TYKANIE si v rodine

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
qwerty-xyz

TYKANIE si v rodine

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

1. pravidla slusneho spravania su jedna vec, moj postoj na vec druha.
2. chcem vediet presne VAS nazor na moju situaciu a rozpisanie vasho druhu spravania sa v podobnych situaciach.

Ide jednoducho o to, ze moj Ujo mi navrhuje stale (poslednych par mesiacov) aby som mu tykal a nie vykal. Pre mna je nieco takehoto nepriatelne, ja som nauceny vykat a ked som bol mensi bol kladeny velmi velky doraz na to aby som vedel co sa patri a niektore taketo veci mam v hlave zafixovane strasne pevne. uz len napr ked pocujem hocikoho si kychnut tak poviem nazdravie, alebo si to zasomrem pre seba alebo pomyslim, proste reflex, ktory neviem dat prec a ani nechcem.

Jedna cast mojej rodiny, Poviem to tak, 3 manzelske pary, ktore su nasa rodina a s ktorymi som ja v kontakte pravidelne, aj osobnom konktakte su vo veku od 30-40 rokov. Jedna dvojica ma aj deti, o to neide. Ide o to, ze oni sa citia dobre ked im tykam, a vyslovene si to vyzaduju, ked im netykam tak sa so mnou nechcu bavit alebo sa urazia, su to proste vysoko fajn osoby, ale ja mam problem im vysvetlit ze mi je strasne neprijemne tykat starsej osobe, ktora je mojim pribuznym a este viem ze je aj na vysokom poste a ma respekt u mnohych ludi. Sialene ma to stve a vzdy ked sa s nimi rozpravam, normalne mi to dlhsie trva lebo sa v hlave kontrolujem aby som sa nepomylil.

Teraz to odo mna chce moj ujo.... Opakovane ma k tomu vyzyva a ja neviem co mu mam na to povedat. Moje sesternice by v zivote netykali mojmu otcovi, a ani moji bratanci nie, lebo maju respekt a proste je to tak. Napr aj moja babka v zivote nepovie o svojej mame (mojej prababke) ze mama, ale ONI ... proste onika... (onyka -- neviem ake y/i) ...

Nejaky navrh? ako vykat? bez toho aby sa niekto neurazil? (ujo to ma od tych troch parov, ktore mu veselo prehlasili ze oni si os mnou tykaju .... ) Ja budem v sialenom strese ked mu budem musiet tykat, ...
zuzanuska
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: TYKANIE si v rodine

Príspevok od používateľa zuzanuska »

30-40 je vyšší vek ?
a takto. z maminej strany (ujo, teta, krstná- t.j súrodenci mojej maminy), tak im tykám normálne a s nimi sme dosť často
a mamina mama- t.j. moja babka, aj tej tykám. sme tak naučení. že "babi, idem do mesta, chceš niečo kúpiť?"
z ocinovej strany tety, ujovia- tým vykám, lebo ani sa skoro nevidíme a ani ocino s vlastnými súrodencami nemá až taký blízky vzťah a to by mi bolo divné tykať im ( veď oni majú pomaly vnúčatá v mojom veku)
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

qwerty-xyz napísal:Ja budem v sialenom strese ked mu budem musiet tykat, ...
chuuuda, svet sa zruti :nono:

tykanie starsim ludom je uplne normalne, ak ta o to poziadaju alebo je taka firemna politika
qwerty-xyz

svet sa nezruti, ale nechapes ze to moze byt pre niekoho nepriatelne ? co je pre teba normalne nemusi byt pre mna, co je v jednej rodine zauzivane takto v inej moze byt inak. . . .
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

zvyknes si, cas vylieci
lumir
King
King

Príspevok od používateľa lumir »

to, ako bude komunikacia nastavena, urcuje starsia / vyssie poslavena osoba.
.
ak si slusne vychovany (tu sa tak prezentujes), budes ich prianie respektovat.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...skús si na to zvyknúť...tykanie búra bariéry a zbližuje ľudí, pretože vykanie má takú oficiálnu a neosobnú rovinu...u nás v rodine sa vždy každému vykalo (rodičom nie, samozrejme...ani súrodencom) a tak to teraz aj tak máme, vidíme sa maximálne na pohrebe...takže ak ti to ponúkol, máš veľkú výhodu, ktorú by som len tak nezahodil...mal by si sa skúsiť premôcť, pretože v budúcom živote ti to potom bude robiť veľký problém...napr. si ťa tvoj vedúci obľúbi a na základe toho ťa požiada, aby ste si tykali...vieš si predstaviť to faux pas, keď mu zavykáš?...a navyše podľa etikety by si nemal ponuku na tykanie odmietnúť...môžeš, ale nemal by si...navyše by sa ten vedúci na teba mohol uraziť, alebo nahnevať, resp. by tvoje odmietnutie mohlo byť zdrojom predsudkov a myšlienok na to, že ho asi nemáš dosť rád na to, aby si sa s ním posunul na takúto priateľskú komunikáciu a chceš si držať radšej odstup...
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Ste sa zasekli v 19. storočí ?
Toto je mne prvý známy prípad. :D
Moslimovia tiež asi nie ste. :D

Hold, zvykaj si. Alebo trp.
Paťko
King
King

Príspevok od používateľa Paťko »

Tykať vlastnej rodine je normálne.
qwerty-xyz

grim, presne s tym mam problem. Nadriadenemu by som asi tiez nevedel tykat, ... by som sa musel premahat a urcite by som sa sem tam pomylil.... Viem co sa slusi aj ked ma o to poziadaju nemal by som odmietnut, ale proste mam problem sa cez to preniest.
meteor123
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa meteor123 »

jezis mat tak tvoje problemy...:D ved je rodina,tak tykam nie? aj keby nebol a navrhol to tak si s nim asi budes tykat nie? sa toho bojis alebo co?
SamanthaMM
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa SamanthaMM »

:D ježkove zraky, ja nechápem ako môžu mať ľudia v tomto storočí takéto problémy :D je to fakt smiešne, lebo ja všetkým členom mojej rodiny, blízkym i vzdialeným, tykám. tykám každému, kto ma o to požiada, či je to staršia osoba, nadriadený, učiteľ, hocikto .... proste tykanie naznačuje bližšie, osobnejšie a snáď aj lepšie vzťahy - takže v podstate je veľmi slušné prijať ponuku, aby si niekomu tykal, bez ohľadu na vekový a spoločenský rozdiel
Merco_
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Merco_ »

Hm zaujímavé, ja svojmu ujovi a tete tiež tykám ale sesternice mojim rodičom nechcú tykať , proste už sú tiež zvyknuté.
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

qwerty strasne to prezivas, ked si s tebou chcu tykat, asi na to maju dovod, tak bud rad a ak su to fajn osoby ako pises tak by to nemal byt problem zvyknut si
Ja z rodiny vykam vsetkym okrem starych rodicov, bratrancov a sesternic a tak mi to vyhovuje, aj v praci (externe) vykam vsetkym okrem ludi s ktorymi robim najviac ale ked ma niekto poziada o to aby som tykal nemam problem, ale niekedy mi je to neprijemne ked mam tykat osobe co je odomna o 30 rokov starsia :)
raz som mal taku prihodu, sedeli sme s kamosmi pred intrakmi, a dosiel jeden doktorand, pohodak, trochu prepnuty fyzik/astronom, jeden semester sme s nim mali cvika, a zrazu vsetci spoluziaci "nazdar dodo" akoby ho poznali roky, tykali mu len z toho dovodu, lebo jemu to bolo jedno a robili to aj ostatni, ja som sa pozdravil normalne dobry den a spoluziak sa ma pyta, ze preco mu netykam a vravim mu, ze mu chcem vyjadrit uctu, predsa to bol moj "ucitel", on sa rozosmial a tvaril sa ako by som bol z inej planety, mne proste nepride divne vykat aj nie o vela starsej osobe, hlavne pokial ju skoro vobec nepoznam...
kathleen
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa kathleen »

qwerty-xyz napísal:grim, presne s tym mam problem. Nadriadenemu by som asi tiez nevedel tykat, ... by som sa musel premahat a urcite by som sa sem tam pomylil.... Viem co sa slusi aj ked ma o to poziadaju nemal by som odmietnut, ale proste mam problem sa cez to preniest.

tak sa snaz vyhoviet, ako lumir spominal. ked sa pomylis, ber to z humorom, trochu nadhladu :) respekt predsa nespociva len vo vykani ale celkovo v tvojom spravani. proste zmen svoje vnutorne nastavenie voci tykaniu s vedomim, ze je to ich prianie. obsah je dolezitejsi ako forma.
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

vravíš o rešpekte k staršej osobe? žiada ťa o tykanie? tak z rešpektu ku nej by si mal takúto triviálnu záležitosť vpohode splniť nie?

ja samozrejme vykám, akonáhle ma ale niekto požiada o tykanie, tak s tým nemám problém... pamätám, že keď som chodil ešte na aikido - mal som asi 17 vtedy a chodil tam cca 65 ročný pán občas na tréningy.. a nemal som problém mu tykať keď mi povedal že mu môžem tykať....

ono na tom naozaj nič také nie je...
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Keď mu nechceš tykať, tak mu jednoducho povedz, že by si radšej ostal pri vykaní, lebo si tak naučený. Ja mám tiež v práci pár starších kolegov, ktorí mi navrhli tykanie. Tiež mi je to proti srsti im tykať, ale keď naliehali (aj sme si vypili a tak :) )tak im teda tykám. Samozrejme si k nim nedovolím to, čo k rovesníkom, ale rozhovor vediem v primeranej rovine. Poznám prípad, keď si starší chlap potykal s mladším, pretože u nich v robote to bolo na poriadku, no a mladý po čase začal používať v "oslovení" nadávky atď., tak sa pene vrátili k vykaniu.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

mne okrem maminej svagrinej nikto v rodine tykanie nenavrhol, aj ked mojim starsim surodencom je to jedno. okrem tejto tety sa vlastne s inymi prislusnikmi sirsej rodiny nestretavam, preto mi je to jedno.
kedze som z malej dediny kde mame jedinu krcmu, kde sa stretavame vsteci od snad 16 po vyssie tykam si aj s rodicmi mojich rovesnikov.... v kolektive jaskyniarov je tykanie si snad nutne, takze tam mi to problemy nerobi. v skole som radsej ked mlady doktorand tykanie nenavrhne, lebo potom by bol moj respekt asi nastrbeny. rovnako z pozicie respekt som prvy tyzden v Irsku osloval svojho sefa priezvyskom, az ked mi chcel vrazit presiel som na krstne meno, aj ked mi to velmi po voli nebolo.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

lumir napísal:to, ako bude komunikacia nastavena, urcuje starsia / vyssie poslavena osoba.
.
ak si slusne vychovany (tu sa tak prezentujes), budes ich prianie respektovat.
Tymto mozeme temu uzavriet :)
Slusne je najprv vykat a ked ta poziadaju o tykanie, tak by si to mal respektovat. Zvyknes si na to rychlo, ja som si tak vo firme zvykol na tykanie behom 1-2 tyzdnov.
peter1803
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa peter1803 »

Qwrety...... no ja som to urobil takto začal som pracovať a moji kolegovia sú niektorí starší aj o 30 a vyše rokov vraveli my sme kolegovia tak tykať!!!... Ja mam tiež od mala vštepovanú výchovu že treba starším vykať a tak vykám ale napr poviem 57ročnému kolegovi Jozef ako sa máte ...a keď je ten vekový rozdiel tak 15 rokov tak to tykám lebo keď som dačo potreboval a vravím poraďte .... tak sa so mnou ani nebavil... tak sme si potykali .... ale všetko to záleží na tebe čo a aký postoj k tomu zaujmeš ....
Napísať odpoveď