Ručná brzda a automatická prevodovka
my sme mali automat dost stary a tam to bolo asi tak,ze mal tlacitko na vyradenie 4. prevodoveho stupna(4 rychlostna automatika) a ked som siel dolu kopcom, alebo potreboval spomalit bez dratia brzd tak som si "vyradil" a ono ma to spomalilo... ak bol kopec dost srtmy tak som dal z D do 2 a bolo vsetko ok.... stupen L som za rok vozenia sa na automate ani raz nepouzil - to uz je fakt asi ako jednotka na manuale - proste najbrutalnejsie stupania...
-
nitrox
Light Star
- Kontaktovať používateľa:
Toto je asi jediná nevýhoda automatickej prevodovky... brzdenie motorom idúce auto z kopca, ale predtým som mal skôr na mysli, keď je auto v kľude a stojí na kopci zo zaradeným prevodovým stupňom.Mateq napísal:Mňa by práve toto najviac zaujímalo...... Pomôže iba zabrzdiť normálnou nožnou brzdou, že?
Brzdenie motorom z automatom je trošku náročnejšie, máš pravdu, že prevodovka nemôže vedieť že treba podradiť, aby si spomalil, ale to nevie ani manuál a musíš to vykonať sám. U automatov máš tiež možnosť radiť prevody ručne, takže jednoducho prepneš do M a zaradíš aký stupeň chceš, a potom zase dáš D a jazdíš ďalej.
ad automat, robite z toho soferovania vedu a pomaly ma byt vysada soferovat nie? kazdy aby si rpesiel skolou smyku a jazdenia na zavodnych okruhoch...aj lepsie cvicena opica sa nauci radit manualnou prevodovkou a bude to robit automaticky, akoby ju tam ani nemala stym rozdielom ze z pociatku to bude na sofera privelka zataz, ale akonahle si vybuduje zvyk uz to pojde samo s automatom to ide samo tiez, akurat je to omnoho vacsia pohodicka, pindy ze ze auto bez spojky nie je auto... to je ako vyhlasenie maleho skolkara ktory zavidi ze kamarat ma novsiu a lepsiu hracku ktoru jemu mama nechce kupit, ked niekomu vyhovuje menual nech jazdi s manualom, komu automat nech s automatom, ale nevidim dovod preco koli tomu robit z aut a soferov ktorejkolvek skupiny nieco menej...
ColdRain: musim len suhlasit, ja proti automatu nic nemam, nevyhodou je to asi len pri sportovejsiej jazde kvoli dlhemu casu potrebnemu na zaradenie (pokial viem, tak toto maju poriesene akurat sportove auta).
Ale ja osobne ani nevnimam, ze idem s manualom, proste radim ako treba a kto tvrdi, ze automat je blbost, tak asi zavidi. Vsetko ma svoje vyhody a nevyhody, navyse nevyhody automatu sa v dnesnej dobe s prichodom radenia pod volantom stracaju - vodic moze prehodit do manualneho rezimu, ked len haze rychlosti bez potreby spojky a zaroven mu elektronika postrazi vsetko ostatne.
Ale ja osobne ani nevnimam, ze idem s manualom, proste radim ako treba a kto tvrdi, ze automat je blbost, tak asi zavidi. Vsetko ma svoje vyhody a nevyhody, navyse nevyhody automatu sa v dnesnej dobe s prichodom radenia pod volantom stracaju - vodic moze prehodit do manualneho rezimu, ked len haze rychlosti bez potreby spojky a zaroven mu elektronika postrazi vsetko ostatne.
-
hojko
Site Admin
Stoporko: Ja jazdim stale len na automate a ked som obcas sedel za volantom na nomralnej manualnej prevodovke, tak nebol problem. Jedine co mi robilo problem bolo zastavenie, pretoze som vzdy zabudol stlacit spojku. Kamarati sa na tom dobre pobavili, ale inak pohoda.
nitrox: Pri jazde dolu kopcom mozes predsta pouzit automat, zaradit do neutralu alebo si vyberies prevodove stupne na sekvencnej prevodovke, nie???
GothaR: Co je pre teba sportova jazda a pomale zaradovanie??? Ci pri takom beznom 3-litrovom motere sa ti zda zrychlenie z 0 na 100 za 7-9 sekund malo???
Digital: Automat je predsa nastaveny tak, aby pri zaradenom Dcku a pustenych pedaloch isiel mierne vpred, takze do kopca by mal ostat stat, resp. pomalicky ist vpred.
nitrox: Pri jazde dolu kopcom mozes predsta pouzit automat, zaradit do neutralu alebo si vyberies prevodove stupne na sekvencnej prevodovke, nie???
GothaR: Co je pre teba sportova jazda a pomale zaradovanie??? Ci pri takom beznom 3-litrovom motere sa ti zda zrychlenie z 0 na 100 za 7-9 sekund malo???
Digital: Automat je predsa nastaveny tak, aby pri zaradenom Dcku a pustenych pedaloch isiel mierne vpred, takze do kopca by mal ostat stat, resp. pomalicky ist vpred.
-
Stenky
Professional
my sme sa volakedy rehotali kamaratovi ze jazdi na maminej automatike, smo tomu hovorili !autodrom! 
neviem v mojom okoli co su automatiky tak to su auta co starostlivi tatickovia kupili maminkam na nakupy
automat akceptujem ked sa da ovladat (robotizovana prevodovka, sekvencne resp vesla za volantom).
inac ked kamarat bere mame automata byva kopec srandy. minule sme zliezali z dialnice takym tym tocitym zjazdom. bolo leto tak vsetci soferi v peletone mali prava na volante a lava von z okna. asi 4-5 aut v ratane kamarata vetrali paprce
prisiel zjazd a bolo vidno kto ma automat. zrazu vsetky ruky dnu na drzanie volantu a podradenie len kamaratova ostala v okne:D sa rehotal ze kto si to moze v zakrute dovolit.
neviem v mojom okoli co su automatiky tak to su auta co starostlivi tatickovia kupili maminkam na nakupy
automat akceptujem ked sa da ovladat (robotizovana prevodovka, sekvencne resp vesla za volantom).
inac ked kamarat bere mame automata byva kopec srandy. minule sme zliezali z dialnice takym tym tocitym zjazdom. bolo leto tak vsetci soferi v peletone mali prava na volante a lava von z okna. asi 4-5 aut v ratane kamarata vetrali paprce
No na normalnom automate dlhsie trva zaradenie, je to ako ked sa mne nechcehojko napísal:Co je pre teba sportova jazda a pomale zaradovanie??? Ci pri takom beznom 3-litrovom motere sa ti zda zrychlenie z 0 na 100 za 7-9 sekund malo???
Tu je tabulka pre sportove auta, normalne to maju o cosi dlhsie: http://www.autozine.org/technical_schoo ... manual.htm "Gearshift time comparison"
DSGcka sa to netyka, lebo ta ma 2 spojky. Ale neberte to tak, ze som odporcom automatov, mne je uplne jedno aka je prevodovka, hlavne ze to ide.
-
Kibo
Hardcore addict
ale daka 1,4i A/T vyzera ako blby vtip 
kamarat ma zafiru 1,8 A/T a mam z toho take divne pocity, zda sa mi, ze s tym automatom je to lenivejsie ako moj favorit... nove automaty mozu ist do hocicoho, ale tie stare s odozvou hlucheho delostreleckeho kona este navyse v slabom aute... v dieslaku povedzme, ale benzin.... ale zasa vsetko je otazka zvyku a nie kazdy pozaduje rychlu dynamicku jazdu
kamarat ma zafiru 1,8 A/T a mam z toho take divne pocity, zda sa mi, ze s tym automatom je to lenivejsie ako moj favorit... nove automaty mozu ist do hocicoho, ale tie stare s odozvou hlucheho delostreleckeho kona este navyse v slabom aute... v dieslaku povedzme, ale benzin.... ale zasa vsetko je otazka zvyku a nie kazdy pozaduje rychlu dynamicku jazdu
-
nitrox
Light Star
Možno že to niektoré robia, ja som sa otáčal na fakt strmom brehu, ale aní náhodou som neišiel inam ako bol zaradený prevodový stupeň.Záleží to asi ok konkrétneho motora, alebo prevodovky.
// tak ma napadlo, teraz mám problém z autom, a niekde som počul, že autá z automatickými prevodovkami sa vraj nemôžu ťahať, nemyslím teraz na rozťahovanie, ale ťahanie do servisu, aby som nemusel volať odťahovku.
// tak ma napadlo, teraz mám problém z autom, a niekde som počul, že autá z automatickými prevodovkami sa vraj nemôžu ťahať, nemyslím teraz na rozťahovanie, ale ťahanie do servisu, aby som nemusel volať odťahovku.
-
uNreal_saTch^
Professional
da sa to tipujem nastavit. ja som to skusal a na ziadnej ulici som sa nepohol dozadu pri zaradeni D. Jedine kde som sa zacal hybat vzad, bol prechod na druhe poschodie parkoviska v Auparku v BA (a to je fakt strmak). Auto Volvo S60 2.4 D5hojko napísal:Tak som skusil tu jazdu do kopca, zastal som si na nie prilis strmej ulici a ked som pustil pedal, tak vazne zacalo auto cuvat