seth82 napísal:...čo by sa stalo v prípade 100-percentnej zhody...
Pokial viem tak plagiatorstvo je tresny cin, takze by sa to mohlo takto posudzovat?
/a ako je to s citovanim sameho seba? Lebo viem, ze u nas napr. ak pokracujes v diplomovke s temou z bakalarky a pouzijes svoje veci, tak tiez to musis citovat, resp. oznacit svoju bakalarsku pracu ako pouzitu literaturu, inak to tu ide do zhody, co si myslim, ze je riadna blbost ...
Pozor, netreba si mýliť plagiátorstvo s porušením intelektuálneho vlastníctva/copyrightu. V prípade, že študent necituje alebo si "požičia" citáciu bez toho, aby uviedol, že niekoho cituje, tak to je "unlawful", ale ak niekto použije nejakú časť niečoho na to, aby (vo väčšine prípadov) vytvoril zisk sám sebe, vtedy je to "illegal". "Unlawful" nie je zločin proti štátu, "illegal" už áno. Závisí už potom na následnosti udalostí, ktoré nasledujú po niečom, čo je "unlawful", ak ťa dá niekto na súd za porušenie zákona, tak to už budeš čeliť "illegal". V plagiátorstve niekomu "nedávaš kredit" za jeho časť práce, v tom prípade musíš čeliť akademickým konsekvenciám. V akademických kruchoch nemusíš požiadať autora textu o to, aby si mohol použiť jeho citáciu v knihe (hovorí sa tomu fair use exemption). Ak to robíš na komerčné účely, mal by si, pretože v tom prípade porušuješ copyright na jeho tvorbu.
Neviem, či som to nenapísal ako Maďar, ale to všetko platí v UK, neviem, ako je to na Slovensku, ale predpokladám, že to bude podobné. Ak by mali študenti pri citáciách textov vždy kontaktovať ich autorov, to by bola galiba.
vlastne ano, nemoze byt utajena uz len tym, ze ju napises a odovzdas davas suhlas na zverejnenie na dobu min. 1 ci 2 rokov a v uni kniznici bude aj tak
schvalne som kvoli nemu googlil este pred tym ako ste sa spytali a povinnost zverejnovat zaverecne prace na webe je az od 1. septembra 2011, takze ak statnicoval predtym, tak MOZNO je niekde ulozena v uberbezpecnom trezore.
myslim ze s mojim nickom nie, ale s mojim menom hej, a je bezna vec ze sa dali utajit, osobne ako tak vidim kazdy tu mal pracu ktora neobsahovala nebezpecne udaje. Nas par bolo ktori to mali proste uzavrete, nezverejnene a nepristupne.... Nova asi bude pristupna, ale tak "uvod" s prvou kapitolou by som si rad zobral do DP ...
jasne, urcite kazdy hladal tvoju udajnu bakalarku s tvojim nickom
a kedze nie si jadrovy fyzik, ktory prisiel na nieco preborne, tak nemoze byt nejako utajena statnymi organmi. nikto ti tu aj tak neveri a robis zo seba este vacsieho sasa
myslis ze len jadrovy fyzik ma utajenu pracu? bratm nechcem tu do teba rypat, ale co post to drist neskutocny. Pretoze katedra vybuchu v pardubiciach ma tiez peknych par veci "ututlanych" rovnako ako aj chemicko-technologicka skola, co myslis ked budes mat na nete tabulku ktora trhavina, horlavina, plyn z akej presnej vzdialenosti za akych presnych podmienok o akej hmotnosti zabije v akom okruhu kolko ludi co presne znici a co len poskodi?
lebo podla mna ked by si to mal pred sebou tak mas docela jasnu predstavu ako musis umiestnit plynovu 25 kg bombu s granatom na spagatiku, aby si vyhodil do luftu presne co chces alebo koho chces a este si budes aj matematicky isty ze to dopadne tak ako ocakavas. Ty si myslis ze len jadrovy fyzik robi dieru do sveta? Sa spamataj.....
Myslis ze ked v pardubiciach vynajdu novu trhavinu alebo sposob jej umiestnenia alebo sa im uspesne podari super-kumulacny efekt tak ti to niekto zavesi online ? isto, ze ? ....
Keby si bol so mnou osobne vedel by som ti dost presne ukazat co som riesil, a co riesim teraz, samozrejme len niektore veci. A prosim ta uz nebud kkt, robis hanbu sebe aj ludom okolo seba. A ked naberies odvahu tak si popozeraj aspon ludi ktori na nasej fakulte ucia a z ich titulov a hodnosti ---- zacni uvazovat triezvejsie nie ako tupy pablb.
takze ty tvrdis, ze chodis na vysoku skolu v Pardubiciach? vsetko vezmem spat a zacnem respektovat tvoj nazor ak sem hodis fotku tvojho bakalarskeho titulu z chem-tech fakulty
nech si navrhoval aj fotonove torpeda pre Enterprise, 30 stran je vela. kazda skola ma myslim svoju smernicu na percento bakalarky v diplomke. u nas je to 20%
ale to je copypaste, myslim ze na citovanie limit nie je. teda ked pises stylom "ako sme pocas vyskumu zistili (ja, 20xy)..."
Samozrejme, prace je mozne utajit, ja napr robim diplomku pre firmu a tiez bude utajena, verejna varianta prace bude okresana o niektore obrazky, casti kapitol, popisy internych zalezitosti atd
pri učitých podmienkach sa utajiť dá, jednu spomenul beardie a iná je napríklad že niečo v obsahu je v patentovom konaní. Dôvody môžu byť rôzne takže kľudne môže byť pravda že ak sa v tej práci nachádza informácia ktorá by nemala byť verejná je možné prácu na určitý čas utajiť.
v prvom rade by sa trebalo zamysliet, preco pomaly na kazdu pracu je nutna VS, najme v statnej sprave, kde doteraz uplne stacila stredna. Je jasne ze ludia si potom ten titul zabezpecia ako vedia.
tak isto v odboroch ako IT -> v kazdej ponuke je uvedena VS, naco??? uplna zbytocnost.