javatar
- EU - Priznavam a ospravedlnujem sa, to ze EU riesi som nepisal nespravne, samozrejme to neeliminuje, ale podnika proti tomu kroky, co znamena, ze priznava tieto veci, tak som to myslel, iba zle napisal, mozno som prepracovany.
- odel (3-1-3-7) ale ma vyhody, aj ked teoreticke, ale logicky to vsetko sedi a zapada do seba. To, ze to nebolo vyskusane nie je uplne tak, tiez to opakujem, kratky/dlhy tyzden dnes funguje, 12-hodinove zmeny a prakticky tiez 7 dni volna, inak rozlozene, ale ak by to bolo len 10 hodin a max. 3 dni prace za sebou, tak nie je dovod, preco by to nemohlo fungovat, resp. preco by to ludia nemali zvladat, ked zvladaju viac hodin uz teraz.
- Lacna pracovna sila - dal som priklady, nezjednodusujem, ked chce najst niekto specificke problemy a odlisnosti, tak najde, takto mozme diskutovat donekonecna, nemozeme to rozoberat na milion konkretnych prikladov.
javatar napísal: 02 sep 2026, 18:38Ja s tebou suhlasim, ze ako spolocnost pracujeme vela a dostavame za to malo. Srdce mas na spravnom mieste a aj vies ukazat negativne dopady (zvlast zdravotne). Ale na urovni diskusie/thought experimentu jednoducho zlyhavas.
OK, takze priznavas, ze pracujeme vela, to je aj tato tema "otroci", ak teda moj navrhnuty model 3-1-3-7 nie, tak co navrhujes ty?
---
mLuks napísal: 02 sep 2026, 20:23Tak ja už neviem, ale takto si protirečiť dokáže len zopár ľudí na tomto fóre a Fico.
Nezabudni mi povedať, že ťa urážam, keď ťa konfrontujem s nezrovnalosťami v tvojich názoroch.
Ano, urazas ma, ked ma prirovnavas k Ficovi.
"vhodna praca" pre mna by bola pracovny tyzden a nasledne tyzden volna
radšej by som 6-8, alebo by som pracoval aj nadčasy, 6x10 hodín aj celé mesiace, potom súvislé voľno 2 mesiace a pod.
Dokazes vidiet aj ciarky, spojky, napr. to "alebo", to slovo "radsej", alebo aj tie uvodzovky nieco znamenaju?
Pracovny tyzden a nasledne tyzden volna = 6-8, je to to iste, 6 dni prace, volna nedela a nasledne tyzden volna, co je 8.
Potom nasleduje "alebo", teda ze si viem predstavit aj pracovat kazdy tyzden 6 dni po 10 hodin dlhodobejsie, aby som ziskal nasledne "dovolenku" viac mesiacov.
Ak by si chcel, najdes urcite aj moj citat, ze pri rezime pracovny/volny tyzden by bolo mozne prehodit si tyzdne a tym ziskat prace 2 tyzdne "dovolenky", co je opat podobne tomu citatu vyssie, kedze by sa tam pracovalo 2 tyzdne a nasledne 2 tyzdne volna, iba moj priklad v tej citacii isiel dalej - a je to stale dalsia moznost.
Napisal som to samostatne preto, ze su uvedomujem, ze to nie je pre kazdeho, ale ze ja si to viem predstavit, lebo by som to zvladal, to nemeni nic na mojom hlavnom navrhu 3-1-3-7, aj keby som ja takto pracoval, tak by to nenarusilo moj zakladny model 3-1-3-7, lebo nedele by zostali volne a ja by som pracoval namiesto 2 ludi prakticky. Len to by bolo tazko realizovatelne, lebo pri mojom naslednom volne by boli potrebni 2 ludia, alebo 1, ktory by robit tak ako ja.
To som napisal iba preto, ze mnohi tu pisu, ze som lenivy a nechcem pracovat a chcem zakazovat pracu a pod., to nemeni nic na mojom zakladnom navrhu 3-1-3-7.
---
Neviem ako ty chceš čerpať nadčas keď máš voľno.
Rovnako ako teraz cerpaju zamestnanci nadcasy, na inej prevadzke, v inom time, na inom projekte, alebo vo forme brigady v inom zamestnani (to uz nie je nadcas, viem).
K tomuto asi len toľko, možno pochopíš, možno nie, ale keď v januári budeš hromžiť, že prečo je to pečivo zase drahšie, tak budeš vedieť prečo.
Co to ma s dostojnou mzdou? Tym, ze cast zamestnancov ma nizsiu ako "dostojnu" mzdu, tak pre tu skupinu je peciva drahe aj teraz, bude aj v januari. Pre skupinu s vyssou ako "dostojnou" mzdou musi byt to pecivo dostupne teraz aj potom.
Premiove priplatky by premietli tie naklady v nedelu do cien, boli by drahsie, ale stale by boli dostupne ine druhy peciva, dopekane, alebo balene, ktore neboli vyrobene v nedelu a ktore by si zakaznik mohol kupit napr. v sobotu, tak ako niektore druhy potravin su vyrazne drahsie ako ine, tak by bolo pecivo v nedelu drahsie ako ine dni, tiez rano by mohlo byt drahsie.
Inak dopekane, resp. zmrazene, opatovne rozmrazene pecivo je zdravsie, bolo k tomu nieco v teme o zdravom stravovani.
Obchod je Dreamerov dream, ale reakcie časti populácie na to, sú negatívne a to je to čo Dreamer ignoruje vo svojich postoch.
Nie, Dreamer by dal ludom na vyber a opakuje to 100x, nic sa nemusi rusit, vyvazili by to vsetko premiove priplatky, aj "opacne", teda vo forme zliav pri pouziti bezobsluznych obchodov. - Ak chce niekto usetrit, nakupi v bezobsluznych, ak chce niekto ziveho predavaca, priplati si. Opat, uz dnes to tak v istej miere funguje.
retkvic napísal: 03 sep 2026, 14:09Ak by zaviedli premiovy priplatok za pouzitie beznej pokladne, tak by som tam asi prisiel a vlastnorucne im vytrhol tu pokladnu zo stojana
To robis aj teraz, ked ti uctuju "premiovy priplatok" v Bille, kedze maju vyssie ceny ako v Kauflande? Alebo v Tescu, ked ti uctuju "premiovy pripatok" ak nemas Clubcard?
Ved predsa ten premiovy priplatok za pokladne by sa mohol zaviest aj tak, ze to nikto nespozoruje, podobne ako uz funguje teraz.