? Naša? Asi si si neprečítal tú časť príspevku zo SME, ktorú som prilepil na predchádzajúcej strane. Vieš z čoho mi je do rehotu? Že takí Vietnamci na Slovensku problém nemajú. Prečo ho majú cigáni, to je už otázne.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

kali520 napísal:Ja som nikde nepopieral vplyv prostredia, ale nepovazujem ho za urcujuci.
Istotne ma vacsi vplyv nez genetika.

Urcite sa zhodneme na tom, ze geneticke dispozicie urcuju potencial a prostredie urcuje nakolko dany jedinec svoj potencial naplni. Lenze aj podla skusenosti ludi nie je vo vseobecnosti priemerny romsky potencial na tak nizkej urovni aby nebol pre spolocnost vyuzitelny.

Pokial sa nezhodneme na pohlade genetika vs. prostredie, tak mi napis ako to podla teba s tou genetikou a prostredim je.
hughito
Redeemer
Redeemer

seth: Ale ja som narážal na iné - že vaša miera skepticizmu je dohnaná do krajnosti v prípadoch, pokiaľ sa jedná napr. o takéto články (alebo aj od iných napr. k mojím skúsenostiam s cigánmi, ktoré boli nezávisle cez th overené ako pravdivé), ale ak tu niekto trepe vyslovené bludy o cigánoch, tak napr. teba som ešte nikdy nevidel zareagovať. Proste nič, to je asi v poriadku. Netvrdím, že s tým súhlasíš, ale ani to nekomentuješ.
Ešte mi nedá nedodať k tomu tvojmu "prieskumu" redakcie, keď poslali 2 životopisy. To je prosím pekne, ak dobre počítam, 50-percentná šanca na to, aby autor článku dostal taký výsledok, aký chcel. Alebo snáď nie?
Prečítaj si to ešte raz, nemám k tomu čo dodať. Podľa mňa to o čomsi vypovedá.
K tej "konšpirácii" - prosím ťa, iba slepý nevidí mediálnu masáž na SME (neviem o iných médiách, telku nepozerám) ohľadom cigánov, každý deň aspoň 2-3 články o tom, akí sú cigáni dobrí, ako sme my vo všetkom na vine a ako je celé Slovensko rasistické. To sa nedá prehliadnuť, tak ako SME v minulosti viedlo kampaň proti Sulíkovi a neskôr proti Galkovi, teraz vedie multi-kulti kampaň za cigánov.
Ty v tom vidíš masáž, konšpiráciu a neviem čo všetko, ja v tom vidím proste postoj k tejto otázke a som rád, za takýto postoj. Ono akýkoľvek postoj nemusí byť vždy objektívny, takisto ako nebol voči Galkovi či Sulíkovi, aj toto je jednostranné, ale určite lepšie ako keby mali živiť nenávisť inak ladenými článkami (síce, podľa vás ju živia aj takto ladenými článkami).
Podaktorí chudáci cigáni ak sú v takom srabe, kľudne sa môžu spakovať a ísť niekam, kde v srabe nebudú. Ak majú na to vzdelanie a schopnosti, verím, že sa v zahraničí uplatnia - presne tak, ako to robí X tisíc obyvateľov Slovenska bez ohľadu na farbu pleti.
Samozrejme, je taká možnosť, ale takáto odpoveď nie je riešenie - riešenie nie je odísť preč. A to ani vo vzťahu k majorite. Ak je niečo hnilé v SK štáte, tak povieš: keď sa nedá/neľúbi sa vám, choďte do Švajčiarska. Áno, dá sa tam ísť, ale 5 000 000 ľudí tam neodíde.
A keď tu už vypisuješ o správaní sa diskriminačne - čia je to chyba? Naša? Asi si si neprečítal tú časť príspevku zo SME, ktorú som prilepil na predchádzajúcej strane. Vieš z čoho mi je do rehotu? Že takí Vietnamci na Slovensku problém nemajú. Prečo ho majú cigáni, to je už otázne.
Vietnamci a Číňania, to je úplne iný prípad. Za prvé, je ich relatívne málo. Za druhé, prídu sem s kapitálom, podnikajú. Za tretiu, s cigánmi sa viažu isté stereotypy a skúsenosti už z minulého či predminulého storočia, je to proste čosi úplne iné.

Čia je to chyba? Pozri sa, diskriminácia je to, ak niekomu niečo odoprieš apriori na základe nejakého jeho znaku. Ak je cigán slušný normálny vzdelaný a chce sa zamestnať a žiť ako ostatní a stretne sa odmietaním len preto, že je to cigán, je to diskriminácia. Koho je to chyba? No určite nie jeho, on za to nemôže, že je cigán, narodil sa tak a takisto nemôže byť zodpovední za časť jeho "druhov," ktorí sú príčinou tých, akože oprávnených diskriminačných nálad.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Kto tu trepe vyslovené bludy o cigánoch, okrem Svetovej banky, SME a mimovládiek? Ja som tu na žiadne extrémne bludy ešte nenarazil. Ak niekto napíše príspevok v štýle "treba ich všetkých postrieľať", tak ako mám podľa teba zareagovať? Sprdnúť užívateľa, že je debil a že jeho príspevok je primitívny? Nie, ja také veci ignorujem, pretože to nemá žiaden zmysel. Teda uveď príklad, čo by som mal podľa teba a hlavne KDE okomentovať.

Ja som si to prečítal dobre, teda ten prieskum, nevypovedá absolútne o ničom, tak ako nevypovedá o ničom aj ten predchádzajúci, ktorý som tu už rozobral.

Výborne. Ty postoj SME nazývaš postojom (ktorý je presne tak jednostranne a prehnane subjektívne zameraný, ako náckovia, akurát že je na opačnej strane poľa) a ja to nazývam spiknutím, nasieraním ľudí. Ja ti neberiem, že si rád, že má taký postoj, ale drvivá väčšina ľudí, ktorí majú s cigánmi denné skúsenosti, z toho tak nadšená určite nie je a provokuje ich to. Nuž a samozrejme, že je to lepšie ako nekonečná nenávisť, ale trocha objektivity by nezaškodilo a ja som ju na SME ešte v prípade cigánskych článkov nezažil ANI RAZ. Vždy, v každom prípade sa automaticky utiekajú k nejakej mimovládke. Ako príklad uvediem - bol článok o školách v Levoči, že bieli si svoje deti z týchto tried sťahujú a radšej ich vozia niekam inam, kde je menej cigánov. A samozrejme SME prišlo s "opýtali sme sa XXX XXX z hnutia Ľudia proti rasizmu, alebo XXX XXXX z Amnesty International, čo si o tomto probléme myslí". Nuž a čo samozrejme od týchto príživnikov čakali? Dočkali sa odpovede, ako je to rasistické, aká je to segregácia, ako je to zlé pre cigánske ratolesti (to, že ako zle ovplyvňujú "pomalšie" deti vývoj ostatných, to majú takéto organizácie ťažko v pi*i) a podobne. To je objektivita? Rovnako by to dopadlo, ak by sa na názor spýtali nejakých náckov - dostali by rovnako tendenčnú a jednostranne zameranú odpoveď, ako od spomínaných, akurát v rámci polarity by bola z úplne opačného spektra. Teda toľko ku konšpirácii.

Čo sa týka cigánov a zahraničia - vtipné, podľa teba takáto odpoveď pre cigánov riešením nie je, ale pre bielych, ktorí podobné problémy zažívajú pravidelne a to hlavne v hladových dolinách, to riešením už dlhodobo je. Smiem sa spýtať, že prečo? Celý vzťah k majorite mám na háku, to je iba ich problém. Do zahraničia odišli desaťtisíce ľudí, tých zopár vzdelaných (YESSS ako som to pekne škatuľkársky obmedzil, že) cigánov v zahraničí paseku nenarobí. Keď už môžu masívne exportovať socky sem do UK a kaziť Slovensku meno, môžu ísť aj za prácou.

Prečo sú Číňania a Vietnamci "iný prípad"? Veď sú v našej republike o stovky rokov kratšie (a to platí aj pre zvyšok Európy), ich jazyk je ešte menej príbuzný ako ten cigánsky, sú iná rasa, majú inú farbu pokožky, mali rovnaké, alebo dokonca ešte horšie podmienky pri štarte na Slovensku, pretože potrebovali víza a podobne. Je mi fuk, či ich je menej. Je ich stále dosť a predsa sa dokázali prispôsobiť. A never, že všetci z nich, alebo väčšina z nich prichádza s kapitálom a podnikajú.

Kto môže za tie stereotypy cigánov z minulého storočia? Ja? Ty? Majorita? Kristus Kráľ? Lady Gaga? Ako je možné, že tie stereotypy voči cigánom existujú po celej Európe? No to mi je celkom záhada. Lebo podľa mňa si za to všetko môžu sami. A napíšem to ešte tvrdšie - ja som si tu v Anglicku vytrpel diskrimináciu práve kvôli cigánom, ktorí nám tu spravili hlavne na úradoch tak "skvelé" meno, oni si môžu svoje vytrpieť za SVOJICH. A keď tak trpia, tak nech tých svojich začnú dirigovať do správneho smeru, aby sa konečne naučili žiť tak, ako normálni ľudia.
jefty
Star
Star

Príspevok od používateľa jefty »

Vietnamci a Číňania, to je úplne iný prípad. Za prvé, je ich relatívne málo. Za druhé, prídu sem s kapitálom, podnikajú. Za tretiu, s cigánmi sa viažu isté stereotypy a skúsenosti už z minulého či predminulého storočia, je to proste čosi úplne iné.
tak ides tu niekomu vycitat, ze prilis generalizuje ciganov a ty tu vyslovis toto o vsetkych vietnamcoch a cinanoch na slovensku? davaj pozor co pises. odkial maju peniaze? Odkial maju ten kapital? zarobili si nanho sami - vlastnymi rukami, alebo si zobrali uver a pod. preco by nemohli aj cigani toto urobit?

aj z toho mala vietnamcov a cinanov, ja som sa nestretol s neprisposobivymi. pokial viem tak ich vzdy vidim v restauraciach makat alebo vlastnia obchod. osobne nepoznam z toho mnozstva ciganov ANI JEDNEHO, ktory by vlastnil vlastny obchod a podnikal. netvrdim ze taki nie su, ale zober si pomer ciganov - vietnamcov + cinanov na slovensku a pomer toho kolko ich pracuje(vlastni obchod/podnika) a nepracuje. (a na toto uz nepotrebujes ziadny prieskum, to vidis dennodenne sam) Podla toho ze ciganov je tu viac, by sme teoreticky mohli vidiet pracovat viac ciganov ako cinancov a vietnamcov nie? Alebo to zase hodis na to ze diskriminacia a nikto nechce ciganov zamestnat?

a s tymto plne suhlasim. tak na to prosim odpovedaj hugito. dakujem
Ako je možné, že tie stereotypy voči cigánom existujú po celej Európe? No to mi je celkom záhada. Lebo podľa mňa si za to všetko môžu sami.
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

javatar napísal:Istotne ma vacsi vplyv nez genetika.
Istotne nema.
javatar napísal:Urcite sa zhodneme na tom, ze geneticke dispozicie urcuju potencial a prostredie urcuje nakolko dany jedinec svoj potencial naplni. Lenze aj podla skusenosti ludi nie je vo vseobecnosti priemerny romsky potencial na tak nizkej urovni aby nebol pre spolocnost vyuzitelny.
Toto tvrdenie bude viest do velmi filozofickej debaty ktora aj tak narazi na subjektivne pohlady k problematike spolocnost a jednotlivec. Z nejakeho sentimentalneho a kratkodobeho pohladu budu mozno vyuzitelny, ale objektivne a pragmaticky pre evoluciu spolocnosti su nevyuzitelny.
javatar napísal:Pokial sa nezhodneme na pohlade genetika vs. prostredie, tak mi napis ako to podla teba s tou genetikou a prostredim je.
http://www.vzdelavaci-institut.info/?q= ... akalar.pdf

dalej sa uz nemame o com bavit.
hughito
Redeemer
Redeemer

seth: Bludy tu trepe dostatočné množstvo užívateľov, to o strieľaní je špička ľadovca. :wink:
Ja som si to prečítal dobre, teda ten prieskum, nevypovedá absolútne o ničom, tak ako nevypovedá o ničom aj ten predchádzajúci, ktorý som tu už rozobral.
Vypovedá o tom, že v dvoch prípadoch boli preferovaní bieli pred cigánmi. Áno, šanca bola 50:50, ale faktom zostáva, že boli vybraní bieli a nie cigáni.

K tomu SME sa nebudem vyjadrovať, popravde, nemám to tak nasledované, aby som to hlbšie analyzoval. Ja v tom však nevidím nutne nejaké nasieranie, napr. aj také blisty.cz majú v tomto jasný postoj, ktorý vyplýva zrejme z nejakého redakčného konsenzu (alebo ich asi niekto núti to tak písať v rámci propagandy).
Čo sa týka cigánov a zahraničia - vtipné, podľa teba takáto odpoveď pre cigánov riešením nie je, ale pre bielych, ktorí podobné problémy zažívajú pravidelne a to hlavne v hladových dolinách, to riešením už dlhodobo je. Smiem sa spýtať, že prečo? Celý vzťah k majorite mám na háku, to je iba ich problém. Do zahraničia odišli desaťtisíce ľudí, tých zopár vzdelaných (YESSS ako som to pekne škatuľkársky obmedzil, že) cigánov v zahraničí paseku nenarobí. Keď už môžu masívne exportovať socky sem do UK a kaziť Slovensku meno, môžu ísť aj za prácou.
Nie nie, to sme sa nepochopili - ono reálne majú tú šancu aj bieli aj čierni aj fialoví, narážal som na to, že to nie je odpoveď/riešenie vo všeobecnosti. Proste takýto prístup - žiješ v hladovej doline, teda, mal si tú smolu a narodil si sa tam, tak odtiaľ vypadni a nesťažuj sa - to podľa mňa nie je objektívne a koncepčné riešenie takej problematiky. Mňa skôr zaujíma, prečo nejaká hladová dolina vôbec je a ako z toho von, aby ľudia nemuseli chodiť preč. Samozrejme, bezprostredným možným riešením je aj ten odchod.

K tým Číňanom a vôbec k tejto komunite - to, že veľké skupiny sem prišli z kapitálom, resp. boli spojení aj s istým mafiánskym javom (dáme vám kapitál, dostaneme vás tam a budete nám čosi odvádzať) sa podľa mňa nedá popierať, síce na to nemám pevné fakty. Ale mal som takých spolužiakov na ZŠ, Číňanov, ktorí proste prišli na SK a hneď mali obchod z handrami. Potom ste si určite všimli, že v čínskych obchodoch, resp. na trhoch vo vietnamských stánkoch, resp. v čínskych reštauráciach a pod. často pracujú práve Číňania, resp. Vietnamci. Čiže z toho odvodzujem, že existuje aj istá komunitná výpomoc v takýchto prípadoch.

Na čo som narážal bolo to, že to neprebieha tak, že sem príde rodina Číňanov, najprv 20 rokov makajú vo fabrike aby získali kapitál a potom spravia čínsky obchod. Ale no.. :)
Kto môže za tie stereotypy cigánov z minulého storočia? Ja? Ty? Majorita? Kristus Kráľ? Lady Gaga? Ako je možné, že tie stereotypy voči cigánom existujú po celej Európe? No to mi je celkom záhada. Lebo podľa mňa si za to všetko môžu sami. A napíšem to ešte tvrdšie - ja som si tu v Anglicku vytrpel diskrimináciu práve kvôli cigánom, ktorí nám tu spravili hlavne na úradoch tak "skvelé" meno, oni si môžu svoje vytrpieť za SVOJICH. A keď tak trpia, tak nech tých svojich začnú dirigovať do správneho smeru, aby sa konečne naučili žiť tak, ako normálni ľudia.
Zameň si položku cigán za Žid a skús si odpovedať na tieto otázky. V inom prostredí si položku cigán zameň za černoch a pod.

jefty myslím si, že odpovede na svoje otázky a pripomienky nájdeš v tomto príspevku venovanému sethovi.
Son-Goku
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Son-Goku »

v ramci propagandy ho dali na titulku este raz http://www.sme.sk/c/6582737/si-rom-aha- ... a-vec.html
Scorpion90
King
King

Príspevok od používateľa Scorpion90 »

Nemate niekto znameho v SME, aby sme sa dozvedeli pozadie tychto v poslednom case sa brutalne mnoziacich tlak dvihajucich tendencnych clankov ohladne ciganov? Hlavne by ma zaujimal objednavatel :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Židia chcú rozvrátiť národy zvnútra. :wink:
jefty
Star
Star

Príspevok od používateľa jefty »

hugito - nasiel.

zasa si vsak zgeneralizoval cinanov a vietnamcov na zaklade jedneho pripadu, kde si mal spoluziaka v skole. A par postov pred tymto si sa mi cudoval ze ja neuverim, ak niekto pozna slusneho roma, pretoze ja zo svojho okolia a skusenosti poznam len neprisposobivych.

No tak hugito, ked sa maju cigani tak zle a diskriminujeme, no ze nam sem skus napisat mesacny prijem ciganskej rodiny, kde nepracuje ani muz, ani zena a maju 5 deti. Po tom co sem napises vysledok, uz mozno vidis dovod, preco maju bieli dovod na to nemat ich v laske?

vdaka
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Scorpion90 napísal:Nemate niekto znameho v SME, aby sme sa dozvedeli pozadie tychto v poslednom case sa brutalne mnoziacich tlak dvihajucich tendencnych clankov ohladne ciganov? Hlavne by ma zaujimal objednavatel :)
Osobne poznám jednu editorku. Celkom dobre.
Scorpion90
King
King

Príspevok od používateľa Scorpion90 »

begbeee napísal:Osobne poznám jednu editorku. Celkom dobre.
tak sa prosim ta slecny spytaj, preco nam SMETI v poslednom case skoro kazdy den serviruju pro-ciganske clanky...Hlavne by ma zaujimal ciel tychto clankov, kedze ti, ktori ziju v ich blizkosti nazor na zaklade realnych skusenosti utvoreny maju, a ostatnych to asi moc netrapi
hughito
Redeemer
Redeemer

jefty: Chcel som poukázať aj na tento fenomén. Čo sa týka tých podnikateľov, tak toto prebiehalo ešte za socializmu, keď sem títo ľudia prichádzali z Vietnamu a Číny študovať a často tu zostali a začali podnikať, v revolučných rokoch na to boli vhodné podmienky.

Inak, keď sme pri tom - aj v tejto problematike totálne zlyháva štát, ktorý nie je schopný napr. s Vietnamcami ako s komunitou pracovať. Ale tak čo sa čudovať, keď sa to nedokáže ani s vlastnými cigánmi. Na zaplakanie, keď som videl ako sa napr. pracuje s rôznymi prisťahovalcami v Nórsku (zase, tí nato majú peniaze, na SK je všetko rozkradnuté).
No tak hugito, ked sa maju cigani tak zle a diskriminujeme, no ze nam sem skus napisat mesacny prijem ciganskej rodiny, kde nepracuje ani muz, ani zena a maju 5 deti. Po tom co sem napises vysledok, uz mozno vidis dovod, preco maju bieli dovod na to nemat ich v laske?
Tvoja chyba tu je tá, že do tejto pozície pasuješ len cigánov - nechápem však prečo. Či si myslíš, že biela rodina s nepracujúcimi rodičmi a piatimi detmi by brali menšie množstvo peňazí?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

hughito napísal:aj v tejto problematike totálne zlyháva štát, ktorý nie je schopný napr. s Vietnamcami ako s komunitou pracovať
zaujimave, ze v strednej Europe neexistuju ziadne vietnamske vybyvane sidliska ani cinske osady plne maloletych sporoodetych deti

cim to len bude... :vrta_sa_v_nose:
Son-Goku
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Son-Goku »

a hlavne naco ma stat s nimi nejako pracovat? jedine vtedy ak fizli hladaju drogy a pasovany tovar
hughito
Redeemer
Redeemer

SG: Zase intelektuálny výkon..

beardie: Tak pokiaľ je po ekonomickej stránke zabezpečenie, tak nie je dôvod na to, čo si spomenul. Ale ja som narážal na iné záležitosti.

Záver jednej štúdie:

Kód: Vybrať všetko

Napriek tomu, že imigranti z Vietnamu žijú na Slovensku vo väčšine veľkých i malých miest, majoritná spoločnosť vie o ich živote len minimum. Sú (ne)viditeľnými obyvateľmi slovenských miest. Mnohí z nich prijali slovenské občianstvo, no aj tak sa na Slovensku často necítia ako „doma“; ešte vždy sú „iní“, nie „naši“. Najväčším problémom pre Vietnamcov na Slovensku je, že viacerí neovládajú slovenský jazyk na komunikatívnej úrovni, nemôžu sa tak zapájať do kultúrneho a spoločenského života na Slovensku a sú tak „nútení“ uspokojovať si svoje sociálne a kultúrne potreby v rámci vlastnej skupiny. Nie je to samozrejme pravidlo platné pre všetkých Vietnamcov. Mnohí sa zapojili do spoločenského života, avšak sú to skôr jednotlivci, ktorým sa podarilo sociálne i kultúrne integrovať. Ďalšou motiváciou k začleňovaniu sa do majoritnej spoločnosti sú pre imigrantov z Vietnamu ich deti, ktoré prešli slovenským vzdelávacím systémom a slovenčina im nerobí problémy. Žijú v inom svete, ktorému rodičia prestávajú rozumieť, čo rodičov motivuje k snahe naučiť sa po slovensky. Jedným z výsledkov podobných snáh je aj založenie občianskeho združenia Únia vietnamských žien na Slovensku, ktoré chce svojimi aktivitami prispieť k úspešnej integrácii Vietnamcov.

Integrácie je dvojsmerný proces a preto nemožno očakávať, že z Vietnamcov sa stanú Slováci. V snahe o integráciu robia rôzne kompromisy, kvôli deťom oslavujú Vianoce a ostatné slovenské sviatky, snažia sa zdokonaliť v slovenčine, avšak zatiaľ chýba akákoľvek odozva od majoritnej spoločnosti. Vládne inštitúcie neposkytujú žiadne finančne dostupné jazykové a integračné kurzy a chýba aj informačný kanál, cez ktorý by sa ľahko dostali ku všetkým novým informáciám. Zostáva otázkou nakoľko sa majú imigranti prispôsobiť väčšine, aby boli prijatí do spoločnosti a či sa vôbec prispôsobovať majú.
Ono to nie je tragédia, len som na tom chcel demonštrovať istú zadubenosť slovenského štátu, neschopnosť pracovať v tejto oblasti, čo sa nepriamo prejavuje aj v problematike s cigánmi, kedy tiež štát totálne zlyháva a za 20 rokov sa nedokázala vybudovať žiadna koncepcia rozumného prístupu a reálnej podpory (nie nezmyselných grantov a pod., cez ktoré sa aj tak len kradne).
Napísať odpoveď