Svetlo a zrkadlova gula.

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
ma3ix
Medium Star
Medium Star

Svetlo a zrkadlova gula.

Príspevok od používateľa ma3ix »

canceled
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

A ako ho tam zatvoris, ked svetlo je rychlejsie ako ty, takze kym by si dal zdroj svetla od gule prec alebo zavrel nejaky poklop, tak je tam podla mna uz davno tma. Inak pred dvomi dnami som o tomto cital niekde na nete, tusim to bolo na sme.sk, ze to nejaky vedec spravil...
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa fikus-kukis »

Vzdialene podobne funguje laser, akurát ten si raz nájde cestu von.
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mystique »

hojko napísal:A ako ho tam zatvoris, ked svetlo je rychlejsie ako ty, takze kym by si dal zdroj svetla od gule prec alebo zavrel nejaky poklop, tak je tam podla mna uz davno tma. Inak pred dvomi dnami som o tomto cital niekde na nete, tusim to bolo na sme.sk, ze to nejaky vedec spravil...
a vysledok??
ma3ix
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa ma3ix »

canceled
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mystique »

ma3ix napísal:No ved ten otvor by bol velkosti toho luca a toby sa uz dalo nejako rychlo zavret, horsie by sa dokazovalo ze tam nieje tma ale svetlo. :lol:
Mozno by pomohli vysoko rychlostne kamery, raz som videl v telko ako sa pohybuje svetlo na spomalenom zabere...
nedalo, bol by si rychlejsi ako cas keby si to dokazal :wink: a silne pochybujem o tom ako si videl rychlost svetla v telke
qwerty-xyz

Re: Svetlo a zrkadlova gula.

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

ma3ix napísal:Tak ma napadlo..
Co by sa stalo keby sme zatvorili svetelny luc do gule ktora by mala z vnutra dokonale zrkadlo?

Ci by sa tam to svetlo stale odrazalo alebo by zaniklo kvoli premene enrgie alebo...no nevim co...
Alebo ci by sa to dalo pouzit ako permanentny zdroj svetla, ale to asi nie, lebo to by muselo unikat von :lol: :lol:
Sice neviem akoby sa to podarilo ho tam zatvorit.. :lol: :lol:
keby bola vo vnutri neaka latka ktora by co ja viem po prechode neakeho ziarenia gulou by sa rozziarila a zmizla by.Tak by ostalo vo vnutri len svetlo. :oops:
mi-chau
Darca
Darca

Príspevok od používateľa mi-chau »

hojko napísal:A ako ho tam zatvoris, ked svetlo je rychlejsie ako ty, takze kym by si dal zdroj svetla od gule prec alebo zavrel nejaky poklop, tak je tam podla mna uz davno tma...
asi to mysli cisto hypoteticky :idea:
pishta
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pishta »

No keby sme do tej gule dali nejaku latku ktora svieti a po istom case uplne zmizne urcite nieco take existuje,proste by sme tam dali tu latku potom zavreli tu gulu a ta latka by po istom case prestala svietit a rozplinula sa,potom by to fungovalo
Killerjoke
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Killerjoke »

ma3ix napísal:No ved ten otvor by bol velkosti toho luca a toby sa uz dalo nejako rychlo zavret, horsie by sa dokazovalo ze tam nieje tma ale svetlo. :lol:
Mozno by pomohli vysoko rychlostne kamery, raz som videl v telko ako sa pohybuje svetlo na spomalenom zabere...
Urcite na Tv Paprika :lol: Videl som vela videii natocenych vysokorychlostnou kamerou a ani na jednom nebola zachytena gulka zo zbrane dostatocne pomaly aby ju bolo dobre vidno tak neviem jak si mohol vidiet pohybujuce sa svetlo. :roll:
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa fikus-kukis »

Aby kamera zachytila rýchlosť postupujúceho svetla, to by musel byť brutálna rýchlosť posunu filmu :) .
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Čo takto dostať do svetlo do gule tak, že by bola gula vyrobená z polopriepustného materiálu ? Z jednej strane priepustný, z druhej strany zrkadlo...
Takto by sme to svetlo ale nemohli vidieť, lebo by sa neustále odrážalo len vovnútri a my by sme ho nezaregistrovali, ... lebo by k nám nedoletelo.

O existencii tochto svetla by sme sa alemohli presvedčiť napr. umiestneným nejakého svetlocitlivého prvku do stredu gule... po určitom čase by sme ho aktivovali a zistili by sme, či sa tam svetlo naozaj pohybovalo.
:idea:
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Racius: Zaujimave, mozes to skusit. Mozno by to slo aj s obycajnym zrkadlom, teda mam na mysli take, ktore je z jednej strany zdrkadlom a z druhej strany sa da pozerat, urcite to poznas z krimi filmov.

Killerjoke: Naboj vysterleny z M16 ide okolo 900 m/s, svetlo ide tak 330x rychlejsie. Ked nie je kamera schopna zachytit takuto rychlost, tak pohyb svetla asi tazko zachyti.
Killerjoke
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Killerjoke »

Hojko sak to som napisal :) ,ale aj keby ze tu strelu nasnimat dokazeme pochybujem ze sa bude dat vobec niekedy nasminat svetlo pretoze je to nemozne,samotny film v tej kamere by sa asi musel pretacat rychlostou svetla aby to stihal,takze je jasne co z toho plynie
kupo
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kupo »

Killerjoke napísal:Hojko sak to som napisal :) ,ale aj keby ze tu strelu nasnimat dokazeme pochybujem ze sa bude dat vobec niekedy nasminat svetlo pretoze je to nemozne,samotny film v tej kamere by sa asi musel pretacat rychlostou svetla aby to stihal,takze je jasne co z toho plynie
preco by sa nemalo dat nasnimat? ved rychlost svetla zavisi od prostredia v ktorom sa pohybuje, a tym sa da dosiahnut rychlost ovela nizsia ako c, hovorim o rychlosti napr 17metrov/s kt. bola aj naozaj dosiahnuta, dokonca sa svetlo da na chvilu aj zastavit :smt036
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

kupo napísal:preco by sa nemalo dat nasnimat? ved rychlost svetla zavisi od prostredia v ktorom sa pohybuje, a tym sa da dosiahnut rychlost ovela nizsia ako c, hovorim o rychlosti napr 17metrov/s kt. bola aj naozaj dosiahnuta, dokonca sa svetlo da na chvilu aj zastavit :smt036
Dosiahnut ovela nizsiu rychlost tym,ze zmenis prostredie...?Skus definovat blizsie pojem"ovela nizsia"...-to ma byt akoze ta 17m/s?Ak ano,prezrad prosim zdroj tvojich informacii :wink:
Digital
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Digital »

dudo02 napísal:Dosiahnut ovela nizsiu rychlost tym,ze zmenis prostredie...?Skus definovat blizsie pojem"ovela nizsia"...-to ma byt akoze ta 17m/s?Ak ano,prezrad prosim zdroj tvojich informacii :wink:
Nechodite do skoly preboha ? Ved Index Lomu nepozname ?
Ved zmenis prostredie napr s vákua na sirouhlík :) Vakuum ma index lomu 1 (n=1) a sirouhlok si najdi ma viac ! Takze s toho vypliva ze vo vakuu sa siri svetlo rychlejsie !
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

Digital napísal:Nechodite do skoly preboha ? Ved Index Lomu nepozname ?
Ved zmenis prostredie napr s vákua na sirouhlík :) Vakuum ma index lomu 1 (n=1) a sirouhlok si najdi ma viac ! Takze s toho vypliva ze vo vakuu sa siri svetlo rychlejsie !
To je sice pravda,ale skus si prepocitat kolko je 17m/s v km/hod.Asi to porovnaj s rychlostou svetla vo vakuu.A potom mi napis ktoremu materialu by si priradil ten index lomu?Asi zelezobetonu,ne? :wink:
Digital
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Digital »

dudo02 napísal:To je sice pravda,ale skus si prepocitat kolko je 17m/s v km/hod.Asi to porovnaj s rychlostou svetla vo vakuu.A potom mi napis ktoremu materialu by si priradil ten index lomu?Asi zelezobetonu,ne? :wink:
JJ Precital som si tvoj post este raz a vsimol som si to "ovela nizsie" :) Takze nechodite do skoly odvolavam .. :P
kupo
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kupo »

dudo02 napísal:Dosiahnut ovela nizsiu rychlost tym,ze zmenis prostredie...?Skus definovat blizsie pojem"ovela nizsia"...-to ma byt akoze ta 17m/s?Ak ano,prezrad prosim zdroj tvojich informacii :wink:
tych 17m/s:
Lene Vestergaard Hau led a team from Harvard University who succeeded in slowing a beam of light to about 17 metres per second in 1999, and, in 2001, was able to momentarily stop a beam.
http://en.wikipedia.org/wiki/Slow_light

nejake dalsie info:
http://www.hno.harvard.edu/gazette/1999 ... light.html
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/co ... 01683.html
Napísať odpoveď