jackb napísal:potom bola Saddamova poprava vrazdou. Nemozes pomery v Europe alebo v Amerike porovnavat s arbskymi krajinami. To je ten najvacsi problem Americanov: myslia si ze co je dobre u nich musi byt dobre vsade.
Juhoslavia: zdalo sa im priserne ked legitmna vlada robi poriadok s povstalcami v jednej casti krajiny. (Kosovo nebolo autonomnou oblastou, teda aspon co ja viem). Vybombarduju civilov, zvrhnu vladu a --> Juhoslavia sa nasledne rozpadne. Byvali vodca je uvazneny, podla vsetkeho zavrazdeny.
Irak: fungujuca arabska diktatura. v krajine je poriadok podla arabskych meradiel,ale americanom sa to aj tak nezda. pridu hladat to co tam nikdy nebolo --> rozputaju sa nabozenske a etnicke konflikty, zacne sa obcianska vojna. Vodca je chyteny, sudeny nelegitimnym tribunalom a popraveny...
Tak co je spravnejsie: ked si robi diktator poriadok na svojom piesocku,alebo ked jeden stat nuti ostatne staty uznat jeho pravdu za cenu velkeho mnoztva obeti?
ano je to vrazda, a sam som proti jeho obeseniu
ale odsudili ho na zaklade jeho zakonov resp zakonov, ktore platia v arabskych krajinach
podla nasich meradiel je trest smrti nepripustny (okrem usa), podla ich (irackeho) prava je to bezne
prestan s fungujucou diktaturou, nikto z nas take nic nezacil a ani nechce zazit, nic lepsie ako demokraticka spolocnost nemoze existovat a naraz ma byt prikladom fungujuca diktatura?
tu mas jeho diktaturu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Al-Anfal_campaign
vies co znamena robit poriadok? likvidovat odporcov a pod, ved sme tu mali rezim, kde sa odporcovia vaznili dokonca vrazdili, a teraz sa nam este komunisti smeju do tvare, lebo si behaju po slobode, resp zomreli skor ako padol rezim, a na ich stastie ich nikto neodsudil