Vypínanie PC z elektrického prúdu
Vypínanie PC z elektrického prúdu
Ahoj chcem sa spýtať či škodí PC stále odpájanie od elektrického prúdu.
PC mám: AMD athlon 4850e
ATI radeon HD 5670
2GB ram
dosku GIGABYTE ga-ma74gm-s2
zdroj RexPower PZ-400
Bude škodiť mojmu PC ak ho stále keď je vypnutí budem vyťahovať zo zástrčky. Pc mám zapnutý cca 6 hod a vypnutý je cca 18 od od Pondelka do Piatku lebo chodím do školy ale ak nemám školu alebo cez víkend tak je to tak rovnako je zapnutý 12 hod a aj vypnutý 12 hod takže moja otázka je bude škodiť PC ak ho stále budem vyťahovať zo zástrčky????? Prosím o skorú odpoveď.
PC mám: AMD athlon 4850e
ATI radeon HD 5670
2GB ram
dosku GIGABYTE ga-ma74gm-s2
zdroj RexPower PZ-400
Bude škodiť mojmu PC ak ho stále keď je vypnutí budem vyťahovať zo zástrčky. Pc mám zapnutý cca 6 hod a vypnutý je cca 18 od od Pondelka do Piatku lebo chodím do školy ale ak nemám školu alebo cez víkend tak je to tak rovnako je zapnutý 12 hod a aj vypnutý 12 hod takže moja otázka je bude škodiť PC ak ho stále budem vyťahovať zo zástrčky????? Prosím o skorú odpoveď.
Re: Vypínanie PC z elektrického prúdu
precital som to 3x a stale akosi nerozumiem co sa vlastne pytas...
ak je vypnuty a vytiahnes ho zo zastrcky (naco? staci vypnut zdroj) tak mu nijak neskodis...ak je zapnuty a ty ho vytiahnes zo zastrcky .. tak si odpovedz sam
ak je vypnuty a vytiahnes ho zo zastrcky (naco? staci vypnut zdroj) tak mu nijak neskodis...ak je zapnuty a ty ho vytiahnes zo zastrcky .. tak si odpovedz sam
Takže ak vypnem PC a potom ho vytiahnem zo zástrčky tak sa PC nič nestane možem to tak robiť stále alebo vypínať zdroj???
-
Thommas
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Áno (aj aj), ale je to zbytočné.
-
hojko
Site Admin
Spotreba pri vypnutom PC je minimalna, samotna bedna by nemala mat nic, monitor bude mat par wattoch, repro tiez, rovnako aj tlaciaren. Ak chces usetrit aspon tychto par wattov, tak si kup predlzovacku s vypinacom a mas po probleme.
No takže ak si kúpim predlžovačku s vypínačom tak ak niesom doma alebo spím to robí asi 18 hod takže by bolo dobre vypínať prívod prúdu?
-
Grim
Darca
...kúpou takej zástrčky viac prerobí, ako ušetrí...a navyše je to otravné...
ako prerobím???
..že neušetríš na elektrine toľko, koľko by stála predlžovačka. 
Inak až budeš vypínať komp z elektriky, over si, že samotný počítač je vypnutý, bo inak si ho celý dodrbeš.
Mne tiež rodičia furt vypínajú komp cez predlžovačku... a načapal som ich, že to robia aj keď ešte počítač úplne nevypol... a možno aj preto mi odchádzajú tie pevné disky..... kurnik!
Inak až budeš vypínať komp z elektriky, over si, že samotný počítač je vypnutý, bo inak si ho celý dodrbeš.
Mne tiež rodičia furt vypínajú komp cez predlžovačku... a načapal som ich, že to robia aj keď ešte počítač úplne nevypol... a možno aj preto mi odchádzajú tie pevné disky..... kurnik!
Toto, čo píšeš, mi dokopy činí 20 wattov... Za jeden jediný rok vypnutím takejto predlžovačky (teda rok by bol vypnutý pc, ale bol by v zástrčke) ušetrím 30 eur.hojko napísal:Spotreba pri vypnutom PC je minimalna, samotna bedna by nemala mat nic, monitor bude mat par wattoch, repro tiez, rovnako aj tlaciaren. Ak chces usetrit aspon tychto par wattov, tak si kup predlzovacku s vypinacom a mas po probleme.
No tak ja som hlavne chcel vedieť či PC nebude vadiť stále vipínanie z prudu ale ked uz ho vypnem tak potom ho odpojim to by nemalo vadiť či?
pozri, ak sa ti chce zakazdym vyberat pc, monitor a repro zo siete, tak si vyberaj,
ja stale nevidim dovod to robit, to uz musis byt neskutocne setrny ak ti vadi ten minimalny odber elektriny, radsej to ries vyssie spomenutou predlzovackou s vypinacom, da sa zohnat za 3-4€, no kedze si taky setrny, tie 4€ zrejme aj tak neinvestujes
ja stale nevidim dovod to robit, to uz musis byt neskutocne setrny ak ti vadi ten minimalny odber elektriny, radsej to ries vyssie spomenutou predlzovackou s vypinacom, da sa zohnat za 3-4€, no kedze si taky setrny, tie 4€ zrejme aj tak neinvestujes
budeFilip359 napísal:či PC nebude vadiť stále vypínanie z prudu
A teraz mi vysvetli, ci Ti ta uspora 2,50€ na mesiac stoji za kazdodenne vypajanie/zapajanie kablov. Kupou zastrcky s vypinacom predsa prerobis okolo 5 eur, co mas dvojmesacnu usporu! Predsa nechces tolko minat. Ako sorry, ale clovek denne minie vacsie peniaze, ako je tych 2,50 na mesiac. Mimochodom, nezabudni potom vypajat aj TV, chladnicku a vlastne skoro kazdy spotrebic v domacnosti!Jakub140 napísal: Toto, čo píšeš, mi dokopy činí 20 wattov... Za jeden jediný rok vypnutím takejto predlžovačky (teda rok by bol vypnutý pc, ale bol by v zástrčke) ušetrím 30 eur.
Áno, stojí mi za každodenné vypájanie/zapájanie káblov. Robím to už 3 roky a zvykol som si na to. Vidno, že si múdry, poraď, kedyže by som to mal vypínať chladničku?
Napísal som len svoj názor a stojím si za tým. Nech si každý robí ako sám mieni za vhodné
-
hojko
Site Admin
Shark_360: Podla mna rozmysla racionalne vzhladom k rozpoctu, ktory ma k dispozicii. Ked si vezmes, ze takto vypne nie len pocitac, ale aj televizor ci ine elektricke spotrebice, ktore nie su potrebne na nonstop prevadzku (ako napr. plna chladnicka), tak moze usetrit v pohode par eur, co by pri vacsom mnozstve spotrebicov mohlo dat aj 100 eur.
-
GIGABYTE
King
Je to vec pohľadu, platiť / neplatiť 2,5€ navyše ? Prečo by som mal platiť niečo čo platiť nemusím ? Tiež mám vo zvyku vypínať prepäťovú ochranu po tom čo skončím prácu na pc a je vypnutý. Predsalen je v nej viac spotrebičov, bedňa, set-top box, repro, tlačiareň. Myslím si, že to nieje nič namáhavé a pár € sa na tom ušetriť dá. Samozrejme ak by tam bol jeden spotrebič so spotrebou 0,1W v stand by tak to zmysel nemá.
K téme, robiť to môžeš ale až potom ako vypneš pc.
K téme, robiť to môžeš ale až potom ako vypneš pc.
Je vícero přístupů.
Úspora, spolehlivost ATX zdrojů vlivem jejich trvalého připojení k síti je zjevná - vyšší poruchovost. A následný vliv na ostatní části PC je zjevný. Je to dáno spolehlivostí součástek podle jejich časové křivky poruchovosti, řeší to elektrotechnologie, a jsou na to i statistiky. Pro laiky stačí sledovat počty požárů počítačů, televizorů a jiných el. zařízení trvale pod proudem. A následných požárů bytů a domů, často ve zprávách.
Pokud jde pouze o jeden počítač s ATX zdrojem, potom prodlužovačka s vypínačem a ochranou proti přepětí, třebas Belkin, a jsou i typy Master - Slave, vypnutí PC vypne vše napojené na tuto a nazpět - při zapnutí PC vše zapne.
Já jsem šel dále vzhledem k vícero druhům PC a periferií zapínaných podle potřeby, takže 8 kanálové individuální zapínání potřebných periferií do sítě s indikací, stálo to cca 35 eur. Používám to roky bez poruchy a s úsporou.
Úspora, spolehlivost ATX zdrojů vlivem jejich trvalého připojení k síti je zjevná - vyšší poruchovost. A následný vliv na ostatní části PC je zjevný. Je to dáno spolehlivostí součástek podle jejich časové křivky poruchovosti, řeší to elektrotechnologie, a jsou na to i statistiky. Pro laiky stačí sledovat počty požárů počítačů, televizorů a jiných el. zařízení trvale pod proudem. A následných požárů bytů a domů, často ve zprávách.
Pokud jde pouze o jeden počítač s ATX zdrojem, potom prodlužovačka s vypínačem a ochranou proti přepětí, třebas Belkin, a jsou i typy Master - Slave, vypnutí PC vypne vše napojené na tuto a nazpět - při zapnutí PC vše zapne.
Já jsem šel dále vzhledem k vícero druhům PC a periferií zapínaných podle potřeby, takže 8 kanálové individuální zapínání potřebných periferií do sítě s indikací, stálo to cca 35 eur. Používám to roky bez poruchy a s úsporou.