Velke zivotne rozhodnutie
-
javatar
Hardcore addict
Re: Velke zivotne rozhodnutie
no ja kebyze mam 18 rocneho syna co mi povie ze jeho priatelka caka jeho dieta tak poleti facka, padlo by par milych slov a potom by som siel chladnut a po vychladnuti riesit problem konstruktivne
a myslim si, ze obdobne by to riesila vacsina chlapov... daj nam vediet jeho stanovisko ked vychladne
a myslim si, ze obdobne by to riesila vacsina chlapov... daj nam vediet jeho stanovisko ked vychladne
-
Arkaz
Addict
- Kontaktovať používateľa:
no ako on sa uz vcera vyjadril ze ani mu nieje do smiechu ale ani nieje na obesenie. ze moju priatelku ma rad proti nej nic nema len vomne nema doveru ze to vsetko zvladnem. a mozno preto aj tak reagoval lebo vcera som sa rozpraval otom s bratom a vravel ze on si mysli ze preto lebo on spravil to iste. ked mal cca 19 tiez mal dceru. no s inou zenou ako zije teraz. bol s nou len 4 roky potom tam boli nejake komplikacie ktore sa asi nikdy nedozvieme a tu moju kvazi sestru som v zivote nevidel. teda len na fotke v plavkach
lebo zije niekde v mnichove a robi modelku ci co. tak mozno ze on to berioe ako nejaku svoju zivotnu chybu a bal sa toho aby sa to nestalo aj niektoremu z nas.
Jááj, tak to jasné. Komplex. Nič hrozného.
-
zuzkazuzka
VIP
Až teraz som sa dostala k tejto téme a nedá mi nevyjadriť svoj názor. V prvom rade myslím, že i napriek nízkej šanci tvojej priateľky otehotnieť ste sa obaja správali veľmi ale naozaj veľmi nezodpovedne. Dvaja stredoškoláci, ktorí sa pri sexe nechránia si priam koledujú o takúto situáciu. I keď šanca bola minimálna, ale stále bola a napokon ako sám hovoríš, tak motyka vystrelila.
No, ale každopádne som rada, že si sa zachoval rozumne a si pripravený situácii čeliť a prijať všetku zodpovednosť, ktorá je s tým spojená. Myslím, že ti už netreba veľmi opakovať, že rozhodnutie nechať si dieťa je jediné správne. Ak by ste sa rozhodli pre potrat, dopad na psychiku by bol veľký a priateľka by už nikdy nemusela mať druhý krát to šťastie.
Teraz je najdôležitejšie, aby ste sa vyzbrojili veľkou dávkou trpezlivosti, vzájomného porozumenia a hlavne sa pripravili na príchod dieťatka. Ste spolu veľmi krátko, ale myslím, že keď budete obaja chcieť a budete sa snažiť, tak bude vaša mladá rodinka v najlepšom poriadku, veci budú fungovať tak, ako majú a vy budete šťastní. Niektoré aktivity a priority pôjdu asi na nejaký čas bokom, ale len čo dieťatko trošku vyrastie, nebude napríklad problém pre priateľku urobiť si školu.
Držím palce!
No, ale každopádne som rada, že si sa zachoval rozumne a si pripravený situácii čeliť a prijať všetku zodpovednosť, ktorá je s tým spojená. Myslím, že ti už netreba veľmi opakovať, že rozhodnutie nechať si dieťa je jediné správne. Ak by ste sa rozhodli pre potrat, dopad na psychiku by bol veľký a priateľka by už nikdy nemusela mať druhý krát to šťastie.
Teraz je najdôležitejšie, aby ste sa vyzbrojili veľkou dávkou trpezlivosti, vzájomného porozumenia a hlavne sa pripravili na príchod dieťatka. Ste spolu veľmi krátko, ale myslím, že keď budete obaja chcieť a budete sa snažiť, tak bude vaša mladá rodinka v najlepšom poriadku, veci budú fungovať tak, ako majú a vy budete šťastní. Niektoré aktivity a priority pôjdu asi na nejaký čas bokom, ale len čo dieťatko trošku vyrastie, nebude napríklad problém pre priateľku urobiť si školu.
Držím palce!
Pozri sa...moja babka otehotnela v 17tich, ked sa teraz na to opytam deda, ktoremu je 71 rokov, usmeje sa a povie mi, ze by nikdy macku vo vreci nekupil
To je jeho odpoved...vzal to na seba, babku si hned po tom co zistila, ze je tehotna vzal, a su do teraz spolu, a lubia sa, maju 3 deti, a su radi 
-
Janio
Zablokovaný
No poznám takýto prípad, len by som povedal, že horší...
Minulého roku jedna baba (O rok staršia odo mňa) otehotnela v 2 ročníku na strednej (16) Jej už teraz manžel mal v tedy 18-19 cca... Neviem či pred, alebo krátko po mature. Neviem, ako to bolo u nich doma, ale on bol istý čas môj sused a ona prišla bývať k nemu. (No s jeho rodičmi) Určite to ťažko znášali, pretože som ju videl aj plakať... Po narodený ešte asi mesiac tam bývali a potom sa odsťahovali do prenájmu. Malý ma už teraz rok a čo som sa naposledy s nimi rozprával tak to je celkom dobre. Neviem ako to ďalej plánujú kedže oná má teraz 17 a pracuje len jej manžel. A neľutujú to, že sa tak rozhodli...
No a ďalej môj názor je aby ste si to nechali. A myslím, že aj keď to určite budete mať ťažké tak si potom poviete, ako ste dobré spravili, že ste si to nechali. Podľa mňa dieťa nie je boží dar a ani to tak nechcel osud.. (Nikto nemá nič predurčené...) Skôr myslím, že sa lekári v tých percentách riadne sekli a taktiež myslím, že má ešte dosť vysokú šancu mať ďalšie dieťa (Nie som lekár)
Minulého roku jedna baba (O rok staršia odo mňa) otehotnela v 2 ročníku na strednej (16) Jej už teraz manžel mal v tedy 18-19 cca... Neviem či pred, alebo krátko po mature. Neviem, ako to bolo u nich doma, ale on bol istý čas môj sused a ona prišla bývať k nemu. (No s jeho rodičmi) Určite to ťažko znášali, pretože som ju videl aj plakať... Po narodený ešte asi mesiac tam bývali a potom sa odsťahovali do prenájmu. Malý ma už teraz rok a čo som sa naposledy s nimi rozprával tak to je celkom dobre. Neviem ako to ďalej plánujú kedže oná má teraz 17 a pracuje len jej manžel. A neľutujú to, že sa tak rozhodli...
No a ďalej môj názor je aby ste si to nechali. A myslím, že aj keď to určite budete mať ťažké tak si potom poviete, ako ste dobré spravili, že ste si to nechali. Podľa mňa dieťa nie je boží dar a ani to tak nechcel osud.. (Nikto nemá nič predurčené...) Skôr myslím, že sa lekári v tých percentách riadne sekli a taktiež myslím, že má ešte dosť vysokú šancu mať ďalšie dieťa (Nie som lekár)
takze vy sa vlastne rozhodujete ci dovolite vasemu dietatu sa narodit, alebo nie ..
/zdravotne komplikacie su uz o niecom inom
/zdravotne komplikacie su uz o niecom inom
ithory: áno rozhodujú, máš stým snáď nejaký problém? právo voľby byť musí, ako vidíš na príklade aj tohto mladého no aj napriek tomu veľmi zodpovedného páru(v budúcnosti rodičov), právo ísť na potrat neznamená istotu potratu tak neviem čo ťa tak tankuje...
-
P3Bo
Guru wannabe
Na úvod : do tejto sekcie už fakt nechodím ...ale musím povedať, že tak zaujímavú tému, na ktorej konci som sa usmial si už ani nepamätám. 
V podstate sa všetko už rozobralo. Mňa však zaujala tá podpora rodičov. Nečakaj že budeš mať ustlané na ružiach. Tvoj otec to vystihol najlepšie ani-ani. Sám viem keď som čakal na priateľku či je alebo nie je tehotná a rozmýšľal čo ak čo potom. Svet by sa ti nezrútil ako mužovi ani v jednej ani v druhej variante. Jej áno. Som preto rád, že ste sa tak rozhodli. V podstate však uvidíš sám keď príde malé na svet aké to bude a ako sa budete žrať na peniazoch - tie sú absolútne kritickým faktorom v každej domácnosti.
Nie je správne súdiť niekoho takto po internete keď ťa nepoznám chcem sa však vyjadriť k tomu čo povedal tvoj otec "že na to nemáš". Preto napíšem veci nad ktorými som rozmýšľal ja nad samým sebou. A ak chceš tak si z nich môžeš zobrať ponaučenie.
Po prvé život aký poznáš skončil. Vonku s obtiažami kvôli povinnostiam, a tvoje problémy budú úplne mimo tvojich rovesníkov. ďalej by som v podstate nemal peniaze na to chodiť von sa zabávať.
Po druhé ešte si nevyskúšal aké je to byť svojprávny a zodpovedný a aj keď s podporou ti bude ťažké vybavovať veci na úradoch, v nemocniciach nie len za seba ale aj za dieťa.
Ubytovanie vraj bude tak tento problém by ti odpadol z krku, povedal by som, že je najlepšie čo najskôr vypadnúť od rodičov kvôli hádkam pričom stále budeš potrebovať ich podporu.
No a posledný bod a tým je škola. Neviem ako ti ide učenie, ale ak by sa malo stať že len jeden by šiel na VŠ tak by som dal radšej možnosť mužovi- toť tebe. Jednak pre platový rozdiel (čo si budeme nahovárať ) , jednak preto, že ja osobne by som sa cítil ponížený ak by moja žena mala väčší plat ako ja ( - zbytočné hádky) teda by bola ona živiteľom rodiny - taký pocit nepotrebnosti. A jednak preto že ako mamičku pri pohovore si ju nevyberú lebo zamestnávateľ si po väčšine povie, že ak nie je chorá ona tak je choré dieťa - a ťažko tam potom vysvetlíš ako to má doma usporiadané.
To by bolo všetko ohľadom problémov nad ktorými som rozmýšľal ja.Ak sa cítiš po tomto článku zle ,tak ti poviem, že ich bude ešte oveľa viac : )). Priateľke prajem bezproblémové tehotenstvo a pôrod a vám obom aby malé bolo zdravé. Good luck : )
V podstate sa všetko už rozobralo. Mňa však zaujala tá podpora rodičov. Nečakaj že budeš mať ustlané na ružiach. Tvoj otec to vystihol najlepšie ani-ani. Sám viem keď som čakal na priateľku či je alebo nie je tehotná a rozmýšľal čo ak čo potom. Svet by sa ti nezrútil ako mužovi ani v jednej ani v druhej variante. Jej áno. Som preto rád, že ste sa tak rozhodli. V podstate však uvidíš sám keď príde malé na svet aké to bude a ako sa budete žrať na peniazoch - tie sú absolútne kritickým faktorom v každej domácnosti.
Nie je správne súdiť niekoho takto po internete keď ťa nepoznám chcem sa však vyjadriť k tomu čo povedal tvoj otec "že na to nemáš". Preto napíšem veci nad ktorými som rozmýšľal ja nad samým sebou. A ak chceš tak si z nich môžeš zobrať ponaučenie.
Po prvé život aký poznáš skončil. Vonku s obtiažami kvôli povinnostiam, a tvoje problémy budú úplne mimo tvojich rovesníkov. ďalej by som v podstate nemal peniaze na to chodiť von sa zabávať.
Po druhé ešte si nevyskúšal aké je to byť svojprávny a zodpovedný a aj keď s podporou ti bude ťažké vybavovať veci na úradoch, v nemocniciach nie len za seba ale aj za dieťa.
Ubytovanie vraj bude tak tento problém by ti odpadol z krku, povedal by som, že je najlepšie čo najskôr vypadnúť od rodičov kvôli hádkam pričom stále budeš potrebovať ich podporu.
No a posledný bod a tým je škola. Neviem ako ti ide učenie, ale ak by sa malo stať že len jeden by šiel na VŠ tak by som dal radšej možnosť mužovi- toť tebe. Jednak pre platový rozdiel (čo si budeme nahovárať ) , jednak preto, že ja osobne by som sa cítil ponížený ak by moja žena mala väčší plat ako ja ( - zbytočné hádky) teda by bola ona živiteľom rodiny - taký pocit nepotrebnosti. A jednak preto že ako mamičku pri pohovore si ju nevyberú lebo zamestnávateľ si po väčšine povie, že ak nie je chorá ona tak je choré dieťa - a ťažko tam potom vysvetlíš ako to má doma usporiadané.
To by bolo všetko ohľadom problémov nad ktorými som rozmýšľal ja.Ak sa cítiš po tomto článku zle ,tak ti poviem, že ich bude ešte oveľa viac : )). Priateľke prajem bezproblémové tehotenstvo a pôrod a vám obom aby malé bolo zdravé. Good luck : )
-
Peter_Retep
VIP
mna sice za moj nazor pravdepodobne ukamenujete a ziskam niekolko K- a aj chalan to povedal rodicom, takze uz je rozhodnuty ale: mas zivot pred sebou. po mature ti prichadza jedno z najlepsich zivotnych obdobi a to vyska. mas len 18 to nie je cas aby si mal na starosti dieta a veci s tym suvisiace. Rozmyslal si ako uzivis rodinu? Nehnevaj sa ale nechat si to dieta e hlupost, aj ked sam tvrdis, ze je mla sanca aby priatelka znovu otehotnela (sice ja by som isiel najprv za gynekologom aby vam to potvrdil).
Proti tomu dietatu nemam nic ved dat niekomu zivot je krasne, ale toto sa stat mne tak sa zachovam sebecky a dieta by som nechcel (ani priatelka nad nim neuvazuje v blizkej dobe). Ktosi povedal ze je v mode najprv kariera a potom dieta. A ano je to v mode aby sa najprv rodina financne zabezpecila, co nie je vas pripad. takze moja rada zaverom: NENECHAT!
Proti tomu dietatu nemam nic ved dat niekomu zivot je krasne, ale toto sa stat mne tak sa zachovam sebecky a dieta by som nechcel (ani priatelka nad nim neuvazuje v blizkej dobe). Ktosi povedal ze je v mode najprv kariera a potom dieta. A ano je to v mode aby sa najprv rodina financne zabezpecila, co nie je vas pripad. takze moja rada zaverom: NENECHAT!
Preco si myslis, ze jediny spravny sposob zivota je skoncit strednu, ist na VS, roky pracovat a budovat karieru, nasetrit miliony a potom mat dieta? Ved to je scestne. Vzdy je cesta, vzdy je riesenie, len treba chciet 
Niekto tu podlieha silným konvenciám. Nato, čo je v "móde" sere pes, rozhodovať sa treba podľa seba.
-
Arkaz
Addict
Dakujem za nazory vsetkych no s priatelkou sme sa rozhodli si ho nehat.
aj ked jej otec zmenil nazor a odhovaral nas od toho no sme uz rozhodnuty a nezmeni sa to. Dakujem este raz 
-
Peter_Retep
VIP
hughito: to nie su konvencie to je racionalne uvazovanie....keby som chcel mat dieta tak najprv by som rozmyslal ci mam na to aby som materialne zabezpecil rodinu a aby sme ako rodina nezili od vyplate k vyplate. a ta VS...uvazoval si aj nad tym ze niekto chce aj karierne rast a musi studovat na VS aby mohol robit v odbore v ktorom chce robit....vsetci rozmyslate emotivne a zvasty ze ked sa to chce tak sa to da su blbosti...budu to mat tazke ako svina...
pre mna nie je dostatucujuce ze skoncim SŠ a idem makat....ja si chcem mladost uzit, chcem spoznat vsetko co mi moj mlady vek ponuka, chcem sa vzdelavat a to by som zrejme pri dietati nemohol dosiahnut. tot moj nazor
PS: K-: dostal som dve - jednu racionalne zdovodnenu a druhu s odovodnenim ze som vytrety (holt aj to je nazor, ved silu argumentacie nemoze poznat kazdy
)
pre mna nie je dostatucujuce ze skoncim SŠ a idem makat....ja si chcem mladost uzit, chcem spoznat vsetko co mi moj mlady vek ponuka, chcem sa vzdelavat a to by som zrejme pri dietati nemohol dosiahnut. tot moj nazor
PS: K-: dostal som dve - jednu racionalne zdovodnenu a druhu s odovodnenim ze som vytrety (holt aj to je nazor, ved silu argumentacie nemoze poznat kazdy
-
lollo
Professional
ale pravda je ze ti musim dat za pravdu pretoze ozaj si povedal podstatu, pravdu povediac ako som aj ja sam pisal vyssie nedokazal by som si to predstavit ani ako by som fungoval dalej, asi prvy tyzden by ma kriesili v nemocnici a bol by som na liekoch a potom by som zacal uvazovat ze co dalej
A nie neber to tragicky bohuzial na to nemam ani emocionalne ani financne a je to velky zavazok
A nie neber to tragicky bohuzial na to nemam ani emocionalne ani financne a je to velky zavazok
Peter_Retep: Ty náš pocit, že tvoje názory a pocity sú nejakou mierou pre globálnu pravdu ? Že iba dnešná (tá, ktorú si prebral) šablóna je správna ? Ísť študovať, mať diplom, nájsť si prácu, zarábať ťažké prachy, kúpiť dom, auto a až potom začať riešiť dieťa ? To je blbosť, nič také neexistuje, sú to len určite krátkodobé konvencie, ktoré sa menia. Treba sa rozhodovať individuálne.
-
qwerty-xyz
nechat si mimino, ostatne posta ma nezaujimaju ....
Fakt ze nechat, ....
-
Peter_Retep
VIP
hughito: tu nejde o konvencie lol....radsej mat decko nebudem ako keby som mal zit od vyplate k vyplate...tu ide o to aby som mal ake take materialne zabezpecenie....aby som nemusel pocitat na co dam kazdy cent ide o to!!!
A na to si ako došiel, že by tak prežívali ? Tuna budúci tatko si nájde prácu, ona bude mať materskú, majú takisto podporu zo strany ich rodičov. Či založiť rodinu sa dá len pri plate 2000 evry ?Peter_Retep napísal:hughito: tu nejde o konvencie lol....radsej mat decko nebudem ako keby som mal zit od vyplate k vyplate...tu ide o to aby som mal ake take materialne zabezpecenie....aby som nemusel pocitat na co dam kazdy cent ide o to!!!
-
javatar
Hardcore addict
Peter_Retep: musim suhlasit, ze poradie 1.zabezpecenie 2. dieta je racionalne ale treba vziat do uvahy ze by po tom potrate mohli zostat uz len pri tom zabezpeceni.... a potom - zrejme to budu mat tazke ale skoro kazdy co tym presiel hovori, ze to stoji za to.. na tom asi nieco bude, nemyslis?