Zákon o cestnej premávke
Re: Zákon o cestnej premávke
Áno vieš preukázať aj inak. Ale o toto tu vôbec nejde. Neriešime to či musíš alebo nemusíš mať pri sebe OP. Ide tu o to oprávnenie policajta. Čo on môže keď ty OP odmietneš predložiť.
co moze je celkom jasne, len to, co mu dovoluje zakon
btw: http://www.minv.sk/?doklady-na-vedenie- ... ku-vozidla(4)Ak vyzvaná osoba nemôže preukázať svoju totožnosť podľa odseku 1 alebo 2 a ani po predchádzajúcom poskytnutí potrebnej súčinnosti nemôže hodnoverne preukázať svoje meno a priezvisko, dátum narodenia a adresu bydliska, policajt je oprávnený postupovať podľa odseku 3.
-
94jakub
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Ak si poriadne prečítaš ten §34, tak si povinný uposlúchnuť výzvu len v rámci jeho oprávnení, čiže nemusíš uposlúchnuť to, načo nie je oprávnený. To je snáď logické a jasné.
§18 (1) "Policajt je oprávnený vyzvať osobu, ak je to potrebné na plnenie úloh podľa tohto zákona, aby preukázala svoju totožnosť dokladom totožnosti."
Ak teda nájdeš niekde v zákone o PZ konkrétny paragraf/odsek na základe, ktorého pri cestnej kontrole od teba požaduje/môže požadovať preukázanie totožnosti beriem späť všetko, čo som napísal a súhlasím s tebou. Pokiaľ mu však predložíš VP, žiadny zákon ho neoprávňuje zisťovať si tvoju totožnosť kvôli tomu aby mohol overiť "pravosť" vodičského preukazu.
Ja som tam nič také nenašiel ale nečítal som to celé, len som to rýchlo prebehol. Ak to tam nikde nie je, tak po predložení VP, ktorý ťa oprávňuje viesť motorové vozidlo(a všetkých ostatných dokladov potrebných k vedeniu) policajt nie je oprávnený od teba požadovať preukázanie totožnosti.
§18 (1) "Policajt je oprávnený vyzvať osobu, ak je to potrebné na plnenie úloh podľa tohto zákona, aby preukázala svoju totožnosť dokladom totožnosti."
Ak teda nájdeš niekde v zákone o PZ konkrétny paragraf/odsek na základe, ktorého pri cestnej kontrole od teba požaduje/môže požadovať preukázanie totožnosti beriem späť všetko, čo som napísal a súhlasím s tebou. Pokiaľ mu však predložíš VP, žiadny zákon ho neoprávňuje zisťovať si tvoju totožnosť kvôli tomu aby mohol overiť "pravosť" vodičského preukazu.
Ja som tam nič také nenašiel ale nečítal som to celé, len som to rýchlo prebehol. Ak to tam nikde nie je, tak po predložení VP, ktorý ťa oprávňuje viesť motorové vozidlo(a všetkých ostatných dokladov potrebných k vedeniu) policajt nie je oprávnený od teba požadovať preukázanie totožnosti.
94jakub: Zákon nie je sterilný a nemusí byť všetko priamo slovne vyjadrené. Zákon nepíše o oprávnení policajta vyzvať ťa napr. aby si zostal na mieste a ukázal mu ruky tak aby na ne videl ak sa nachádzaš niekde kde došlo k protiprávnemu konaniu a policajt nevie ako si s tým v spojení a ty si povinný to uposlúchnuť ak nie budú použité donucovacie prostriedky po splnení zákonných podmienok.
A pri Dohľade nad cestnou premávkou minimálne plní tieto tri úlohy:
j)dohliada na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky a spolupôsobí pri jej riadení,
k)odhaľuje priestupky a zisťuje ich páchateľov, a ak tak ustanovuje osobitný zákon, priestupky aj objasňuje2) a prejednáva,
l)vykonáva pátranie po osobách a pátranie po veciach,
A berdie my sa tu bavíme ak niekto nechce preukázať svoju totožnosť. Odmietne to na výzvu policajta a tam platí odsek 3.
A pri Dohľade nad cestnou premávkou minimálne plní tieto tri úlohy:
j)dohliada na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky a spolupôsobí pri jej riadení,
k)odhaľuje priestupky a zisťuje ich páchateľov, a ak tak ustanovuje osobitný zákon, priestupky aj objasňuje2) a prejednáva,
l)vykonáva pátranie po osobách a pátranie po veciach,
A berdie my sa tu bavíme ak niekto nechce preukázať svoju totožnosť. Odmietne to na výzvu policajta a tam platí odsek 3.
ak odmietne preukazat svoju totoznost, tak ho mozu zobrat do CPZ, ale to maximalne len na 24 hodin
hovoris stale o variante, kedy ma clovek OP pri sebe, ale odmietne ho ukazat policajtovi?
1. ako policajt vie, ze ho ma clovek pri sebe?
2. bolo ti tu napisane uz asi 3x roznymi ludmi, ze OP mat pri sebe nemusis a totoznost mozes preukazat aj inak
pravdupovediac, neviem co stale riesis...
hovoris stale o variante, kedy ma clovek OP pri sebe, ale odmietne ho ukazat policajtovi?
1. ako policajt vie, ze ho ma clovek pri sebe?
2. bolo ti tu napisane uz asi 3x roznymi ludmi, ze OP mat pri sebe nemusis a totoznost mozes preukazat aj inak
pravdupovediac, neviem co stale riesis...
1. Pán XY predložte doklad totožnosti. Nie nedám. - z toho logicky vyplýva, že ten človek ho odmieta predložiť a má ho pri sebe. Policajt to nie je povinný ďalej skúmať, či ho má alebo nemá pri sebe. Nikto mu nebude robiť osobnú prehliadku a zisťovať to.
2. Pán XY predložte doklad totožnosti. Zabudol som ho, nemám ho pri sebe. V poriadku, ste ochotný poskytnúť vaše údaje? ...
Tu je ten rozdiel. A veď ja veľmi dobre viem, že ho pri sebe mať nemusíš. Ale rozdiel je v tom konaní tej osoby.
2. Pán XY predložte doklad totožnosti. Zabudol som ho, nemám ho pri sebe. V poriadku, ste ochotný poskytnúť vaše údaje? ...
Tu je ten rozdiel. A veď ja veľmi dobre viem, že ho pri sebe mať nemusíš. Ale rozdiel je v tom konaní tej osoby.
-
94jakub
Guru wannabe
Píše sa tam aj o tom. Aj keď súhlasím, že tam nie je uvedený explicitný postup, tak ako si ho napísal. Nie je tam však písané, že je oprávnený požadovať preukázanie totožnosti pri cestnej kontrole.
Jednoducho OP je (podľa zákona) verejná listina, ktorou preukazuješ totožnosť. VP je verejná listina, ktorou preukazuješ oprávnenie viesť motorové vozidlo. Jedna nie je podriadená druhej.
Pri cestnej kontrole od teba policajt môže požadovať len doklady potrebné na vedenie vozidla, čiže VP. Nič mu nedáva oprávnenie si overovať tvoju totožnosť(samozrejme za predpokladu, že si sa ničoho nedopustil a že si policajt nevymyslel nejaké pátranie a podobne).
Na VP sú všetky potrebné informácie na to aby vedel, či so to ty. Na to nepotrebuje rodné číslo.
A zo slov "Nie, nedám" logicky vôbec nevyplýva len možnosť "mám ale nedám."
Jednoducho OP je (podľa zákona) verejná listina, ktorou preukazuješ totožnosť. VP je verejná listina, ktorou preukazuješ oprávnenie viesť motorové vozidlo. Jedna nie je podriadená druhej.
Pri cestnej kontrole od teba policajt môže požadovať len doklady potrebné na vedenie vozidla, čiže VP. Nič mu nedáva oprávnenie si overovať tvoju totožnosť(samozrejme za predpokladu, že si sa ničoho nedopustil a že si policajt nevymyslel nejaké pátranie a podobne).
Na VP sú všetky potrebné informácie na to aby vedel, či so to ty. Na to nepotrebuje rodné číslo.
A zo slov "Nie, nedám" logicky vôbec nevyplýva len možnosť "mám ale nedám."
3. - Pan XY, preložte doklad totožnosti.
- Pan policajt, žiaden zákon mi neukladá nosiť doklad totožnosti pri sebe.
Teraz navrhujes čo?
- Pan policajt, žiaden zákon mi neukladá nosiť doklad totožnosti pri sebe.
Teraz navrhujes čo?
Odpoveď. Nie neukladá a potom. Otázka: či ho má alebo nemá pri sebe. Ak má opäť výzva aby predložil. Ak nemá tak požiadavka na poskytnutie osobných údajov.
Áno, presne tak. Nadiktujes údaje, on si overí cez ustrednu ich pravosť a popraje pekný deň.
Včera som si bol dať robiť nový vodičák, mal som ešte tú starú ružovú kartičku. Pri vybavovaní sa ma teta pri okienku opýtala, že či mám nejaké potvrdenie od očného, čo by dala do záznamu na vodičáku. Vraj ak ma zastavia policajti a uvidia, že nosím okuliare, že môžem mať problém.
V podstate až teraz som sa na nete dočítal, že je povinnosť mať vo vodičskom preukaze záznam, že nosím okuliare alebo šošovky, v opačnom prípade je vodičák neplatný a policajt mi môže dať pokutu do výšky 60€. Podľa tohto už vyše 15r jazdím s neplatným vodičákom. Aké máte s tým skúsenosti? Máte potrebný záznam/kód vo vodičáku? Kontrolujú Vám to policajti?
Posledné roky síce jazdím denne, ale policajti ma za tú dobu zastavili iba raz na bežnú kontrolu (akurát minulý týždeň) a jednoducho moje okuliare neriešili.
V podstate až teraz som sa na nete dočítal, že je povinnosť mať vo vodičskom preukaze záznam, že nosím okuliare alebo šošovky, v opačnom prípade je vodičák neplatný a policajt mi môže dať pokutu do výšky 60€. Podľa tohto už vyše 15r jazdím s neplatným vodičákom. Aké máte s tým skúsenosti? Máte potrebný záznam/kód vo vodičáku? Kontrolujú Vám to policajti?
Posledné roky síce jazdím denne, ale policajti ma za tú dobu zastavili iba raz na bežnú kontrolu (akurát minulý týždeň) a jednoducho moje okuliare neriešili.
-
hojko
Site Admin
Myslis, ze tie okuliare niekto pozera??? Aj ja som mal mat okuliare do dialky, slabucke, ale povedal som lekarke, ze do tlaciva dame, ze bez okuliarov a hotovo. A tiez som jazdil najma v noci dlhe cesty s okuliarmi. Lenze potom som bol na operacii oci - laser, okuliare nepotrebujem. Co v takom pripade, aj tak by som bol lenivy si ist kvoli tomu menit vodicak, hmm??? Nepocul som o nikom, ze by kontrolovali ci ma mat alebo nema mat okuliare, stale existuje ludske vysvetlenie, ze mi spadli, zabudol som ich v robote, stratil som ich...
Tiež mám okuliare do blízka, vo vodičáku ich nemám, a za volantom ich nenosím v 90% prípadov. Mám ich väčšinou v noci, ale na druhú stranu, vodičák už mám skoro 3 roky, a policajti ma ešte ani raz nezastavili. Ale brat je absolútne identický prípad ako ja, kontroly už absolvoval asi 4, a toto mu nikdy neriešili.
Do blizka predsa problem nebudu. Skor by vadili tie do dialky. Nie?
Mňa sa raz pýtal policajt, kde mám okuliare kedže na vodičskom ich mám. Bol som po operácií a nebol som doteraz schopný to ísť "nahlásiť". Vtedy som len povedal, že mám šošovky. Chcel by som vidieť ako by ma donútili si ich vytiahnuť 
Ale to bol jediný krát, čo sa ma na to policajt opýtal ...
Ale to bol jediný krát, čo sa ma na to policajt opýtal ...
Oki, tak snáď bez problémov odjazdím ďalších 15 rokov.. a žiadneho policajta to nebude trápiť. Prinajhoršom poviem, že som len nedávno začal nosiť okuliare. 
Inak, na nových vodičákoch by ste mali mať kód 01.01, ak nosíte okuliare a 01.06, ak nosíte aj šošovky. V noci som si aj spomenul, že keď som vybavoval autoškolu, očná mi hovorila, že do tlačiva nedáva, že musím nosiť okuliare, aby som to nemal vo vodičáku. Neviem prečo, ale je pravda, že to bolo strašne dávno..
Inak, na nových vodičákoch by ste mali mať kód 01.01, ak nosíte okuliare a 01.06, ak nosíte aj šošovky. V noci som si aj spomenul, že keď som vybavoval autoškolu, očná mi hovorila, že do tlačiva nedáva, že musím nosiť okuliare, aby som to nemal vo vodičáku. Neviem prečo, ale je pravda, že to bolo strašne dávno..
rychly dotaz na parkovanie
situacia:
jednosmerna ulica, parkovacie boxy a doplnkova tabula ktora specifikuje rezervaciu boxov avsak sa nachadza az dalej, v smere jazdy tak, ze pokial ides jedinou moznou cestou k tym boxom (kedze ide o jednosmerku) k tabuli sa nikdy nedostanes kedze je az za seriou parkovacich boxov a este je aj otocena tak, ze ju nie je vidno z cesty ale je kolmo na cestu...
viz priloha
kedze tam byvam viem o tom, ze ide o sukromne rezervovane parkovacie miesta ale casto tam stavaju ine auta ako domacich a papuce tam idu ako teple zemle, opravnene?
situacia:
jednosmerna ulica, parkovacie boxy a doplnkova tabula ktora specifikuje rezervaciu boxov avsak sa nachadza az dalej, v smere jazdy tak, ze pokial ides jedinou moznou cestou k tym boxom (kedze ide o jednosmerku) k tabuli sa nikdy nedostanes kedze je az za seriou parkovacich boxov a este je aj otocena tak, ze ju nie je vidno z cesty ale je kolmo na cestu...
viz priloha
kedze tam byvam viem o tom, ze ide o sukromne rezervovane parkovacie miesta ale casto tam stavaju ine auta ako domacich a papuce tam idu ako teple zemle, opravnene?
Podľa mňa to oprávnené je. Máš tie boxy označené aj vodorovne, tými krížami. A taktiež je tam aj zvislé značenie s dodatkom, pre ktoré autá sú boxy "rezervované". Ja osobne v tom nevidím problém. Problém má ten, kto ignoruje to vodorovné dopravné značenie a zaparkuje si svoje auto na vyhradenom/kúpenom mieste. Takýchto boxov (hlavne určených pre invalidov) podobne označených jednou tabuľkou je pri nákupných centrach xyz. Ale každý ten box má aj vodorovné označenie. Skús tam zaparkovať, a potom sa môžeš s privolanými policajtmi hádať koľko len chceš, že značka bola o xyz boxov ďalej, a ty si ju nevidel 
Ci je to opravnene to ti na 100% nepoviem, ale je to uplne bezny zvyk takymto systemom to oznacovat. Minimalne na 5 roznych sidliskach som to tak videl.
Ak vidim na park.mieste kriz tak hladam prislusnu znacku ci sa skutocne jedna o rezervovane miesto. Az ked tam nic neni minimalne 5 boxov na kazdu stranu, tak parkujem.
Ak vidim na park.mieste kriz tak hladam prislusnu znacku ci sa skutocne jedna o rezervovane miesto. Az ked tam nic neni minimalne 5 boxov na kazdu stranu, tak parkujem.
-
guess.whoo
Redeemer
ja radsej neparkujem vobec na tieto prekrizene miesta lebo su spravidla rezervovane..jedine ak nikde nevidim dodatocnu znacku a "krizik" je uz poriadne vyblednuty