Sebeobrana - vyhrážky na ulici

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
panzer_battalion
Novice
Novice

Sebeobrana - vyhrážky na ulici

Príspevok od používateľa panzer_battalion »

Zdravím, dnes sa mi stala taká vec že ku mne došiel róm (o 2 hlavy menší) a začal otravovať či mu nedám nejake drobáky. Po slovnej výmene (nič extrémne :wink: ) sa mi začal vyhrážať že vytiahne nôž. Ukončil som to diplomaticky, ale to sa nemusí podariť nabudúce a tak sa chcem spýtať či mám v takejto situácii právo zakročiť a zneškodniť ho (samozrejme iba ak som si istý že sa mi to podarí než vytiahne nôž)?
A ďalšia vec, vzhľadom na dnešný incident sa chcem spýtať či môžem legálne nosiť teleskop ak mam 17 rokov? To že by mi ho niekto vytrhol z ruky (ako už odznelo v iných diskusiách) sa nebojim, mám nejake tie základy boja so zbraňou, a fyzicky som na tom tiež celkom dobre. Avšak nemám s týmto dobré skúsenosti, raz som išiel z opekačky a keď ma kontrolovali policajti tak mi môj relatívne drahý vreckový ka-bar zobrali so slovami "načo ti je taký nožík" :D
Vďaka za odpovede :D
Grim
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Sebeobrana - vyhrážky na ulici

Príspevok od používateľa Grim »

...no som si istý, že za rohom čakali ciogánske posily, keby sa náhodou niečo "stalo"...takže keby si ho napadol, tak by si si veľmi nepomohol, lebo celá nezamestnaná tlupa by ťa naháňala, kým by ťa nechytili...daľšia vec je, načo ti je teleskop? Nedokážeš sa ubrániť s kaserom?...teleskop je útočná zbraň a tak k tomu bude pristupované, ak s ním niekoho napadneš...s kaserom sa brániš, pretože nejde primárne o to, ublížiť nepriateľovi...s teleskopom sa ubrániš iba tak, že mu ublížiš...
panzer_battalion
Novice
Novice

Grim napísal:...no som si istý, že za rohom čakali ciogánske posily, keby sa náhodou niečo "stalo"...takže keby si ho napadol, tak by si si veľmi nepomohol, lebo celá nezamestnaná tlupa by ťa naháňala, kým by ťa nechytili...daľšia vec je, načo ti je teleskop? Nedokážeš sa ubrániť s kaserom?...teleskop je útočná zbraň a tak k tomu bude pristupované, ak s ním niekoho napadneš...s kaserom sa brániš, pretože nejde primárne o to, ublížiť nepriateľovi...s teleskopom sa ubrániš iba tak, že mu ublížiš...
Tu nejde o to čo by sa stalo keby ho použijem, lebo keby som ho už musel použiť tak by to musela byť extrémna situácia kedy by išlo o zdravie alebo dokonca o život.. vtedy by som už na nejaké zákony nehladel.. ide skôr o situáciu kedy by mi ho pri prípadnej kontrole našli policajti. K tomu kaseru, berem to do úvahy. Na druhú stranu, nie som si istý či kaser dokáže zastaviť človeka ktorý má v ruke nôž a je rozhodnutý. Ale určite nad kaserom budem uvažovat, ajkeď s ním nemám ktovie aké skúsenosti.. jeden mi "buchol" v ruke :D
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Grim: kaser nie je vhodný do každej situácie a podmienok. Súčasne, tvrdiť, že je teleskop útočná zbraň je velice silne prehnané a zaváňa to propagandou. :sneaky:

S politikou EU ale aj tak onedlho všetci skončíme s biliardovou guľou v ponožke :twisted:

panzer - páni v zelenom ti tvoj nôž ukradli. Ty si im len tak, bez podpisu, zápisnice... dal svoj nôž? :smt006 Žiadny zákon ti nezakazuje nosiť na verejnosti nôž,teleskop... pokiaľ ním nikoho neohrozuješ alebo tvoje konanie nenaznačuje, že ho chceš použiť na nelegálne účely. (v skratke a nie celkom presne - dohľadaj si v zákone)

Prestaňme byť konečne ovcami!
no_compromise
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa no_compromise »

Stoporko napísal: Žiadny zákon ti nezakazuje nosiť na verejnosti nôž,teleskop... pokiaľ ním nikoho neohrozuješ alebo tvoje konanie nenaznačuje, že ho chceš použiť na nelegálne účely. (v skratke a nie celkom presne - dohľadaj si v zákone)

Prestaňme byť konečne ovcami!
Pokial mas na mysli §47 ods. 1 pism. h) zakona 372/90 Zb. tak si ho pekne precitaj este raz a pekne pomaly.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

A určite všetcia zbožňujú otázku "načo ti to bude ?". :)

//
Priestupky proti verejnému poriadku
§47

(1) Priestupku sa dopustí ten, kto
h) neoprávnene založí skládku alebo odkladá odpady
alebo odpad mimo vyhradeného miesta.

:scratch: Čo to má spoločné s nožíkom ?
no_compromise
Light Expert
Light Expert

Andi_Cibula napísal:A určite všetcia zbožňujú otázku "načo ti to bude ?". :)

//
Priestupky proti verejnému poriadku
§47

(1) Priestupku sa dopustí ten, kto
h) neoprávnene založí skládku alebo odkladá odpady
alebo odpad mimo vyhradeného miesta.

:scratch: Čo to má spoločné s nožíkom ?
Synak, ono sa tie zakony z casu na cas aj novelizuju, takze nepozeraj zakon z cias velkeho muftiho ale nieco aktualne napr. http://www.zakonypreludi.sk/zz/1990-372/znenie-20130601 :slap:
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

panzer_battalion - ale o život by išlo jedine tebe :-D ...zvlášť vláčiť so sebou teleskop všade nie je bohvie čo...kaser sa nemusí hodiť vždy, ale momentálne ma nenapadá žiadna situácia, do ktorej by sa nehodil...možno mi Stoporko pomôže si na nejakú spomenúť...čo sa silného vetra týka, tak sa dajú kúpiť dva druhy - FOG a JET...fog rozprašuje ako sprej proti pavúkom, JET nerozprašuje, ale strieka jeden silný prúd, ktorý vietor asi len tak nezvrtne...ja ho so sebou nosím všade, lebo človek nikdy nevie koho stretne...

http://www.as4y.eu/outdoor/zbrane-a-dop ... 0ml-detail
panzer_battalion
Novice
Novice

Díky za odpovede, pôjdem teda do toho kasera, cena a prenosnosť je oproti teleskopu veľkou výhodou. Ale späť k situácii kedy sa mi niekto začne vyhrážať nožíkom - aké mám vtedy práva?
Stoporko napísal: Žiadny zákon ti nezakazuje nosiť na verejnosti nôž,teleskop...
A nevzťahuje sa to nejako na vek?
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

no_compromise napísal:Synak, ono sa tie zakony z casu na cas aj novelizuju, takze nepozeraj zakon z cias velkeho muftiho ale nieco aktualne napr. http://www.zakonypreludi.sk/zz/1990-372/znenie-20130601 :slap:
Aha ujo, no mali ste pravdu:

h) nosí na miestach prístupných verejnosti chladné zbrane, najmä dýky, bodáky a šable, okrem prípadov, keď sú súčasťou rovnošaty, historického alebo národného kroja, výstroja a výzbroje ozbrojených síl, ozbrojených zborov a ozbrojených bezpečnostných zborov, alebo na športovú činnosť, výkon práva poľovníctva, rybárskeho práva, povolania alebo zamestnania, ako aj iné predmety, ktorými možno ublížiť na zdraví, ak možno z okolností prípadu alebo správania sa osoby usudzovať, že sa majú použiť na násilie alebo hrozbu násilím,

Takže zakladateľa témy prehľadali a ukradli mu nôž na základe podozrenia alebo domnienky /nazvať ako chcete/. Super prístup na oboch stranách. :smt006
Ach boha, kopnúť do kolena autorov tých úžasných zákonov. :evil:

Takže ešte raz - žiaden zákon mi explicitne nezakazuje nosiť kudlu so sebou na verejnosti, ak samozrejme nie som blbec ktorý sa ňou oháňa a ukazuje aký je s tým macher.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

no_compromise napísal:
Synak, ono sa tie zakony z casu na cas aj novelizuju, takze nepozeraj zakon z cias velkeho muftiho ale nieco aktualne napr. http://www.zakonypreludi.sk/zz/1990-372/znenie-20130601 :slap:
Synak ty si zelený? Ti povedal tvoj nadriadený orgán, že to máš hovoriť? Viem, že čítanie s porozumením je všeobecne slabšia stránka rádových príslušníkov, ale si mimo, Stoporko to interpretoval úplne správne, ty si zadelil odkaz na zákon o priestupkoch ,ktorý hovorí v podstate to isté čo stoporko, akurát, že z kontextu a spôsobu akým si to napísal je jasné, že si predmetné ustanovenie nepochopil...
nehovoriac, že keď orgán niečo zoberie je povinný vydať potvrdenie, to, že si to nejaký zakomplexovaný PMJčkár alebo obchôdzkar zoberie lebo "načo by ti bol" je trestný čin krádeže v jednočinnom súbehu s trestným činom zneužívania právomoci verejného činiteľa=koniec pôsobenia v zbore a keďže je to závažnejší spôsob konania má to na 4-10 rokov nepodmienečne :smt006
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Grim napísal:...no som si istý, že za rohom čakali ciogánske posily, keby sa náhodou niečo "stalo"...takže keby si ho napadol, tak by si si veľmi nepomohol, lebo celá nezamestnaná tlupa by ťa naháňala, kým by ťa nechytili...daľšia vec je, načo ti je teleskop? Nedokážeš sa ubrániť s kaserom?...teleskop je útočná zbraň a tak k tomu bude pristupované, ak s ním niekoho napadneš...s kaserom sa brániš, pretože nejde primárne o to, ublížiť nepriateľovi...s teleskopom sa ubrániš iba tak, že mu ublížiš...
A koho zaujíma to, že mu ublíži? Však o to ide, nie. A asi ti nič nehovorí ani to, že obrana môže byť aktívna.

K téme: teleskop môžeš nosiť až od 18 rokov, čiže by ti ho mohli copsi zobrať.
senator8008
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa senator8008 »

1. Neviem že by existovalo nejaké nariadenie alebo zákon, podla ktorého by neplnoletý nemohol mať pri sebe teleskop.

2. Určite by mu ho nemohli len tak bez niečoho zobrať na ulici(ak by im ho samozrejme len tak nepodal)
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Priznám sa, že neviem ako to presne je, ale gúgel by určite poradil. Vychádzal som z toho, že sa predáva až od 18 a myslím si, že copse by mohli robiť problémy.
Billy
Star
Star

Príspevok od používateľa Billy »

no_compromise
Light Expert
Light Expert

ColdRain napísal: Synak ty si zelený? Ti povedal tvoj nadriadený orgán, že to máš hovoriť? Viem, že čítanie s porozumením je všeobecne slabšia stránka rádových príslušníkov, ale si mimo, Stoporko to interpretoval úplne správne, ty si zadelil odkaz na zákon o priestupkoch ,ktorý hovorí v podstate to isté čo stoporko, akurát, že z kontextu a spôsobu akým si to napísal je jasné, že si predmetné ustanovenie nepochopil...
nehovoriac, že keď orgán niečo zoberie je povinný vydať potvrdenie, to, že si to nejaký zakomplexovaný PMJčkár alebo obchôdzkar zoberie lebo "načo by ti bol" je trestný čin krádeže v jednočinnom súbehu s trestným činom zneužívania právomoci verejného činiteľa=koniec pôsobenia v zbore a keďže je to závažnejší spôsob konania má to na 4-10 rokov nepodmienečne :smt006
No cely zeleny si asi ty, ked zbadas policajtov. A to co ma zivi ma od statnej sluzby velmi daleko, ale do toho ta akorat tak vies co. Takze este raz pre pana (chlapca skorej) ColdRain-a:
Priestupok je protipravne konanie. Cize jednoducho povedane to co je zakon zakazuje. A priestupku sa dopusti ten, kto:
h) nosí na miestach prístupných verejnosti chladné zbrane, najmä dýky, bodáky a šable, okrem prípadov, keď sú súčasťou rovnošaty, his torického alebo národného kroja, výstroja a výzbroje ozbrojených síl, ozbrojených zborov a ozbrojených bezpečnostných zborov, alebo na športovú činnosť, výkon práva poľovníctva, rybárskeho práva, povolania alebo zamestnania, [ako aj iné predmety, ktorými možno ublížiť na zdraví, ak možno z okolností prípadu alebo správania sa osoby usudzovať, že sa majú použiť na násilie alebo hrozbu násilím
]
Chladnymi zbranami myslime zbrane bodne,secne,rezne, uderne, atd. No skus hadat ktore to mozu byt? Ze by aj nozik?

Je vidno ze zakomplexovany si tu z policajtov jedine ty. Ja som nikdy nemal problem diskutovat s akymkolvek policajtom. A ak nejednal v litere zakona, tak som ho slusne a vecne vzdy vyviedol z omylu, pricom nikdy nebol problem a vzdy sme si to vydiskutovali. Problem je tvoja nevedomost a neznalost tychto veci.

A mimochodom o Tr. cin kradeze sa jedna ak nim pachatel sposobi malu skodu. Co sa rozumie pod pojmom mala skoda, to je tvoja domaca uloha synak.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

hughito - ty si taký naivný, ty si ešte nevidel naživo cigána alebo čo? Za rohom väčšinou čakajú daľší chlapi "pre prípad"...takže tak by mohlo dôjsť k ublíženiu...a či teleskop alebo kaser, obe sú až od 18 rokov...
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

no_compromise myslis ze tym ze das podstatne veci z citatu zakona prec, tak to meni to ze si tomu zle pochopil alebo co :mrgreen:
Sa nauc citat potom struhaj pseudointeligenta. Za zle pouzivanie googlu a nasledne nepochopenie vystupu ta tu nikto uznavat nebude.
(a to ani v pripade ze po prvom neuspesnom pokuse ten vystup upravis a odprezentujes znova)
zyzz
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa zyzz »

hughito je vseobecne znamy ochranca ciganov takze tu by som ani neriesil reagovat na neho
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

no_compromise napísal:
No cely zeleny si asi ty, ked zbadas policajtov. A to co ma zivi ma od statnej sluzby velmi daleko, ale do toho ta akorat tak vies co. Takze este raz pre pana (chlapca skorej) ColdRain-a:
Priestupok je protipravne konanie. Cize jednoducho povedane to co je zakon zakazuje. A priestupku sa dopusti ten, kto:
h) nosí na miestach prístupných verejnosti chladné zbrane, najmä dýky, bodáky a šable, okrem prípadov, keď sú súčasťou rovnošaty, his torického alebo národného kroja, výstroja a výzbroje ozbrojených síl, ozbrojených zborov a ozbrojených bezpečnostných zborov, alebo na športovú činnosť, výkon práva poľovníctva, rybárskeho práva, povolania alebo zamestnania, [ako aj iné predmety, ktorými možno ublížiť na zdraví, ak možno z okolností prípadu alebo správania sa osoby usudzovať, že sa majú použiť na násilie alebo hrozbu násilím
]
Chladnymi zbranami myslime zbrane bodne,secne,rezne, uderne, atd. No skus hadat ktore to mozu byt? Ze by aj nozik?

Je vidno ze zakomplexovany si tu z policajtov jedine ty. Ja som nikdy nemal problem diskutovat s akymkolvek policajtom. A ak nejednal v litere zakona, tak som ho slusne a vecne vzdy vyviedol z omylu, pricom nikdy nebol problem a vzdy sme si to vydiskutovali. Problem je tvoja nevedomost a neznalost tychto veci.

A mimochodom o Tr. čin krádeže sa jedná ak nim pachatel sposobi malu skodu. Co sa rozumie pod pojmom mala skoda, to je tvoja domaca uloha synak.
Ja ti tlieskam, ešte to tam máš aj napísané-"ak možno z okolností prípadu alebo správania sa osoby usudzovať, že sa majú použiť na násilie alebo hrozbu násilím", čiže ak nemávam okolo seba nožom ako zmyslov zbavený, nevidím najmenší dôvod aby si ktokoľvek myslel, že sa dopúšťam priestupku ... ty si tej múdrosti fakt veľa nepobral ujo, keď už ma tituluješ za chlapca, takže mi ostáva jedine dúfať, že si nezarábaš hlavou, to by si nezarobil ani na slanú vodu. Holt je škoda, že vedomosti neprichádzajú s vekom samé, ale treba ich pracne získavať.

A čo sa týka tej krádeže, odporučím ťa na § 212, ods. 2 pís. c) Trestného zákona, keďže, si už doteraz preukázal, že máš celkovo problém s čítaním ako takým, vôbec nepredpokladám, že by si čítal aj iný odsek paragrafu ako prvý, tak ti ho sem aj vložím:
Rovnako ako v odseku 1 sa potrestá, kto si prisvojí cudziu vec tým, že sa jej zmocní a
...
c) čin spácha na veci ktorú má iný na sebe alebo pri sebe
Pri krádeži podľa odseku 2 sa nevyžaduje spôsobenie škody, takže áno, pán policajt sa skutočne dopustil aj trestného činu krádeže.
Takže za domácu úlohu tebe naďalej zostáva čítanie s porozumením, podľa možnosti ešte pred tým, ako sa rozhodneš reagovať na tento môj príspevok, možno v tvojom vlastnom záujme, aby ti znova nemuselo nejaké chlapča potupne pred celým fórom vysvetľovať ako sa veci vlastne majú.
Napísať odpoveď