Útok proti Libyi

Diskusie na politické témy...

Čo si myslíte o vojenskom zásahu?

Súhlasím
30
20%
Nesúhlasím
100
67%
Neviem
20
13%

Celkom hlasov: 150

apo87
Expert
Expert

Útok proti Libyi

Príspevok od používateľa apo87 »

Čo si o tom myslíte?...ste za alebo preti tomu
http://www.sme.sk/c/5813999/mandat-na-u ... rkozy.html

ak tu uz taka tema je tak prepacte :)
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Útok proti Libyi

Príspevok od používateľa jackb »

ja s vojnou nesuhlasim uz len z principu.
a to ze to takto skonci som predpokladal uz v teme o Araboch a moslimoch
dufam, ze zahynie co najmenej nevinnych
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Ako tu už bolo spomenuté, s vojnou principálne nesúhlasím, ale toto je určite na hlbší rozbor.

Sledoval som to skôr na začiatku, potom som tomu prestal venovať pozornosť a zrazu z ničoho nič to prišlo, už sa zdalo, že to k intervencii nedospeje.
D_I_C_K
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa D_I_C_K »

No neviem či vojna vyrieši problém...!:((
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

V škole sme sa na túto tému mali vyjadriť a za svoj názor som bol vyhlásený za amorálnu sviňu (preto prajem príjemné čítanie):

V prvom rade si treba uvedomiť, že demokracia nevzniká vojenskými zásahmi. Bola to práve revolúcia v USA a Francúzsku kde sa jej všetci snažili zabrániť (vo FR sa to inak vykľulo) a predsa v srdciach ľudí vydržala. Preto si nemyslím, že tam nejaká demokracia vznikne.

V druhom mám neskutočnú výhradu voči utečencom, ktorých podľa medzinárodného práva nemôžeme vyhostiť lebo tam zúri občianska vojna. Samotná proximita tejto krajiny spôsobuje nemalé problémy s imigrantmi a nemôžeme ich na tých plťkách zostreliť - práve naopak.

A v tretom všetkých nabádam, aby si dali klapky z očí dole. Keby tam nebola ropa tak by jazdili na ťavách doteraz.

Na koniec vravím, že investigatívni novinári nám ukážu fotku zmrzačeného dieťaťa a ideme sa teraz všetci posrať nad morálnym cítením ku krajine, ktorá by sa na nás vykašlala keby sme boli v rovnakej situácií. Rovnako tak neprichádza v úvahu hromadné pokropenie bombami lebo by prišli o život teroristi pardon civilisti na ktorých nám tak veľmi záleží - veď predsa všetci majú zrazu tak proeurópsky postoj. Nebude to tým, že sme ich práve mi učili ako sa vyrábajú bomby ?

Pseudohumanistické reči o tom ako tam trpia ľudia mi sú ukradnuté, libya by nám nikdy nepomohla ani keby tam bola demokracia.

A preto všetko vravím, že nesúhlasím s vojenskou agresiou. Nechať ich tam nech sa vybijú. Je to mrhanie ľudskými a finančnými zdrojmi. Tie centy za benzín už oželiem.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

vojna je vzdy dost na kkt riesenie... ale tak teraz je si mam vybrat medzi vojnou alebo ich nechat v defacto obcianskej vojne... hlasoval som ze neviem - lebo vazne neviem ci by som ich pobil sam (lebo je problem rozoznat kto je kto) alebo by som ich nechal sa zabijat navajom (co je podla mna pasivne zabijanie)
Penguin
Star
Star

Príspevok od používateľa Penguin »

Uplne sa stotoznujem s nazorom P3Ba
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Ja by som sa na to určite nepozeral len tak, že teraz dobrý západ ide zasiahnuť, spraví dobre a všetci budú spokojní.

Za prvé, de facto sa postavili na stranu vzbúrencov, o ktorých akosi moc nevieme. Áno, sú proti Kaddáfimu, ale akosi som tam nepostrehol ešte nejakú výraznejšiu politickú stranu, nejaké hnutie s programom (ako to bolo napr. v Egypte). Možno je to spôsobene len mojim malými informáciami o ich stave, keď tak ma opravte.

Za druhé, tento akt agresie môže konieckoncov nahrať Kaddáfimu, ak sa mu podarí propagandisticky ovládnuť ľud. Už prebehli správy o rozdávaní zbraní ľudu, ten maniak z toho spraví totálnu vojnu.
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa IvanSk »

Navrhujem aby sa druhá SR 1993 volala vojnovým pseudoštátom ako sa to deje komunistickou propagandou v prípade 1SR. 2. SR od vzniku 1993 viedla viacero vojen, zapojila sa do vojny v Juholsávii 99, Iraku, Afganistane a najnovšie schvaľuje v rámci NATO aj útok na Líbiu.
Tento štát je plnohodnotne štát bábkový a nedemokratický!
Sagittarius
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Sagittarius »

Akože súhlasiť s vojnou, v ktorej podľa mňa dobrí nie sú ani prví, ani druhí a ani tretí by bolo scestné, takže pravdepodobne zahlasujem "Nesúhlasím" (ešte som nehlasoval). A ďalej ani zatiaľ nevidím žiadny zmysel tejto vojny (okrem ropy), ktorá skončí buď patom a alebo tak ako vojny v Iraku, či v Afganistane ešte väčším chaosom... A ako vidím nielen Slovensko (aj keď v iných súvislostiach) aj napr. aj Taliansko malo porozmýšlať nad diverzifikáciou zdrojov odoberania ropy, lebo mať rafinérie na spracovanie len jedného druhu ropy je príliš riskantné za akýchkoľvek okolností.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Aj keď Janka Slotu moc nemusím, ten jeho výrok [čo dosť pochybujem že je z jeho prechlatstanej hlavy] je najlepší zo všetkých tých na SME.sk.

Ináč s tým obrázkom sa vyhral nejaký RTS magor Obrázok
skuki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa skuki »

Európske štáty si touto vojenskou operáciou zabezpečujú svoje záujmy.Vidím tu 2 problémy - ropa a emigrácia z Líbyi.Chcú znova obnoviť dodavky ropy a zastaviť vlny emigrantov.Dúfali že povstalci porazia Kaddáfiho vstúpencov ( zo začiatku to aj tak vyzeralo), ale zrazu sa situácia obrátila a Kaddáfi má navrch, tak im chcú EÚ štáty pomôcť, ale aby oni samé nemali žiadne straty na životoch vojakov. Kadífi je nepredvídateľný psychopat. Ľahšie je im ho takto zosadiť ako zase udobrovať. Či som za alebo nie? Ak by nazasiahli tak zomrú povstalci a nevinný civilisti v mestách ovládaných povstalcami, takto zomrú nevinný civilisti v mestách ovládaných Kaddáfiho jednotkami a vojaci Kaddáfiho. S týmto vojenským zásahom súhlasím.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Hlasoval som "neviem"..
Vojna nikdy nie je dobrá. Na druhej strane podľa medzinárodného práva ak sú porušované ľudské práva je zásah z vonku požehnaný aj OSN. Ďalej podľa mňa o tom čo tam znamenajú "povstalci" a čo "Kaddáfí" a aké sú ich záujmy nevie nič ani slovenský vševed Eduard Chmelár, nie to ešte bežný občan. Takže neviem.

Môj názor síce priamo nesúvisiaci... Moslimov treba držať v civilizovaných medziach a pár hodených tomahawkov im pripomenie, že kde sa tvrdí muzika. A kľudne ma označte aj za tú amorálnu sviňu.
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

"Správna" vojna je iba obranná.... Žiadna iná....
Toto bola čisto interná záležitosť Lýbie a nemal sa do toho nikto zvonku montovať....

Trochu OT.... Mi ktosi ironicky spomínal, že Kadáffi to ako tak zvláda preto, že je plukovník a má nejaké skúsenosti..... Ale ako by to zvládal náš vedúci potravín Galko si radšej netreba ani domýšľať....
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Pinhead - celkom nesúhlasím. Si zober že by to tam Kaddafí vyhral, čo by sa stalo? Vznikol by vojenský štát a začal by sa rýpať aj do druhých krajín, prenechal by si to aj naďalej tomu, že keď vyhrá je to okay? Čo ak by takto ovládol celú afriku? Stále by to bolo v poriadku?

Je to síce hnusný alibizmus zo strany OSN a Amíkov in general, ale chcú "akože" predísť väčšej katastrofe. Tomu rozumiem, avšak momentálne účel nesvätí prostriedky.

Btw. som to len ja kto vidí Kaddafiho meno ako názov hľuzovitej záhradnej zeleniny? :D
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

Kadáffi tam vládne už viac ako 40 rokov a zatiaľ som si nevšimol, že by robil vojenské výboje po celej Afrike....
Pokiaľ by ale na niekoho zaútočil, tak potom by si zaslúžil riadny Világoš.... Otázka je skôr KTO sú povstalci a o čo im vlastne ide, lebo zatiaľ ich spája iba nenávisť voči Kadáffimu.... ale nejaký iný náznak politiky či vízie do budúcna tam nie je.... Aby to neskončilo totálnym rozpadom štátu podobne ako v Somálsku - to by sa len potom začali skutočné problémy....
markus
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa markus »

tiez som dal neviem
- kazda vojna je zla
- otazka je ci nezasahovanie by bolo lepsie(a pre koho by to bolo lepsie?)
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

Pinhead napísal:"Správna" vojna je iba obranná.... Žiadna iná....
Toto bola čisto interná záležitosť Lýbie a nemal sa do toho nikto zvonku montovať....

Trochu OT.... Mi ktosi ironicky spomínal, že Kadáffi to ako tak zvláda preto, že je plukovník a má nejaké skúsenosti..... Ale ako by to zvládal náš vedúci potravín Galko si radšej netreba ani domýšľať....
Tak to zase treba brať uhol pohľadu, trebárs pre Rimanov bola "obranná" vojna aj vyhladenie Kartága. Samozrejme ukončená "spravodlivým víťaztvom a mierom".

Ohľadom toho či intervencia alebo nie, ja osobne netuším či by bola dobrá alebo zlá ale podľa mňa potrebná...na ktorej strane ale netuším.

No a Galko.... ach jaj, snáď generálov máme lepších. :D
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

I could not resist :D
Obrázok
Sagittarius
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Sagittarius »

Rubiki napísal:Tak to zase treba brať uhol pohľadu, trebárs pre Rimanov bola "obranná" vojna aj vyhladenie Kartága. Samozrejme ukončená "spravodlivým víťaztvom a mierom".
No tak podľa toho, môžu byť všetky vojny a výpady Ríma obranné a má to svoju logiku, keď prestali robiť výpady postupne sa im začalo zmenšovať územie a nakoniec ríša zanikla. Tu ma napadá strašná paralela medzi Rímom a Západom. Ale to je o niečom inom, tak nechám tak.

Tak isto by mali, aspoň podľa toho ako som to pochopil podľa knihy Nasledujúcich 100 rokov aj všetky vojny USA obranné. Sú podľa vás také naozaj? No asi nie. :) A obranná vojna je nemusí byť tak isto dobrá pre všetkých a takáto určite nie. A podstate obranná vojna ani nemusí existovať, lebo vždy je to obrana proti agresorovi a vojnu vedie hlavne agresor a je jasné, že ten druhý sa bude pravdepodobne brániť.

A k bojom v Líbyi, už na začiatku bolo jasné, že to nie je dobre, lebo nech dopadne ako to dopadne, nemyslím, že by to bolo lepšie než predtým. Niežeby to bolo predtým dobre, ale status quo by v podstate vyhovoval väčšine a teraz s veľkou pravdepodobnosťou nastane chaos...
Napísať odpoveď