Sme stale otroci?

Diskusie na politické témy...

Sme stale otroci?

Ano, skoro vsetci
5
20%
Ano, cast obyvatelstva, aj Slovakov
7
28%
Ano, ale prevazne len v chudobnych krajinach
2
8%
Ano, ale iba ludia bez moznosti volneho pohybu
3
12%
Nie
8
32%
Neviem
0
Žiadne hlasovania

Celkom hlasov: 25

Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Sme stale otroci?

Príspevok od používateľa Dreamer »

baldorex napísal: 24 aug 2026, 23:21Ako by si riešil hasičov, zdravotníkov, policajtov a iné povolania, ktoré sú nonstop 24h, v tomto tvojom systéme?
Ak by robili 4h, bolo by treba skokovo 6x viac ľudí.
Nerobili by 4h, nedal by sa pracovny/volny tyzden aplikovat na vsetky profesie, resp. by sa to prisposobilo individualne.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Deeamer tebe odpisem vecer, tolko casu v robote nemam
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Pripomeniem este dolezite suvislosti, stale sa bavime o nedostatku vodicov, lekarov, ITckarov a pod., lenze moj navrh zahrnal aj eliminovanie, resp. znizenie:
- planovaneho zastaravania
- psychologickeho zastaravania
- fast fashion
- junk food
- greenwashing

Rovnako uz len to, ze by sa skratil celkovy pracovny cas a vacsina profesii by fungovala iba kazdy druhy tyzden, by znamenalo lepsie psychicke aj fyzicke zdravie, menej vozidiel na cestach - hlavne v spicke, rovnakom case, menej nehod, menej "skratov", chyb z prepracovania, menej poziarov...

...to vsetko by znamenalo aj menej nutnej prace v roznych profesiach.

Aktualny 4-dnovy pracovny tyzden a 3 dni volna znamena, ze 3 dni su niektore sluzby nedostupne...

...ak by bol pracovny tyzden 6 dni volna nedela, 7 dni volna, tak by boli niektore sluzby nedostupne iba 1 den, lepsie by si ludia vybavili veci, nemuseli by si brat dovolenky, iba by sa cast profesii prisposobila.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Dreamer napísal: 25 aug 2026, 13:07 Nerobili by 4h, nedal by sa pracovny/volny tyzden aplikovat na vsetky profesie, resp. by sa to prisposobilo individualne.
A ako by si to vyriešil finančne?
Bežné obyvateľstvo by pracovalo 4h za rovnaký plat aký mali "predtým". Profesie kde to nejde by logicky museli dostať za svoju prácu raz toľko....kde na to vezmeš financie?
mLuks
Addict
Addict

Každým postom len dokazuješ, ako ty vôbec nevnímaš realitu, netuším koľko máš rokov, netuším čo robíš, ale tieto názory, ktoré tu prezentuješ sú ako od naivného človeka čo sníva o dokonalom svete
Dreamer napísal: 25 aug 2026, 13:03 Ved ani tie pokladne bez premioveho priplatku pri vacsich nakupoch by nemuseli byt stratove, mohli by si to prepocitat, navyse by to bolo ovela menej ako napr. 10% na cely nakup - ktory navyse plati aj na vsetky zlavnene tovary.
Odkiaľ ty vieš, že by to to bolo oveľa menej keď nenáš žiadne čísla ani dáta? Len tak si názor vycucáš z malíčka? Len tak lebo ty si to myslíš? Tak si myslíš zle, a mýliš sa. Tu varíš z vody a ďalej sa o tom nebudem s tebou baviť.
Lenze pre ludske zdravie je ina hranica, ako pre rentabilnost obchodu, rovnako zamestnanci si neuvedomuju, ze tie priplatky im za to nestoja a v buducnosti sa to prejavi na ich zdravi - opat, nocna praca je pravdepodobny karcinogen, okrem inych negativ.
Odkiaľ ty vieš, či si to zamestnanci uvedomujú alebo nie? A odkiaľ máš ty právo kecať niekomu do jeho spôsobu života, ak niekto chce robiť nočné, tak tebe to môže byť ukradnuté, prečo sa ty ideš hrať na spasiteľa ľudstva a ideš ľudom diktovať čo majú robiť, či majú alebo nemajú robiť nočné, či im to privodí alebo neprivodí rakovinu, či iné zdravotné problémy, to nie je tvoj život. Zas si si prečítal nejaú štúdiu a už ti zas svieti maják v hlave.

Ak to poviem expresívne, tak ak niekto chce robiť nočné, tak nech ich robí a teba môže aj rozdrapiť a just ich bude robiť.
Ved ano, iba rano do zamestnania by realne chodilo menej ludi, lebo 1 skupina by mala pracovny a 2. skupina volny tyzden, prave to by vyzadovala menej spojov pocas spicky, lebo by v tom case realne bolo menej cestujucich, spominal som to, namiesto 10 dni dochadzania by bolo len 6 dni, za 2 tyzdne.
nechodilo by do zamestnania rano menej ľudí, lebo teraz tie dve skupiny nechodia naraz do roboty, ale jedna skupina chodí na ranku a druhá skupina na poobedku, u teba by to len bolo. to tom, že jedna skupina jeden týždeň, druhá druhý týždeň, tak ako sa streadjú teraz, by sa striedali aj potom, čiže žiadny počet cestujúcich by sa neznížil, už chápeš?
Ved cez kameru, kludne aj na home office. Kym napises reakciu, tak mi prave chodia spravy z Dovery, ze online klinika, konzultacie, aj pocas covidu lekari takto fungovali, cez kamery.
ešte raz, bavíme sa o lekárni kde sú lieky, lekárnik ťa v pustí do miestnosti a ty si sám zo šuflíčkov vyberieš lieky?

Bezne nema stavebna firma tak malo zamestnancov,
Znovu len dokazuješ, že o svete a realite nemáš ani len páru. Podľa teba neexistujú malý podnikatelia? Poznám 7 stavebných firiem len z okolia s počtom zamestnancov do 10, v jednej som robil. Či si myslíš, že domčeky, ploty, male IBV, rekonštrukcie budov, bytov robia veľké firmy ako Skanska, Strabag, Eurovea, Vahostav, atd?
ak by mala 0 vodicov, co spravi? Najde si 1. Ak ma teraz 1 a potrebuje 2, najde si 1 a bude mat 2.
Ak by bol pracovny/volny tyzden, tak by sa len upravil pocet zamestnancov a dni kedy by pracovali, realne by mohli pracovat 12 dni po 10 hodin (spolu 120), namiesto sucasnych 10 dni po 8 hodin, (spolu 80), takze stavba by bola hotova skor.
presne som vedel, že toto napíšeš. Nato aby sa "len upravil počet zamestnancov" potrebuješ mať peniaze a keď si myslíš, že malý podnikatelia majú peňazí na rozdávanie alebo, že si odkroja zo svojho koláča na úkor nejakého systému, tak sa veľmi mýliš. To je to, čo ti celý čas opakujem, že ignoruješ ľudskú povahu a mentalitu. Ako náhle by to začalo by pre takéhoto podnikateľa nerantabilné, buď by prepusil tých čo prijal a vrátil by sa naspäť k strému systéme, alebo keby nemohol, tak by prepustil všetkých a išiel by robiť niečo iné.

Podnikateľ bude mať rovnaký objem zakázok, ale bude si musieť najať o polovicu ľudi viac a zaplatí ich ... boh vie z čoho? Ten malý podnikateľ to má prerátané, že ak má takéto zákazky, tak pri takomto počte zamestnancov mu to dáva význam podnikať. Nanútený väčší počet zamestnancov, kvoli nejakej nanútenej zmena systému by mu urobil škrt a zmysel by to pre neho stratilo.
Stavba by nemusela byť hovotvá skôr, resp. tak výrazne skôr, žeby sa to oplatilo, pretože niektoré stavebné procesy sa urýchliť nedajú. Betón tuhne 28 dni bez rozdielu počtu zamestnancov vo firme a ich počtu odpracovaných hodín.
Nedostatok vodicov by sa dal riesit, zvysenim platov,
A kde na to zvýšenie platov vezmeš peniaze? Kde na to vezme peniaze súkromný dopravca? Kde na to vezme peniaze samospráva? Kde na to vezme peniaze štát? ...spadnú z oblakov?

Fungujeme v trhovej ekonomike, všetko to čo ty popisuješ si rieši trh sám od seba. Od redukcie pracovného času, redkucie nočných, redukcie kancelárskych priestorov, redkucie zamestnancov, všade tam kde sa to dá sa to deje samé od seba bez zásahov.

To, že sa ty cítiš byť ublížený lebo ti súčasný systém nedáva toľko voľného času v bežnom zamestnaní, koľko by si chcel je tvoj problém. Si menšina, musíš sa prispôsobiť a akceptovať to, alebo si hľadať spôsoby ako mať prácu popri ktorej budeš toľko voľného času, koľko potrebuješ.

Tieto zmeny, ktoré ty popisuješ, možno v ľudstve nastanú, ale nesmú nastať príkazom, nanútením, nesmú nastať "zo dňa na deň", musí sa k ním ľudstvo samo dopracovať aj keď to bude trvať xyz rokov, že možno sa ty toho nedožiješ.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Dreamer napísal: 25 aug 2026, 13:28Pripomeniem este dolezite suvislosti, stale sa bavime o nedostatku vodicov, lekarov, ITckarov a pod., lenze moj navrh zahrnal aj eliminovanie, resp. znizenie:
- planovaneho zastaravania
- psychologickeho zastaravania
- fast fashion
- junk food
- greenwashing
Ono to znie velmi pekne ale celkom si to v ramci volneho trhu predstavit neviem (prilis dobre vyrobky ktore nespotrebujes znamenaju, ze nebudes mat dost zakaznikov aby si prezil)

Lebo alternativa k planovanemu, psychologickemu zastaravaniu a fast fashion je vsetko ako subscription service. Pre mna to ako dobra alternativa neznie.

Co by som rad videl:
Klasicke 40 hodin/tyzden pracovne uvazky skratit na 36 a nechat ludi vybrat ci chcu 4x9 hodin alebo 4x8 + 4 hodiny v piatok.
To by bola jednoducha zmena, mozno nespravodliva, pretoze neriesi prace na smeny, a ludi pracujucich mimo uvazkov tohoto typu.
Ale po pol roku by si mal moznost vidiet data ktore by ti povedali, ci sa mas tymto smerom uberat alebo nie. Mohol by si to aj skusit ako experiment kde by firmy skusili tento rezim dobrovolne.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

mLuks napísal: 25 aug 2026, 18:01Každým postom len dokazuješ, ako ty vôbec nevnímaš realitue
Ty nevynimas vedecke dokazy, pozitivne vysledky skrateneho pracovneho tyzdna, to ze nocna praca je pravdepodobny karcinogen, to ze niektore profesie uz nikto nechce robit ani za vyssiu mzdu, to ze mladi odmietaju robit tak vela a nebude mat kto pracovat, to ze 6x je menej ako 10x.

Ignorujes zbytocnu pracu, rezervy kvoli byrokracii, planovanemu zastaravaniu, psychologickemu zastaravaniu, fast fashion, junk food, globalne oteplovanie, klimaticku krizu, plytvanie zdrojmi, devastaciu zivotneho prostredia, celkovo neudrzatelny rast.

Zabudas na technologicke inovacie, AI, humanoidne roboty, ku vsetkemu mame samostatne temy, tak si to precitaj.

Snivam, lebo mozem, ale cele to vidim ako celok, v suvislostiach, vsetko je to prepojene.

Nebudem uz odpovedat na kazdy citat, mozes mat iny nazor a ja ho budem respektovat, no to iste sprav ty, bez urazania, prosim.

Teraz fakty:

Seniorska zlava, ktoru som v istej podobe navrhoval, je opat aktivna:
Kaufland60+.png
Kaufland60+.png (37.97 KiB) 104 zobrazení
Premiove priplatky, ktore som navrhoval, su v istej podobne skutocnostou, ked zakaznik nepouzije beznu pokladnu, nedostane 20 bodov, ak si sam naskenuje tovar, ziska 20 bodov, za body sa da kupit tovar aj bez penazi, takze prakticky je to v istej forme "premiovy priplatok" za pouzitie beznej pokladne:
Kaufland+20.png
Je to vlastne to iste, iba namiesto zvysenia ceny za pouzitie beznej pokladne ziska clovek "zlavu" za pouzitie samoobsluznej. Je to chytry sposob, aj bez toho, aby realne zaviedli premiovy priplatok za beznu pokladnu.

Autoeditácia príspevku po 6 min 41 sek:
baldorex napísal: 25 aug 2026, 14:06A ako by si to vyriešil finančne?
Bežné obyvateľstvo by pracovalo 4h za rovnaký plat aký mali "predtým". Profesie kde to nejde by logicky museli dostať za svoju prácu raz toľko....kde na to vezmeš financie?
Este raz, nepracovali by 4 hodiny za rovnaky plat.

Od zaciatku je ten koncept o tom, ze vyuzije skratenie pracovneho casu z 38-40 hodin na 30 hodin a zmenu z 5x8 + 5x8 (80) na 6x10 (60).

Financie budu z dane zo strojov, AI, humanoidov, premiovych poplatkov za premiove sluzby, rovnako by samotna zmena rezimu usetrila vela financii na zdravotnictvo, opravy ciest a pod.

Autoeditácia príspevku po 43 min 56 sek:
javatar napísal: 26 aug 2026, 11:56Ono to znie velmi pekne ale celkom si to v ramci volneho trhu predstavit neviem (prilis dobre vyrobky ktore nespotrebujes znamenaju, ze nebudes mat dost zakaznikov aby si prezil)
Toto je prakticky dokaz planovaneho zastaravania, vyraba sa uplne zbytocne vela, nekvalitne, len aby ludia museli otrocit takmer kazdy den a nemali takmer ziadne cele volne dni, len preto, aby firmy prezili.

Predsa by stacilo vyrabat menej, kvalitnejsie, standardizovane, rozoberatelne, opravitelne, to da pracu opravarom.

Pokial cast firiem skrachuje, nech, to bude znamenat prave moznost skratit pracovny cas.

Ludia by viac utracali za volnocasove sluzby a produkty, zazitky, bez nicenia zivotneho prostredia, plytvania, nadbytocnej prace, napr.:
- hry, filmy, tam staci vyrobit 1, ale viac volneho casu umozni vyssi predaj
- software
- vylety, pobyty, plavby, zazitkove jazdy, unikove hry a pod.
Lebo alternativa k planovanemu, psychologickemu zastaravaniu a fast fashion je vsetko ako subscription service. Pre mna to ako dobra alternativa neznie.
Nie, ja som proti, preco sa musia peniaze tocit, nemusia! Ludia by mali pracovat vela, aby mohli platit opakovane za tie iste produkty a sluzby?
Co by som rad videl:
Klasicke 40 hodin/tyzden pracovne uvazky skratit na 36 a nechat ludi vybrat ci chcu 4x9 hodin alebo 4x8 + 4 hodiny v piatok.
36 hodin, to uz je medzi sucasnymi 40 hodinami a klasickym 4-dnovym pracovnym tyzdnom (32 hodin).

Kazdopadne, takto by mali ludia 3+3 dni volna za 2 tyzdne, lenze firmy by museli platit za priestory 7 dni, aj tie 3 volne dni, spominane stavby nemozu stat 3 dni kazdy tyzden, hlavne by zostalo vsetko aktivne len 4 dni a 3 volne dni by bolo takmer vsetko zatvorene.

Preto ja navrhujem pracovny/volny tyzden, lebo takto by bolo vsetko otvorene 6 dni v tyzdni, zatvorene by boli iba nedele (niektore prevadzky by boli otvorene, za premiove priplatky), cast ludi by pracovala parny tyzden a cast neparny, takto by mali ludia cely tyzden volno, ale pocas volna by vsetko fungovalo.
Mohol by si to aj skusit ako experiment kde by firmy skusili tento rezim dobrovolne.
To je dobry napad, aj ked pre moj navrh pracovneho/volneho tyzdna by to bolo komplikovane, ale realne by sa ukazalo, ci by to mohlo fungovat.

Lenze sa mi zda, ze som v tomto pracovnom rezime osamoteny, ostatni chcu len skracovat pracovny tyzden.

EDIT: upravil som chybu "pravdepodobny karcinogen".
mLuks
Addict
Addict

Dreamer napísal: 26 aug 2026, 17:01 Ty nevynimas vedecke dokazy, pozitivne vysledky skrateneho pracovneho tyzdna, to ze nocna praca je karcinogen, to ze niektore profesie uz nikto nechce robit ani za vyssiu mzdu, to ze mladi odmietaju robit tak vela a nebude mat kto pracovat, to ze 6x je menej ako 10x.
V jednom príspevku napíšeš, že je nočná práca pravdepodobný karcinogén, v ďalšom už napísšeš, že je karcinogén. Sám sebe protirečíš, ale ja som zlý? ja neodmietnam nič z vymenovaného a ja to všekto vnímam, rozdiel medzi nami je, že ja sa z toho nepokakám tak ako ty, že môj život sa netočí okolo xyz štúdii a neviem čoho z čoho ti potom ide prasknúť hlava.
Ignorujes zbytocnu pracu, rezervy kvoli byrokracii, planovanemu zastaravaniu, psychologickemu zastaravaniu, fast fashion, junk food, globalne oteplovanie, klimaticku krizu, plytvanie zdrojmi, devastaciu zivotneho prostredia, celkovo neudrzatelny rast.
Nie neignorujem, len mám na veci realistickejší pohľad ako ty. Môžeš začať linkovať moje citácie, kde toto všetko spochybňujem alebo ignorujem. V opačnom prípade by si sa mohol opsravedlniť za klamlivé informácie.
Zabudas na technologicke inovacie, AI, humanoidne roboty, ku vsetkemu mame samostatne temy, tak si to precitaj.
nezabúdam, len sme ešte pár desiatok rokov od takéhoto pokroku, na slovensku ešte dlhšie.
Snivam, lebo mozem, ale cele to vidim ako celok, v suvislostiach, vsetko je to prepojene.
nevidíš to ako celok, lebo zabúdaš na politiku, žijeme v demokracií nie v dikatrúre alebo totalite. Pozri sa čo sa robí okolo veterných elektrárni na slovensku, pozri sa čo sa robí okolo zákazu predaja spaľovacích aút po roku 2035, koľko politických strán si na tomto postavilo agendu a aký majú výtlak.
Nebudem uz odpovedat na kazdy citat, mozes mat iny nazor a ja ho budem respektovat, no to iste sprav ty, bez urazania, prosim.
uraziť som ťa nikde neurazil, komentujem tvoj naivný pohľad na svet ako všetko pôjde zmeniť lusknutím prsta, ako sa všetci prispôsobia a zvyknú si, myslíš že všetci sa zomknú pre "dobro veci"
Seniorska zlava, ktoru som v istej podobe navrhoval, je opat aktivna:
časovo obmedzená dobre prepočítaná marketingová kampaň. To čo som ti vravel už v minulých postoch. Cieľ: prilákať viac seniorov, ktorí viac utratia, dostanú mini zľavičku, ktorá je skrytá v zvyšených cenách, tržby idú hore.
Prémiové priplatky, ktoré som navrhoval, sú v istej podobe skutočnosťou: keď zákazník nepoužije bežnú pokladňu, nedostane 20 bodov; ak si sám naskenuje tovar, získa 20 bodov. Za body sa dá kúpiť tovar aj bez peňazí, takže prakticky je to v istej forme „prémiový priplatok" za použitie bežnej pokladne.
V tomto je Kaufland slabý, Tesco dáva dvojnásobok bodov za celý nákup cez scan & shop. Čiže ak urobíš cez scan & shop nákup za 100€ v Tescu, dostaneš 100+100 bodov za nákup, v Kauflande dostaneš 100+20. V prípade Tesca je to ale opäť časovo limitovaná, pravidelne opakujúca sa, dobre prerátaná marketingová kampaň.

A teraz čo sa týka bodov, z ktorých si celý bez seba.
Obe reťazce majú systém 1€ = 1 bod pri zbieraní. Ale spätný prevod, v prípade Tesca (kaufland nemám, tak neviem presne) na peňažnú pokukážku, ktorú môžeš využiť len v Tescu je 1 bod = 0,01€. Čiže ak ty minieš v danom reťazci 1000€, reťazec ťa odmení poukážkou na 10€, ktorú zase môžeš minúť len v tom reťazci, čím si reťazec zabezpečí, že prídeš zase k nemu. A teraz si zrátaj na základe svojich nákupov, za aký dlhý čas ti trvá minúť v obchodnom reťazci ako je Tesco/Kaufland 1000€ a teda za aké časové obdobie ti obchod dá túto zľavu v hodnote 10€. Pár mesiacov, že?

Nerátam teraz do toho dvojnásobky bodov, či špeciálne kupony "nakúp nad 50€ a dostaneš 100 bodov navyše" , lebo to je zľava v zmysle ty urobíš nákup za 50€ a zlaptíš za neho 49€ - také Baťovské

Čiže tvoje tvrdenie, že prémiové poplatky sú v istej podobe skutočnosťou nie je pravdivé, lebo keď by tie "prémiaové poplatky" mali byť, tak by neboli na úrovni pár centov ako sú tieto zľavy. Kaufland ti v tomto prípade dáva zľavu 0,20€ na nákup, čo je pri 50 a viac eurových nákupoch úplne zanedbateľné (ak u nich funguje rovnaký prevod z bodov na € ako v tescu)
Je to vlastne to iste, iba namiesto zvysenia ceny za pouzitie beznej pokladne ziska clovek "zlavu" za pouzitie samoobsluznej. Je to chytry sposob, aj bez toho, aby realne zaviedli premiovy priplatok za beznu pokladnu.
nie je to to isté, lebo tie zľavy sú minimálne, len nechápeš marketingu.

Ale treba pochváliť ľudi z marektingového oddelenia Kauflandu, mali by dostať odmeny (aj keď som nedávno počul, že vraj v Kaufe hrozil štrajk zamestnancov). Ich stratégia funguje a ty si dokonalým dôkazom toho ako tieto marketingové kampane majú fungovať, resp. v tvojom prípade fungujú. Ideš si nohy dolámať pre pár centov navyše.
Financie budu z dane zo strojov, AI, humanoidov, premiovych poplatkov za premiove sluzby, rovnako by samotna zmena rezimu usetrila vela financii na zdravotnictvo, opravy ciest a pod.
Máš to prerátané, či len si to myslíš? A kto zabezpečí, že tie peniaze by sa dostali k ľudom? Znovu ignoruješ politiku a rozkrádanie verejných financií.
Predsa by stacilo vyrabat menej, kvalitnejsie, standardizovane, rozoberatelne, opravitelne, to da pracu opravarom.
opravárom nemôže byť každý, nie každého by to bavilo, nie každý na to má, čo s tými ľudi, ktorí by prišli o prácu?
Pokial cast firiem skrachuje, nech, to bude znamenat prave moznost skratit pracovny cas.
A ľudia sa zamestnajú kde? V iných firmách asi nie, keď tie budú menej vyrábať, menje pracovať, oni nebudú potrebovať toľko zamestnancov.
Ludia by viac utracali za volnocasove sluzby a produkty, zazitky, bez nicenia zivotneho prostredia, plytvania, nadbytocnej prace, napr.:
- hry, filmy, tam staci vyrobit 1, ale viac volneho casu umozni vyssi predaj
- software
- vylety, pobyty, plavby, zazitkove jazdy, unikove hry a pod.
A z čoho by si to ľudia mohli dovoliť, keď by si polovičku súčasne pracujúcich povyhadzoval, firmy nechal skrachovať súčasne by firmy, ktoré by ostali vyrabali menej, teda by nepotrebovali nových zamestancov, čiže by obrovská časť populácie bola nezamestnaná, alebo by mala len najekú part time/slabo platenú prácu z ktorej by si nič nemohli dovoliť. Ďalej sa stále bavíme o ľudom, ktorí potrebujú bývať, jesť, spácať úvery, hypo, leas, atď.
Nie, ja som proti, preco sa musia peniaze tocit, nemusia!
lebo an tom funguje trhová ekonomika, akonáhle ľudia znižujú spotrebu ekonomika stagnuje, padá do resecie, krízi atď, Tzn musel by si zmeniť aj ekonimický systém sveta, a teda sme doma.

Toto čo teraz píšeš, je totálna zmena ekonomického a politického systému krajiny/sveta - to nie je len o tom, že znížime počet odpracovaných hodín a ľudia budú mať viac volna.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

mLuks napísal: 26 aug 2026, 19:22V jednom príspevku napíšeš, že je nočná práca pravdepodobný karcinogén, v ďalšom už napísšeš, že je karcinogén.
To bola zjavna chyba, omyl, mal som tam "pravdepodobny", ale upravoval som text a vypadlo mi to, ospravedlnujem sa.
rozdiel medzi nami je, že ja sa z toho nepokakám tak ako ty, že môj život sa netočí okolo xyz štúdii a neviem čoho z čoho ti potom ide prasknúť hlava.
Nie som povinny sa ti ospravedlnovat, ked ty zjavne porusujes pravidla fora a neustale na mna utocis a urazas ma.
komentujem tvoj naivný pohľad na svet ako všetko pôjde zmeniť lusknutím prsta, ako sa všetci prispôsobia a zvyknú si, myslíš že všetci sa zomknú pre "dobro veci"
Nic take som nikdy nenapisal, tu si si dal hned odpoved na tvoju otazku, kde klames, tak tu, napr. "lusknutim prsta", "vsetci", "vsetci sa zomknu", tvoje vymysly, ktore prezentujes ako moje vyroky.
Čiže tvoje tvrdenie, že prémiové poplatky sú v istej podobe skutočnosťou nie je pravdivé, lebo keď by tie "prémiaové poplatky" mali byť, tak by neboli na úrovni pár centov ako sú tieto zľavy. Kaufland ti v tomto prípade dáva zľavu 0,20€ na nákup, čo je pri 50 a viac eurových nákupoch úplne zanedbateľné (ak u nich funguje rovnaký prevod z bodov na € ako v tescu)
Obvinujes ma z klamstva a ani si neoveris, ako funguju body pri Kaufland card, co si sam priznal.

Za 20 bodov dokazem usetrit aj 10€, pri dvoch kuponoch, zlava tak 40% na 1 ci viacero produktov, pri kupe viac kusov to moze byt aj 5€ za 10 bodov, takto som uz realne nakupil, takze "v istej podobe" to je pravda, vdaka pouzitiu K-scan a samoobsluznej pokladne, v spojeni s urcitymi kuponmi za ziskane body, je mozne za nepouzitie beznej pokladne ziskat zlavu aj 10€, co nie su ziadne zanedbatelne centy.
nie je to to isté, lebo tie zľavy sú minimálne
Klamstvo.
Ideš si nohy dolámať pre pár centov navyše.
Utok na mna a opat klamstvo, vyssie som dokazal, ze to moze byt aj 10€, ziadnych "par centov".
čo s tými ľudi, ktorí by prišli o prácu?
Co s ludmi, ktori dnes bezne prichadzaju o pracu?

Ked vyplytvame neobnovitelne zdroje, zdevastujeme zivotne prostredie, pridu extremy pocasia, vojny, to bude lepsie?
A ľudia sa zamestnajú kde? V iných firmách asi nie, keď tie budú menej vyrábať, menje pracovať, oni nebudú potrebovať toľko zamestnancov.
Ved sa skrati pracovny cas zo 40 na 30 hodin, to sa dorovna. Ani dnes nema 100% ludi pracu.
A z čoho by si to ľudia mohli dovoliť, keď by si polovičku súčasne pracujúcich povyhadzoval, firmy nechal skrachovať súčasne by firmy, ktoré by ostali vyrabali menej
Klamstvo, opat, ze by som povyhadzoval polovicku pracujucich. Vyrabalo by sa potrebne mnozstvo, nie smejdy, ktore sa pokazia a vyhodia.

Dovolia si to vdaka daniam z AI a robotov, prip. aj UBI
lebo an tom funguje trhová ekonomika, akonáhle ľudia znižujú spotrebu ekonomika stagnuje, padá do resecie, krízi atď, Tzn musel by si zmeniť aj ekonimický systém sveta, a teda sme doma.
Sucasny rast je neudrzatelny, vela sa teraz riesi udrzatelnost, vo vsetkych oblastiach.
mLuks
Addict
Addict

Dreamer napísal: 26 aug 2026, 21:38 ty zjavne porusujes pravidla fora a neustale na mna utocis a urazas ma.
Ak napíšem, že si naivný, tak to je podľa teba uražka? Nie, to je konštatovanie tvojej povahy z tvjich príspevkov. Ak napíšem, že nechápeš marketingu, to znovu nie je urážka ale konštatovanie reality
Nic take som nikdy nenapisal, tu si si dal hned odpoved na tvoju otazku, kde klames, tak tu, napr. "lusknutim prsta", "vsetci", "vsetci sa zomknu", tvoje vymysly, ktore prezentujes ako moje vyroky.
Pretože inak ten systém, ktorý prezentuješ ani nebude fungovať a nemá význam, ak v tom nebudú všetci, len tebe to stále ešte nedošlo.

Si myslíš, že ak by na ten system prešla štvrtina pracujúcich, že tým zachrániš planétu? Koľko % populácie/pracujúcich musí prejsť na systém práce, ktorý prezentuješ aby si ním dosiahol zníženie všetých tých vecí, ktoré si tu už menoval? Nie náhodou všetci aby to malo ten želaný efekt?
Obvinujes ma z klamstva a ani si neoveris, ako funguju body pri Kaufland card, co si sam priznal.
Keď píšem, že Kaufland card nemám a vychádzam len z toho čo majú na svojej stranke.
Za 20 bodov dokazem usetrit aj 10€, pri dvoch kuponoch, zlava tak 40% na 1 ci viacero produktov, pri kupe viac kusov to moze byt aj 5€ za 10 bodov, takto som uz realne nakupil, takze "v istej podobe" to je pravda, vdaka pouzitiu K-scan a samoobsluznej pokladne, v spojeni s urcitymi kuponmi za ziskane body, je mozne za nepouzitie beznej pokladne ziskat zlavu aj 10€, co nie su ziadne zanedbatelne centy.
body vymieňaš za kupony, ktoré ti dajú kvázi špeciálnu zľavu na tovar, ktorý by bol v normálnej akcii keď by nebol vernostný program, vravím, dobrí ľudia na marketingovom oddelení.
Klamstvo.
nie realita, ty nevidíš do pozadia cenotvorby a marketingu v reťazcoch, snáď si fakt nemyslíš, že ti reálne dá reťazec 10€ zľavu za 20 bodov, kde 1bod rovná sa 1 utratené euro. Pri počte zakaznikov, ktorí by to využili, by ten reťazec nezarobil ani na výplaty zamestanncov na OJ, nie to ešte na réžiu prevádzok, výplaty manažmentu a a dividendy akcionárov, plus investície.

Úplne bežna prax bola, že deň pred začiatkom akciového letáku, išli ceny o 10-50 centov hore pri niektorých druhoch tovaru a následne na druhý deň do akcie s väčšou percentuálnou zľavou oproti pôvodnej cene, aby oči nakúpili.

Pozri si videá Filipa Kunu, možno potom pochipíš, za čím všetkým sa skráva marketing a vychcanosť najmä nadnárodných korporátov.
Utok na mna a opat klamstvo, vyssie som dokazal, ze to moze byt aj 10€, ziadnych "par centov".
žiadny útok, expresívne koštatovanie toho ako sa naháňaš za nejakými bodmi
Co s ludmi, ktori dnes bezne prichadzaju o pracu?
Dnes je ale trh práce veľký, ty by si ho chcel zmešiť (chceš aby sa vyrábalo menej, chceš aby sa predávalo menej)
Ked vyplytvame neobnovitelne zdroje, zdevastujeme zivotne prostredie, pridu extremy pocasia, vojny, to bude lepsie?
Ale veď mne to hovoriť nemusíš, ja to viem, ja som zastánaca napr. EV, tento rok som zmenil prácu, pracujem s FVE. Lenže povedz to ľuďom, ktorí si zvolili v čechách motoristov do parlamentu, povedz to ľudom, ktorí si u nás zvolia republiku do parlamentu. To sú strany, ktoré idú presne proti tomu čo píšeš a akú majú podporu.

Prečo celý čas tejto debaty ignoruješ tento politický aspekt? Prečo ignoruješ mentalitu ľudí? Prečo ani len nechceš pripustiť, že celý tento tvoj systém by sa mohol rozpadnúť na nejakom populistickom politikovi? Na väčšinu výhrad si písal, že sa ľudia prispôsobia, zmenia, atď. Aj covid opatreniam sa ľudia prispôsobili, akurát potom aj vystavili účet vo voľbách, lebo prišiel populista, ktorý zneužil situáciu.
Ved sa skrati pracovny cas zo 40 na 30 hodin, to sa dorovna. Ani dnes nema 100% ludi pracu.
čo sa dorovná? že firmy prepustia ľudí a tí sa nebudú mať kde zamestnať? Lenže dnes je nezamestnanosti relativne nízka a trh práce veľký, ty chceš samotný trh práce zmenšiť. A ho zmenšíš na toľko, že sa ľudia nebudú mať kde zamestnať.
Klamstvo, opat, ze by som povyhadzoval polovicku pracujucich. Vyrábalo by sa potrebne mnozstvo, nie smejdy, ktore sa pokazia a vyhodia.
A na výrobu "potrebného" množstva ti stačí menej ľudí vo fabrike, či podľa teba bude fabrika vyrábať menej, bude predávať menej ale bude zamestnávať toľko isto ľudí za ten istý plat ako predtým keď vyrábala viac a predávala viac? A z čoho?
Dovolia si to vdaka daniam z AI a robotov, prip. aj UBI
Čiže podľa teba by vláda/štát prerozdelovala dane z Ai a robotov medzi ľudí? A sme ešte stále v demokracii alebo už sa hýbeme v nejakej totalite? Napr. taká vláda ako my máme teraz na svk? Čiže ďalší nástroj na kupovanie voličov a pre vládu možnosť rozkrádať štátny rozpočet. UBI je scifi.
Napísať odpoveď