Zákon o cestnej premávke

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Zákon o cestnej premávke

Príspevok od používateľa guess.whoo »

" Hoci ide o preventívnu akciu, závažné priestupky budú policajti riešiť nekompromisne."

30km nad v obci je dost zavazne :D
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

OK, OK, tak <30 :D (a to mimo obce v obci som pisal 20km/h ;) )
Pri bežných prekročeniach rýchlosti počas akcie, ktorá má byť predovšetkým výchovnou, polícia vodičov nebude pokutovať. Dopravné priestupky budú jej príslušníci riešiť zastavením vodiča a dohovorom, priblížil Ignaták. "Týka sa to prekročení rýchlosti do 20 kilometrov za hodinu v obci a do 30 kilometrov za hodinu mimo obce," spresnil.
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Takze vsetci povinne tempomaty v obci na 69km/h a mimo na 119km/h :roll: Budu merat rizikove useky podla ludi, teda nie na 5km rovinke v strede nicoho alebo 5m pred koncom obce. Pokial to beriete ako moznost beztrestne jazdit rychlo, tak ta akcia nema fakt ziadny vyznam.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

vsak jasne, ze nie..ale si zober aky je to hyenizmus ked meravaju napr. na ceste medzi prievidzou a novakmi kde je dvojprudovka a da sa tam ist kludne 110-120 a je tam 90. pravidelne tam meravaju a nie je to ziadny rizikovy usek
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

A presne o tom hovorim. Detto dvojprudovy vyjazd zo ZA na dialnicu - najdebilnejsi prechod na svete a 50tka. Fakt top vymysel.

Preto verim, ze pocas tejto akcie budu merat rychlost kde je fakt treba a kde je rychlost nad 50/90 potencialne rizikova :)
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

tak tak..ja si neviem teraz ani vybavit cestu kde je 90tka a je nejaka rizikova okrem klasickych nehodovych usekov
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Inac aby ste ma neupalili, ja to fakt myslim ako vtip, a som naozaj zvedavy, kde sa bude merat... Ci to naozaj budu nehodove useky a ziadne tradicne vyberacske miesta a policajt skryty za plotom.. :?
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Lubenečko »

Niekto ste tu písali, že v prípade ak napr štrajchnem niekomu auto, nestačí nechať len lístoček a odísť ale treba zavolať políciu. Má to aj nejakú oporu v zákone ? Dajme tomu, že som niekde v horách na chate a niekomu tam spravím škodu... nemám kredit, nemám mobil, nemám signál ... Mám rozložiť tábor pri aute a pokúsiť sa vyslať dymové signály 158 ? :)

Odpoveď: Si v horách a nikto ťa nevidel ... neakceptujem :D
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Tusim to oporu v zakone ma. Na 112/158 ti kredit netreba. Ak by sa nieco take stalo, tak by som nechal listocek v takomto pripade.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Neviem ako je to presne v zakone, ale v takom pripade by si mal ist na najblizsiu policajnu stanicu a oznamit to osobne. Tak nejak to je aj ked napriklad v soku utecies z miesta nehody alebo ked zrazis cigana pri osade a ostatni sa rozhodnu zlyncovat ta. Vtedy mozes v podstate legalne utiect z miesta nehody, ale musis to bezodkladne ohlasit policii.
bindo011
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa bindo011 »

Zákon 8/2009 Z. z. píše toto:

§ 66

Povinnosti účastníka dopravnej nehody a škodovej udalosti

(1) Účastník dopravnej nehody je osoba, ktorá sa priamo aktívne alebo pasívne zúčastnila na dopravnej nehode.

(2) Účastník dopravnej nehody je povinný

a) ohlásiť dopravnú nehodu policajtovi,
b) poskytnúť podľa svojich schopností a možností zranenej osobe prvú pomoc a bezodkladne privolať záchrannú zdravotnú službu,
c) urobiť potrebné opatrenia na záchranu osoby alebo majetku ohrozeného dopravnou nehodou,
d) zotrvať na mieste dopravnej nehody až do príchodu policajta alebo sa na toto miesto bezodkladne vrátiť po poskytnutí alebo privolaní pomoci, alebo po ohlásení dopravnej nehody,
e) zdržať sa konania, ktoré by bolo na ujmu vyšetrenia dopravnej nehody, najmä premiestnenia vozidiel,
f) urobiť vhodné opatrenia, aby nebola ohrozená bezpečnosť cestnej premávky na mieste dopravnej nehody,
g) umožniť obnovenie cestnej premávky, najmä premávky vozidiel pravidelnej verejnej dopravy osôb,
h) preukázať svoju totožnosť na požiadanie iného účastníka dopravnej nehody,
i) bezodkladne upovedomiť osobu, ktorá nie je účastníkom dopravnej nehody, o hmotnej škode, ktorá jej bola spôsobená dopravnou nehodou, a oznámiť jej svoje osobné údaje; ak to nie je možné, upovedomenie a oznámenie zabezpečí prostredníctvom Policajného zboru.

(3) Ak je to nevyhnutné na uvoľnenie alebo na ošetrenie zranenej osoby alebo na obnovenie cestnej premávky, účastník dopravnej nehody môže premiestniť vozidlá, pritom je však povinný vyznačiť postavenie vozidiel po dopravnej nehode, situáciu a stopy.

(4) Účastník dopravnej nehody je povinný poskytnúť orgánu Policajného zboru potrebnú súčinnosť pri objasňovaní dopravnej nehody vrátane predloženia dokladov, ktoré s tým súvisia.

(5) Účastník škodovej udalosti (škoda do 3990€) je osoba, ktorá sa priamo aktívne alebo pasívne zúčastnila na škodovej udalosti.

(6) Účastník škodovej udalosti je povinný bezodkladne zastaviť vozidlo, preukázať svoju totožnosť inému účastníkovi škodovej udalosti, poskytnúť údaje o poistení vozidla, zdržať sa požitia alkoholu alebo inej návykovej látky a urobiť vhodné opatrenia, aby nebola ohrozená bezpečnosť alebo plynulosť cestnej premávky. Ak účastník škodovej udalosti spôsobil hmotnú škodu osobe, ktorá nie je účastníkom škodovej udalosti, je povinný o tom túto osobu bezodkladne upovedomiť a oznámiť jej svoje osobné údaje.

Práve poslednú vetu, by som videl ako odpoveď dilemy, čo robiť, ak majiteľ auta nie je nablízku :) . Tzn. buď nechať kontakt na seba, alebo na základe ŠPZ zistiť vlastníka a kontaktovať ho.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Lenze ty nemas ako od seba zistit vlastnika vozidla, ak nepocitam policiu.

Ale tato veta je zaujimavo napisana, ked sa na to pozeram a citam si to. Neraz bol clanok, ze clovek odisiel a dosiel potom o vodicak, lebo vraj usiel z miesta nehody. Dokonca aj tu na fore bol tusim link na clanok z natankuj.sk, kde nechal clovek listok za stieracom, odisiel, ale potom skoncil na policii a bez vodicaku. Asi by to bolo skor na vyklad pravnika, resp. uvazenia sudu o tom, ze ako tuto vetu chapat. Pretoze tym, ze necham za stieracom listok s textom, ze som mu oskrel auto, telefon a meno na seba, tak som tu osobu upovedomil. Alebo nie??? Podla slovnika je upovedomenie vlastne oznamenie, cize listkom som oznamil, ze som mu sposobil skodiu a nechal svoje osobne udaje.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Listkom za stireacom nikoho neupovedomis, ten listok moze hocikto zobrat, moze zmoknut a bude necitatelny, atd. To len dufas, ze si ten listok vlastnik precita. A prave v poslednej dobe sa v mediach casto objavuju vyjadrenia z policie, ze listok nestaci.
bindo011
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa bindo011 »

Z porady.sk
Vytočiť 158, vysvetliť dôvod, prečo to potrebuješ zistiť a za pár sekúnd ti to povedia. Ja som tak zisťovala majiteľa vozidla, ktorý mal na aute otvorené okno.
Paradoxne na to prišla žena, otázkou však zostáva, čo urobila potom? Poslala mu list, že má otvorené okno? :D Alebo by mali aj číslo na majiteľa?
Laster
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Laster »

Niekto tu tak pol roka, rok dozadu riešil, že mu v Bratislave odtiahli auto a za odťah nezaplatil a zaplatil iba pokutu. Ak tu ešte ten chalan je mohol by napísať ako to dopadlo.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Dnes som si len tak pozeral nové testy pre autoškoly a veľmi ma zarazila jedna otázka ohľadom predchádzania v obci.

Znenie otázky a odpovede sú v prílohe. Ako správnu som označil odpoveď "A", no podľa toho testu je správna odpoveď "C". Akosi tomu nerozumiem, to mám v obci vytrubovať na každého, koho budem predbiehať alebo čo?
Prílohy
test.jpg
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

ano, je tam chyba
Prílohy
Screenshot_2015-04-19-13-51-26.png
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Lubenečko »

Isto to tu bolo, ale naozaj sa mi nechce hľadať, .. mám povinnosť pri bežnej kontrole ukázať aj občiansky ? Keď som bol ochotný dať mu všetky ostatné doklady ... + ústne sa legitimovať ?
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

nemusis, akurat dnes o tom hovorili v radiu. nikde v zakone nie je uvedene, ze musis pri sebe nosit obciansky preukaz. ak ho nemas ok, ale mozu ta zobrat na policajnu stanicu za ucelom legitimacie
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Aj to ťa môžu zobrať až keď dostatočne nepreukážeš svoju totožnosť, na čo by vodičský, rodné číslo poprípade meno matky za slobodna malo stačiť. Majú vysielačky, vedia si to overiť. Samozrejme je to vždy na posúdení policajta.
Napísať odpoveď