nebola. zlate krytie koruny vtedy este ceskoslovenskej skoncilo v roku 1990.adameeec napísal:vhodnejsiu temu som nenasiel, tak sa spytam aj tu. Nevie mi niekto povedat, ze ci bola slovenska koruna kryta zlatom? Mam na mysli tu, co sa pouzivala od roku 1993. Mne sa zda, ze nebola a iba sa v tom chcem utvrdit.
Vývoj slovenskej meny /kurzy/ + vplyv na menu
-
krija
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: Vývoj slovenskej meny /kurzy/ + vplyv na menu
..a ešte treba dodať pre úplnosť aj že zlaté krytie je samozrejme nonsens.krija napísal:nebola. zlate krytie koruny vtedy este ceskoslovenskej skoncilo v roku 1990.
Slay, prečo nonsens???? Normálne sa pýtam skús to rozpísať.....
-
profik
Light Professional
TU to mas vysvetlene laickym sposobom 
Pozri Pinhead, už Koperník aj Newton pred veľmi veľmi veľa rokmi tomu vedeli pochopiť. Takpovediac sa o tom ako to ty voláš "rozpísali" a malo to presne opačný efekt na vtedajších aj dnešných ľudí. Ja jednoducho nechápem s pochopením čoho vy ľudia máte problém?Pinhead napísal:Slay, prečo nonsens???? Normálne sa pýtam skús to rozpísať.....
Peniaze sú prostriedok výmeny a reprezentujú hodnotu vytvorenú hospodárstvom.
Je jedno či sú peniaze zo zlata, z diamantov, z dreva, z hovna, podstatné je aby si si ich nemohol vyrobiť doma na kolene. A keďže produkcia hospodárstva nieje konštantná, tak logicky pre zachovanie stabilnej cenovej hladiny atď. je jej treba prispôsobiť objem peňazí, ktoré ju majú reprezentovať. A to zlatý štandard nevie žiadnym spôsobom plne zaručiť, kdežto dnešný systém sa k tomu stavia oveľa šikovnejšie. To že zlatý štandard historicky padol, malo svoju logiku.
Vysvetli mi prečo si myslíš, že je zlatý štandard lepší ako voľný trh? V čom je jeho výhoda? V krytí zlatom? A to je čo? Čo to reálne znamená, aký to má dôsledok? Je to len prežitok dávnych dôb, zotrvačnosť. Zlato je len kov. Nič viac, pekný ligotavý kov, ktorého je na svete veľmi veľmi málo. Malo zmysel len len dovtedy pokiaľ človek nebol schopný vymyslieť papieriky, ktoré sa nedajú sfalšovať. Týmto sa papieriky vyrovnali zlatu. Niesu nič viac, len papieriky, ktorých je obmedzené množstvo. Bohužiaľ oproti zlatu majú nevýhodu, že ľudia vedia zneužiť systém a natlačiť si ich viac. Ale voči tomu by nás neochránil zlatý štandard, to je len veľmi idealistická ilúzia. Ochránil by nás len tovar za tovar systém. Nič iné. A to je dnes nemožné.
Vás dnes trápi, že vláda môže natlačiť papieriky a tak ničiť vaše úspory, mzdy, rozkývať cenovú hladinu a tak ďalej. Ale to nie je vina trhu, to je nezodpovednosť ľudí, nezodpovednosť politikov. Zlatý štandard by pred touto pliagou nijako nechránil, volanie po ňom vyplýva len z hlúposti a naivity ľudí ktorí sa panicky snažia nájsť východisko z dnešnej situácie. Opakujem Vaše trápenia by však vyriešila len jedna vec a to návrat k výmene tovar za tovar a to už je dnes nemožné.
Preto je hlúpe viniť trh, viniť papieriky a menový systém. Pravda je taká, že tieto dobré nástroje sú každodenne zneužívané ľuďmi. A ver tomu, že akýkoľvek systém ktorý vytvorí človek je ním zneužiteľný. (Okrem tovar za tovar) Preto ak chcete niekoho viniť za dnešný stav tak len ľudský egoizmus a hlúposť. Ak sa zamyslíš nad alfou a omegou problému, dôjdeš logicky k záveru že niet východiska. Nieto ho preto lebo ľudia sa nemenia. Vždy budú jestvovať takéto problémy. Preto ti neostáva nič iné len sa snažiť byť šikovnejší než ostatní.
//edit
Ale úprimne chápem, že má zlatý štandard toľko fanúšikov. Má to dve príčiny, prvá je rozkvet konšpiračných teórií okolo Fedu, kde tieto národne báchorky tradične oslím spôsobom zakotvili na prvej veci, ktorá by mala pomyselne zabraňovať Fedu tlačiť neobmedzene množstvo peňazí. A druhá je nevedomosť a neuvedomenie si nevýhod zlatého štandardu, tým vlastne nepochopenie celého fungovania peňažného obehu. Môj komentár, Vlády by si poradili s "tlačením peňazí" ako to už raz ukázali pri BWoode. A množstvo peňazí nieje vinou Fedu, ale americkej vlády, lebo Fed ich netlačí mimovoľne, ale na žiadosť, je to jednoducho centrálna banka a tak isto treba povedať že všetkým čo robí (ur. sadzby atď) len zachraňuje USA prdel, čo je defacto jeho jediná povinnosť. Chyba je teda v celej politike USA, ktorá ho núti robiť jeho kroky, viniť partikulárne Fed za ekonomickú situáciu je znak hlúposti. Ak by niekto argumentoval k návratu ešte predvojnového stavu zlatého štandardu, treba povedať že zlata je málo, čo by sa dalo pri velikánskej teoretickej abstrakcii kvantitatívnej teórie peňazí môžno prekonať, ale úplne zbytočne, lebo na to nieje dôvod, totiž je to horší systém ako dnešný a prínos tejto zmeny je veľmi otázny, podľa mňa určite viac škody ako osohu a za pár rokov by to tak či tak padlo. Navyše, na to aby zlatý štandard aj keby fungoval mal mať aspoň aký taký zmysel, by bolo potrebné zabezpečiť fixnú cenu zlata, ale to ľudia dokážu len administratívnou dogmou. A to je u mňa hlavný kameň úrazu z.š. Ak administratívne určíš cenu unce, tak ten údaj automaticky prestáva byť cenou, lebo nie je ovplyvňovaný ponukou a dopytom po zlate. A aj keď sa možno nezdá, toto je problém. A nikto nikdy nezabezpečí aby ťažba zlata šla ruka v ruke s rastom svetovej ekonomiky rovnakým tempom. Z toho vyplýva, že z.š. je len zásterka pred očami.
slay,
ja nie odborník na kapitalistickú ekonomiku....... pozerám sa na tieto veci cez prizmu svojho svetonázoru.
Takže......
"Peniaze sú prostriedkom výmeny"..... s tým by som súhlasil
"a reprezentujú hodnotu vytvorenú hospodárstvom." - hodnotu áno... ale vytvorenú hospodárstvom?????? To znamená čo???? Burzové/bankové špekulácie???? Nie, hodnota musí byť pevná a jasne daná......
".......je jej treba prispôsobiť objem peňazí, ktoré ju majú reprezentovať."...... takže skákanie hospodárstva kvôli bankovým a burzovým špekuláciam spôsobuje navyšovanie počtu peňazí v obehu. Lenže tie peniaze už nemajú hodnotu a jedná sa o bezcenné zdrapy papiera a navyše to umožňuje kumuláciu peňazí (a z toho vyplývajúcej moci) v rukách niektorých jednotlivcov/skupín..... A to nepovažujem za správne.
Hodnota musí byť stabilná a jasná a nie skákajúca ako nejaké gigantické jojo. Preto považujem za správne aby hodnota bola krytá nejakou komoditou. Stálou, nepodliehajúcou skaze a v jasne definovanom množstve. Zlato tieto vlastnosti má (+ obrovské možnosti jeho využitia v priemysle). Nevýhodou by pochopiteľne pre súčasných kapitalistov a bankárov bolo to, že štát (ako hlavný vlastník zlata v krajine) by im takto zabránil nekontrolovateľne zvyšovať počet peňazí v obehu a hlavne by to zabránilo možnosti, aby bankári/kapitalisti kumulovali u seba obrovské finančné prostriedky (a teda získavali obrovskú moc - na ktorú aj tak nemajú právo).....
ja nie odborník na kapitalistickú ekonomiku....... pozerám sa na tieto veci cez prizmu svojho svetonázoru.
Takže......
"Peniaze sú prostriedkom výmeny"..... s tým by som súhlasil
"a reprezentujú hodnotu vytvorenú hospodárstvom." - hodnotu áno... ale vytvorenú hospodárstvom?????? To znamená čo???? Burzové/bankové špekulácie???? Nie, hodnota musí byť pevná a jasne daná......
".......je jej treba prispôsobiť objem peňazí, ktoré ju majú reprezentovať."...... takže skákanie hospodárstva kvôli bankovým a burzovým špekuláciam spôsobuje navyšovanie počtu peňazí v obehu. Lenže tie peniaze už nemajú hodnotu a jedná sa o bezcenné zdrapy papiera a navyše to umožňuje kumuláciu peňazí (a z toho vyplývajúcej moci) v rukách niektorých jednotlivcov/skupín..... A to nepovažujem za správne.
Hodnota musí byť stabilná a jasná a nie skákajúca ako nejaké gigantické jojo. Preto považujem za správne aby hodnota bola krytá nejakou komoditou. Stálou, nepodliehajúcou skaze a v jasne definovanom množstve. Zlato tieto vlastnosti má (+ obrovské možnosti jeho využitia v priemysle). Nevýhodou by pochopiteľne pre súčasných kapitalistov a bankárov bolo to, že štát (ako hlavný vlastník zlata v krajine) by im takto zabránil nekontrolovateľne zvyšovať počet peňazí v obehu a hlavne by to zabránilo možnosti, aby bankári/kapitalisti kumulovali u seba obrovské finančné prostriedky (a teda získavali obrovskú moc - na ktorú aj tak nemajú právo).....
Burzové a bankové špekulácie ako to ty voláš sú spôsobene snáď dnešným menovým systémom? alebo neexistenciou zlatého štandardu? To asi nie všakže"a reprezentujú hodnotu vytvorenú hospodárstvom." - hodnotu áno... ale vytvorenú hospodárstvom?????? To znamená čo???? Burzové/bankové špekulácie???? Nie, hodnota musí byť pevná a jasne daná......
Tu zachádzaš do problematiky, ktorá zase nemá nič spoločné so zlatým štandardom. A aby sme to veľmi nezamotali, poviem len toľko. Pretože úplne nerozumieš finančnému trhu, pomenuvávaš ho "bankové a burzové operácie" a ako celok ich obviňuješ za nejaké zmeny množstva peňazí. Tak tu máš pravdu len z malej časti. Uznávam, že existujú fenomény na finančnom trhu, ktoré sú podľa mňa škodlivé a nezmyselné a mali by byť zrušené, a už som tu aj kdesi o tom písal v súvislosti s krízou. ALE! To jednak nieje vina menového systému a jednak sa to netýka celého finančného trhu, lebo ten je bytostne bytostne nutný pre ekonomiku.".......je jej treba prispôsobiť objem peňazí, ktoré ju majú reprezentovať."...... takže skákanie hospodárstva kvôli bankovým a burzovým špekuláciam spôsobuje navyšovanie počtu peňazí v obehu. Lenže tie peniaze už nemajú hodnotu a jedná sa o bezcenné zdrapy papiera a navyše to umožňuje kumuláciu peňazí (a z toho vyplývajúcej moci) v rukách niektorých jednotlivcov/skupín..... A to nepovažujem za správne.
Populistické Hlášky "sú to len bezcenné zdrapy papiera" sú asi dnes v móde však. No uvedené napravú mieru, trh sa postará o to aby ich hodnota zodpovedala realite. A tak je to aj dnes. Čiže ak si pozrieš kurzový listok, tam vidíš čo má akú cenu. A opakujem ak niekto tlačí nové peniaze a znižuje ich hodnotu, nieje to vina systému, ale ľudí, vlád a zneužitia. A opakujem zlatý štandard by tomu to nezabránil, to si len naivne myslíte. Vykvitli by nové problémy.
Jaj jaj, tu je už silný vplyv filmíkovej propagandy. Ty považuješ za správne krytie zlatom lebo si myslíš, že by to zabránilo problémom ktoré opisuješ, ale nezabránilo by to ničomu. A vysvetli mi čo je "jasne definované množstvo" ?Hodnota musí byť stabilná a jasná a nie skákajúca ako nejaké gigantické jojo. Preto považujem za správne aby hodnota bola krytá nejakou komoditou. Stálou, nepodliehajúcou skaze a v jasne definovanom množstve. Zlato tieto vlastnosti má (+ obrovské možnosti jeho využitia v priemysle). Nevýhodou by pochopiteľne pre súčasných kapitalistov a bankárov bolo to, že štát by im takto (ako hlavný vlastník zlata v krajine) by im takto zabránil nekontrolovateľne zvyšovať počet peňazí v obehu a hlavne by to zabránilo možnosti, aby bankári/kapitalisti kumulovali u seba obrovské finančné prostriedky (a teda získavali obrovskú moc - na ktorú aj tak nemajú právo)
Bankári nezvyšujú množstvo peňazí samovoľne. Zvyšuješ ho ty keď prídeš do banky a zaviažeš svoju budúcnosť. Dlh. Zvyšuje ho a ničí nás Róbert Fico, ktorý zadĺžil náš štát kvôli vlastnému prospechu, ničia nás ľudia, ktorí volia takýchto nezodpovedných populistov. Ničí nás Obama, ktorý si požičia a hlúpo premárni miliardy dolárov. Ničí nás nezodpovednosť gréckeho populizmu a socializmu. A to nieje o bankách ani o menovom systéme. Štát nemusí vlastniť zlato, ani meniť menový systém na to aby určoval rámec toho čo môže, nemôže a ako môže robiť banka. Arabské krajiny nemajú žiadne zlaté štandardy a napriek tomu fungujú bez dlhového princípu v bankovníctve. Proste je to primitívne synak. A najsmutnejšie je, že ani samotný dlh nieje úplne satanov výdobytok, ale je len opäť špinavo zneužitý ľudmi. Zlatý štandard je vaše zlaté teliatko, ktorému nechápete. To nieje o zlate. Je to len kov, ktorého je veľmi málo. Je to len hra, kde si ľudia určujú pravidlá. Vy všetci obviňujete finančný systém, banky, burzy, ale bez urážky ste rovnako hlúpi ako bola inkvizícia v stredoveku, ktorá naháňala čarodejnice. Btw. Kumulácii moci nikdy nezabrániš, to je príroda, silnejší vyhráva. Zlatý štandard by ti nepomohol neboj sa.
To čo sa prezentuje tu na fóre, nikdy nebolo, nieje a ani nebude riešením. Problém nieje v nekrytí zlatom. Problém je že nikto nepočúva ekonómiu. Problémy, ktoré jestvujú dneska boli opísané pred sto rokmi aj s riešeniami. Nikto nepočúva, nikto nechápe. Rozhoduje "demokracia". Preto vyhrávajú, krátkodobé riešenia a populizmus. Sme veľmi veľmi vzdialení od toho aby hospodárstvo fungovalo ako má. Je zázrak, že veci sú vôbec tak ako sú. Ja ako jednotlivec viem že to nezmením, a viem že si to uvedomujú aj iní.. proste nenáviďte ma za to, ale je to evolúcia spoločnosti.
"jasne definované množstvo"???? - v prípade zlata ide o množstvo, ktoré je k dispozícii povedzme v centrálnej banke štátu....
Dlh.... áno to je problém..... práve kvôli nemu sa zvyšuje počet peňazí v obehu..... Ale teraz si položme základnú otázku......
KOMU vlastne VŠETCI dlžia????? poprosím odpoveď, zaujíma ma to.....
Kumulácia moci..... isto, všetci v živote sa snažia si urvať ten svoj kus moci/postavenia..... ako nejaký manažér, tak isto aj nejaký inštalatér, a rovnako aj ja..... ALE treba si uvedomiť to, že najvyššou mocou disponuje kto???? No predsa štát a jeho orgány, a nie bankári a iní kapitalisti.... Takto by to malo byť v ideálnom prípade...... ale žiaľ zatiaľ to tak je málokde....
"Problém je že nikto nepočúva ekonómiu"...... slay, uvedom si, že kapitalistická ekonómia nie je všeliekom na všetky problémy..... Ekonómia je teoretická veda, nie praktické vedenie štátu a spoločnosti (na to si treba skôr prečítať Vladára od Machiavelliho)..... + už nepočítam také drobnosti, že na kapitalistickú ekonomiku treba neobmedzený počet zdrojov (a tie už skôr dochádzajú)..... Toto chce celkovo iný spôsob hospodárstva a vedenia štátu...... kapitalizmus zjavne prestáva fungovať a začínam mať taký pocit, že sa začína podobať nejakému neomarxizmu (trockizmu)......
Dlh.... áno to je problém..... práve kvôli nemu sa zvyšuje počet peňazí v obehu..... Ale teraz si položme základnú otázku......
KOMU vlastne VŠETCI dlžia????? poprosím odpoveď, zaujíma ma to.....
Kumulácia moci..... isto, všetci v živote sa snažia si urvať ten svoj kus moci/postavenia..... ako nejaký manažér, tak isto aj nejaký inštalatér, a rovnako aj ja..... ALE treba si uvedomiť to, že najvyššou mocou disponuje kto???? No predsa štát a jeho orgány, a nie bankári a iní kapitalisti.... Takto by to malo byť v ideálnom prípade...... ale žiaľ zatiaľ to tak je málokde....
"Problém je že nikto nepočúva ekonómiu"...... slay, uvedom si, že kapitalistická ekonómia nie je všeliekom na všetky problémy..... Ekonómia je teoretická veda, nie praktické vedenie štátu a spoločnosti (na to si treba skôr prečítať Vladára od Machiavelliho)..... + už nepočítam také drobnosti, že na kapitalistickú ekonomiku treba neobmedzený počet zdrojov (a tie už skôr dochádzajú)..... Toto chce celkovo iný spôsob hospodárstva a vedenia štátu...... kapitalizmus zjavne prestáva fungovať a začínam mať taký pocit, že sa začína podobať nejakému neomarxizmu (trockizmu)......
-
krija
VIP
ty vies ako funguje frakcny rezevny system, tak preco toto pises? vlada v tom ide, ale hlavnymi vinnikmi su sukromne a vraj statne centralne banky, samozrejme spolu s komercnymi bankami. tento system je dokonca tak nastaveny, ze svoj podiel viny na raste penaznej zasoby nesu aj obycajni ludia, ktori si zoberu uver. to preto rothschild svojho casu hovoril, ze sposob vydavania penazi je nepriatelsky voci ich zaujmom.slay napísal:Vás dnes trápi, že vláda môže natlačiť papieriky a tak ničiť vaše úspory, mzdy, rozkývať cenovú hladinu a tak ďalej. Ale to nie je vina trhu, to je nezodpovednosť ľudí, nezodpovednosť politikov.
Pinhead, z nejakych 95 mozno z 99% bankarom
@Pinhead
O a ešte som zabudol, podstatou ekonómie je práve myšlienka obmedzenosti a vzácnosti zdrojov, takže s tým predpokladom kapitalistickej ekonomiky sa veľmi mýliš. Ten predpoklad asi vyriekli jej odporcovia a je založený tradične na nepochopení.
@Krija
Ja uznávam, že je to ťažká matematika pre bežného človeka aby pochopil ako môže byť aj vlk najedený aj ovca celá, ako môže fungovať aj FRS aj byť stabilná cena peňazí. Ale môže. Ale to len za predpokladu, správneho použitia tohto nástroja. Nemám odvahu sa tu pustiť do tejto diskusie, lebo som sa tu snažil vysvetliť omnoho jednoduchšie veci a stretli sa s veľkým nepochopením. Každopádne, uskromníme sa z informáciou že frakčný rezervný môže fungovať a nerobiť problém. A taktiež s mojím súhlasom, že dnes systém nieje dobre nastavený, a skôr či neskôr za to budeme pikať. Ale, nepovedal by som že je to primárne vina bánk, samozrejme že tak ako všade hrá rolu ľudská chamtivosť, a to aj u bánk aj u štátu. Jednoducho pravda je taká, že čo nieje zakázané je dovolené. A ak niekto v USA dokázal beztrestne nastaviť hypotekárny systém tak že pôžičku dostal na milión rokov aj bezdomovec, ak niekto dokázal rozprúdiť obchod s tými to hypotékami a vytvoriť tak naozaj veľmi fiktívny produkt pri ktorom je nad slnko jasné že krachne, tak nehnevaj sa ale to nieje vina bánk, ale štátu, a tak presne som to vykresľoval aj v diskusiách o kríze. USA sa potopilo samo a ešte si aj za to poďakovalo. Tak isto ako nás potápa fico zadĺžovaním štátu vo svoj vlastný prospech. Ja som poistný matematik, viem ako funguje pravdepodobnosť, budúcnosť, dlhy a investície. To čo sa dialo a čo sa deje, je nonsens, je chyba, je zlé, ale nie je to vina systému ako takého, nieje to vina existencie dlhu, nieje to vina existencie frakčného rezervného systému, nie je to vina floating menového systému. Dám ti do ruky nôž a môžeš ním buď nakrájať cibuľu alebo zabiť človeka, ale nebude to vina noža ako nástroja. V ľudských rukách sa ten nástroj mení buď na užitočný alebo smrteľný. A môžeš viniť banky, ale uvedom si že oni sú len na jednej strane tejto rovnováhy.
Wtf? A to znamená čo prosím ťa? Neviem k čomu si toto mám zaradiť. To teraz ako povedzme, že slovenská centrálna banka ma k dispozícii 5 ton zlata a čo s tým teraz? Kto určí cenu unce? Administratívne? Ako bude zásoba zlata kopírovať vývoj hospodárstva? Čo vôbec tým chceš povedať?"jasne definované množstvo"???? - v prípade zlata ide o množstvo, ktoré je k dispozícii povedzme v centrálnej banke štátu....
Každý dlží tomu od koho si požičal. Niekto si vezme pôžičku od banky, niekto od Providence, niekto od rómskeho úžerníka, niekto od mamy. Štát vydá dlhopis a ten mu kúpi, buď iný štát, alebo domáci kupec, alebo zahraničný kupec, alebo si vezme pôžičku od MMF, alebo tisíc iných spôsobov.Dlh.... áno to je problém..... práve kvôli nemu sa zvyšuje počet peňazí v obehu..... Ale teraz si položme základnú otázku......KOMU vlastne VŠETCI dlžia????? poprosím odpoveď, zaujíma ma to.....
Fúha, ty máš tu prizmu svetonázoru významnú. Takže štát disponuje najvyššou mocou? Aha, a štát je čo alebo kto? Róbert Fico? Vláda? Parlament? Ministerstvá? Nie je moc ako moc. Máš na mysli, moc tvoriť zákony, moc veliť armáde, ale moc mať peniaze a ovplyvňovať nimi ostatných ľudí. Ty si celý tvoj ideálny prípad. Štát je len byrokratická ťažkopádna mašinéria, žiadny ideálny prípad. Má moc. Fico doslovne zničil investície zahraničných poisťovní, DSSiek, útočil aj na banky. Tak tam máš moc? Bankári a iní kapitalisti, presne na to je tu ten tvoj štát! On im má vytvoriť podmienky, on im dovoľuje čo môžu a čo nemôžu, on ich zdaňuje, on ich znárodňuje. Tebe vadí kumulácia peňazí a moci, ale prosím povedz mi kedy v celej ľudskej histórii po ére zberačov bobúľ sa nekumulovala moc? Kedy? Neviem o tom, podľa mňa je to prirodzené, a je jedno či niekto príde s 20 timi ryriermi a uzurpuje si kus dobytej zeme aby mu slúžili a platili dane, alebo pricvála niekto na koníkoch a vyplieni čo sa dá, alebo keď niekto kolonizuje celú planétu a buduje impérium ako rím, alebo ako veľká británia. Mal by si sa zobudiť a uvedomiť si že vyššia karta berie a je jedno či dnes alebo pred 200 rokmi. Aj keby si zmenil menový systém, zrušil finančný trh, spravil revolúciu, tak aj tak by kumulácia jestvovala a prekvitala.Kumulácia moci..... isto, všetci v živote sa snažia si urvať ten svoj kus moci/postavenia..... ako nejaký manažér, tak isto aj nejaký inštalatér, a rovnako aj ja..... ALE treba si uvedomiť to, že najvyššou mocou disponuje kto???? No predsa štát a jeho orgány, a nie bankári a iní kapitalisti.... Takto by to malo byť v ideálnom prípade...... ale žiaľ zatiaľ to tak je málokde....
Ach ty obeť doby. Ako útrapne sa musíš cítiť v tej svojej role. Žiadna kapitalistická ekonómia nejestvuje, jestvuje len ekonómia, trh si človek nevymyslel, ten vyplýva zo samotnej podstaty ekonomických vzťahov v civilizovanej spoločnosti. Ekonómia je v prvom rade EMPIRICKÁ, ona od alfy po omegu vznikla pozorovaním vzťahov, a snažila sa vždy len opísať a pochopiť čo sa deje, prípadne vysvetliť a nájsť riešenia na problémy. Vy ale ani náhodou netušíte čo to slovo znamená a čo všetko zahŕňa, maximálne sa tu primitívne chvastáte idiotizmami o tom že ekonomická nieje škola, že ekonómia nie je veda. Tie to podradné reči idú súst ľudí ktorí sa ekonómii nikdy nevenovali a nevedia o nej nič. Tie vaše pseudovedenia získane z internetu, napísané hlupákmi si márne staviate na piedestál svetonázorov. Bohužiaľ je pravda, že úroveň študentov našej univerzity je v 95 per chabá a je mi zle pozerať sa na idiotov ktorí ju študujú, lebo viem že nič nevedia a budú len robiť hanbu. Ale to sa netýka ekonómie ako takej, tá je tu, je otvorená všetkým a každý ju môže rozvíjať a využívať. Ak ty nájdeš spoločenský aj hospodársky systém , ktorý bude lepší než súčasnosť a obohatí súčasné vedenie ekonómie, tak ti zagratulujem a budem si ťa za to vážiť. Zatiaľ sa tak nedeje. A Machiavelliho poznám, dokonca si čitam aj Marxa keď je teraz taká hitovka, netreba sa z toho hneď pokakať a keď chceš na oplátku ti odporučím aj ja tak zo tucet kníh ak bude treba."Problém je že nikto nepočúva ekonómiu"...... slay, uvedom si, že kapitalistická ekonómia nie je všeliekom na všetky problémy..... Ekonómia je teoretická veda, nie praktické vedenie štátu a spoločnosti (na to si treba skôr prečítať Vladára od Machiavelliho)..... + už nepočítam také drobnosti, že na kapitalistickú ekonomiku treba neobmedzený počet zdrojov (a tie už skôr dochádzajú)..... Toto chce celkovo iný spôsob hospodárstva a vedenia štátu...... kapitalizmus zjavne prestáva fungovať a začínam mať taký pocit, že sa začína podobať nejakému neomarxizmu (trockizmu)......
O a ešte som zabudol, podstatou ekonómie je práve myšlienka obmedzenosti a vzácnosti zdrojov, takže s tým predpokladom kapitalistickej ekonomiky sa veľmi mýliš. Ten predpoklad asi vyriekli jej odporcovia a je založený tradične na nepochopení.
@Krija
Ó áno každý si berie do huby len frakčný rezervný systém ako vrchol diabolského plánu bankárov. Vysvetli to bežnému človeku a ten zhýkne prekvapením a okamžite hádže kameňom. Už len na tomto fakte si tie pochybné filmíky nachytali množstvo verných ovečiek.ty vies ako funguje frakcny rezevny system, tak preco toto pises? vlada v tom ide, ale hlavnymi vinnikmi su sukromne a vraj statne centralne banky, samozrejme spolu s komercnymi bankami. tento system je dokonca tak nastaveny, ze svoj podiel viny na raste penaznej zasoby nesu aj obycajni ludia, ktori si zoberu uver. to preto rothschild svojho casu hovoril, ze sposob vydavania penazi je nepriatelsky voci ich zaujmom.
Ja uznávam, že je to ťažká matematika pre bežného človeka aby pochopil ako môže byť aj vlk najedený aj ovca celá, ako môže fungovať aj FRS aj byť stabilná cena peňazí. Ale môže. Ale to len za predpokladu, správneho použitia tohto nástroja. Nemám odvahu sa tu pustiť do tejto diskusie, lebo som sa tu snažil vysvetliť omnoho jednoduchšie veci a stretli sa s veľkým nepochopením. Každopádne, uskromníme sa z informáciou že frakčný rezervný môže fungovať a nerobiť problém. A taktiež s mojím súhlasom, že dnes systém nieje dobre nastavený, a skôr či neskôr za to budeme pikať. Ale, nepovedal by som že je to primárne vina bánk, samozrejme že tak ako všade hrá rolu ľudská chamtivosť, a to aj u bánk aj u štátu. Jednoducho pravda je taká, že čo nieje zakázané je dovolené. A ak niekto v USA dokázal beztrestne nastaviť hypotekárny systém tak že pôžičku dostal na milión rokov aj bezdomovec, ak niekto dokázal rozprúdiť obchod s tými to hypotékami a vytvoriť tak naozaj veľmi fiktívny produkt pri ktorom je nad slnko jasné že krachne, tak nehnevaj sa ale to nieje vina bánk, ale štátu, a tak presne som to vykresľoval aj v diskusiách o kríze. USA sa potopilo samo a ešte si aj za to poďakovalo. Tak isto ako nás potápa fico zadĺžovaním štátu vo svoj vlastný prospech. Ja som poistný matematik, viem ako funguje pravdepodobnosť, budúcnosť, dlhy a investície. To čo sa dialo a čo sa deje, je nonsens, je chyba, je zlé, ale nie je to vina systému ako takého, nieje to vina existencie dlhu, nieje to vina existencie frakčného rezervného systému, nie je to vina floating menového systému. Dám ti do ruky nôž a môžeš ním buď nakrájať cibuľu alebo zabiť človeka, ale nebude to vina noža ako nástroja. V ľudských rukách sa ten nástroj mení buď na užitočný alebo smrteľný. A môžeš viniť banky, ale uvedom si že oni sú len na jednej strane tejto rovnováhy.
-
krija
VIP
„Proces, akým banky vytvárajú peniaze je taký jednoduchý, že nad tým až stojí rozum.“
John Kenneth Galbraith, ekonóm
„Tak dlho, kým sa bude nepretržite meniť množstvo peňazí v obehu, nemôžeme sa zbaviť hospodárskych výkyvov. Obzvlášť platí, že každá menová politika, ktorá si kladie za cieľ stabilizovať hodnotu peňazí, a preto sa pri každom náraste výroby uchyľuje k nárastu ich ponuky, musí spôsobovať presne tie výkyvy hospodárstva, ktorým chce zabrániť."
Friedrich August von Hayek
Profits, Interests, and Investment and Other Essays on the Theory of Industrial Fluctuations
FRS nedokaze zabezpecit stabilne (konstantne) mnozstvo penazi v obehu.
„Žid sa už židovským spôsobom emancipoval, nielen tým že si privlastnil finančnú moc, ale aj tým, že vďaka nemu sa peniaze stali globálnou mocou a praktický židovský duch sa stal praktickým duchom kresťanských národov.
(...)
Peniaze sú žiarlivý boh Izraela, vedľa ktorého nesmú existovať iní bohovia. Peniaze degradujú všetkých bohov ľudstva a premieňajú ich na tovar. Peniaze sú univerzálne seba - ustanovenou hodnotou všetkých vecí. Celému svetu, ľudstvu a prírode je tak ukradnutá jeho špecifická hodnota. Peniaze sú v podstate krádežou ľudskej práce a ľudskej existencie, a táto cudzia podstata ho ovláda a jej sa klania.
Boh Židov sa sekularizoval, stal sa bohom sveta. Zmenka je skutočným bohom Židov. Ich bohom je len iluzórna zmenka.“
žid o židoch a ich peniazoch
teda nehladaj rovnovahu tam kde vzniknut nikdy nemoze. tam kde ta niekto okrada, tam rovnovaha nikdy nebude!!!
„Tak dlho, kým sa bude nepretržite meniť množstvo peňazí v obehu, nemôžeme sa zbaviť hospodárskych výkyvov. Obzvlášť platí, že každá menová politika, ktorá si kladie za cieľ stabilizovať hodnotu peňazí, a preto sa pri každom náraste výroby uchyľuje k nárastu ich ponuky, musí spôsobovať presne tie výkyvy hospodárstva, ktorým chce zabrániť."
Profits, Interests, and Investment and Other Essays on the Theory of Industrial Fluctuations
FRS nedokaze zabezpecit stabilne (konstantne) mnozstvo penazi v obehu.
„Žid sa už židovským spôsobom emancipoval, nielen tým že si privlastnil finančnú moc, ale aj tým, že vďaka nemu sa peniaze stali globálnou mocou a praktický židovský duch sa stal praktickým duchom kresťanských národov.
(...)
Peniaze sú žiarlivý boh Izraela, vedľa ktorého nesmú existovať iní bohovia. Peniaze degradujú všetkých bohov ľudstva a premieňajú ich na tovar. Peniaze sú univerzálne seba - ustanovenou hodnotou všetkých vecí. Celému svetu, ľudstvu a prírode je tak ukradnutá jeho špecifická hodnota. Peniaze sú v podstate krádežou ľudskej práce a ľudskej existencie, a táto cudzia podstata ho ovláda a jej sa klania.
Boh Židov sa sekularizoval, stal sa bohom sveta. Zmenka je skutočným bohom Židov. Ich bohom je len iluzórna zmenka.“
žid o židoch a ich peniazoch
teda nehladaj rovnovahu tam kde vzniknut nikdy nemoze. tam kde ta niekto okrada, tam rovnovaha nikdy nebude!!!
Ak myslíš to, že v jednom momente sa proste napíše číslo, tak áno je to jednoduché.. ak chceš pochopiť ako to celé môže fungovať, tak to je trošku o inom„Proces, akým banky vytvárajú peniaze je taký jednoduchý, že nad tým až stojí rozum.“
S tým súhlasím a zároveň dodávam, že sa hospodárskych cyklov pravdepodobne nikdy nezbavíme.. teda aspoň o tom silne pochybujem.„Tak dlho, kým sa bude nepretržite meniť množstvo peňazí v obehu, nemôžeme sa zbaviť hospodárskych výkyvov. Obzvlášť platí, že každá menová politika, ktorá si kladie za cieľ stabilizovať hodnotu peňazí, a preto sa pri každom náraste výroby uchyľuje k nárastu ich ponuky, musí spôsobovať presne tie výkyvy hospodárstva, ktorým chce zabrániť."
Toto je pátos. Márny pochabý pátos. Vaše zlaté teľa a zároveň obetný baránok. Peniaze niesu o židoch. Mal by si už vyrásť z kladenia príčin všetkého zla na jeden národ. Je to obsesia. Si zaujatý, neobjektívny. Som ochotný diskutovať o židoch vo svete, ale niesom ochotný ich trpieť v každej téme ako príčinu problému.„Žid sa už židovským spôsobom emancipoval, nielen tým že si privlastnil finančnú moc, ale aj tým, že vďaka nemu sa peniaze stali globálnou mocou a praktický židovský duch sa stal praktickým duchom kresťanských národov.
(...)
Ak by nikdy v histórii nebolo jestvovalo nič ako židovský národ, som si smrteľne a úplne istý tým, že dnes by sme používali peniaze a všetko s nimi spojené úplne rovnako ako teraz. Dúfam, že si schopný tejto primitívnej abstrakcie.
-
krija
VIP
ja chapem ako to fungujeslay napísal:Ak myslíš to, že v jednom momente sa proste napíše číslo, tak áno je to jednoduché.. ak chceš pochopiť ako to celé môže fungovať, tak to je trošku o inom. Ale od liberálov iný výrok ani nemožno čakať.
kym ludia nepochopia fungovanie penazi, svoju pracu, rast produktivity prace tak asi nie...slay napísal:S tým súhlasím a zároveň dodávam, že sa hospodárskych cyklov pravdepodobne nikdy nezbavíme.. teda aspoň o tom silne pochybujem.
a) co sa aspon raz pokusit riadne precitat pisany text? vari marx nepise?, citujem: "...vďaka nemu sa peniaze stali globálnou mocou a praktický židovský duch sa stal praktickým duchom kresťanských národov."slay napísal:Toto je pátos. Márny pochabý pátos. Vaše zlaté teľa a zároveň obetný baránok. Peniaze niesu o židoch. Mal by si už vyrásť z kladenia príčin všetkého zla na jeden národ. Je to obsesia. Si zaujatý, neobjektívny. Som ochotný diskutovať o židoch vo svete, ale niesom ochotný ich trpieť v každej téme ako príčinu problému.
Ak by nikdy v histórii nebolo jestvovalo nič ako židovský národ, som si smrteľne a úplne istý tým, že dnes by sme používali peniaze a všetko s nimi spojené úplne rovnako ako teraz. Dúfam, že si schopný tejto primitívnej abstrakcie.
b) "Si zaujatý, neobjektívny", to iste sa da napisat aj o tebe. clovek sa vyjadri negativne na adresu vyvoleneho naroda a ty ho prakticky bez vyhrady obhajujes a je jedno o ktorej sfere spolocnosti sa prave bavime.
c) peniaze tu boli pred zidmi, za zidov a budu tu aj po zidoch, ale v takej forme ako dnes funguju tu neboli, su a raz ak pan Boh da, tak znova nebudu! (nemam teraz namysli ich formu).
Nemyslím si. Na strednej mi vysvetľovali princíp jadrového reaktora, napriek tomu mám od jadrového fyzika ďaleko. Rozumieš povrchne tomu kúsku, ktorý ti bol potrebný na vytvorenie tvojho pseudonázoru, ktorým tu chceš naivne prekonať históriu ekonómie, jej vývoj aj všetkých jej vedcov. Verím, že si nadaný a šikovný človek a preto verím aj tomu, že keby si sa tejto problematike venoval naozaj, tak by si mal trošku iné názory. Ale človek nieje všemocnýja chapem ako to funguje
Neviem teraz koho myslíš tými ľuďmi? Bežný národ? Ľudstvo všeobecne?kym ludia nepochopia fungovanie penazi, svoju pracu, rast produktivity prace tak asi nie...
Vieš, ono celosvetová ekonomika tak ako funguje, nie je niečo čo by niekto bol v pravom slova zmysle vymyslel, alebo riadil (chvála bohu). Od prvej výmeny tovarov sa ľudia snažili získať rovnováhu. Odjakživa ju ekonomiku opisujeme a hľadáme len spôsoby efektívnejšieho rozhodovania, alebo efektívnejšej alokácie zdrojov. To aké politické systémy sú dnes v krajinách po celom svete, to aké máme finančný systém, ako funguje medzinárodný obchod, aké sú národohospodárske politiky.. to všetko je len snaha o čo najlepšie fungovanie. Ale musíš si uvedomiť, že v ekonómia je interdisciplinárna záležitosť a že sa vyskytuje v každej každučkej oblasti života a našej spoločnosti. Čo chcem tými to rečami povedať je, že ľudská spoločnosť ako taká determinuje vlastnosti systému tým, že
- jestvuje psychológia jedinca, ktorá je sama o sebe vedou v ekonomickom rozhodovaní
- spoločnosť má svoju hierarchiu, politický systém, ktorý znemožňuje a znižuje úplne efektívnosť rozhodnutí
- ľudia niesu rovnocenní, jeden je od prírody silný múdry, iný slabý hlúpy
- nikto nemá dokonalé informácie, preto sa rozhodujú zle jednotlivci, vlády, všetci
- nikto nemá dokonalé vedomosti, preto sa rozhodujú zle tí na ktorých pleciach stoja hospodárske politiky
- podmienky vo všeobecnosti nie sú konštantné, to znamená neúroda, katastrofy, nedostatok zdrojov, vojny, choroby..
a to je len pár hlúposti, na ktoré som si rýchlo vybavil a ani nerozviedol, ale dúfam že chápeš čo naznačujem. Ty možno veríš tomu, že keby keby keby, tak by bolo všetko ako má byť. No to je hlúposť. Ekonómia už minimálne sto rokov pozná príčiny aj riešenia kríz ako je tá dnešná a napriek tomu také krízy budú prichádzať aj naďalej. Ak by si sa stal na 5 min pánom bohom a upravil všetky krivdy, ktoré dnes ty laicky vidíš, v skutočnosti by sa nič nezlepšilo.. možno by si tým napáchal viac škody.
a) Ále prosím ťa krija, vďaka židom sa peniaze stali globálnou mocou?a) co sa aspon raz pokusit riadne precitat pisany text? vari marx nepise?, citujem: "...vďaka nemu sa peniaze stali globálnou mocou a praktický židovský duch sa stal praktickým duchom kresťanských národov."
b) "Si zaujatý, neobjektívny", to iste sa da napisat aj o tebe. clovek sa vyjadri negativne na adresu vyvoleneho naroda a ty ho prakticky bez vyhrady obhajujes a je jedno o ktorej sfere spolocnosti sa prave bavime.
c) peniaze tu boli pred zidmi, za zidov a budu tu aj po zidoch, ale v takej forme ako dnes funguju tu neboli, su a raz ak pan Boh da, tak znova nebudu! (nemam teraz namysli ich formu).
b) Ty sa vyjadruješ na adresu židov neustále. Ja mam židov na saláme, považujem ich za bezvýznamný element vo vývoji ľudstva. Obviňuješ ich z asi všetkého z čoho sa len dá obviniť. Úplne bezprízorne používaš židovskú kartu. Židia nás všetkých chcú zabiť a ovládnuť svet. Židia manipulujú všetky možné média. Židia manipulujú každú politiku na svete. Židia vyvolali každú vojnu. Židia na všetkom zarábajú. Židia na nás zosielajú choroby, produkujú vírusy, práškujú nás lietadlami. Ovládajú nás. Židia nám vstreknú čipy a potom nás gombíkom popravia. Židia všetko všetko všetko všetko.. veď to je zrelé na psychiatriu! Radšej sa daj na vesmírnych ľudí..
c) To ako veci budú závisí od židov tak asi v pomere 10 miliónov ku siedmim miliardam..
-
krija
VIP
nemyslislay napísal:Nemyslím si. Na strednej mi vysvetľovali princíp jadrového reaktora, napriek tomu mám od jadrového fyzika ďaleko. Rozumieš povrchne tomu kúsku, ktorý ti bol potrebný na vytvorenie tvojho pseudonázoru, ktorým tu chceš naivne prekonať históriu ekonómie, jej vývoj aj všetkých jej vedcov. Verím, že si nadaný a šikovný človek a preto verím aj tomu, že keby si sa tejto problematike venoval naozaj, tak by si mal trošku iné názory. Ale človek nieje všemocný
samozrejme, ze ludi vseobecne, na celej planete. keby tomu rozumela aspon polovica tak FRS tu nema sancu prezit ani sekundu! teraz k tej omacke. celu tuto polemiku o psychologii v ekonomike nastolili hlavne "rakuski" ekonomovia a filozofi okolo poppera, ked zacali tlacit to popredia rozum pred citmi, ignorujuc pracu a nazory humeho (sucasnik adama smitha), ktory tvrdil, ze rozum je otrokom vasni. preto dnesna ekonomia maturuje aj nad tym, ze preco sa niekomu pacia povedzme cervene auta a niekomu strieborne, cim iba zavadzaju verejnost a odbocuju od podstaty od merita veci. dovolim si tvrdit, ze to nechapes ani ty. z uvedenej citacie si si vybral to co sa ti hodi. v tej vyboldovanej casti som viac narazal na "ducha krestanskych narodov". neuvedomujes si uz tu zakladnu myslienku vzniku penazi. peniaze su ako ohen. dobry sluha, ale zly pan. miesto toho, aby peniaze ludom sluzili, sluzia ludia peniazom. to tym myslel marx.slay napísal:Neviem teraz koho myslíš tými ľuďmi? Bežný národ? Ľudstvo všeobecne? a dalsia omacka (moja poznamka)
no neviam aka je diagnoza v medicine ked niekto klame, zavadza, tvrdi to co som ja nikde netvrdil a snazi sa diskutujuceho zosmiesnit atd.slay napísal:b) Ty sa vyjadruješ na adresu židov neustále. Ja mam židov na saláme, považujem ich za bezvýznamný element vo vývoji ľudstva. Obviňuješ ich z asi všetkého z čoho sa len dá obviniť. Úplne bezprízorne používaš židovskú kartu. Židia nás všetkých chcú zabiť a ovládnuť svet. Židia manipulujú všetky možné média. Židia manipulujú každú politiku na svete. Židia vyvolali každú vojnu. Židia na všetkom zarábajú. Židia na nás zosielajú choroby, produkujú vírusy, práškujú nás lietadlami. Ovládajú nás. Židia nám vstreknú čipy a potom nás gombíkom popravia. Židia všetko všetko všetko všetko.. veď to je zrelé na psychiatriu! Radšej sa daj na vesmírnych ľudí..
1. vsetkych nie. na zemi ma zostat 500 000 000 ludi pre rovnovahu s prirodou. alebo chces popriet ten pomnik v USA kde je toto cislo uvedene? alebo chces popriet dokument od kissingera?
2. nebol to marx kto vyssie tvrdil nieco o globalnej moci penazi?
3. aj tu na hojku mas dostatok informacii o mediach a kym su vlastnene.
4. to o kazdej vojne tvrdila uz jedna z "matiek" rotschildovych (tusim to sem daval svojho casu zelovoc)
5. k praskovaniu lietadlami. ak narazas na diskusiu o tektonickej zbrani tak tam som spominal iba americanov a ak mas namysli ukrajinu a prasaciu chripku, tak tam to nebol zidovsky vedec co tvrdil, ze o par mesiacov vypukne na ukrajine prasacia chripka. to ako sa k nemu zachovali pri zatykani v USA, ked jeho auto "pretlakovali" slzotvornym plynom, tak to bol fakt humus. "holt, vyhodeny bez padaka" a mne ho bolo pri tych zabereoch uprimne luto.
6. na adresu chipov som sa za tie 4 roky co som tu, nevyjadril a ak ano tak iba v casti o PC.
snazis sa tu navodit dojem, ze krija je rasista a xenofob. velka chyba! tymi su aj ti z vas co podporujete besnenie izraela s podporou EU a USA v palestine, kde vyhladzuju aj vdaka postoju aky tu prezentujete jeden cely narod.
"Každá pravda prechádza troma fázami: Najprv je zosmiešňovaná. Potom je násilne odmietaná, nakoniec je akceptovaná ako samozrejmosť." - [ Arthur Schopenhauer ]
To je mozno pravda, ale bullshity o zidoch budu medzi rozumnymi ludmi zosmiesnovane stale."Každá pravda prechádza troma fázami: Najprv je zosmiešňovaná. Potom je násilne odmietaná, nakoniec je akceptovaná ako samozrejmosť." - [ Arthur Schopenhauer ]
-
krija
VIP
hej? je zaujimave, ze mnohe z toho tvrdia samotni zidia o zidoch. koho myslis tymi rozumnymi ludmi? ako sa zachovali ti rozumni ludia pri pogromoch na zidov? smiali sa tiez?eMPiko napísal: To je mozno pravda, ale bullshity o zidoch budu medzi rozumnymi ludmi zosmiesnovane stale.
Hmm, dlhšie som tu nebol ale som tu.. tákže krija.
, ja tvrdím, že ak by tá polovica rozumela FRS do takej miery akou jej rozumieš ty, tak by možno nejestvoval FRS, ale ak by rozumeli úplne tak by rozumeli aj tomu prečo také niečo môže fungovať (ak je to správne využité). Tým chcem povedať, že FRS nieje primárnou príčinou súčasných problémov, svojím spôsobom je len boosterom toho čo má príčinu niekde inde. A tá príčina jednoznačne leží v zle nastavenej regulácii, alebo skôr nedostatočnej. A nemusíš sa ani tragicky zamýšľať nad psychológiou ekonomického myslenia, ktoré nás akože doviedlo k používaniu patologických nástrojov. To je ako obviňovať vynálezcu počítača z toho, že dnes deti presedia hodiny za obrazovkou, majú pokazené oči, chabé telá, skazenú myseľ a choré telo. A vy by ste ešte vždy nezabudli dodať, že tento pekelný stroj zámerne podstrčili židia. Je to smiešne? Ale presne to robíš. Vývoj má svoje pozitíva aj negatíva. Ľudstvo potrebuje vždy trochu času a pár chýb aby sa pohlo ďalej. Mňa len mrzí, že táto kríza je nepochopená a zatiaľ sa neudialo temer nič čo by ju malo zastaviť.
tak ako kto tu má diagnozu?
Veď ku každému spomenutému (dajme tomu že okrem čipov, aj keď si niesom istý) si sa vyjadroval, tak ako v čom zavádzam?
Myslíš je ja schvaľujem násilie? Alebo zlo páchané na ľuďoch? Z čoho ma to preboha obviňuješ? Len preto, že neverím každej sprostosti čo tu publikujete heroicky na fóre som podporovateľ besnenia nejakého národa? Pff.. no nemusíš sa rovno dávať diagnostikovať, ale dávaj si pozor na jazyk. A pozri si definíciu xenofóbie, a zamysli sa či ju nespĺňaš tak náhodou.
Poviem to takto, si príliš ovplyvnený tým čo si vyberáš na čítanie. A "vyberáš" som zámerne zvýraznil a som si istý, že chápeš prečo. Tá tvoja analýza, je vysvetlenie, ktoré vyhovuje tebe a tvojím potrebám. Mne nie. Ale všímam už dlhšie, že vetríš po kadečom.. len by som ti odporučil, nevyhľadávať vo všetkom čím sa zaoberáš ten "háčik", konšpiráciu, problém. Zaoberaj sa ďalej, možno sa čoskoro stretneme v plodnej debate na túto tému, čisto z hľadiska popisu vývoja ekonomického myslenia. Zatiaľ mám pocit, že by sme sa bavili len na veľmi úzkom piesočku.ja si to nemyslim, ja to viem! tejto problematike sa venujem uz nejaky ten cas a prave preto mam nazor taky aky mam.
Vidíš a to si ja nemyslímSamozrejme, ze ludi vseobecne, na celej planete. keby tomu rozumela aspon polovica tak FRS tu nema sancu prezit ani sekundu!
Heh, no len si pozri tých svojich 6 bodov obhajoby, hneď v prvom naznačuješ hubenie ľudstva, v druhom židov za celým finančným systémom, v treťom židov za inštiúciami a médiami, v štvrtom o židoch za vojnami, v piatom o židoch za chrípkov..no neviam aka je diagnoza v medicine ked niekto klame, zavadza, tvrdi to co som ja nikde netvrdil a snazi sa diskutujuceho zosmiesnit atd.
tak ako kto tu má diagnozu?
Myslíš je ja schvaľujem násilie? Alebo zlo páchané na ľuďoch? Z čoho ma to preboha obviňuješ? Len preto, že neverím každej sprostosti čo tu publikujete heroicky na fóre som podporovateľ besnenia nejakého národa? Pff.. no nemusíš sa rovno dávať diagnostikovať, ale dávaj si pozor na jazyk. A pozri si definíciu xenofóbie, a zamysli sa či ju nespĺňaš tak náhodou.
-
krija
VIP
FRS, tak tomu nepomoze ziadna regulacia, iba jedna, ale potom by sa to uz nenazyvalo FRS. nazyvalo by sa to 100% peniaze, tak ako to navrhoval v roku 1935 vo svojej knihe s rovnakym nazvom americky ekonom irving fisher. FRS mozno nie je primarnou pricinou sucasnych problemov, lebo tou ako vieme su peniaze vydavane ako dlh, to je ta skutocna pricina (a FRS takyto model vydavania dlhov umoznuje). no, a ako ceresnicka na torte je pozadovanie uroku pri splacani tychto dlhov, nie skutocnych penazi, ale penazi vytvorenych komercnymi bankami zo vzduchu. mozno vies a mozno nie, ale regulacia existuje, zial uz iba nepriama (bomba napad monetaristu miltona friedmana). je nou vyska urokovych mier. ak su peniaze "lacne" ludia si poziciavaju a ekonomika slape, peniaze nasledne neskor zdrazeju, pocet uverov klesa a sme tam kde sme! ano kriza je nepochopena, lebo sa na skolach ucite same sprostosti! v naveznosti na to:slay napísal:Vidíš a to si ja nemyslím, ja tvrdím, že ak by tá polovica rozumela FRS do takej miery akou jej rozumieš ty, tak by možno nejestvoval FRS, ale ak by rozumeli úplne tak by rozumeli aj tomu prečo také niečo môže fungovať (ak je to správne využité). Tým chcem povedať, že FRS nieje primárnou príčinou súčasných problémov, svojím spôsobom je len boosterom toho čo má príčinu niekde inde. A tá príčina jednoznačne leží v zle nastavenej regulácii, alebo skôr nedostatočnej. (...) Mňa len mrzí, že táto kríza je nepochopená a zatiaľ sa neudialo temer nič čo by ju malo zastaviť.
mas pravdu, vyberam si. citam misesa, ale nesuhlasim so vsetkym co tvrdi, citam friedmana, ale nesuhlasim so vsetkym co tvrdi, citam keynesa, ale nesuhlasim so vsetkym co tvrdi, citam fishera, ale tiez nesuhlasim so vsetkym co tvrdi, citam smitha a suhlasim skoro so vsetkym co tvrdi, citam aj tych, o ktorych ty asi nemas ani paru! ako su napr.:slay napísal:Poviem to takto, si príliš ovplyvnený tým čo si vyberáš na čítanie. A "vyberáš" som zámerne zvýraznil a som si istý, že chápeš prečo. Tá tvoja analýza, je vysvetlenie, ktoré vyhovuje tebe a tvojím potrebám. Mne nie. Ale všímam už dlhšie, že vetríš po kadečom.. len by som ti odporučil, nevyhľadávať vo všetkom čím sa zaoberáš ten "háčik", konšpiráciu, problém. Zaoberaj sa ďalej, možno sa čoskoro stretneme v plodnej debate na túto tému, čisto z hľadiska popisu vývoja ekonomického myslenia. Zatiaľ mám pocit, že by sme sa bavili len na veľmi úzkom piesočku.
Joseph Huber & James Robertson a ich Creating New Money
Ellen Hodgson Brown a jej The Web of Debt
Vladimir Z. Nuri a jeho Fractional Reserve Banking as Economic Parasitism
alebo absolutnu pecku v tejto oblasti: Secret Banker´s Manual
teda, aby sme sa my dvaja mohli stretnut v plodnej debate, tak najprv by si musel vyliat ten tvoj plny pohar "vedomosti" nadobudnutych zo skoly a zacat zbierat nove vedomosti s nezatazenou myslou
A ty svoj naplniť vedomosťami a až potom sa šprtať do takých vecí..teda, aby sme sa my dvaja mohli stretnut v plodnej debate, tak najprv by si musel vyliat ten tvoj plny pohar "vedomosti" nadobudnutych zo skoly a zacat zbierat nove vedomosti s nezatazenou myslou
Tisíc ekonómov navrhovalo tisíc vecí počas celej histórie, všetci mali v niečom odlišné názory. Ty zjavne čerpáš až na Keynesa čisto z liberálov a s tebou často spomínanej rakúskej školy a to že prečítaš povrchne pár úryvkov z teoretických prác ekonómov z teba nerobí človeka, ktorý rozumie problematike dostatočne. Tých zvyšný čo si menoval, naozaj nepoznám, odhadujem, že sú to novopečení ekonómovia čo vydali po jednej knižke na ktorú by každý z vysoka kašlal keby neprišla kríza a ľudia ako ty by odrazu nehľadali v také knihy aké im vyhovujú. Dnes asi knihy o tom ako kapitalizmus nefunguje, aká je dlh kliatba, ako celá monetárna politika a FRS zlyhávajú sú isto bestsellermi.
Samozrejme že pomôže. A aj pomáha.. Ide len o stanovenie rozumných hraníc.FRS, tak tomu nepomoze ziadna regulacia
lebo tou ako vieme su peniaze vydavane ako dlh, to je ta skutocna pricina (a FRS takyto model vydavania dlhov umoznuje).
Dlh nie je problém. Problém je kašlať na riziko. Dlh by tu bol aj bez FRS.
Jednoduchý sedliacky rozum tu nemá logiku všakako ceresnicka na torte je pozadovanie uroku pri splacani tychto dlhov, nie skutocnych penazi, ale penazi vytvorenych komercnymi bankami zo vzduchu
O tom som nehovoril, to je samozrejmosť. Ale nevadí..mozno vies a mozno nie, ale regulacia existuje, zial uz iba nepriama (bomba napad monetaristu miltona friedmana). je nou vyska urokovych mier.
Ty nevieš čo sa učí na školách tak nebľaboc.. Žiješ v svojej pseudo predstave o svete, komplexy si vylievaš pravidelne na takýchto somarinách. A ja tu musím zakaždým trpieť to že si niečo dokazuješ. Ale už som si zvykol. Aspoň keby si mal toľko málo rozumu v hlave, že by si videl kto tvorí 99 percent ekonomických rozhodnutí spoločnosti, ekonómovia to zaručene niesu..ano kriza je nepochopena, lebo sa na skolach ucite same sprostosti!