Vojna na Ukrajine

Diskusie na politické témy...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Vojna na Ukrajine

Príspevok od používateľa gogo956 »

Cim sialenejsie kroky Putin robí, tym viacej bude rast tlak na jeho odstavenie od moci. Jednak od generality, potom od oligarchov ktorí prichadzaju uz teraz o neskutocne peniaze a potom aj od Zapadnych tajnych sluzieb.

Zešíleli, reaguje šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová na ruský útok na ukrajinskou záporožskou elektrárnu. Napsala to na Twitteru. Později dodala, že podle informací kolegů z Ukrajiny jsou systémy důležité pro bezpečnost elektrárny funkční a nejsou zaznamenány žádné změny radiační situace. Rusko útokem na jadernou elektrárnu porušilo ženevské konvence, řekla v Českém rozhlasu (ČRo).Obálky jaderných bloků jsou podle ní naštěstí projektovány tak, aby vydržely pád stíhačky suchoj nebo útok raketou země-země.
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/ze ... .seznam.cz
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Ženevske konvencie Rusko porušilo aj pouzitim termobarickych striel, ci?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

retkvic napísal: 04 mar 2022, 7:54 Ženevske konvencie Rusko porušilo aj pouzitim termobarickych striel, ci?
Nie. Termobaricke strely/bomby niesu zakazane zeneskou konvenciou. Ale myslim, ze ich pouzivanie na civilne obyvatelstvo, respektive v obyvanych oblastiach, sa povazuje za vojnovy zlocin.
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kayko »

Ženevské konvencie neupravujú použitie zbraní vo vojne, čo je ošetrené Haagskymi konvenciami a Ženevským protokolom.
Ale tiež som mal pochybnosti, lebo tieto veci sa začali v internetovných médiách dosť šíriť, že rusi používajú termobarické zbrane, ktoré sú zakázané Ženevskou konvenciou. Pátral som a nikde som nenašiel, žeby Ženevská konvencia riešila takéto zbrane. Ženevský protokol zakazuje použitie chemických a biologických zbraní.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Termobaricke zbrane su tak na hrane. Nie su zakazane ale pokial su pouzite tam kde sa da predpokladat ze budu civilisti tak to uz sa za zlocin poklada.
----
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekon ... .seznam.cz
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Muffi napísal: 04 mar 2022, 7:26 Rozhovor s dôchodcami v Rusku ohľadom ich názoru na vec. Samozrejme tam asi zámerne navyberali len určité reakcie, ale i tak :(
https://9gag.com/gag/aAGQP6Z
Rozhovor v ruskej TV s expertom na finančné trhy. :D
https://9gag.com/gag/arnWRwd
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Verím, že ak by sa nejaká proruská televízia vybrala do slovenských ulíc, získala by rovnaké odpovede.

Inak v tom rozhovore s finančným expertom sa mi páči ako moderátorka oči pučí!
Anton Halta
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa Anton Halta »

Najviac sa mi páči ako obe strany používajú zastaranú sovietsku techniku a keď sa im pokazí a vojaci ju opustia tak to propaganda druhej strany používa ako, že to zajali :lol:
retkvic
Addict
Addict

Mna by zaujimalo ci chcu Rusko nakoniec uplne odstrihnut od swiftu, alebo to zatial skoncilo pri tych 7 ruskych bankach, do swiftu by mala byt stale zapojena najvecsia ruska banka Sberbank, plus ze tych 7 bank by malo byt odpojenych az 12.3, no rusi sa de fakto uz teraz nemozu dostat k svojim valutam kedze je ich na pobockach nedostatok, lepsie povedane stat ich potrebuje pre seba, navyse si za ich zmenu nauctuje 33% marzu.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Nieco si nechavaju aj do zalohy. Plus to su tie banky, ktorym platim za dodavky surovin.
Neviem ako by sme im potom platili. Mozno doba cashu? :D V igelitkach vlakom by sme im to posielali.

Mimochodom, nasiel som taketo nieco ohladom dezinfowebov, len nie je tam ziadna metodika, vysvetlenie...:
https://www.gerulata.com/docs/gerulata_ ... No3iCQ6T1Y
retkvic
Addict
Addict

Na cechoch davali ze za suroviny a uhlikove produkty platia este jednou bankou, okrem sberbank, plus v EU je najvecsia krajina, ktora je na rusku zavisla najviac Nemecko a ta je uz teraz pripojena ako jediny stat EU do ich vlastneho statneho systemu, takze aspon teoreticky by Nemci nemuseli byt odstrihnuty od dodavok, ale to je iba teoreticka rovina.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

po anglicky, od Nemca na temu preco rusky utok nevychadza z pohladu vzdusnych sil:
gogo956
Redeemer
Redeemer

Inac z niektorych pro-rusky orientovanych ludi mi idu vlasy dupkom. Jedna kolegyna a to je vzdelana zena, presviedca ze zabery z Markizy su falosne v prospech Ukrajincov. Je to smutne, ale mnoho ludi nezaujimaju objektivne skutocnosti, ziju iba svojej informacnej bubline a dost.
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Cez facebook a ostatné asociálne siete už má väčšina vymyté mozgy, už niet pomoci.

A teraz, že idú vypnúť rt je len taký prd do vetra, nie je to nejako masovo sledovaná televízia ani stránka ale ako odpoveď Rusko vypne dw, bbc a neviem čo ešte, čo je ale významný krok pre Rusko, že obyvatelia Ruska budú mať už len ruskú propagandu. Toto vynutie rt bol podľa mňa takto len gól do vlastnej brány.
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kayko »

https://svet.sme.sk/c/22852990/vojna-uk ... f=st-bno-1
Ukrajinský prezident za posledný týždeň prežil najmenej tri pokusy o atentát, píše britský denník The Times. Zabiť sa ho údajne pokúšali žoldnieri z ruskej Wagnerovej skupiny a príslušníci špeciálnych jednotiek z Čečenska.

Wagnerovcom aj bojovníkom z Čečenska pokusy o atentát zmarili príslušníci ruskej tajnej služby FSB, ktorí sú proti súčasnej vojne, tvrdí The Times.
To by ma zaujímalo, či je to naozaj s tou FSB pravda? Jediné vysvetlenie, ktoré sa mi núka, že chcú nechať Rusko zbankrotovať a hodiť to na Putina a súčasnú vládu. To je pre nich asi už jediná šanca na reštart.
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

A Slovensko je najviac závislá krajina od ruských energií v celej EU, tak aj my by sme sa mali čím skôr pripojiť do ruského platobného systému ako Nemecko, keď sa môžu oni tak prečo nie aj my? A potom môžeme aj my tak isto tlačiť úplné odstrihnutie Ruska od swift-u.
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

gogo956 napísal: 04 mar 2022, 11:58 Inac z niektorych pro-rusky orientovanych ludi mi idu vlasy dupkom. Jedna kolegyna a to je vzdelana zena, presviedca ze zabery z Markizy su falosne v prospech Ukrajincov. Je to smutne, ale mnoho ludi nezaujimaju objektivne skutocnosti, ziju iba svojej informacnej bubline a dost.
No neviem co presne hovori, ale treba si uvedomit ze takisto ako Rusko tak aj Zapad pouziva propagandu (pekne nazvane strategicka komunikacia) na to aby ovplyvnoval svoju populaciu. Teda urcite sme vystaveni komunikacnym strategiam, ktore maju ovplyvnovat nasu mienku. Vidno to v mediach aj teraz, kde sa siria neoverene spravy opisujuce hrdinske ciny Ukrajincov (napr. pribeh o tom ako obrancovia na tom Hadom ostrove poslali rusku lod do pi*e a potom hrdinsky zahynuli v delostrelbe, ked sa v skutocnosti normalne vzdali) alebo sa naopak demonizuju ruske akcie (napr. fearmongering ohladom toho ze Rusi obsadili Cernobyl, aj ked to bolo len normalne obsadenie elektrarne ktoru mali po ceste). Teraz toto nevnimaj ze obhajujem ruske akcie, ale Zapad urcite pracuje na tom aby svojich obcanov nasrali do spravnej miery a mohli tak volnejsie postupovat proti Rusku a za Ukrajinu.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

kayko napísal: 04 mar 2022, 12:09 https://svet.sme.sk/c/22852990/vojna-uk ... f=st-bno-1

To by ma zaujímalo, či je to naozaj s tou FSB pravda? Jediné vysvetlenie, ktoré sa mi núka, že chcú nechať Rusko zbankrotovať a hodiť to na Putina a súčasnú vládu. To je pre nich asi už jediná šanca na reštart.
ja si myslim, ze to bude skor cielena dezinformacia aby zvysili nedoveru vo vnutri organizacie. preco by ukrajinci odhalovali, ze maju v radoch fsb vysokopostaveneho agenta, pripadne odhalili, ze niekto nesuhlasi s ruskym postupom a preto posiela taketo informacie? len by si zacali davat vacsi pozor na ich unik.
NHISPVM
Star
Star

Príspevok od používateľa NHISPVM »

Začínam mať pocit, že Zelinsky nie je o nič lepši ako Putler. Urýchleným vstupom do EU a rečami ako Rusko zaútočí na ďalšie krajiny NATO (aj keď to podľa jasnej situácii je jasné, že to nie je reálne) len vydiera Európu a zvyšok sveta. Taktiež bránenie úplne nepodstatnej elektrárne ako je Černobyl, alebo ďalších mi príde ako len zbytočne eskalovanie už tak napätej situácie s cieľom, aby bol niektorí z reaktorov poškodený. Zo strategického hľadiska brániť elektrárne nemá absolútne žiadny význam. Elektráreň sa aj tak musí vypínať dlhé mesiace, pričom oveľa jednoduchšie je zničiť elektrické vedenia v okolí mesta ako obsadzovať elektráreň. Takže absolútne nechápem aký to má zmysel
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Presne, aj telku môžu pozerať pri sviečkach!
Napísať odpoveď