RTVS

Čo beží v kine, rádiu, tv...?

Aky novy kanal RTVS by ste privitali?

Detsky
8
6%
Dokumentarny
30
23%
Filmovy (SK, prip. CZ filmy)
6
5%
Filmovy (domace aj zahranicne filmy)
8
6%
Hudobny (moderna hudba)
0
Žiadne hlasovania
Hudobny (ludova, prip. vazna hudba)
1
1%
Sportovy
22
17%
Spravodajsky
4
3%
Iny
1
1%
ZIADNY
24
19%
ZRUSENIE aj existujucich kanalov RTVS
24
19%

Celkom hlasov: 128

heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: RTVS

Príspevok od používateľa heker »

Treti kanal = velmi vela penazi.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Niekde som cital, ze treti kanal chcu spustit aj ked neschvalia zvysenie koncesii.

Kazdopadne, v DVB-T si platia cely multiplex, pri prechode na HD by sa tam 3 kanaly zmestili, aj ked dovtedy by sa minimalne SD verzie museli vysielat mimo, v tomto smere by to bolo docasne drahsie, ale po prechode na HD asi rovnako drahe. Ak by zrusili Dvojku HD, tak by nemuseli platit nic naviac, no to by som samozrejme nechcel.

Za satelitnu distribuciu sa plati ovela menej ako za DVB-T a navyse planuju vypnut SD, takze tu by bol rozdiel pomerne maly.

Co sa tyka programu, tak napr. sport nakupeny maju, aj teraz vysielaju 8 streamov cez internet, casto vysielaju sport aj na "O" streame, ak sa uz nieco vysiela na Dvojke, prip. ak to nie je tak atraktivny prenos. - Okrem toho ma RTVS velmi bohaty archiv, takze zaplnit obsah tretieho kanala by bolo mozne aj pomerne lacno, zalezalo by, kolko noveho obsahu by nakupili a vyrobili.

Cast penazi by sa im vratila cez reklamy, kedze by sa vysielalo viac sportu, kde je pomerne vela reklam, na pomery RTVS, tiez novy kanal a viac programov by znamenalo aj viac divakov a tym by pravdepodobne ziskali aj viac reklamneho casu medzi programami.
heker
Redeemer
Redeemer

Nesuhlasim a tebou. Mozu vysielat 8 streamov, ale preto, ze je olympiada. Predpokladam, ze sa tam kupovali balicky sportov a tak kupili komplet balicky a tie hlavne idu v telke, menej zaujimave na internete. Podobne to ma aj CT a tusim aj O2 streamy v Cesku. RTVS ma archiv bohaty, asi az moc, ale malokoho zaujima hokej z roku 1997, formula z 1994 ci lyzovanie z 2001. Samozrejme maju kopi dokumentov aj vlastnej tvorby, ale archiv sa nerovna vysielacia licencia, takze tam by museli opat platit za licenciu, aby mohli odvysielat taky alebo onaky dokument, film alebo co dalsie. Sport ma malu sledovanost, vynimkou su MS v hokeji, Tour de France, MS vo futbale, LOH+ZOH, Liga majstrov a finale nasej extraligy. Ostatne je slabo sledovane z hladiska podielu na trhu, cena za reklamu je niekde inde. A nezabudaj na jednu vec! RTVS ma limitovany pocet reklamy, nemozu si davat len tak viac reklamy.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Ten stream fungoval uz davno, aj ked len jeden kanal, casto sa tam vysielal sport len preto, ze na Dvojke uz isiel iny prenos, pritom oba prenosy boli casto atraktivne.
Archiv som nemyslel zaznamy sportu, je toho vela, napr. teraz prevadzaju mnoho obsahu do HD/4K, takze je to taky staro-novy obsah.
Licenciu pre vlastne programy by predsa platit nemuseli, predpokladam.
Pocet reklam by sa logicky pri dalsom kanale pravdepodobne musel zvysit, inak by tam nemohli odvysielat ani jedinu.

Priklad z CR, taka CT ma sice viac penazi, mozno 2x viac, ale ma 5+1 kanalov a 3x HD a planuje HD pre vsetky, takze 3x HD (alebo aspon 2x HD a 3x SD) pre RTVS by mohlo byt realnych aj bez zvysovania koncesii.
heker
Redeemer
Redeemer

Nechapem jednej veci u teba, ze preco v kazdej teme o TV tocis o 4K alebo HD? RTVS ma problem aj s HD, treti kanal nema ani len v SD a ty tu teraz snivas o 3x HD. Moj nazor na to je taky, ze momentalne je pre divaka a aj samotnu RTVS irelevantne, ze ci bude HD, 4K alebo SD, pretoze nemaju peniaze ani len na spustenie tretieho kanalu.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

To nie su moje sny, to su realne plany RTVS, ktore im stopla SNS. 4K som spomenul v suvislosti s archivom, kedze vybrane diela prevadzaju uz priamo do 4K a nie do HD, aby tento narocny proces nemuseli o niekolko rokov opakovat, to je rozumne IMHO.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Trochu som si to pozeral aby som netliachal len tak do vetra a to aké peniaze čo sa nalejú do RTVS a aký jej jej výstup oproti takej českej televízií, je niečo neskutočné, normálne sa nad tým až rozum zastavuje.

Výdavky ČT na rok 2016 predstavujú 230,5 mil. €
http://www.ceskatelevize.cz/rada-ct/dok ... zpocet-ct/

Výdavky RTVS na rok 2016 predstavujú 120 mil. €
http://www.rtvs.org/o-rtvs/dolezite-dok ... pocet-rtvs

Ak by sme to chceli zmachliť ako na slovensku, tak do toho započítame ešte aj rozpočet ČR 83,5 mil € (r. 2015)
http://media.rozhlas.cz/_binary/03319504.pdf

Teda dokopy Český Rozhlas + ČT = 314 mil. €
zatiaľ by to bolo všetko v poriadku, čísla zhruba vypovedajú o tom, že na TV a rozhlas sa v Česku vynaloží 2 až 2,5x viac ako na Slovensku oproti 2 násobnému počtu obyvateľov a trochu vyšším koncesionárskym poplatkom.

No tu to porovnávanie aj končí, nakoľko RTVS minie na vlastnú tvorbu z celkového balíčka 26 mil. € a len samotná ČT 165 mil. € (samozrejme to toho sú započítané aj platy zamestnancov, všetko spojené s tvorbou, dopravou a neviem čím ešte, ale stále je to neporovnateľne väčšia čiastka).

No a teraz k fungovaniu RTVS, tam sa vynaloží vyše polovica nákladov na réžiu, nemám to teraz všetko spočítané, lebo tá správa RTV je vážne až zamotávajúco vyčerpávajúca, takže to môže byť kludne aj 70%, ale len na elektriku, vodu, komunikácie a správu sietí sa tam z toho rozpočtu minie 34 mil. €, oproti taká ČT, ktorá vysiela pre 2x viac divákov, takže jej náklady by mali byť minimálne 2x také, má ročné výdavky vo výške 863 mil. Kč, čo je 32,5 mil. €.

Nehovoriac o kvalite programu a profesionalite českých komentátorov a moderátorov.
Ďalej ČT má 6 programov, ktoré chce všetky vysielať v HD, my máme 2 a chceli by sme tretí športový, ale ak sa nezvýšia koncesie o polovicu na 7€ či koľko to má byť, tak to vraj nepôjde. (čo je mimochodom pri prepočte na koncesionárov suma 37 mil. €)
Pritom kvalita obsahového vysielania v RTVS sa za posledné roky nijak nezvýšila, ak teda neberieme do úvahy vysielanie v HD.
heker
Redeemer
Redeemer

Neviem ako so vypocital to, ze ak CT vysiela pre 2x viac divakov, tak aj jej rezia by mala byt 2x vyssia. Tu neplati priama umera, ceny za digitalne vysielanie mozu byt odlisne, redaktorov a moderatorov nepotrebuju predsa 2x viac, aj pri uctoch za elektrinu, vodu alebo neviem co mozu mat mnozstevne zlavy. CT ma mozno viacej svojich studii, nemusia platit externym firmam za vyrobu programov alebo prenajom studiu, to je ale len moja domnienka, nikdy som sa o to nezaujimal podrobne.

Nesuhlasim s tym, ze RTVS sa kvalitou nezmenila. Ja tvrdim opak a myslim si, ze RTVS spravila vyrazny krok v kvalite a programovej ponuky. Su tam veci, ktore su obmedzene a to najma zakonom, pretoze musia vysielat magazin pre mensiny, o nabozenstve, ale v primetime davaju kopi dobrych filmov, dokumentov, maju dobre vlastne relacia (aj ked pod zakupenou zahranicnou licenciu), zvysila sa kvalita sprav a sportu, ten progres tam je. Nie je to vec, ktora sa da behom roku zmenit a pritiahnut divakov, je to skor dlhodoby proces a vo velkej miere ma RTVS smolu, ze nie je sukromna televizia. Uz len z hladiska sportu so myslim, ze robia dobre, ak vysielaju Ligu Majstrov, Europsku ligu, Tour de France, lyzovanie, davali biatlon, proste isli do veci, ktore ludia pozeraju. Vacsina z toho ide aj tak na Eurosporte, ale ten nemaju vsetci. Podla mna je Liga majstrov daleko zaujimavejsia a ma vacsiu sledovanost ako nasa domaca futbalova liga, dokonca ja by som domacu ligu ani nevysielal, pretoze bolia z toho oci a aj sledovanost bude mizerna.
retkvic
Addict
Addict

Veď ani ja som sa tým poriadne nezaoberal, len 10 min som googlil a co mi prvé naslo, to som si prečítal. To čo tam majú zobrazené v tých rozpočtoch sú len hrubé čísla a nie je presne vidno kolko čo stojí, či majú externé firmy podobne ako RTVS, to by človek musel podrobne šetriť, či nemusia mať 2x toľko redaktorov, tiež ťažko povedať, isté je, že majú 6 programov, určite viac zahraničných korešpondentov ako RTVS, od ktorých často preberá správy aj RTVS, ak tam nemá svojich ľudí a veľa ďalších vecí o ktorých človek ani nevie.

To o tej kvalite, môže byť aj subjektívne, lebo istú dobu sme mali možnosť pozerať len správy na RTVS a človek sa tam nič nedozvedel, a ako si to človek všimne aj teraz, tak to väčšinou pozostáva z nejakej témy v politike, nasleduje spoveď úradníkov, 30 sekúnd zahraničných správ a potom na koniec nejaká pikoška, prípadne príspevok zo SND, alebo výstavy z galérie, ak sa zadarí, tak nejaká 10 minútová reportáž od Taranovej z Washingtonu, prípadne z Vatikánu, to sú správy na RTVS.

Čo má RTVS dobré, sú relácie ako 5 proti 5, duel, dokumenty, investigatívnu žurnalistiku ako občan za dverami a možno ešte nejaké to kino na víkend, ale ja TV po deviatej posledné roky už vôbec nepozerám, takže neviem.
Nepovedal by som, že sa zlepšila ale ostatné televízie sa zhoršili, aspoň tým obsahom čo sa na nich dá pozerať. Stále mi tam však vadí tá neprofesionalita tých redaktorov oproti ČT, napr. aj teraz pri OH v Riu, Česi to tam mali doplnené o tie príbehy zo zákulisia hier, čo si natáčali na mobil, plus štúdio s výhľadom na more a naši dokázali, tak zostrihať jednu reportáž do hlavných novín a zvyšok strávili zatvorení v tých unimobunkých bez okien čo ukazovali v správach. Netvrdím, že to po nich mali opakovať, ale aspoň toho obsahu z Brazílie mohli dať viac, ale asi nemali za prvé kde a za druhé asi to natáčali do nejakých rozsiahlejších reportáži, ktoré pustia o niekoľko dní aby to mohli všetko pekne natiahnuť.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Vsimol si niekto zaujimavy tah RTVS v dnesnych spravach? Matovic mal na tlacovke SNS nejake prospekty na ktorych boli kontroverzne volebne plagaty SNS, na TA3 ich bolo vidiet a v hlavnych spravach na RTVS boli rozmazane. Co si o tom myslite, povazujete to za cenzuru v RTVS?
heker
Redeemer
Redeemer

Vsimol som si a prislo mi to dost zvlastne.

//autoeditácia príspevku (10 Nov 2016, 12:39)
Ak niekto obcas sleduje Duel na STV. Pocas juna a septembra tam bol hrac, ktory vyhral 24x a spravil rekord, predchadzajuci rekord bol 17x. A teraz hned hrac, ktory vyhral 27x. Tu je aj clanok - http://www.cas.sk/clanok/472236/genius- ... 1478712575
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

heker napísal: Ak niekto obcas sleduje Duel na Markize. Pocas juna a septembra tam bol hrac, ktory vyhral 24x a spravil rekord, predchadzajuci rekord bol 17x. A teraz hned hrac, ktory vyhral 27x.
Nahodou som to zaregistroval, videl som len poslednych par casti, inak Duel chodi na Jednotke.
mikioko
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa mikioko »

Dreamer to myslis vazne s tym slovickarenim? RTVS je aj u mna navzdy STV.
heker
Redeemer
Redeemer

Omylom som napisal Markizu, ale myslel som STV (RTVS), dal som to aj do spravnej temy.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

mikioko napísal:Dreamer to myslis vazne s tym slovickarenim? RTVS je aj u mna navzdy STV.
Mal tam Markizu, uz to opravil, samozrejme to sa stane..

BTW Duel ide prave teraz na Jednotke.
heker
Redeemer
Redeemer

Ano, mal som tam Markizu a opravil som to. Nejde o slovickarenie, ale o moj preklad.
retkvic
Addict
Addict

Ahojte, chcel som si pozrieť archív 5 proti 5 na rtvs, no nemôžem to tam nikde nájsť, dá sa táto relácia pozrieť v archíve, prípade niekde inde? Majú len youtube kanál, kde som videl jedného známeho a chcel by som si pozrieť tú časť, kde boli, len na rtvs archíve nič nie je, hlavne že nikodím tam nechýba a to je tiež zábavná relácia. ďakujem.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

retkvic - napada ma len archiv operatorov, prip. ked budu davat reprizy, z akeho datumu to je? Mam pristup k archivu antik od 24.10., takze je tam este relacia z 21.10., vedel by som to stiahnut a nejak ti to poslat. Dalsia moznost je spytat sa toho znameho, zrejme to ma nahrane aj on.
retkvic
Addict
Addict

Čo som pozeral to video, tak tam je dátum zverejnenia na youtube 17.2.2016, či to bolo vtedy odvysielané to neviem, len celkom nechápem prečo táto relácia, hádam najsledovanejšia na rtvs nie je v jej archíve...
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

licencia programu to zakazuje
Napísať odpoveď