Spanok
Spanok
Zdravim, otvaram tuto temu, pretoze ma dlhodobo problem s mizernym spankom a zacinam to pocitovat. Spavam maximalne 5 hodin, casto ale menej a prerusovane. Nemyslim, ze som teda pripad ktoremu pomoze caj, alebo mlieko s medom pred spanim. Idealne je vyhladat lekara, ale voci nim nemam prilis velku doveru a tak ma zaujima, ci ma niekto podobne skusenosti a ci ich pripadne riesil a vyriesil. Inak zijem v hlucnejsom prostredi, na spanie ale pouzivam stuple a podobne problemy mam aj ked som doma na dedine, takze samotnym hlukom to zrejme nebude.
Re: Spanok
zelene si skusal? zevraj to pomaha na spanok (zevraj = nemam skusenost
)
A co robievas pocas dna? Nejaka fyzicka aktivita..? Zvyknes pit kavu ci nieco obdobne?
Zelene pomaha na spanok 
Zelene som skusal len raz, prave kvoli spanku, ale mozno by som tomu este mal dat sancu 
Co sa fyzickej aktivity tyka, teraz je toho menej, ale chodim do posilnovne takmer kazde rano. Akurat travim poslednu dobu dost casu doma.
Co sa fyzickej aktivity tyka, teraz je toho menej, ale chodim do posilnovne takmer kazde rano. Akurat travim poslednu dobu dost casu doma.
Osobne by som skusil v prvom rade nejaku dalsiu aktivitu, sport, napr. si ist vecer zabehat, pripadne aspon sa prejst.. Neist spat hladny ani cerstvo najedeny a samozrejme sa vyhybat kave, ciernemu caju apod., no to asi vies..
Nesedis cely den pred pocitacom, tabletom, mobilom ?
Ta dalsia aktivita je fajn napad. Cez leto chodim obcas na tenis, ale v zime to moc neprehanam. Tiez behavam, ale tiez len v lete a hlavne rano. Vecer to vraj prave kvoli spanku nie je idealne (telo sa nabudi). Par hodin pred spanim by ale mozno bolo v poriadku.
dunno: Tak trochu. Som programator, tomu sa nevyhnem no a ked pridem domov, casto tomu este davam zabrat. Poslednu dobu som si zvykol pomoct aspon tym, ze som si kupil Kindle a pred spanim citam.
dunno: Tak trochu. Som programator, tomu sa nevyhnem no a ked pridem domov, casto tomu este davam zabrat. Poslednu dobu som si zvykol pomoct aspon tym, ze som si kupil Kindle a pred spanim citam.
ta Kindle je len čitacka že? to by nemalo vadit ak ti pri tom v pozadí svieti lampa
ale pouzivanie mobilu/PC pred spanim škodí hlavne kvoli tomu ze svetlo z displeja ti narúša hormóny ktore sú zodpovedné za spánok
nemáš nejake problemy v živote? (psychologické alebo iné) Ale to si uz musíš vyriešiť sám.
máš v práci pravidelný pracovný čas?
neješ menej ako 3 hodiny pred spánkom?
ale pouzivanie mobilu/PC pred spanim škodí hlavne kvoli tomu ze svetlo z displeja ti narúša hormóny ktore sú zodpovedné za spánok
nemáš nejake problemy v živote? (psychologické alebo iné) Ale to si uz musíš vyriešiť sám.
máš v práci pravidelný pracovný čas?
neješ menej ako 3 hodiny pred spánkom?
Kindle ma e-ink displej, takze je to ako kniha, ziadne svetlo nevyzaruje.
Ano viem, konkretne je to myslim nejaka modra zlozka svetla ktora brani tvorbe melatoninu. Na tablet som dokonca nasiel nejaky sw filter ktotry by to mal riesit a sice silne pochybujem, ze by to nieco robilo, ale aspon to tak nereze oci. Skusil som si dokonca kupit melatonin v tabletkach.
Nic take co by som pocitoval. Problemy su, ale nemam pocit, ze by ma nejak ovplyvnovali.
V podstate ano. Ako vacsina programatorov mam pruzny pracovny cas, ale v praci som viacmenej v rovnaku dobu.
Noooo, momentalne fungujem na intermittent fasting, takze jem (napchavam sa) len medzi 12:00 - 20:0. Spat chodim po 23:00, ale niekedy neskor. No a hlavne, jeden z mojich problemov je, ze ked si pustim TV napriklad o 20:00, vacsinou do hodiny zaspim, o dve sa zobudim, vypnem ho a spim dalej. Takyto cyklus mi zrejme tiez neprospieva ...
Ano viem, konkretne je to myslim nejaka modra zlozka svetla ktora brani tvorbe melatoninu. Na tablet som dokonca nasiel nejaky sw filter ktotry by to mal riesit a sice silne pochybujem, ze by to nieco robilo, ale aspon to tak nereze oci. Skusil som si dokonca kupit melatonin v tabletkach.
Nic take co by som pocitoval. Problemy su, ale nemam pocit, ze by ma nejak ovplyvnovali.
V podstate ano. Ako vacsina programatorov mam pruzny pracovny cas, ale v praci som viacmenej v rovnaku dobu.
Noooo, momentalne fungujem na intermittent fasting, takze jem (napchavam sa) len medzi 12:00 - 20:0. Spat chodim po 23:00, ale niekedy neskor. No a hlavne, jeden z mojich problemov je, ze ked si pustim TV napriklad o 20:00, vacsinou do hodiny zaspim, o dve sa zobudim, vypnem ho a spim dalej. Takyto cyklus mi zrejme tiez neprospieva ...
-
Solo_Kamen
King
S týmto pozor! Ak ich budeš používať pridlho, tak tvoje telo na istý čas stratí schopnosť produkovať melatonin a až potom budeš mať problémy. (Ak to vieš, tak toto nech slúži ako upozornenie pre tých, čo nevedia)Johnnny napísal:Skusil som si dokonca kupit melatonin v tabletkach.
Nie, tak toto som netusil.
Pocul som akurat, ze od liekov na spanie sa clovek casom stane zavisly.
Pocul som akurat, ze od liekov na spanie sa clovek casom stane zavisly.
-
Solo_Kamen
King
V podstate to je to isté
ak berieš napr. ten melatonin v tabletách, tak na nom budeš závislý preto, že tvoje telo ho bude tvoriť málo alebo vôbec.
Treba dávať pozor aj na dalšie chuťovky, napr. xanax.
EDIT: bolo by dobré, keby sa k tomuto vyjadril nejaký psychológ s povolania trochu podrobnejšie a hlavne presnejšie ako ja.
EDIT: bolo by dobré, keby sa k tomuto vyjadril nejaký psychológ s povolania trochu podrobnejšie a hlavne presnejšie ako ja.
-
vrtulnik
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Zeleny caj je skor na povzbudenie a nie na spanok... Ked uz caj, tak nejaky na ukludnenie napr. Medovka, Harmancek, Lubovnik, atd...
http://www.cajovnazarohom.sk/e-shop/caj-na-spanie-100g/
http://www.cajovnazarohom.sk/e-shop/caj-na-spanie-100g/
Melatonin som uzival a nemam pocit ze ked somho vysadil ze by sa prestal tvorit vlastny..
Mne najlepsie zabera ked sa tak hodinku pred spankom poriadne najem, hlavne nieco velmi sladke, to potom idem rovno do "kómy"
Mne najlepsie zabera ked sa tak hodinku pred spankom poriadne najem, hlavne nieco velmi sladke, to potom idem rovno do "kómy"
vrtulnik - oni mysleli nieco ine zelene, ak sa nemylim
- tiez mi to doslo s oneskorenim.
Johnnny - tiez som mal podobne problemy, teraz sa to mierne zmenilo, ale je to komplikovanejsie.
Hladal som kvoli vlastnym problemom info a udajne sa nema v posteli citat, nic pozerat, lebo potom ma telo problem sa prepnut do spanku, ak nevies zaspat, mas vstat, venovat sa niecomu inemu, to aj robis, ked si uz lahnes, treba spat. Problem je vraj aj ked mas problemy a myslis na nich, mal by si sa snazit si vsetko uzavriet, mne pomaha ked si spravim pripomienky, mam istotu ze na nic nezabudnem a uz na to nemusim mysliet, na mnoho veci mozno myslis aj podvedome. Este vraj pocit z nedostatku vzduchu brani zaspat, odporuca sa vyvetrat, alebo sa niekolkokrat zhlboka nadychnut
Tiez udajne levandulovy caj pomaha, do 15 minut zaspis zarucene, bez navykovych latok, cisto prirodne, ja som este neskusal.
Johnnny - tiez som mal podobne problemy, teraz sa to mierne zmenilo, ale je to komplikovanejsie.
Hladal som kvoli vlastnym problemom info a udajne sa nema v posteli citat, nic pozerat, lebo potom ma telo problem sa prepnut do spanku, ak nevies zaspat, mas vstat, venovat sa niecomu inemu, to aj robis, ked si uz lahnes, treba spat. Problem je vraj aj ked mas problemy a myslis na nich, mal by si sa snazit si vsetko uzavriet, mne pomaha ked si spravim pripomienky, mam istotu ze na nic nezabudnem a uz na to nemusim mysliet, na mnoho veci mozno myslis aj podvedome. Este vraj pocit z nedostatku vzduchu brani zaspat, odporuca sa vyvetrat, alebo sa niekolkokrat zhlboka nadychnut
Tiez udajne levandulovy caj pomaha, do 15 minut zaspis zarucene, bez navykovych latok, cisto prirodne, ja som este neskusal.
k liekom: Vsetky dostupne farmakologicke preparaty na spanie alebo ukludnenie - hypnotika, su extremne vysoko navykove. v pribalovom letaku sa vacsinou uvadza, ze to clovek nema brat viac ako 2-3 tyzdne kontinualne, potom to treba aspon na niekolko mesiacov vysadit. V praxi psychiatri tieto lieky predpisuju na tony nielen u nas, potom sa nam na psychiatriach hromadia ludia so zavislostou na lieky + este aj so svojou povodnou diagnozou, ktora im nebola diagnostikovana a ktora stala za problemami so spankom. Lekari nenesu zodpovednost za to, ze ti predpisovanymi preparatmi vyvolali zavislost a nielen nevyliecili tvoju prvotnu diagnozu, ale este ti aj stav zhorsili pridanim dalsej diagnozy.Solo_Kamen napísal:V podstate to je to istéak berieš napr. ten melatonin v tabletách, tak na nom budeš závislý preto, že tvoje telo ho bude tvoriť málo alebo vôbec.
Problemy so spankom mozu ukazovat hned na niekolko diagnoz. Ja by som ti skor odporucal ist na preventivku, potom mozno na neurologiu. Ak ti nic nenajdu v krvi a v hlave, tak treba ist za psychiatrom alebo klinickym psychologom. Netreba sa nechat odradit po 10 minutach a nenechat sa nahovorit na branie tabletiek. Treba sa nechat diagnostikovat, ak si diagnozou nie je psychiater isty, tak radsej chod aj za inym. Problemy so spankom mozu ukazovat napriklad na depresiu a na vselico mozne. Vacsinou za tym ale je stres (z roznych pricin), pripadne nakombinovanych niekolko faktorov. V takych pripadoch zvykne pomoct aj len psychoterapia, bez farmakologickej liecby. Pripadne odstra
- V prvom prispevku si pisal, ze zijes v hlucnom prostredi, ale podla teba to nie je pricina insomnie, lebo ked obcas ides na dedinu, tak tam tiez nemozes spavat. Vies mi blizsie popisat, ako v praxi to hlucne prostredie vyzera? Kedy spavas a kedy ten hluk zacina? Uz to, ze musis spat so stuplami v usiach naznacuje, ze problem moze byt prave v tom hlucnom prostredi.
- Nejake problemy v praci, vo vztahoch, ine problemy ktore sa objavili v poslednej dobe?
- Nepracujes viac?
- Vecer ked si lahnes do postele, tak musis premyslat nad urcitymi vecami? mas dotierave myslienky?
Jest pred spanim by som tiez neodporucal. Prave na to sa dost ludia stazuju, ze kvoli tazkej vecery nemohli spat alebo mali nekvalitny spanok.
So zelenou by som to tiez neriesil. Nie je zelena ako zelena. Tie synteticke geneticky modifikovane s vysokym obsahom THC a extremne nizkym obsahom inych psychoaktivnych molekul by som uz vobec neodporucal ani na spanie ani na nic ine. Sice clovek spi par hodin, ale ten spanok nie je vobec kvalitny. Navyse je to nelegalne. Aj alkohol posobi utlmujuco a ked si odmyslime ine prejavy "opice", tak to urcite viacero z vas pozna, ze po prepitej noci, aj ked ste potom spali dajme tomu aj 10 hodin, tak ten spanok bol nekvalitny a citite sa cely den unaveny a clovek potrebuje tak dalsich 24-48 hodin aby sa dostal do normalu.
Cvicenie a zvysenie fyzickej aktivity je dobry napad, ale opat upozornujem, 2-3hodiny pred spanim uz necvicit.
najcastejsie kategorie pricin insomnie
Stress. Concerns about work, school, health or family can keep your mind active at night, making it difficult to sleep. Stressful life events — such as the death or illness of a loved one, divorce, or a job loss — may lead to insomnia.
Anxiety. Everyday anxieties as well as more-serious anxiety disorders, such as post-traumatic stress disorder, may disrupt your asleep. Worry about being able to go to sleep can make it harder to fall asleep.
Depression. You might either sleep too much or have trouble sleeping if you're depressed. Insomnia often occurs with other mental health disorders as well.
Medical conditions. If you have chronic pain, breathing difficulties or a need to urinate frequently, you might develop insomnia. Examples of conditions linked with insomnia include arthritis, cancer, heart failure, lung disease, gastroesophageal reflux disease (GERD), overactive thyroid, stroke, Parkinson's disease and Alzheimer's disease.
Change in your environment or work schedule. Travel or working a late or early shift can disrupt your body's circadian rhythms, making it difficult to sleep. Your circadian rhythms act as an internal clock, guiding such things as your sleep-wake cycle, metabolism and body temperature.
Poor sleep habits. Poor sleep habits include an irregular sleep schedule, stimulating activities before bed, an uncomfortable sleep environment, and use of your bed for activities other than sleep or sex.
Medications. Many prescription drugs can interfere with sleep, including some antidepressants, heart and blood pressure medications, allergy medications, stimulants (such as Ritalin), and corticosteroids. Many over-the-counter (OTC) medications — including some pain medication combinations, decongestants and weight-loss products — contain caffeine and other stimulants.
Caffeine, nicotine and alcohol. Coffee, tea, cola and other caffeine-containing drinks are well-known stimulants. Drinking coffee in the late afternoon and later can keep you from falling asleep at night. Nicotine in tobacco products is another stimulant that can cause insomnia. Alcohol is a sedative that may help you fall asleep, but it prevents deeper stages of sleep and often causes you to awaken in the middle of the night.
Eating too much late in the evening. Having a light snack before bedtime is OK, but eating too much may cause you to feel physically uncomfortable while lying down, making it difficult to get to sleep. Many people also experience heartburn, a backflow of acid and food from the stomach into the esophagus after eating, which may keep you awake.
Vdaka za rady hosi 
Dreamer: zaspat je moj najmensi problem. Velmi casto a velmi rychlo zaspim pri TV a casto aj ked s niekym vecer chatujem v posteli. Moj problem je, ze sa velmi skoro budim a vo vysledku tak spim len par hodin.
ephramko: byvam blizko velmi frekventovanej cesty, takze hluk ide hlavne z dopravy. Dovod preco si myslim, ze hluk nie je pricinou je aj ten, ze dvsa roky dozadu som byval v pokojnejsom prostredia roky predtym na dedine. Spanok som mal +/- rovnaky, mozno v PK byval o nieco malo lepsi. Stuple som si nkupil kvoli tomu, ze som dufal, ze mozu pomoct. Co sa tyka stresu v praci, alebo v rodine, nejak to nepocitujem. Byvaju horsie obdobia, ale nic co ny mi robilo vaznejsie starosti.
Dreamer: zaspat je moj najmensi problem. Velmi casto a velmi rychlo zaspim pri TV a casto aj ked s niekym vecer chatujem v posteli. Moj problem je, ze sa velmi skoro budim a vo vysledku tak spim len par hodin.
ephramko: byvam blizko velmi frekventovanej cesty, takze hluk ide hlavne z dopravy. Dovod preco si myslim, ze hluk nie je pricinou je aj ten, ze dvsa roky dozadu som byval v pokojnejsom prostredia roky predtym na dedine. Spanok som mal +/- rovnaky, mozno v PK byval o nieco malo lepsi. Stuple som si nkupil kvoli tomu, ze som dufal, ze mozu pomoct. Co sa tyka stresu v praci, alebo v rodine, nejak to nepocitujem. Byvaju horsie obdobia, ale nic co ny mi robilo vaznejsie starosti.
-
javatar
Hardcore addict
ak nemas problem zaspat tak mozno mas spankove apnoe (prestavas dychat pocas spanku) - s tym, ze ty sa aj na to budis
nemas nadvahu? nespis v nejakej divnej polohe?
nemas nadvahu? nespis v nejakej divnej polohe?
Napadol ma taky experiment, ze by si isiel spat o par hodin skor ako obvykle (dajme tomu o 2-3), ci by sa ti tiez automaticky posunul cas vstavania (o tie 2-3 hodiny).