Vojna na Ukrajine

Diskusie na politické témy...
mLuks
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Vojna na Ukrajine

Príspevok od používateľa mLuks »

inak by Igor dal plačovku, kde by plakal, že chudáci dôchodcovia ostanú bez plynu a načom budú babičky a deduškovia variť a čím kuriť. A Sulíka by obvinil, že nenakúpil ruble.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Krista preco rusky web? :D
https://www.aktuality.sk/clanok/nqeQUEP ... v-rubloch/
Je to uz aj vo vela zapadnych spravodajskych weboch.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

brm napísal: 03 apr 2022, 17:55 Sulík nesklamal a dnes potvrdil, že Slovensko bude platiť rubľami..
https://rg.ru/2022/04/03/slovakiia-goto ... bliah.html
Slovensko je plne zavisle od ruskeho plynu. A to ze Sulik povedal ze je pripraveny platit v rubloch neznamena, ze to tak aj nakoniec bude, zatial je plyn zaplateny skoro az do maja a dovtedy sa moze udiat vselico co zmeni situaciu.
wladas
Redeemer
Redeemer

gogo956 napísal: 03 apr 2022, 18:20slovensko je plne zavisle od ruskeho plynu.
Vsak ale tu je ten narativ ze treba zrusit tu zavislost :)
Takze si treba vybrat medzi zatvaranim fabrik vs podporovanie teroristu.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Som si toho vedomý a tiež som si vedomý, že asi budeme donútení k nejakému kompromisu aj pristúpiť. Ale každopádne v tejto situácii mal zatiaľ držať zobák - obzvlášť, ak nám zatiaľ do konca apríla nehrozí rozhodovanie.

Sulík nie je politik, je to len chodiaca excelovská tabuľka a môže si podať ruku s Igorom a ísť spolu na pizzu z domácej piecky.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Sulik krasne ilustruje ubohost nasej politiky. Stale bohuzial plati, ze je jeden z tych "lepsich" politikov.
Aj ked rozprava, tak ma taky prejav, ze sa za neho clovek tak trochu hanbi. Na Matovica s jeho trnafcinou sa samozrejme nechyta, ale od politika ministra s x rocnymi skusenostami by som cakal nieco lepsie.
Hocijaky bezny menezer vystupuje rozumnejsie.
A hento s tym plynom a rublami...niekto dobre napisal do diskusie, ze PSko si len madli ruky ako prirodzeny konkurent SaSky a po takychto vyhlaseniach tam urcite par ludi prejde.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Hlavne by ma zaujímalo, čo mu na to povedali Korčok s Klusom.
Korčok teraz pred hodinou vyjadril podporu za vyšetrenie zločinov v Buči a spol... ale komentáre pod riešia iba Sulíka.
Spoiler
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Ja urpimne mam pochybnosti o tom co Sulik vlastne v tej vlade robi, ci je viacej hlavou v Australii na svojom ranci, pripadne zase mu ide hlavou ci bude pocas prestupu v Dubaji vecerat so sejkom, alebo uz rozmysla ako rozflaka tu miliardu eur na vodikove autobusy, vlaky a auta.

Dnes som 5 minut obetoval na o 5 minut 12 a diskusia Sulik/Pelegriny. Ten clovek(Sulik) tam tocil o tom ako vlada chysta nejake veci pre dochodcov, ale ze on zatial nic nepovie lebo to bude o tyzden novinka, a potom mu Pelegrini predostrel ako to je, ze budu 13 dochodky v lete a valorizacia o dochodkovsku inflaciu 9% v januari buduceho roku a po par minutach uz Sulik rozpraval, ze asi mal Pelegriny pravdu, ze to bude asi tak, on si to s niecim pomylil, mam vazne pochybnosti cim sa ten clovek vlastne zaobera. Radsej by nemal rozpravat o veciach co mu idu jednym uchom dnu a druhym von a dana agenda mu ani neprislucha.

---
Dlhorocny pilot zbombardovaneho lietadla antonov an-225, Dmitry Antonov ukazuje Hostomel po oslobodeni, ako im zbombardovali a vyrabovali centralu(normalne si tam vnutri squotovali a palili ohniky(ako vravi "Takto nejak vyzera rusky mir") a ako dopadli tamojsie zaparkovane lietadla a ich Mrija.

Autoeditácia príspevku po 3 hod 45 sek:
Chodorkovskeho predpoved
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

wladas napísal: 03 apr 2022, 17:10 Oni by boli toho schopny aj keby sme neodoberali od nich plyn a ropu.
Ale teraz otazka pre bludiscaka. Akceptoval by si velmi citelne zvysenie nezamesnanosti (kludne aj 20%) skrz zatvaratie fabrik pre vysoke ceny energii? Aj keby si ty patril medzi tych co dostanu vypoved?
Samozrejme, kazdy sa boji ekonomickeho dopadu, ale malokto si uvedomuje ze ak sa putinovi podari obsadit ukrajinu tak sme skoncili. Co budes robit ked putin zacne po obsadeni ukrajiny presuvat armadu k nasim resp. polskym hraniciam a zacne tvrdit ze na nas neplanuje zautocit tak ako neplanoval zautocit na ukrajinu? Aky asi tipujes ze toto bude mat dopad na slovensku ekonomiku? Zacnu sa sem hrnut investicie? Aku hodnotu budu asi tak mat tvoje nehnutelnosti na slovensku? A najlepsie je ze putin realne ani zautocit nebude musiet. Ekonomicke dosledky po odrezani sa od ruskeho plynu budu nic v porovnani s tymto scenarom.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ropman

Rusko nema ani na to aby ovladlo vacsiu cast Ukrajiny nieto este aby pomyslalo nad napadnutim akejkolvek krajiny Nato.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

A nebude mat na to ani o X rokov, v pripade ze sankcie budu nedostatocne? Co ak zo zufalstva zrovnaju celu ukrajinu zo zemou bez ohladu na akekolvek (aj civilne) straty, bohvie akymi zbranami, na to mozno maju aj teraz a verim ze su toho aj schopni. A ako som pisal, staci im premiestnit cast armady na hranicu aby tu vytvorili maximalnu paniku, na to im netreba ani zautocit na NATO.
retkvic
Addict
Addict

gogo956 napísal: 04 apr 2022, 8:19 Rusko nema ani na to aby ovladlo vacsiu cast Ukrajiny nieto este aby pomyslalo nad napadnutim akejkolvek krajiny Nato.
Ved o to im ani nejde, ako mozes ovladnut krajinu, kde ta nechcu? Im ide teraz v prvom rade o ovladnutie uzemi, ktore mozu ovladnut a o znicenie krajiny do takej miery aby nebola schopna nicho a o zvysok sa postara cas.

Co je vsak znepokojive je ako vypocitavo sa k tomu stavia Madarsko a co planuje Putin ako dalsie, ak ohlasi specialnu operaciu za velke ruske vitazstvo, kedze drviva vecsina mu to tam zerie, pripadne zhorsenie ziv. situacie Rusov bude klast za vinu zlemu zapadu, ktory ich este nepochopil.

Autoeditácia príspevku po 11 min 16 sek:
Dnes namestnicka ministra obrany UA povedala, ze ciel Rusov je dobyt vychod Ukrajiny a mesta ako Mariupol, Charkov a Odesa. Takze ofenziva sa este zdaleka neskoncila.
https://www.ukrinform.net/rubric-ato/34 ... odesa.html

---
V Rusku ma do tyzdna prejst v dume zakon o kriminalizacii vedenia zahranicnych firiem, ktore by chcelo odsit z ruskeho trhu, po novom bude zastupcom danych firiem na ruskom trhu, ktore by pomyslali na odchod z krajiny hrozit niekolko rokov mozno desiatok rokov v ruskom vezeni.
By ma zaujimalo, ze ak zahranicni zastupcovia zrazu vetci odidu, tak budu zatvarat aj svojich ludi?
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kayko »

gogo956 napísal: 04 apr 2022, 8:19 Rusko nema ani na to aby ovladlo vacsiu cast Ukrajiny nieto este aby pomyslalo nad napadnutim akejkolvek krajiny Nato.
Ale za to maju na to, aby sme tankovali v Europe za 2€, aby sa zabrzdila ekonomika a porastla inflacia. Politicke a spolocenske dosledky nenechaju na seba dlho cakat. Osobne verim tomu, ze casom zacnu robit v EU ustupky jednotlive vlady rusom, aby nemuseli kupovat drahu ropu a plyn. Hrdost je sice krasna vlastnost, ale pre mnohych ludi v sucasnosti az prilis draha.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Tiez si to myslim. Ked skonci vojna, tak sa budu aj sankcie postupne uvolnovat. A ako jedno z prvych sa bude urcite zase riesit dovoz lacnych energii.
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

Tu ma Europa dost blbe moznosti. Bud mozu Rusom platit a tym drzat ich krajinu a ich vojnu pri zivote. Alebo si mozeme narusit nasu ekonomiku. To ale nie je iba otazka penazi a komfortu, ale aj politicka otazka. Ekonomicke soky vyhovuju antisystemu a tiez nie je v nasom zaujme aby sa vo Francuzsku posilnila Le Penova, v Nemecku AfD, u nas Fico, atd. Ta kriza co moze z tohto konfliktu vzniknut ma potencial prekreslit politicku mapu Europy.
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kayko »

Myslím že ten vlak sa už rozbehol a geopolitická mapa sa začne časom prekreslovať. Ukrajina bola pandorina skrinka. Tam urobila aj Európa dosť chýb, že ich ťahali silou mocou na západ a aj teraz počas vojny sa stále tvária veľmi solidárne. Pritom keď sa človek vráti v čase, tak sme mohli ušetriť nielen naše peniaze ale aj ich životy. Najmä ak vieme, aký režim a človek vládne na druhej strane za Ukrajinou. Tak trochu mi príde, že sme si strelili do vlastnej nohy. Ale to je tak, keď sa neuspokojíme a chceme stále rozširovať EU, že neriešime skutočné problémy členských krajín, ale plníme vrecká papalášov.
wladas
Redeemer
Redeemer

kayko - nesuhlasim. Rozsirovanie EU o krajiny s velkym potencial rastu ma prinos pre obe strany. Vid nas pripad. Je to prirodzeny proces zivota. Potom sa ale ozve agresor ze toto sa mu nepaci. Holt...
retkvic
Addict
Addict

kayko napísal: 04 apr 2022, 12:56 Myslím že ten vlak sa už rozbehol a geopolitická mapa sa začne časom prekreslovať. Ukrajina bola pandorina skrinka. Tam urobila aj Európa dosť chýb, že ich ťahali silou mocou na západ a aj teraz počas vojny sa stále tvária veľmi solidárne. Pritom keď sa človek vráti v čase, tak sme mohli ušetriť nielen naše peniaze ale aj ich životy. Najmä ak vieme, aký režim a človek vládne na druhej strane za Ukrajinou. Tak trochu mi príde, že sme si strelili do vlastnej nohy. Ale to je tak, keď sa neuspokojíme a chceme stále rozširovať EU, že neriešime skutočné problémy členských krajín, ale plníme vrecká papalášov.
Tiež nesuhlasim, v prvom rade Ukrajina nechce ist smerom na zapad kvoli tomu ze by sme ju tu lakali mi, ale kvoli tomu, ze na vychod od jej hranice nie je pre nich ziadna buducnost. Ak by sme ju tu lakali, tak by nas pristup k urajincom nevyzeral tak ako vyzeral, kedy sme do vypuknutia vojny nevedeli, ze pomali nejaka Ukrajina a a ukrajini exituje/u.
Rusko vymiera a v kremli to vedia a nechu skoncit v ujgurskych koncentrakoch v Cine, hoci tam zrejme smeruju.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Rusko sa odjakziva snazilo potlacat Ukrajinsky narod a podrobit si ho, ak nie rovno politicky, tak aspon ekonomicky. Preto Ukrajinci dobre rozumeju tomu, ze tento rusky postoj sa asi nikdy nezmeni a od Ruska ich nic dobre necaka ani v buducnosti, preto sa obracaju na Zapad, ktory jediny ma silu a ochotu im realne pomoct. Preto aj tak tvrdo bojuju v nerovnom boji, ide im o všetko, ak by Ukrajina sa dostala pod moc Kremla, tak tam zacnu tvrdé čistky.
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

Ja zasa s kaykom suhlasim. Je pekne idealisticky hovorit o tom ze ideme Ukrajincom pomahat a naplnat ich tuzby (aspon teda tuzbu niektorych) po pripojeni sa ku Zapadu. Ale ta realizacia musi mat hlavu a patu a musi to vychadzat z nejakych realistickych strategickych predpokladov. 8 rokov ich Zapad namotava a tvari sa ze ich skor ci neskor zoberieme do EU a NATO. Akonahle ale Rusi nastartovali tanky, tak si Europa akurat tak dala ukrajinske vlajocky na profilovky a tam to skoncilo. Pri Ukrajine sa riadne pomylili Rusi (vojensky) ale aj Zapad (diplomaticky). V oboch pripadoch najviac trpia Ukrajinci, ktorym sa z krajiny stalo velmocenske bojisko.

Ak Zapad nebol ochotny sa za Ukrajinu realne (vojensky) postavit, nemali sme ich vmanevrovat do vojny s Rusmi. Namiesto eskalacie sa mala skor vyvijat snaha o nejaky kompromis (uznanie Krymu, autonomia Donbasu, uznanie ruskeho jazyka, vojenska neutralita - na stole bola hromada moznosti), ktory by vyhovoval obom stranam. Problem je ze Zapad chcel iba maximalisticke riesenie (nezmenene hranice Ukrajiny a cela Ukrajina v NATO), ale bez vole ktora by taketo riesenie naozaj dokazala presadit.
Napísať odpoveď