Spotreba PC

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
bladeboy
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Spotreba PC

Príspevok od používateľa bladeboy »

Prossím vás neviete mi niekto zistiť kolko energie v prepocte sk/€ spotrebuje PC (350W zdroj) ? Rad by som to vedieť lebo fotrovci mi stale rozpravaju že PC zerie vela energie a ze sa potom z toho vela plati za elektrinu :roll:
Nesom moc do takychto veci a neviem si to vypocitat ale vobec sa mi to nezda :smt019
Tak keby ste vedeli :) vopred vďaka
Ryan Giggs
VIP
VIP

Re: Spotreba PC

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Chceš nemožne. To sa neda vypočitať. Zaleži to na veľa faktoroch (komponentoch v PC, ako často a dlho je PC zapnuty, ako často je v zaťaži atd.). Skoč s niektorym z rodičov (najlepšie s tym, na ktoreho je napisana platba za elektrinu) do najbližšieho zakaznickeho strediska elektrarni a požičaj si na tyždeň (je to zadarmo) merač spotreby. Ten ti ukaže nie len spotrebu, ale aj presnu sumu, koľko ťa taka prevadzka PC stoji.
redliner
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa redliner »

Podľa mňa 350W určite žerie menej ako kadejaká napr. stará chladnička
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Janio »

Vzorec je jednoduchy: Práca (W)= Príkon(P)*čas(t) Za tú pracu si zaplatiš takže ten výsledok si preveď na kWh.
Výslednú prácu vynásobiš sumou ktorú zapltiš za 1kW
Takže neviem koľko spotrebuvávaš elektriki takže v tej tabuľke si nájdi :P http://www.vse.sk/wps/PA_1_EMLKAB1A00E4 ... O-2010.pdf

(Keď to nevieš vypoíčítať, tak aspoň napíš koľko platíš za 1 kWh) :)
Ryan Giggs
VIP
VIP

Až take jednoduche to nie je. Problem je, že ak ma zdroj 350W to neznamena, že aj spotreba je 350W. Ta je menšia a pohybuje sa v zavislosti od zaťaže komponentov.
jimmy_xp
King
King

Príspevok od používateľa jimmy_xp »

Ja mam 350W zdroj a komplet s LCD a repro zerie od 160 do 200W :) A k tomu ze kolko to zerie tak zerie viac ako kadejaka stara chladnicka :) Stara chladnicka 2 - 2,5kW za den, PC 0,2kW x 24hod = 4,8kW :)
goten
VIP
VIP

Príspevok od používateľa goten »

Teoretické výpočty sú absolútne nepresné. Ak chcete aspoň trocha reálne hodnoty, kúpte si napr. v baumaxe obyčajný merač spotreby elektriny za 15-20€.
Na obrázku je môj. Kúpil som ho 23.11.2009 a do dnešného dňa PC, monitor, tlačiareň a reproduktory spotrebovali 265,1 kWh elektriny. Čo je 1,41 kWh na deň. To aký máte zdroj je jedno. Ja mám 600W zdroj (túto zostavu) a priemerná spotreba na hodinu je okolo 115-120 W. Záleží od komponentov v PC a od toho ako ich zaťažujete (hry, rendering atď)
Prílohy
Merač.png
Ryan Giggs
VIP
VIP

Goten napísal:Teoretické výpočty sú absolútne nepresné. Ak chcete aspoň trocha reálne hodnoty, kúpte si napr. v baumaxe obyčajný merač spotreby elektriny za 15-20€.
Načo to kupovať, keď ti to v elektrarňach požičaju zadarmo. Zbytočne vyhodene peniaze. Navyše tie lacne merače z obchodu nie su, resp. su zle skalibrovane a často ukazuju bludy. U tych z elektrarni maš istotu, že ti ukažu presne hodnoty.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

dolezita je aj ucinnost zdroja, nejaky eurocase alebo LC power s 70-75% ucinnostou toho zozere viac ako enermax 87+ pri tych istych komponentoch
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ryan Giggs: Urcite??? Predpokladam, ze aj tie merace z hypermarketov by mali byt nakalibrovane a splnat urcite normy, odchylky a podobne..., ci???
Ryan Giggs
VIP
VIP

Určite. Samozrejme nehadžem všetky do jedneho vreca. Ale taketo merače nepodliehaju metrologii, kedže neslužia ako podklad pre vypočet platby za elektrinu. A teda nie su skalibrovane a maju veľku odchylku.
mizuno
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa mizuno »

hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

hod

Príspevok od používateľa hrban »

Ryan Giggs napísal:Určite. Samozrejme nehadžem všetky do jedneho vreca. Ale taketo merače nepodliehaju metrologii, kedže neslužia ako podklad pre vypočet platby za elektrinu. A teda nie su skalibrovane a maju veľku odchylku.
pokiaľ ja viem tak to čo sa v elektrárni merá je na uzly, potom behajú pracovníci elektrární a odpisujú kW z hodín ktorá sú pred domom, hodnoty sa sčítajú, pridá sa odchýlka a podľa toho sa zisťuje či niekto nieje "napichnutý".
v elektrárňach sa nič iné nemeria.

toto je úplne o niečom inom, to že potrebuješ cca 400w zdroj neznamená že budeš mať grafiku a CPU furt v burne na max záťaži a max spotrebe

stačí trochu použiť rozum. keby si chcel presne vedieť koľko minieš za cca 1 hodinu na PC a nechce sa ti nič kupovať, behať do elektrárne a požičiavať si merač, ktorý si ani neviem predstaviť ako vyzerá, tak bež k hodinám, povypínaj všetky spotrebiče, pozri hodiny nech sa vôbec netočia a potom zapni PC na 1 hod (pracuj na ňom ako obvykle nech procesor a gpu papá elektrinu) a zistíš koľko kW si minul
ale asi si to mal robiť cez zimu, teraz v tomto teple si neviem predstaviť ako vypneš chladničku na 1 hodinu :lol:
Ryan Giggs
VIP
VIP

Re: hod

hrban napísal: pokiaľ ja viem tak to čo sa v elektrárni merá je na uzly, potom behajú pracovníci elektrární a odpisujú kW z hodín ktorá sú pred domom, hodnoty sa sčítajú, pridá sa odchýlka a podľa toho sa zisťuje či niekto nieje "napichnutý".
v elektrárňach sa nič iné nemeria.
Sice maš pravdu, ale hovoriš tu o niečom uplne inom. To s tym, o čom sa bavime nesuvisi.
Ak si nevieš predstaviť ten merač, tak vyzera rovnako ako tie v predajniach: http://www.sse.sk/portal/page/portal/st ... ktriny.pdf. Akurat, že ukazuje presne (samozrejme v ramci nejakej povolenej odchylky), narozdiel od väčšiny v predajniach.
Napísať odpoveď