Škodlivosť vodných fajok

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Frikso
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Frikso »

jin:Ako si vyrabaš vlastny tabak?? Dávaš tam čerstve tabakove listy, či nejake polotovary na to kupuješ?? Ja by som si tiež rad zaexperimentoval. A spoň videl, že ake svinstva tam davam...
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jin »

Frikso napísal:jin:Ako si vyrabaš vlastny tabak?? Dávaš tam čerstve tabakove listy, či nejake polotovary na to kupuješ?? Ja by som si tiež rad zaexperimentoval. A spoň videl, že ake svinstva tam davam...
Med - Najlepšie včelý z trhu, no ten pridávať až na koniec.
Melasa - Buď z lekárne, alebo z pivovaru, alebo z netu, no zatiaľ osm používal pivovarnícku.
Ovo. drť - Podľa príchute, dôležité je ho správne nadrobiť, zatiaľ som skúšal iba nasušené ovocie, no môžeš skúsiť aj ovocné, v tom prípade nedávať šupu.
Tabak - Zatiaľ iba tabaky do klasických fajok. Zatiaľ som sa nedostal ku zdroju čerstvých listov a kvalitné cigary sa mi na to kupovať nechce. Pomery ti nepoviem, lebo ich sám neviem. Skús si kúpiť napríklad klasický tabak v trafike, doma ho rozbaliť a potom namiešať niečo podobné. Základ je neprehnať to s melasou a medom. Dobré je ho aj nechať "odstáť", nech ovocie prenikne melasou :wink:
Čiže môžme začať experimentovať :)
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Dik, idem teda experimentovať :D
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

jin ... ty vole to si nemohol myslet vazne, ze si si meslel, ze som to myslel vazne ? :-) .. proste som to napisal z prdele .. uplne ze neveim ze Azbest je skodlivy ... kokos sak ja som mal uz v 7. na zakladke strach z toho ked na takej azbestovej mriezke ucitelka predvadzala akysi pokus s horenim :-P ...
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

nordkapp_pb napísal:jin ... ty vole to si nemohol myslet vazne, ze si si meslel, ze som to myslel vazne ? :-)
Super veta :D
No na začiatku som myslel, že si to myslel vážne :oops: Potom mi to až docvaklo, že to asi tak nebolo. Každopádne už ako som videl slovo azbest som prestal vnímať smajlíky...stane sa...
gandus
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa gandus »

osobne mam na fajke miesto alobalu tabak natlaceny v priehlbinke, kt. je na tom keramickom nadstavci, na nom mam polozeny pliesok (pravdepodobne ocelovy), ale tenucky, kt. ma dierky. na pliesku mam uhlik, a to cele zakryte vrchnacikom. Funguje to dokonale, dokonca mam hustejsi dym ako ked som pouzival alobal, pretoze ten pliesok sa rovnomernejsie zohreje a tak prehrieva ten tabak rovnomernejsie
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

gandus napísal:osobne mam na fajke miesto alobalu tabak natlaceny v priehlbinke, kt. je na tom keramickom nadstavci, na nom mam polozeny pliesok (pravdepodobne ocelovy), ale tenucky, kt. ma dierky. na pliesku mam uhlik, a to cele zakryte vrchnacikom. Funguje to dokonale, dokonca mam hustejsi dym ako ked som pouzival alobal, pretoze ten pliesok sa rovnomernejsie zohreje a tak prehrieva ten tabak rovnomernejsie
Niečo takéto že? http://www.smokeshop.sk/?template=produ ... 47&filter=
Ja som to mal tiež, ale tarbušu som odtiaľ dal okamžite preč. Možno sa Ti zdá, že dym je hustejší, ale je to spôsobené oveľa vyššou teplotou uhlíka a spaľovania - kratšie fajčíš. Totiž - na tarbuši sú dierky a keď ťaháš, je cez ne nasávaný vzduch, ktorý ešte rozpaľuje uhlík a tým ho stále žeraví. To je hlavný problém týchto integrovaných tarbuší, pri klasických toto nehrozí. Ak Ti môžem poradiť, odmontuj ju a ak Ti to pôjde, tak fajči cez pliešok samotný. To Ti však asi nepôjde, nakoľko pôjde priveľa vzduchu. Ale ver mi, vždy lepší alobal, ako príliš vysoká teplota. A tomu pliešku by som tiež neveril, fajčil osm cez neho dosť dlho, ale teplo ho zdeformovalo a začal sa doslova šúpať!!! Na to bacha.
Príjemné bafkanie :wink: Obrázok
Funny_man
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Funny_man »

Konečne normál článok
Výskum dokazuje, že fajčenie vodnej fajky, ktoré trvá okolo 45 minút prináša 36 krát viac dechtu, 15 krát viac oxidu uhoľnatého (CO) a 70 % viac nikotínu ako jedna cigareta. Táto štúdia sa však dostala pod silnú kritiku, pretože používali nerealisticky vysoké teploty pre tabak (600 až 650 stupňov Celzia) a používaním ľubovoľných hodnôt pre stupeň dechotvej filtrácie. Tieto nepresnosti ľahko prinášajú skreslené výsledky, pretože karcinogénne a toxínové stupne pre dym sa so zvyšovaním teploty dramaticky zvyšujú (Wynder 1958). Bežne by sa mali hodnoty teploty pohybovať okolo 100 až 150°C (Chaouachi K: Patologie associate all'uso del narghile). Následky týchto nízkych teplôt na dechte nič nedokazujú, aj keď Chaouachi indikuje, že decht bude menej škodlivý.

Iné výskumy indikujú, že fajčenie vodnej fajky môžu eliminovať komparatívne riziko vzniku rakoviny, avšak väčšina štúdií nepoužíva nezvratné dôkazy (Hoffman, Rakower, Salem 1983 and 90, Gupta Dheeraj 2001, Tandon 1995, Lubin 1992, Hazelton 2001, Stirling 1979). Hladina oxidu uhoľnatého vytvoreného počas fajčenia vodnej fajky sa veľmi odlišuje závisaic od typu používaného uhlíka. Avšak existuje výrazný rozdiel v oblastiach s absorbciou oxidu uhoľnatého, kde cigarety majú výrazné následky viac na malé respriačné trakty a vodné fajky na hlavné dýchacie cesty (Bakir 1991, Kiter). Znamená to zníženie pomeru FEV (Forced Vital Capacity- nútená životna kapacita- je tocelkové množstvo vzduchu, ktoré sa dá násilne vydýchnuť po úplnom nadáchnutí, merané v litroch) ku FEV1/FVC (FEV1 - Forced Expiratory Volume in 1 Second- Nútený výdychový objem za jednu sekundu- je to množstvo vzduchu, ktoré sa dá násilne vydáchnuť za jednu sekundu, merané v litroch. FEV1 / FVC – pomer FEV1 ku FVC, u zdravých dospelých ľudí je to aproximatívne 75 až 80 %) porovnaný s cigaretami, čo je menej škodlivé pre dýchacie cesty (na dlhú dobu). Avšak nesmie to byť považované ako menej škodlivá verzia fajčenia cigariet.

Bylinkový sirupový roztok, čoho fajčenie obsahuje nikotín oxidu dusnatého (NO) a decht oxidu dusnatého (0% každého). Toto je najbezpečnejší spôsob fajčenia a stále obsahuje rovnaké arómy, ale bez nikotínu, čo práve dodáva tabakový sirupový roztok. SOEX (http://www.soex.com/herbalbidi.html) je známa obchodná značka, ktorá poskytuje bezpečné fajčenie. Neexistujú žiadne vedecké štúdie, ktoré by dokazovali, že bylinkový sirupový roztok (bylinková vodná fajka) škodí zdraviu. SOEx však neposkytuje ingrediencie obsahnuté v bylinkovej vodnej fajke a fajčenie byliniek nebolo dokázané bezpečenjšie ako fajčenie tabaku.
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa miki690 »

Alobal - podla mna by to nemalo byt take strasne skodlive, ked sa alobal bezne pouziva pri peceni jedal v rure, pripadne sa dava priamo do ohna

Azbest - :D azbest je karcinogenna latka, problem nastava pri vdychovani jeho dciastocok, ale posobenie tepla na uvolnovanie karcinogenov nema vpliv. Ale to ze sa ciastocky azbestu uvlnia pri pouziti namiesto alobalu je viac ako pravdepodobne. Naviac zrejemneexistuje azbestova mriezkja vhodneho tvaru a velkosti.... aj keby tak by som to neskusal :D :D :D

Funny man: zase clanok co nam vela nepovedal, je tazke si vybrat ci to skodi alebo nie lebo stale vyjde nejaky novy clanok, co hovori opak ako predchadzajuci je to 50 na 50. Ale urcite netreba ratat skor s tym ze to skodi ako ze nie.

Btw: mam psychicku zavislost na vodne fajky od prveho oskusania 8)
Flinstone
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Flinstone »

Ja som pocul o skodlivosti vodnej fajky a vrajze to sposobuje znizovanie kapacity pluc ... ale inak fajcim vodnu fajku aj ja s priatelmi vacsinou bud doma alebo v cajovni ale zas aby som to mal kazdy den v ustach nie to sa stane raz za cas ale mne pridava na skodlivosti hlavne to ze som fajciar :roll:
vivaSlovakia
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa vivaSlovakia »

Flinstone napísal:Ja som pocul o skodlivosti vodnej fajky a vrajze to sposobuje znizovanie kapacity pluc ... ale inak fajcim vodnu fajku aj ja s priatelmi vacsinou bud doma alebo v cajovni ale zas aby som to mal kazdy den v ustach nie to sa stane raz za cas ale mne pridava na skodlivosti hlavne to ze som fajciar :roll:
vacsinou kazde spalovanie a nasledne dychanie sposobuje mensiu kapacitu pluc, a vselijake ine skody.. ak je to pravidelne / casto nepravidelne..

a hadam o tom ze v cigeratach je priamy kontakt spalovania ani nemusim hovorit ... oproti vodnej fajke
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Funny_man: Čo plynie z toho článku? Že závisí na množstve ingrediencií, uhlíku, alobalu, tabaku, filtri (vode) - ergo sa nedá kategoricky určiť škodlivosť VF. Ale škodlivá je - to jasné je. Ten článok nie je Alfa et Omega...

miki690: Bral si pri tom alobale do úvahy aj okraje dierok po prepichnutí? Na nich zostávajú nerovnosti a pôsobením tepla sa doslova spaľujú - videl som už pekných pár zhorených (doslova) alobalov... Kurence apod. sú preto vpoho, že alobal iba chráni jedlo pred priamim žiarením ohňa / iného zdroja tepla - nemáš na ňom dierky. Uvažoval som aké by ot bolo neurobiť na alobali žiadne dierky v oblasti, kde je uhlík - len po okrajoch. Že aký by bol prenos tepla :P

Flinstone: Opäť dva uhly pohľadu. Na jednej strane znižovanie kapacity ničením alveol, na druhej strane posilňovanie dýchania "cez odpor", ktorý kladie voda. Z reálneho života mám potvrdený prípad zvýšenia kapacity - pri plávaní.
brainwirm
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa brainwirm »

jin pocuj ta melasa.. to je trstinova melasa? alebo chmelova? ovocna? medova? melasy su rozne :D ci je to jedno? myslim ze ta v lekarni je trstinova..
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

brainwirm napísal:jin pocuj ta melasa.. to je trstinova melasa? alebo chmelova? ovocna? medova? melasy su rozne :D ci je to jedno? myslim ze ta v lekarni je trstinova..
http://www.smokeshop.sk/shop.php/produc ... nie-tabaku
Šecko možné :D
brainwirm
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa brainwirm »

joj ne tak som to myslel ..ja potrebujem vediet aka melasa sa pouziva na vyrobu tabaku nie na zvlhcenie.. (inak to na zvlhcenie je tiez iba jeden druh melasy s roznymi prichutami)
Flinstone
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Flinstone »

jin napísal:Funny_man: Čo plynie z toho článku? Že závisí na množstve ingrediencií, uhlíku, alobalu, tabaku, filtri (vode) - ergo sa nedá kategoricky určiť škodlivosť VF. Ale škodlivá je - to jasné je. Ten článok nie je Alfa et Omega...

miki690: Bral si pri tom alobale do úvahy aj okraje dierok po prepichnutí? Na nich zostávajú nerovnosti a pôsobením tepla sa doslova spaľujú - videl som už pekných pár zhorených (doslova) alobalov... Kurence apod. sú preto vpoho, že alobal iba chráni jedlo pred priamim žiarením ohňa / iného zdroja tepla - nemáš na ňom dierky. Uvažoval som aké by ot bolo neurobiť na alobali žiadne dierky v oblasti, kde je uhlík - len po okrajoch. Že aký by bol prenos tepla :P

Flinstone: Opäť dva uhly pohľadu. Na jednej strane znižovanie kapacity ničením alveol, na druhej strane posilňovanie dýchania "cez odpor", ktorý kladie voda. Z reálneho života mám potvrdený prípad zvýšenia kapacity - pri plávaní.
No ja som 2 roky chodil na plavanie a vydrzal som pod vodou 1:33 a teraz nezadrzim dych ani na minutu :lol:
mOrBiDuSone
Novice
Novice

Alobal

Príspevok od používateľa mOrBiDuSone »

nedalo mi neodpovedat ... alobal uvolnuje neziaduce svinstvo pri 600- 700 stupnoch , uhlik vo fajke dosahuje nanajvys 150 stupnov , uz aj keby sa nieco uvolnovalo je to uplne minimalne a voda to prefiltruje (pre vetsiu istotu odporucam pouzivat par kvapiek alebo lyzicku kyseliny citronovej do vody )

co sa vseobecne skodlivosti tyka myslim si ze je to neskodne , nikto nedokazal skodlivost vodnej fajky ako takej (iba pri nerealnych teplotach ...pozn. vid wikipedia) a ak si aj tak myslite ze je fajka skodliva skuste nedehtove nenikotinove tabaky SOEX
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: Alobal

mOrBiDuSone napísal:uhlik vo fajke dosahuje nanajvys 150 stupnov ,
Krásne si trepol!! :lol:
Skús si niekedy dať ruku nad dva rozpálené kokosáky s tarbušou :wink:
Silmer
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Silmer »

morbidusone asi cital wikipediu ..vid
http://sk.wikipedia.org/wiki/Vodn%C3%A1_fajka m precitajte si clanok

to jin: kolko moze mat potom podla teba teplota uhliku? resp. je velky rozdiel medzi teplotou uhliku a kokosaku?
vivaSlovakia
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa vivaSlovakia »

Silmer napísal:morbidusone asi cital wikipediu ..vid
http://sk.wikipedia.org/wiki/Vodn%C3%A1_fajka m precitajte si clanok

to jin: kolko moze mat potom podla teba teplota uhliku? resp. je velky rozdiel medzi teplotou uhliku a kokosaku?
uhlik moze dosiahnut teplotu aj 600 °C ... privodom kyslika sa zvysuje

100 - 150 °C sa pali tabak v korunke, preto je to menej skodlive

//gangy, trocha offtopic... to hod radsej do temy vodne fajky
Napísať odpoveď