Pamatam si ale v 90-tych ked sme zacali chodit do Viedne (pripadne blizsie). Casto sme chodili do Metra a to bol pre mna ako disneyland.
Nasi mi tam raz kupili CD napalovacku a bol som asi prvy na ZS kto ju mal
Katalog Quelle, to sme mali s bratom taku hru, ze z kazdej stranky sme si mohli vybrat vzdy jednu vec ktoru by sme chceli (samozrejme to bol len sen)...a ked sme to listovali s bratrancom, tak som sa hneval ze sme neskocili na sekciu hraciek, ale stale si prezeral zenske spodne pradlogogo956 napísal: 26 nov 2025, 17:55 wladas
ani toaletny papier a ženské intímne vložky nie su raketová veda a napriek tomu boli s ich dostupnostou občas problemy./daju sa nast na tuto temu dobové videa na YT/.
Ono pokial niekto v tej dobe dlhšie nežil, tak tazko si to vie predstavit, lebo dnesna doba a ta vtedajsia su po kazdej stranke uplne rozdielne.
Najepsie to bolo vidno ked padla železná opona, tak vsetci zacali chodit do Rakuska sa pozerat do obchodov, lebo nieco take sme nepoznali. Si pamätam, som prvykrat bol vo Viedni, tak pri navsteve nejakej uplne obycajnej Billy som este tyzden bol vyjuchany čom tam všetko bolo. A to sme občas doma napr zapadne sladkosti z Tuzexu mali.
Netvrdím že uplne všetky zapadne potraviny boli kvalitnejsie ako tie v ČSSR, ale v kazdom pripade šírka ponuky a neustala dostupnost tovarov boli šokujuce.. Od tety z emigracie sme mali nemecky katalog Quelle ktorý bol hruby ako minimalne dva telefonne zoznamy Ba a tam bolo všetko: od oblecenia, cez elektroniku az po vibratory. To bolo nás detí oblubene citanie.. /hlavne stranka s modelkami v nočnych košielkach/![]()
Socializmus je predstupen komunizmu. A kedze socializmus skrachoval, nikdy sme sa ku komunizmu nedostali. Vladla tu ale Ksč- komunisti. V ustave malo Ksč uznanu veducu ulohu vo vedeni statu. V podstate islo o diktaturu jednej strany ktora mala /!/ vlastnu ozbrojenu zlozku- Ludove milicie. Tie dokonca boli v 89tom pripravene na zasah proti demonstrantom- nakoniec boli ale stiahnute, pretoze Zssr naznacilo ze konunistov v Cssr nebude dalej bezvyhradne podporovat. Islo o pád komunistov v celom Ost- bloku co nakoniec viedlo aj k rozpadu nielen Rvhp, Varsavskeho paktu ale aj Zssr.harrison314 napísal: 27 nov 2025, 18:57 Inac v diskusiach mi teraz komunisti svorne tvrdia, ze tu nikdy nebol komunizmus ale socializmus? Co na to povedat?
len si tu nadristal, ake to bolo super. vratane lesov, ktore sice zabijala komunisticka ignoracia zivotneho prestredia a ktore dorazili ludia, ktorych si volil a obhajujes.
Každý ateistický režim končil masovým utrpením a smrťami.harrison314 napísal: 02 jan 2026, 12:04 Ziaden socializmus/kominizmus sa nevydril a vzdy to skoncilo masovim utrpenim a smrtami.