Úpal

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
lekoklatik
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Úpal

Príspevok od používateľa lekoklatik »

Ahojte. V nedeľu som na jednom fotbalovom turnaji chytil úpal. Kto je od KA či ZV vie aké teplo bolo.
Začalo sa to samozrejme prejavovať vysokou teplotou. Na slnku mi bola zima a v chládku som zas zomieral pálivosťou. Bol som celý červený a správal som sa akoby som bol zhúlený. Len ťažko sa mi chodilo a ešte ťažšie dýchalo. Bolo mi jasné Že prvá noc (nedeľa - pondelok) bude tá najhoršia. Neustále prehadzovanie, bolesti, závraty, nenormálne teplo či zima a neviem čo všetko. V pondelok ráno som vstal okolo 5:00 a šiel sa najesť pretoŽe žalúdok som mal tak stiahnutý, ako nikdy.Žiaľ nedalo sa. Poriadne som sa napil, ale stále som bol smadný. Cez deň bolesť trošku ustúpila. Tiež som sa už vedel trošku viac hýbať ale hlava ma z krku padala akoby naň nepatrila. Večer okolo 18:00 sa nehybnosť vrátila. Akoby som sa vybil. Šiel som spať. Spalo sa mi už lepšie. Tiež som mal na sebe studené obklady. Ráno v utorok som bol absolútne fit. Akoby sa nič nestalo. Samozrejme som nebal po slnku veď nie som debil. Tak som v pohode sedel za PC, pri TV, šiel si sadnúť vonku do chládku atď. samozrejme pitný režim je dostačujúci. Okolo 17:00 som šiel autom ku kamarátovi "prečistiť mu PC". Po pol hodine čumenia do monitoru mi hlava nenormálne padla. Zas som zalomil. Akoby som sa vybil. o 19:00 som mal stretnutie s kamarátkou. Keď som sa z parkoviska s ňou hýbal na aute, asi 3 x mi to zdochlo. Nebol som schopný nejakého citu. sedeli sme asi hodiny na jednej terase. Dal som si zmrzlinu ktorú som nedojedol lebo bola taká sladká že som sa skoro vytikoval. Keď som šiel z ostretnutia domov, oči sa mi zatvárali. Minimálne raz som len tak tak vykril zákrutu. Keď som prišiel domov, horko ťažko som sa najedol a šiel si ľahnúť úplne mŕtvy, s veľkými bolesťami kĺbov, a tiež pribudla bolesť chrbtice. Akoby ma niekto lámal. O hodinun som sa šiel napiť a už som bol v maximálnej pohode. Akoby som sa za tú hodinu v posteli nejak dobil... Nechápal som. Tak som šiel spať. A Táto noc /utorok-streda/ bola horšia ako tá prvá. Kĺby ma zabíjali spolu s chrbticov, nemohol som spať, nemohol som ležať na bruchu ani na chrbte ani na boku, neustále som pil, či už studený čaj s citrónom alebo čistú vodu s citrónom. Samozrejmosťou boli aj obklady na krku a zápestiach. Teraz za PC tiež sedím len tak tak, idem sa skúsiť "dobiť". Ráno som si hodil studenú sprchu ale nepomohla.
Zajtra idem k lekárovi, ale neviete mi niekto povedať čo sa so mnou deje a ako mám proti tomu bojovať? :cry:
2Pacaveli
Addict
Addict

Príspevok od používateľa 2Pacaveli »

toto mi vyplul gugl..

http://www.kstst.sk/pages/vht/upal.htm

ale mne sa nezda, sice som upal nikdy nemal, ale vsetky tieto problemy z toho upalu mat? to sa i zda troska divna.. urcite chod za lekarkou..
JumperAL
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa JumperAL »

2Pacaveli napísal:toto mi vyplul gugl..

http://www.kstst.sk/pages/vht/upal.htm

ale mne sa nezda, sice som upal nikdy nemal, ale vsetky tieto problemy z toho upalu mat? to sa i zda troska divna.. urcite chod za lekarkou..
tak zalezi aky silny upal mas, mna len dost bolela hlava, ale vracanie a ine priznaky tiez nie su neobvykle.
lekoklatik
VIP
VIP

Ja nechápem to, prečo mi je zo dňa na deň prakticky horšie. Úpal nemám prvý krát. I keď asi som nikdy nemal takto silný. Dnes som sa skúsil povracať a prakticky som nemal z čoho. Obyčajná kyselina.
Volal som matke a tá mi povedala že lekár by bol zbytočný pretože tabletky a maste máme doma habadej. Musím vśak za lekárom skočiť. Nerozumiem tomu :cry:
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

No tak pri takýchto bolestiach a ťažkostiach neváhaj ani chvíľu a nenechaj sa odhovoriť mamou tým, že Ťa mastičkami dá do poriadku. Nato sú lekári, aby Ti pomohli v takýchto prípadoch. Radil by som Ti však nechodiť po vonku, ale zostať doma a ležať a potom sa riaď tým, čo Ti povie lekár.

Inak zaujímalo by ma, prečo sa všetci toľko boja tých lekárov? :)
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

ja sa ich napriklad nebojim, ale predstava, ze budem dve hodiny cakat v cakarni ako kkt ma nenaplna optimizmom, preto sa im vyhybam.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

pravdepodobne strelim uplnu blbost ale nahla unava nie je prejavom diabetes? zajimave by bolo zistit ci by ti nebolo lepsie keby si si dal v tej unave lyzicku medu, (hroznoveho) cukru alebo tak.
Cyrus666
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Cyrus666 »

leko co ti povedal lekar?
lekoklatik
VIP
VIP

Včera som bol pevne rozhodnutý že idem k lekárovi teda. Lenže v noci sa mi spalo úplne normálne. Ráno som znovu vstal skoro ráno na teplo a smäd. Mohlo byť tak 5hodín ráno. Tak som sa rozhodol že to nehám tak. Dnes som celý deň v poriadku. Vykladali sme nejakú 160kg vec a tam som pocítil že ešte nie som celkom v poriadku. Jednoducho potrebujem pravdepodobne oddych pretože mi nebolo najpríjemnejšie. Nehorázne som sa pri tom vykladaní začal potiť /akože jasné to je normálne ale v takom množstve?/ a točila sa mi hlava tak som to prenechal bratovi. Teraz zas len kvasím na posteli a na NB na nohách. Takže u lekára som nebol pretože zatiaľ všetko vyzerá ok. Dúfam Že to ok bude pretože v pondelok by som mal ísť do Prahy. Všetko rozhodne dnešná noc. Som však stále dosť unavený a pobolievajú ma kĺby. A tá chrbtica na tom tiež nie je najlepšie. Lenže to už asi nie sú príznaky úpalu, či áno?
nejakymarko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa nejakymarko »

podla mna by si toho lekara nemal odkladat...cim skor zistis co ti vlastne je tym lepsie a ked si len unaveny, tak nic navstevou lekara nestratis...
lekoklatik
VIP
VIP

problem je v tom Že páni majú dovolenky a 50km kvoli lekárovi sa mi cestovať moc nechce :/
fakt sa uvidí táto noc.

//v KA? to by bol sen :)
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

Žiadny zastupujúci doktor nebol?
lekoklatik
VIP
VIP

Myslím že som celkovo zdraví. Teraz proste potrebujem už len oddych. Do Prahy sa teda v pondelok ide. BUdem sa určitú dobu ešte stále vyhýbať nejakému extrémnemu slnku /asi medzi tou 11:00 - 15:00 hodinou/, dodržiavať pitný režim a používať "opaľovače" s vysokým faktorom.
Bolesť kĺbov postupne ustupuje i keď tie ma v celku dosť trápia. Popravde neverím Že tie má na svedomí úpal. Ďakujem vám za rady.
->slavo<-
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ->slavo<- »

Toho lekara by si podla mna mal navstivit uz len preventivne pre dobry pocit a klud na dusi .
Ono ludske telo toho vydrzi hodne ja som mal raz prasknute slepe crevo 2 tyzdne som lezal v postely udajne som mal crevnu chripku.
ale moj stav sa nezlepsoval tak som si nasiel v zdravovede co mi vlastne je . a docital soms a ze to moze byt slepak .
Ked som isiel na pohotovost tak mi nechceli ani spravit ultrazvuk lebo nemam priznaky presknuteho slepeho creva a nemam teplotu nad 40+ a to som mal 39 nieco a nejsom obiednany .Akoze som nechapal nebola ina moznost a tak som si to musel vybavit cez znameho lekara .
A nakoniec ma zobrali na ULtrazvuk odrazu bez obiednania do 10minut a na ultrazvuku mi nasli prasknute slepe crevo a ihned ma brali na operacku ,ale ja som normalne chodil rozpraval proste som sa tak necitil priznaky su ovela horsie ako som mal ja a preto si myslim ,ze prevencia je zaklad uspechu . Mozno sa teraz citis lepsie lenze ktomu lekarovy urcite chod .lebo ti to moze spravit v buducnosti problemy a uvidis ked ti lekar povie ,ze si v poriadku tak sa budes citit super hned ti to pozdvihne naladu . A pozitivne mysliet je zaklad k Zdraviu.
Ja som sa tiez necitil , ze by som mal prasknute slepe crevo len ma bolelo brucho a mal som teplotu , ale ono je to otom jak sa chces citit je to vela o psychike a pozitivnom mysleni.

Kód: Vybrať všetko

Poškodenie zdravia pri slnečnom a tepelnom úpale.
autor: MUDr. Ľubica Sládkovičová

Slnečný úpal vzniká pri intenzívnom opaľovaní najmä pri vodných plochách a na snehu vo vysokých horách. Príčinou sú slnečné lúče krátkej vlnovej dĺžky- fialové a ultrafialové. Ľahko vzniká u ľudí s nižším množstvom kožného pigmentu.

Na koži sa prejaví miestnym začervenaním až popáleninou druhého stupňa. Celkové príznaky sú bolesti hlavy, závraty, pocit na zvracanie alebo zvracanie, zrýchlená činnosť srdca, zvýšená teplota, v ťažkých prípadoch až halucinácie.V ľahších prípadoch postihnutia sú dostačujúce studené obklady, lieky proti alergii. Na popálené miesta pokožky je liečba rovnaká ako pri popáleninách.

Takto postihnutého človeka je potrebné umiestniť do chladnej miestnosti a podávať mu chladné tekutiny. V ťažších prípadoch je potrebné vyšetrenie pacienta lekárom.

Dôležitá je prevencia - znížiť dĺžku pobytu na slnku, pri vysokej vlhkosti zvýšiť príjem tekutín s obsahom solí. Tepelný úpal vzniká prehriatím organizmu následkom zvýšenej tvorby tepla a jeho obmedzeným výdajom.

Príčinou je porucha termoregulácie v horúcom a najmä vlhkom prostredí, keď sa pot nemôže odparovať pre vysokú vlhkosť ovzdušia. Veľké straty tekutín a elektrolytov potením spôsobujú dehydratáciu. Včasná diagnóza je prevenciou neurologických zmien a niekedy rozhoduje o prežití, nakoľko neliečené stavy môžu skončiť smrťou.Tepelný úpal je charakterizovaný prudkým vzostupom telesnej teploty sprevádzaný neurologickými, obehovými, pečeňovými, obličkovými poruchami a poruchami krvného zrážania.V ľahších prípadoch pociťuje chorý celkovú nevoľnosť, bolesti hlavy, prítomná je bledosť, silné potenie, rýchly a nitkovitý pulz, pokles tlaku krvi, mdloby. V ťažších prípadoch zvracanie aj hnačky, kŕče hlavne v lýtkach, kolaps.

Základom liečenia je zníženie telesnej teploty a podpora základných funkcií organizmu. Takto postihnutého je potrebné vyzliecť resp. uvoľniť mu odev, pokožku omývať studenou vodou, zvýšiť prúdenie vzduchu (ovievanie, prievan), dostatočný prívod tekutín a kuchynskej soli. Pri ťažkom priebehu resp. bezvedomí musí byť pacient hospitalizovaný a jeho liečba sa riadi príznakmi zlyhávajúcich orgánov.

Dôležitou prevenciou slnečného i tepelného úpalu je obmedziť pobyt v letných mesiacoch počas slnečného počasia na časové obdobie kedy je intenzita slnečného žiarenia nižšia- t.j. v doobedňajších hodinách do 11. hod a v poobedňajších hodinách po 15. hodine. Dĺžka pobytu závisí aj na veku a pridružených ochoreniach jednotlivých ľudí. Tak ako pre malé deti platí absolútny zákaz vystavovania pokožky priamemu slnečnému žiareniu, aj v staršom veku vzhľadom na často sa vyskytujúce ochorenia kardiovaskulárneho systému je vhodné byť skôr v tieni, resp. pod slnečníkom. Aj v týchto prípadoch je nutné kožu natierať prostriedkami s vysokým ochranným faktorom.
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Telefóny v KA máte? Zavolaj lekárovi, povedz príznaky a on ti povie, či máš príjsť, volať sanitku alebo si len lahnúť a piť veľa čaju..
nanana
Zablokovaný
Zablokovaný

Re: Úpal

Príspevok od používateľa nanana »

Dostal som taký menší úpal. Jeden deň ma bolela hlava, ale nezvracal som. Na druhý deň som bol trošku ešte taký jak omámený tak slabo, ale do večera to prešlo a bol som v pohode. Dnes mi ale vyšli na spálenej koži také malé pluzgieriky. Sa mi zdá, ako by v nich bola voda. Čo s tým mám robiť? Alebo čo si na to dať ? Neviete niekto poradiť ?
Napísať odpoveď