Zákon o cestnej premávke

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Zákon o cestnej premávke

Príspevok od používateľa 94jakub »

Značka Daj prednosť určite nerozhoduje o tom, či tam pripájací pruh je alebo nie. Ale bolo by lepšie keby tam bola modrá značka s vyznačenými jazdnými pruhmi.

O nejakých "normách" prípájacích pruhov som tiež chcel niečo nájsť ale v rýchlosti sa mi nič nepodarilo.
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Mal som na mysli tu dodatkovu tabulu, kde je naznaceny tvar krizovatky, co som aj napisal. Takze nevytrhavaj z kontextu to, co sa ti hodi. Je to vedlajsia cesta.
Keby sa konci jazdny pruh, tak by tam bola modra znacka alebo biele sipky na vozovke. Ci?
Teraz neviem, co chces vediet. Ci mas davat smerovku? Ja by som nedaval, pretoze pokracujem rovno, nemenim smer jazdy a vsetkym naokolo je jasne, ze na vyber nemam. Zakaz odbocenia vpravo, cesta pokracuje priamo.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Tak si pozri ten môj druhý prípad.. máš tam daj prednosť v jazde a prikázaný smer vpravo.. nie je tam ani modrá tabuľa o zbiehaní pruhov a ani šípky na ceste. Čiže v tom druhom prípade by som tiež nemal blikať, keď sa radím do hlavného pruhu?
bindo011
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa bindo011 »

Brm ten druhý prípad by sa dal nazvať pripájacím pruhom. Takéto riešenie je dosť časté najmä vtedy, ak sa vedľajšia cesta pripája na hlavnú, ktorá je dosť frekventovaná. Ak by tam ten pruh nebol, bolo by nutné väčšinou vždy postáť a dať prednosť v jazde vozidlám, ktoré sú na hlavnej. To by však v hustej premávke mohol byť problém, predsa len je pohodlnejšie sa rozbehnúť v pripájacom pruhu a potom sa už len pichnúť medzi autá, ktoré idú po hlavnej. Čo sa týka smeroviek, keď ideš z takéhoto pruhu na hlavnú jednoznačne smerovku treba použiť, v tomto prípade doľava, aby autá, ktoré idú za tebou po hlavnej vedeli, že sa chystáš pripojiť na hlavnú. Myslím si že je to otázka hlavne bezpečnosti :) .
brm
Darca
Darca

A prečo potom tamten prípad nie je pripájací pruh? Je to mini, ale v podstate tiež sa môže auto rozbehnúť.. aj plno ľudí sa tam jednoducho plynulo radí do hlavného pruhu hlavnej cesty.

Ďaľší prípad: https://www.google.sk/maps/@48.6892696, ... 312!8i6656
Aj tu sa predsa dá rozbehnúť a zaradiť do hlavného pruhu plynulejšie.. pár rokov dozadu som už túto križovatku tu dával a bolo mi povedané, že toto nie je pripájací pruh. Ale pritom tu bývam pekne rozbehnutý a viem sa tiež plynulo zaradiť do hlavného pruhu, aj keď práve idú autá po hlavnej ceste. Kedy by to bol pripájací pruh? Musí to mať nejakú dĺžku? Alebo len jednoducho si to niekto povie? Zákon o cestnej premávke to nerieši. Nejaká vyhláška?
jojo1996
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa jojo1996 »

A čo tu keď stojím na STOPke a chcem sa zaradiť do pruhu ktorý pokračuje rovno? Ľudia to tam striedajú, raz smerovka doľava, raz doprava :D

https://www.google.sk/maps/@49.213866,1 ... 6656?hl=sk
Prílohy
Bez názvu.png
Bez názvu.png (9.66 KiB) 1174 zobrazení
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Brm asi sa nerozumieme :-) Veď keď nikoho neohrozíš ani neobmedzíš, tak sa môžeš zaradiť a v 90tke, keď ťa nikto neodmerá. Stopku tam nemáš. Či prečo ti tak ide o to, či to je pripájací pruh, alebo nieje?
farnell
Star
Star

Príspevok od používateľa farnell »

@Jojo1996
Jednoznacne smerovku v pravo je to krizovatka. Pokial by si dal smerovku vlavo tak ides do protismeru co je uz z principu blbost. A dalej Ti pokracuje pruh pre BUS ktory krizujes, ale nesmies nan vojst takze nemozes vyuzit ani princip pripajacieho pruhu kedy by uz smerovka vlavo mala opodstatnenie.
brm
Darca
Darca

energy00.. ide o tú smerovku, ktorým smerom blikať.. pokiaľ je to pripájací pruh, blikáš jedným smerom, pokiaľ to nie je pripájací pruh, blikáš opačným smerom (prípadne neblikáš).. :)
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

teraz niečo iné ako križovatky.

Dnes večer som na poľskej TV pozeral reláciu. Ide o tie zrážky na ceste a potom ako dobehnú policajti a riešia kto zavinil havárku.
A teraz situácia. V meste ide suzuki na jednoprúdovej ceste (rozumej obojstranná premávka). Zapne blinkér doľava a a začne pribrzdovať. Fabia za ňou začne predbiehať suzuki (pritom obaja šoféri aj pred policajtami potvrdili, že suzuki blikalo doľava). Následne suzuki začne odbáčať a nabúra do fabie, kt. ho predbiehala. Policajti to mali aj na mestskej kamere a uznali, že vodič suzuki je na vine, že mal pustiť fabiu, ktorá ho predbieha. Celé mi to príde hlúposť a nelogické. Či aj my máme v slovenskej vyhláške nejakú takúto kktinu ? Logicky predsa nezačnem predbiehať auto, ktoré dá blinker doľava, veď predsa ohrozujem jeho a celú cestnú premávku.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

U nas plati, ze predbiehanie mas ukoncit pred krizovatkou, teda bol by na vine ten vo Fabii. Ak by sa Suzuki iba otacalo, tak by asi jeho vodic bol na vine.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

práve nebola križovatka, klasika medzi panelákmi, odbáčal na parkovisko.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

a to hadam nie je krizovatka?
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Parkovisko je miesto mimo cesty. Podla zakona je krizovatka definovana ako "miesto, v ktorom sa cesty pretínajú alebo spájajú".
Aj ked ako citam, tak to neplati 100 %ne, staci ze tam je kratky usek cesty k verejnemu parkovisku a uz je to ucelova komunikacia. Takze vseobecne sa to neda jednoznacne posudit.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

výjazd z parkoviska nie je križovatka, dávaš všetkým prednosť aj keď ide zľava. Stále mi ale príde blbosť, aby som pozeral protismer a ešte aj späťák, či ma náhodou niekto nepredbieha, keď krásne dávam najavo, že budem odbáčať. Plus ešte tá slepá zóna zrkadla, kde nevidno auto ak je vedľa mňa.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Poľské zákony nepoznám ale u nás je to napísané celkom jasne.
§ 15
Predchádzanie

(1) Predchádza sa vľavo. Vpravo sa predchádza vozidlo, ktoré mení smer jazdy vľavo a ak už nie je pochybnosť o ďalšom smere jeho jazdy. Pri jazde v pripájacom jazdnom pruhu alebo v odbočovacom jazdnom pruhu sa smie vpravo predchádzať aj vozidlo idúce v priebežnom jazdnom pruhu.

(2) Vodič, ktorý pri predchádzaní vybočuje zo smeru svojej jazdy, je povinný dávať znamenie o zmene smeru jazdy, pričom nesmie ohroziť vodičov jazdiacich za ním.

(3) Vodič nesmie pri predchádzaní ohroziť ani obmedziť vodiča vozidla, pred ktoré sa po predídení zaraďuje; pritom je povinný dávať znamenie o zmene smeru jazdy. Pri predchádzaní musí zachovávať dostatočný bočný odstup od predchádzaného vozidla.

(4) Vodič predchádzaného vozidla nesmie zvyšovať rýchlosť jazdy ani inak brániť predchádzaniu.

(5) Vodič nesmie predchádzať,

a) ak nemá pred sebou rozhľad na takú vzdialenosť, ktorá je potrebná na bezpečné predchádzanie,
b) ak by sa nemohol bezpečne zaradiť pred vozidlo alebo pred vozidlá, ktoré chce predísť,
c) ak by ohrozil alebo obmedzil vodiča jazdiaceho v protismere, alebo ohrozil iného účastníka cestnej premávky,
d) ak vodič pred ním idúceho vozidla dáva znamenie o zmene smeru jazdy vľavo a ak ho nemožno predísť vpravo podľa odseku 1, prípadne ak ho nemožno predísť v ďalšom voľnom jazdnom pruhu vyznačenom na vozovke v tom istom smere jazdy,
e) cez pripájací alebo odbočovací jazdný pruh; to neplatí pre prípad uvedený v odseku 1,
f) po krajnici; to neplatí pri predchádzaní vpravo podľa odseku 1, pritom nesmie ohroziť ani obmedziť chodca idúceho po krajnici a cyklistu alebo vodiča malého motocykla jazdiaceho po krajnici,
g) pri jazde cez križovatku a v takej vzdialenosti pred križovatkou, ktorá nie je dostatočná na bezpečné dokončenie predchádzania pred úrovňou križovatky; to neplatí pri predchádzaní motocykla bez postranného vozíka alebo nemotorového vozidla,
h) pri jazde cez železničné priecestie,
i) ak by pri predchádzaní svojou výrazne nižšou rýchlosťou obmedzil za ním idúce vozidlo, ktoré začalo úkon predchádzania skôr,
j) na priechode pre chodcov, priechode pre cyklistov a bezprostredne pred nimi.
Keby ten na Fábii tvrdil, že začal predbiehať a smerovku na Suzuki ešte nemal, tak by sa asi dalo riešiť, či ju zapol dostatočne skoro. Ak ju ale videl, tak je jednoznačne na vine on.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

ako pise Jakub, ak ma auto vyhodenu smerovku, nesmies ho obiehat... ak smerovku nema obiehat mozes... pocas manevru Ta nesmie ohrozit, a to pochopitelne ani odbocovanim...

hrban: je Ti zatazko skontrolovat aj spatak, aby odbocovaci manever prebehol bez komplikacii?? ci je na tom, prosim Ta, blbost?? "ci Ta nahodou niekto nepredbieha"?? Ty kam hladis, ked ides po ceste, iba pred seba?? co potom maju robit chudaci motorkari, ked mame takychto pilotov...

...10 rokov dozadu som takto rozj*bal auto, ked som jedneho neblikajuceho obiehal a ten mi skrizil cestu :)
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Do toho spätného sa musíš pozrieť ale napríklad aj kvôli tomu aby si nebol vinníkom ty. Ako písal RATZINGER, predbiehaný nemôže ohroziť toho, čo predbieha.
Ak by teda ten za tebou začal predbiehať a už mal vyhodenú smerovku a v tom ty dáš smerovku a začneš odbáčať vľavo, tak na vine si ty.
Ale tak snáď to patrí k nejakému "zdravému rozumu," mať prehľad na ceste v každom smere.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Co je to za volovina argument, ze sa pri odboceni nepozriem do spataka? Tebe by mali hrban vziat vodicak alebo aspon ta poslat na preskusanie. A teraz zo zivota - jeden rodinny prislusnik mimo mesta obiehal asi tri auta za sebou. V tom prve auto bleskovy blinker vlavo, brzdenie a zatocenie na daku lesnu cestu ci cestu k lesu. Vodic auta frajer, ze mal blinker a ten co predbiehal ho narazil, ze vola policajtov. Prisli policajti, ten co odbocil dostal pokutu za sposobenie dopravnej nehody, pretoze nedal prednost tomu co uz predbiehal a bolo.
farnell
Star
Star

Príspevok od používateľa farnell »

RATZINGER666 napísal:... co potom maju robit chudaci motorkari, ked mame takychto pilotov...
Lebo motorkari nejazdia rychlo, to oni tak nizko lietaju...[emoji1]
Potom,ale neviem kto je tu skor pilot.
Napísať odpoveď