Rozumeju česi slovensky ?
-
inkognitto
Star
Rozumeju česi slovensky ?
Stretol som sa zo sucastnou mladou generaciou cehov a vobec mi nerozumeli slovensky. Som to absolutne nechapal, myslel som zi ze sranduju alebo čo, no ale oni naozaj nerozumeju. Myslim si ze kazdy slovak česky vie, nie,... ale naopak to asi nefunguje. Co si myslite
-
p4ra
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
Este moja generacia (blizim sa k 24. rokom) povedzme, ze rozumie, ked naozaj chce. Ale ti mladsi, narodeni v 90. rokoch maju skutocne problem rozumiet. Je to smutne. Keby ceska vlada viac davala prilezitosti slovenskemu jazyku, ci uz v podobe slovenskych filmov alebo slovenciny v skolach, bolo by to lepsie. Je naozaj skoda, ze o par rokov Cesi pomaly nebudu rozumiet svojim bratom.
-
vendo
Guru
-
uplink
VIP
mladi nerozumeju, starsi ako tak, ale "zlozitejsim" slovam nie. Je to uplne jednoduche, my sme pozerali Novu, CT1, CT2 atd. ceske rozpravky, v cechach sa nic take nepozera a celkovo maju inu mentalitu. Mnoho mladych cechov povazuje slovakov za daco, ako vacsina slovakov povazuje ciganov [romov], alebo ukrajincov. To je tiez celkom padny dovod. Samozrejme ze cest vynimkam, ale ta nevrazivost cechov voci slovakom je az moc viditelna, ci uz na forach, alebo v realnom svete. Tiez je faktom ze dost velka cast ceskeho naroda sa nepovazuje za slovanov, ale za germanov, ale to uz je pre inu temu. Tieto argumenty su odvodene z mojich "live" aj "virtual" skusenosti. Moja rodina je z ciech a dost casto komunikujem s ceskymi zakaznikmi [Ti su nastastie povacsinou tolerantni a hrdi slovania
]. Toto je len moj subjektivny nazor, nikomu ho nevnucujem, ani nic podobne.
-
Runes
Addict
no ako bolo spominane ide halvne o TV kedze v CR nenajdes film dabovany po svk ale naopak ano, a tatkiez my viac kukame ceske stanice ako oni slovenske, svojim sposobom zato moze aj nasa telenovelova vysielacia struktura ked cez pracovne dni po pracovnej dobe idu telenovely preto prepnem radsej na daku cesku stanicu najcastejsie jetix ktori je tiez po cesky. Rok dozadu sa tym zaobearala aj markiza tusim brali 10 slovakov a 10 cechov vo veku cca 15 rokov slovaci vedeli skoro vsetko cesi nevedeli skoro nic. My prichadzame s cestinou do styku kazdy den cesi mozno raz za mesiac. Ale kto je natom horsie ??? Podla mna oni lebo my sa dohodneme teda neviem ako vy ale ja som 85 rocnik a nerobi mi problem plynule hovorit po cesky a podla mna vcsine z vas by netrvalo dlhsie ako pol hodku kym by sa preladila na cesku vlnu
sme proste lepsi (nic proti cechom
tusim aj an tomto fore ich par je )
-
Runes
Addict
hehe brat no otom moze hovorit , chodil do viedne do skoly a dal si ako cudzi jazyk cestinubolek napísal:ktoré sa u nás a u nich povedia úplne inak alebo niečo celkom iné znamenajú.
-
Dante3000rpm
Medium Star
ako tu uz niektori napisali-mladi Cesi sa nedostavaju do kontaktu so slovencinou,vacsina z nich nema ani slovenske programy.tak potom sa ani necudujem,ze nam nerozumeju.ved odkial sa to maju naucit?ja keby som od malicka nesledovala ceske filmy a casopisy tak neviem,ci by som im rozumela.lebo napriklad ked pocujem rustinu alebo polstinu,nerozumiem ani slovo
a napriklad poznam aj Slovakov,ktori nerozumeju po cesky.robi im problem precitat cesku knihu alebo pochopit niektore slova,ktore sa u nas pouzivaju v inom vyzname 
-
Key5ers0ze
Guru wannabe