Svetlo a zrkadlova gula.

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
ma3ix
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa ma3ix »

canceled
dudo02
King
King
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa dudo02 »

Dobry clanok.este som o tomto nepocul :oops: .Teda o teorii ano,v kazdom pripade to dokazali.Tak sorry za frajerinky :) .
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

ma3ix: Je to vsetko pekne, ale na to, aby tam bol zachyteny pohyb svetla by tam musela byt podstatne lepsia kamera. Ak tie videa boli no dajme tomu 1000FPS, este stale to ma velmi daleko od toho, aby za normalnych podmienok dokazali zachytit pohyb svetla.
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mystique »

ma3ix napísal:Asi malo pozerate telku alebo youtube, lebo tam je takych videi vela.. 8)

Kód: Vybrať všetko

http://www.youtube.com/watch?v=EPP7WLuZVUk

http://www.youtube.com/watch?v=qbO9-xOG9MA

http://www.youtube.com/watch?v=XIayrDbVdJ0

http://www.youtube.com/watch?v=zMZMIOVmj1g
ani jeden obrazok neprezentoval zachytenu rychlost svetla, videl som akurat vzblknutie zapalovaca a zachytenu gulku... keby tam bola napriklad tma a zasvietila ziarovka, a bolo by viditelne ako sa svetlo siri do priestoru tak sa nehadam... niekde som tusim cital davnejsie, ze svetlo sa sklada s fotonov ktore sa v casticiach natacaju v smere ziarenia, neviem mozno trepem a preto je podla mne nemozne zachytit to
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

pishta napísal:No keby sme do tej gule dali nejaku latku ktora svieti a po istom case uplne zmizne urcite nieco take existuje,proste by sme tam dali tu latku potom zavreli tu gulu a ta latka by po istom case prestala svietit a rozplinula sa,potom by to fungovalo
tiez vravim :wink:
hojko napísal:Racius: Zaujimave, mozes to skusit. Mozno by to slo aj s obycajnym zrkadlom, teda mam na mysli take, ktore je z jednej strany zdrkadlom a z druhej strany sa da pozerat, urcite to poznas z krimi filmov.

Killerjoke: Naboj vysterleny z M16 ide okolo 900 m/s, svetlo ide tak 330x rychlejsie. Ked nie je kamera schopna zachytit takuto rychlost, tak pohyb svetla asi tazko zachyti.
naboje su zachytitelne. ked si date hladat obrazky zbrani na google tam vam vyhodi co ja viem napr tank ako vidno ako z hlavne vyletela strela aj s tou kopou prachu a myslim si ze by sa dali najst aj dajake foto alebo video z normalnych zbrani. :wink: ale svetlo som este sirit sa nevidel...

nabuduce pouzivaj tlacidlo upravit a nepis 2 prispevky pod seba ...
/ob3l1x
ma3ix
Medium Star
Medium Star

canceled
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Neviem ako si dosiel k tomu, ze 300 000 km/h a teda 1000x viac m/s, avsak pises hluposti. Rychlost svetla je necelych 300 000 m/s a to je ak dobre pocitam 1.08 miliona kilometrov za hodinu. Z toho vyplyva, ze za kamera s 2500 FPS, ktoru si spomenul nestaci, pretoze svetlo prejde 120 metrov kym kamera spravi jeden snimok. Ine by to bolo za pouzitia 120 000 FPS v nizsom rozliseni, co predstavuje len 2 a pol metra za jeden snimok. Ci by sa na to dalo ale pozerat, tak to povedat neviem.

Pozeram tu kameru, ktora ma 120K FPS, avsak je to pri nizsom rozliseni, za normalneho rozlisenia je to 2500 FPS. Dokonca som nasiel kameru, ktora pri 1000x1000px zvladne 3000 FPSa pri mensom az 250 000 FPS, tuto kameru pouziva NASA na vyskum. Snazil som sa najst aj cenu, ale nikde sa mi to nepodarilo.

//mastermind: nechajte ho, nevie co hovori :smt080
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

hojko napísal:Neviem ako si dosiel k tomu, ze 300 000 km/h a teda 1000x viac m/s, avsak pises hluposti. Rychlost svetla je necelych 300 000 m/s a to je ak dobre pocitam 1.08 miliona kilometrov za hodinu. Z toho vyplyva, ze za kamera s 2500 FPS, ktoru si spomenul nestaci, pretoze svetlo prejde 120 metrov kym kamera spravi jeden snimok. Ine by to bolo za pouzitia 120 000 FPS v nizsom rozliseni, co predstavuje len 2 a pol metra za jeden snimok. Ci by sa na to dalo ale pozerat, tak to povedat neviem.

Pozeram tu kameru, ktora ma 120K FPS, avsak je to pri nizsom rozliseni, za normalneho rozlisenia je to 2500 FPS. Dokonca som nasiel kameru, ktora pri 1000x1000px zvladne 3000 FPSa pri mensom az 250 000 FPS, tuto kameru pouziva NASA na vyskum. Snazil som sa najst aj cenu, ale nikde sa mi to nepodarilo.

//mastermind: nechajte ho, nevie co hovori :smt080
nic v zlom ale toto vypisal ujo google.
Rýchlosť svetla vo vákuu sa presne rovná 299 792 458 metrov za sekundu (1 079 252 848,8 km/h)
ta asi tak. A pozri link toho chalana ,je tam kamera ktora ma naozaj 25 milionov snimkov za sekundu tak to by sa daco dalo nie?.
A este tu nieco skopirujem.

Experimenty so spomaľovaním svetla

V istom zmysle sa každé svetlo prechádzajúce cez iné médium ako vákuum šíri kvôli refrakcii pomalšie ako c. Niektoré materiály však majú neobyčajne vysoký index lomu: obzvlášť vysoká je napríklad optická hustota Bose-Einsteinovho kondenzátu. Skupina vedcov pod vedením Lena Haua bola v roku 1999 schopná spomaliť svetelný lúč na rýchlosť asi 17 metrov za sekundu a v roku 2001 dokonca na okamih zastaviť lúč.

V roku 2003 uspel Michail Lukin s vedcami Harvardskej univerzity a Lebedevovým inštitútom v Moskve v úplnom zastavení svetla. To bolo dosiahnuté jeho nasmerovaním do masy horúceho rubídiového plynu, ktorého atómy sa podľa Lukinových slov správali „ako miniatúrne zrkadlá“, vďaka zasahovaniu dvoch „riadiacich“ lúčov.

Michelson použil v roku 1926 rotujúce zrkadlá na zmeranie času potrebného pre svetlo na prejdenie vzdialenosti od Mount Wilson k Mount San Antonio a späť. Výsledkom týchto meraní bola relatívne presne určená rýchlosť svetla na 299 796 kilometrov za sekundu.

tot z wikipedie.
:wink:
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

25miliónov snímkov za sekundu? Nejdem ti to teraz vyvraciat, že je to nemožné, ale nejde mi do hlavy, ako sa jeden snímok môže za taký krátky čas presvetliť. :hmm:
JurijRubanov
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa JurijRubanov »

Podla toho, co je tam napisane, su to vyokocitlive cipy, takze tam asi nebude ISO-100, ako pri fotakoch. Pri jednom cipe som nasiel citlivost na svetlo 0.03 lux. A je pravdepodobne, ze sustava zrkadiel vhana do "objektivu" este viac svetla, ako si vieme predstavit. ;)
ma3ix
Medium Star
Medium Star

canceled
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

Ono sa to neda.... svetelny luc vlastne ani neexistuje ...
ma3ix
Medium Star
Medium Star

canceled
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

mystique napísal:nedalo, bol by si rychlejsi ako cas keby si to dokazal :wink: a silne pochybujem o tom ako si videl rychlost svetla v telke
No nie je rychlost svetla ako rychlost svetla :-P. Vedcom sa podarilo spomalit svetelny luc az na neuveritelnych cca 60km/h pomcou nejakych ortutovych vyparov.

Hojko rychlsot svetla je 300 000 km/s!!! tzn. ze za sekundu takemr 8x obehne zem na rovniku.
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

Existuju predsa aj materialy, ktore svetlo prepustaju v jednom smere. Slavne zrkadla vo vysetrovacich mistnostiach americkych filmov. Takze z vonkajsej strany hopdime priepustny smer a z vnutra nepriepustny.

A keby sa toto nase svetlo uz do tej gule dostalo tak by sa tam proste nekonecne odrazalo, co ine by asi tak mohlo robit :D

P.S. pre fyzikov: straca svetlo pri odraze energiu ci sa mu len otoci faza?
P.S. Strasne, prestrasne rad by som videl tu kameru co da 25mil. snimkov za sek. :roll:
yoplin
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa yoplin »

axXis: tato teoria uz tu bola spomenuta. ak by si to svetlo pustil cez polopriepustne zrkadlo dovnutra, tak by mala svietit. pretoze, svetlo by neuniklo z vnutra, ale do vnutra by sme videli. perpetum mobile :idea:
samploom
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa samploom »

..tiez som niekde cital ze rychlost fotonov sa da spomalit, zakladom bol vakuovy priestor...dalej skleroza :cry: Inac je to logicke, pretoze rychlost fotonov zavisi od fyz.podmienok a preto je ich rychlost vlastne relativne konstantna, kedze sa riadime beznymi fyz.podmienkami.. ale zmenou podmienok OVPLYVNUJEME :idea: Sakra, skusim najst link.. vela kecam
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

Je to mozno mimo temu ale Tie High FPS kamery su bombove ;)
http://pl.youtube.com/watch?v=9O0b90G8Yhg
Vyzera to velmi Pekne ...
Ale ziadna kamera nieje v stave natocit "Putovanie" Svetla ... Kedze z Optickeho cipu idu Elektricke Impulzy a Tie maju tiez rychlost svetla ...
Jedina moznost by bola spomalit to svetlo a vtedy to skusit natocit ... :wink:
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

yoplin napísal:axXis: tato teoria uz tu bola spomenuta. ak by si to svetlo pustil cez polopriepustne zrkadlo dovnutra, tak by mala svietit. pretoze, svetlo by neuniklo z vnutra, ale do vnutra by sme videli. perpetum mobile :idea:
Tak o tom perpetum mobiel by som radsej este pouvazoval.... a nad tym, ci by si dovnutra videl radsej este tiez. Tvoje oko vnima svetlo dopadajuce na sietnicu a ked z vnutra ziadne svetlo nevychadza uvidis asi tolko ako v zhasnutej miestnosti.
Nastava vsak zaujimava situacia: svetlo sa dostava do vnutra, ale von uz nie. Takze moznost so ziarenim rovno zavrhni!

Keby sme sa do gule pozerali mali by sme vidiet vnutornu nepriepustnu vrstvu, ktora odraza luce ako zrkadlo, resp. by sme mali vidiet sami seba. Kedze sa vsak tieto odrazene luce nedostanu von co vlastne uvidime?
Najpravdepodobnejsia moznost podla mna je, ze zvonka bude vyzerat cierna, lebo je jasny fakt, ze ked zvnutra nic nevychadza svetlo tak tam hovno uvidite.
Sheep
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sheep »

mozte tam pustit co chcete ale ked sa to nedostane von tak to neuvidite a keby sa to dalo aspon predstavit tak by ta gula zvnutra cela ziarila kedze luce by sa poodrazali od vsetkych bodov plochy na vnutornej strane gule, avsak z vonku by to nikto nevidel jedine ak by bol dnu
Napísať odpoveď