Školské domáce úlohy na fóre
problém s príkladom z fyziky - časopriestorové intervaly
Ahoj, potreboval by som pomôcť s nasledujúcim príkladom:
Q sa vzďaľuje od P rýchlosťou 4/5 c. Po 3 rokoch (v sústave Q) sa otočí a začne sa vracať späť rýchlosťou 4/5 c.
Aké sú časopriestorové intervaly medzi:
(A) Štartom a otočkou
(B) Otočkou a návratom
(C) Štartom a návratom
(c = rýchlosť svetla)
Úloha by nemala byť veľmi zložitá, v podstate by to malo byť len dosadzovanie do rovnice
s^2 = r^2 - (c^2)*(t^2) kde s je časopriestorový interval, r je priestorová vzdialenosť medzi udalosťami a t čas medzi dvoma udalosťami.
Problém je, že si nie som istý, čo mám dosadzovať za t - či to má byť čas, ktorý ubehol v sústave Q (teda 3 roky) alebo čas, ktorý ubehol v sústave P (5 rokov podľa vzťahu pre dilatáciu času t = t0/sqrt(1-v^2/c^2))
Pre (A) a (B) si myslím, že vzdialenosť r by mala byť 4 ly (5 rokov rýchlosťou 4/5 c). Je to tak?
(B) je to isté čo (A)? Je tam rovnaká vzdialenosť aj čas... Alebo tam niekde treba zmeniť znamienko keďže ide o pohyb opačným smerom?
V (C) má byť r=0 keďže udalosti sa odohrávajú na rovnakom mieste? A čo čas? 6 rokov alebo 10?
Vopred ďakujem za odpovede
Q sa vzďaľuje od P rýchlosťou 4/5 c. Po 3 rokoch (v sústave Q) sa otočí a začne sa vracať späť rýchlosťou 4/5 c.
Aké sú časopriestorové intervaly medzi:
(A) Štartom a otočkou
(B) Otočkou a návratom
(C) Štartom a návratom
(c = rýchlosť svetla)
Úloha by nemala byť veľmi zložitá, v podstate by to malo byť len dosadzovanie do rovnice
s^2 = r^2 - (c^2)*(t^2) kde s je časopriestorový interval, r je priestorová vzdialenosť medzi udalosťami a t čas medzi dvoma udalosťami.
Problém je, že si nie som istý, čo mám dosadzovať za t - či to má byť čas, ktorý ubehol v sústave Q (teda 3 roky) alebo čas, ktorý ubehol v sústave P (5 rokov podľa vzťahu pre dilatáciu času t = t0/sqrt(1-v^2/c^2))
Pre (A) a (B) si myslím, že vzdialenosť r by mala byť 4 ly (5 rokov rýchlosťou 4/5 c). Je to tak?
(B) je to isté čo (A)? Je tam rovnaká vzdialenosť aj čas... Alebo tam niekde treba zmeniť znamienko keďže ide o pohyb opačným smerom?
V (C) má byť r=0 keďže udalosti sa odohrávajú na rovnakom mieste? A čo čas? 6 rokov alebo 10?
Vopred ďakujem za odpovede
-
14spider25
Medium Expert
Re: Školské domáce úlohy na fóre
Potrebujem vyratat 4. priklad
http://imgupload.sk/images/92927227641240349344.jpg
http://imgupload.sk/images/92927227641240349344.jpg
-
Ing. Gandalf
Expert
Nerucim za spravnost! Robene medzi nemcinou...
PS: Vysledol mozes zapisat aj ako: 1/tretia_odmocnina(a^14 * b^5)
//edit: I Mathematica suhlasi. Bude to tlacova chyba v knihe. Uz sa mi to parkrat stalo. Aky je tam vysledok?
PS: Vysledol mozes zapisat aj ako: 1/tretia_odmocnina(a^14 * b^5)
//edit: I Mathematica suhlasi. Bude to tlacova chyba v knihe. Uz sa mi to parkrat stalo. Aky je tam vysledok?
- Prílohy
-
- mocn.gif
- (4.21 KiB) 472 stiahnutí
-
14spider25
Medium Expert
Peresne tak mi to vyšlo ale vo vysledkoch je zapíssaný úplne iný vysledok.
prosim vas kto vie uctovnictvo tak keby mi vyriesil tento papier... staci mi to napisat v poznamkovom bloku takto ze (napr):
1. 8000€ ....211/213
2. 500€....261/221
kto by bol taky ochotny a spravil by mi to najneskor do 23 30??do dneska
dakujem...
ja vam dam pootom email kam mi to poslete..
1. 8000€ ....211/213
2. 500€....261/221
kto by bol taky ochotny a spravil by mi to najneskor do 23 30??do dneska
ja vam dam pootom email kam mi to poslete..
Nájde sa dobrá duša ktorá mi ukáže postup teda aj výsledok ku mojim príkladom. Ďakujem za ochotu som úplne dutý.
-
Sorta15
Light Star
- Kontaktovať používateľa:
Zdravím, pomohol by mi niekto vypočítať tieto príklady z fyziky. Veľká Vďaka
1.V rohoch rovnostranného trojuholníka sú umiestnené bodové náboje veľkosti Q. Aký veľký bodový náboj máme umiestniť v strede trojuholníka, aby náboje boli v rovnováhe. (Q = e/odmocnina3)
2.Na osi x sú umiestnené dva elektrické náboje rovnakej polarity. Náboj Q1= 9Q0 je v počiatku a náboj Q2 = 4Q0 je umiestnený v bode vzdialenom o d. Nájdite miesto na ich spojnici, kde musíme umiestniť elektrický náboj Q0, aby výslednica naň pôsobiacich síl bola rovná nule.
3.Akú rýchlosť získa vo vákuu častica s hmotnosťou 10-6 g v homogénnom elektrostatickom poli 10 kV/m na dráhe 10cm? Častica má náboj 100 nC.
1.V rohoch rovnostranného trojuholníka sú umiestnené bodové náboje veľkosti Q. Aký veľký bodový náboj máme umiestniť v strede trojuholníka, aby náboje boli v rovnováhe. (Q = e/odmocnina3)
2.Na osi x sú umiestnené dva elektrické náboje rovnakej polarity. Náboj Q1= 9Q0 je v počiatku a náboj Q2 = 4Q0 je umiestnený v bode vzdialenom o d. Nájdite miesto na ich spojnici, kde musíme umiestniť elektrický náboj Q0, aby výslednica naň pôsobiacich síl bola rovná nule.
3.Akú rýchlosť získa vo vákuu častica s hmotnosťou 10-6 g v homogénnom elektrostatickom poli 10 kV/m na dráhe 10cm? Častica má náboj 100 nC.
-
mirak2
Hardcore addict
2. co mozes odmocnovat? alebo sa spytam inak, ake cislo musi byt pod odmocninou aby mala zmysel? a v zlomku co nesmie byt pod zlomkovou ciarou?ko5o napísal:Nájde sa dobrá duša ktorá mi ukáže postup teda aj výsledok ku mojim príkladom. Ďakujem za ochotu som úplne dutý.
1. podla troch bodov si urob vseobecnu rovnicu roviny...teda v principe potrebujes dva vektory a z nich ziskas vektor na ne kolmy...a uz len pouzijes vzorec na vypocet vzdialenosti roviny od bodu.
Vedel by mi niekto poradit ako vypocitam obor funkcnych hodnot bez toho aby som videl graf? teda napr rovno z funkcie f:y = x² -6x + 5 malo by to byt <-4 ; nekonecno) thx
-
audiotrack
VIP
extrém nájdeš z prvej derivácie. Z druhej derivácie porovnanej na nulu potom zistíš či ide o minimum alebo maximum. Keď sa na to ale pozrem, tak na prvý pohľad sa mi nejak nechce veriť že by to malo výjsť -4. Skôr by som povedal že 3
no ono derivacie sme sa este neucili
definicny obor je < 3 ; nekonecno) 
-
audiotrack
VIP
definičný obor je R (množina všetkých reálnych čísel). Buď si dal zlé zadanie, alebo máš zlé výsledky
sypem popol na hlavu, zabudol som dopisat, ze x patri <3 , nekonecno) takze zadanie f:y = x² -6x + 5 a sucasne x patri <3 , nekonecno)
-
audiotrack
VIP
V tom prípade je definičný obor jasný. Keďže bez podmienky tam môžu byť všetky čísla, a podmienka to zmenší na <3, inf) tak samotná podmienka je zároveň definičným oborom. Teraz ti stačí dosadiť trojku do rovnice, a zistíš že y ti výjde -4. Takže obor hodnôt je -4 až nekonečno
-
pegasusss
Light Professional
zdravim , prosim vas neprepočítal by mi niekto jeden priklad , priklad 26 v prilohe , spravna odpoved je A ale ako sa k tomu da dopracovat by som potreboval .... teda podrobny postup , dakujem K + 
Kód: Vybrať všetko
{[1/(p-3) - 1/(p+3)] / [1/(p-3) + 1/(p+3)]} - (p+3)/p
{[(p+3 - p+3)/(p^2-9)] / [(p+3 + p-3)/(p^2-9)]} - (p+3)/p
(6/2p) - (p+3)/p ---> dat na spolocneho menovatela a dostanes:
-p/p = -1-
pegasusss
Light Professional
hmm neviem co znamena tento znak : "^"
-
Grim
Darca
...n^2 - n na druhú...
-
audiotrack
VIP
mocninu ( p^2 znamená p na druhú)
-
pegasusss
Light Professional
hmm a tam tie zvyšky , lebo ked som si to prepocital podla toho co dal aiden , tak mi vyslo ( uz na spolocnom menovateli ) :
6 - 2p + 6 / 2p .... teda 12 - 2p / 2p .... či sa mýlim v dačom ?
6 - 2p + 6 / 2p .... teda 12 - 2p / 2p .... či sa mýlim v dačom ?