Rozumeju česi slovensky ?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

Vedia mladí česi slovensky ?

Áno
8
11%
Nie
28
37%
Este som sa s tym nestretol
3
4%
Zvacsa mi rozumeli ale boli tu aj nezname vyrazy
36
48%

Celkom hlasov: 75

inkognitto
Star
Star

Rozumeju česi slovensky ?

Príspevok od používateľa inkognitto »

Stretol som sa zo sucastnou mladou generaciou cehov a vobec mi nerozumeli slovensky. Som to absolutne nechapal, myslel som zi ze sranduju alebo čo, no ale oni naozaj nerozumeju. Myslim si ze kazdy slovak česky vie, nie,... ale naopak to asi nefunguje. Co si myslite
IMI
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa IMI »

kedysi mlady rozumeli ale v dnesnej dobe aj ja som sa stretol s takymi maldymi ze nevedeli po slovensky
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Este moja generacia (blizim sa k 24. rokom) povedzme, ze rozumie, ked naozaj chce. Ale ti mladsi, narodeni v 90. rokoch maju skutocne problem rozumiet. Je to smutne. Keby ceska vlada viac davala prilezitosti slovenskemu jazyku, ci uz v podobe slovenskych filmov alebo slovenciny v skolach, bolo by to lepsie. Je naozaj skoda, ze o par rokov Cesi pomaly nebudu rozumiet svojim bratom.
tereza
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tereza »

kto naozaj chce, pochopi..
a ked si budu hovorit, ze nerozujemu, tak naozaj nebudu.
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

sice prevazne hovorim s ludmi 20+ (rokov) ale vsetci rozumeju a bez najmensich problemov :) ale tiez som zazil ze mladsi (decka) nerozumeju aj ket ja to nechapem lebo ja uz ako prcek som cestine rozumel :?
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

vraj je to kvoli tomu lebo k nim sa slovencina nedostava velmi ..u nas je ovale castejsie ze kukame ceske filmy napr ... su divni
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

Ja som zil v Prahe asi 2 roky a je to tak-mladi fakt nerozumeju...A na starsich-ako na ktoreho..Niekomu sa slovencina paci a niekto ju nemusi.Ale u starsich prevazne kladne reakcie na slovencinu-niektory dokonca kontruju a zacnu aj oni po SVK :) .
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

mladi nerozumeju, starsi ako tak, ale "zlozitejsim" slovam nie. Je to uplne jednoduche, my sme pozerali Novu, CT1, CT2 atd. ceske rozpravky, v cechach sa nic take nepozera a celkovo maju inu mentalitu. Mnoho mladych cechov povazuje slovakov za daco, ako vacsina slovakov povazuje ciganov [romov], alebo ukrajincov. To je tiez celkom padny dovod. Samozrejme ze cest vynimkam, ale ta nevrazivost cechov voci slovakom je az moc viditelna, ci uz na forach, alebo v realnom svete. Tiez je faktom ze dost velka cast ceskeho naroda sa nepovazuje za slovanov, ale za germanov, ale to uz je pre inu temu. Tieto argumenty su odvodene z mojich "live" aj "virtual" skusenosti. Moja rodina je z ciech a dost casto komunikujem s ceskymi zakaznikmi [Ti su nastastie povacsinou tolerantni a hrdi slovania :)]. Toto je len moj subjektivny nazor, nikomu ho nevnucujem, ani nic podobne.
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Runes »

no ako bolo spominane ide halvne o TV kedze v CR nenajdes film dabovany po svk ale naopak ano, a tatkiez my viac kukame ceske stanice ako oni slovenske, svojim sposobom zato moze aj nasa telenovelova vysielacia struktura ked cez pracovne dni po pracovnej dobe idu telenovely preto prepnem radsej na daku cesku stanicu najcastejsie jetix ktori je tiez po cesky. Rok dozadu sa tym zaobearala aj markiza tusim brali 10 slovakov a 10 cechov vo veku cca 15 rokov slovaci vedeli skoro vsetko cesi nevedeli skoro nic. My prichadzame s cestinou do styku kazdy den cesi mozno raz za mesiac. Ale kto je natom horsie ??? Podla mna oni lebo my sa dohodneme teda neviem ako vy ale ja som 85 rocnik a nerobi mi problem plynule hovorit po cesky a podla mna vcsine z vas by netrvalo dlhsie ako pol hodku kym by sa preladila na cesku vlnu :) sme proste lepsi (nic proti cechom :-) tusim aj an tomto fore ich par je )
ikovan
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ikovan »

no moji kolegovci mi rozumeju velmi dobre .. dokonca sa snazia porozumiet nie prilis beznym slovam v komunikacii a naopak i my. Je to sranda ked niekto nerozumie.. ale je pravda ze ti mladsi rozumeju menej
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

Ako kto, zväčša majú problém, teda čo som sa ja stretla, s nejakými špecifickými slovíčkami, ktoré sa nepoužívajú až tak často, prípadne s takými, ktoré sa u nás a u nich povedia úplne inak alebo niečo celkom iné znamenajú.
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

bolek napísal:ktoré sa u nás a u nich povedia úplne inak alebo niečo celkom iné znamenajú.
hehe brat no otom moze hovorit , chodil do viedne do skoly a dal si ako cudzi jazyk cestinu :-) a na skuske mal z nemciny prelozit vetu kde bolo daco o kureni v dakych priestoroch, on to prelozil ako vykurovani (po cesky sa to povie vytapeni), potom mu len docenkta hovori ze ci vie co to znamena v cestine vykurovani on ze sak kurenie tak mu vysvetlila ze vykurovani je od slova vykurit a to sa pouziva najcastejsie v inom obore :-D kto nevie tak asi bude poznat hlasku "vykur mi ho krasko" z nefim ktoreho filmu BTW dufam ze to neni proti pravidlam lebo toje citat :-P
violator
Star
Star

Príspevok od používateľa violator »

suhlasim s nazormi nadomnou, ale je to ich :minus: , pretoze vacsina slovakov im rozumie, ale oni nam nie :lol:
smejo
Addict
Addict

Príspevok od používateľa smejo »

dost casto sa stava, ze oni nechcu rozumiet...
tomo.za
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tomo.za »

smejo napísal:dost casto sa stava, ze oni nechcu rozumiet...
no tak s tym som sa este nestretol... a to som tu v Brne uz 3 roky, praveze z toho mame kolkokrat vela srandy neni nad to ist do krcmy a ucit sa navzajom vsemozne debilne slova :D
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Chyba mi taka moznost v hlasovani - pol na pol. Obzvlast u mladsich a menej iniciativnych to bolo casto take zle ze som tak nejak mimovolne zacal pouzivat cestinu.
Dante3000rpm
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Dante3000rpm »

ja co som si cez icq pisal s jednym 17 rocny cechom tak som mu musel pisat po cesky lebo slovensky nerozumel velmi, no skoro vobec :smt080
moni19
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa moni19 »

ako tu uz niektori napisali-mladi Cesi sa nedostavaju do kontaktu so slovencinou,vacsina z nich nema ani slovenske programy.tak potom sa ani necudujem,ze nam nerozumeju.ved odkial sa to maju naucit?ja keby som od malicka nesledovala ceske filmy a casopisy tak neviem,ci by som im rozumela.lebo napriklad ked pocujem rustinu alebo polstinu,nerozumiem ani slovo :? a napriklad poznam aj Slovakov,ktori nerozumeju po cesky.robi im problem precitat cesku knihu alebo pochopit niektore slova,ktore sa u nas pouzivaju v inom vyzname :wink:
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

btw ked sme pri tejto teme napr Ibrahim Maiga nerozumej zahorakom a podobne :-) lebo zije v BA a pozna iba BA dialekt . tym chcem povedat to ze mne sa zda nepochopitelne ako slovak nerozumie po cesky ale ibi v pohode keca SVK a nerozumie SVK :-)
Key5ers0ze
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Key5ers0ze »

ja som minule prisiel do krcmy a tam boli nejake decka, ktorym prave skoncili imatrikulacie..a ked som ich tak pocuval prisiel som na to, ze Slovencine nerozumiem uz ani ja :roll: temeraf
btw. si pustite pesnicku Roháče-Tri sestry :lol:
Napísať odpoveď