Nie je scifi ako scifi. Aj v spominanej knihe Accelerando AI spolupracuje a funguje, len proste prerastla ludstvo.aacid napísal: 15 sep 2026, 10:36 no ale neexistuje ku kazdej sci-fi knihe o tom ako nas AI vyhubi aj sci-fi kniha kde s AI spolupracujeme a fungujeme?
Ja hovorim hlavne o hard scifi, kde sa dane diela daju casto povazovat za myslienkove experimenty v podobe beletrie, proste autor si da otazku, co by sa stalo, keby vynajdeme XYZ. A je plno scifi, kde nie je agresivita, alebo podstatou knihy nie je boj.
Jasne nebude to realita, ale dava mi to podnety na premyslanie.
Moj postoj tomu, ci nas AI znici je, ze "ako to mam sakra vediet?" tak trochu to prirovanavam ku jadrovej enrgii, dokaze uzasne veci, ale dokaze nas aj znicit. Ale tiez to prirovnavam ku socialnym sietam, lebo AI je v rukach tych istych ludi, a to ma desi, otvorene modely su zas z totalitnej krajiny co nas chce asimilovat.
Na druhej strane uz teraz je AI uplne ina ako sme cakali, kazdy si vybavi tu scenu z Ja robot, kde sa policajt pyta robota, ci dokaze zlozit synfoniu, dnes je na smiech. Prave som docital knihu o fyzike a jej presahu, kde sa jedna kapitola venovala aj etike AI, tie otazky su uz dnes uplne mimo a to je kniha z roku cca. 2021. (Ale zas Slepozrakost - Peter Watts predpovedal ChatGpt aj to ako funguje a aj to ako hovori v roku 2006.)