Zákon o cestnej premávke

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Re: Zákon o cestnej premávke

Príspevok od používateľa Gothar »

A kolko je takych? Ja som v skusobnej dobe jazdil normalne, tak ako aj vsetci okolo mna. Kto chce byt dobry vodic tak jazdi vzdy ked moze, inak sa skusenosti nabrat nedaju. A ked niekto 2 roky nejazdi, tak za ten cas snad ziska trochu rozumu a nebude robit rovnake blbosti ako 18 rocni vyrastkovia ktori su celi vyteseni z toho, ze maju vodicak o 2 tyzdne skor ako ich spoluziaci. Jazdenie v premavke nie je iba o tom, ze vodic vie kedy ma stlacit spojku ale o tom, aby si daval pozor na dianie okolo seba a zbytocne neriskoval, kde prave dost pomoze zbavenie sa vplyvu puberty.
markus
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa markus »

takych je vela co si spravia vodicak a nejazdia, ja som tiez zacal hned ako som mal vodicak v ruke, ale je vela takych co taku moznost ani nemaju a robia si vodicak aby zohnali pracu, kto bude jazdit s nimi?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

GothaR: Kludne by som odhadol, ze ti, ktori si spravili vodicsky preukaz este pocas strednej skoly alebo hned po nej, tak hadam polovica z nich nejazdila, resp. jazdila len sporadicky (3x za polroka)...
Gothar
Moderátor
Moderátor

markus: neviem kto s nimi bude jazdit, ale zda sa ti bezpecne zamestnat ako vodica niekoho kto ma cerstvy vodicak?
hojko: viem, ze taki ludia su, ale nejazdili kvoli skusobnej dobe alebo len preto ze nemali moznost? A stale tu plati to, co som pisal vyssie - aj nejazdenie v nizsom veku moze pomoct, kedze ten clovek uz ziska trochu rozumu. Potom je to skor o obnoveni si zakladnych predpisov, ale schopnost soferovat podla mna nie je omnoho horsia ako pri opusteni autoskoly.
markus
Light Professional
Light Professional

nevravim ze zamestnat ako vodica, na to preba podla zakona prax, ale k niektorym povolaniam vodicak potrebujes(obchodny zastupca napr.)

v 18tke je nevybureny a blaznivy, v 19tke bude iny? alebo kedy nastane ten zlom? tak potom davajme vodicaky az od 30 rokov ked je problem vo veku(viem ze je to blbost)
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

GothaR napísal:Preto je zatial asi najlepsie presadenie toho, ze cerstvi vodici by museli jazdit s doprovodom.
V tomto prípade by som to upravil trochu inak... vodičáky by som vydával od 16-17r, ale jazdiť by mohli iba v sprievode dospelej osoby s vodičákom. Myslím, že to takto funguje v niektorých krajinách v zahraničí. Určite dosť mládeže by si takto porobilo vodičáky a naučilo by sa normálne šoférovať... toť môj názor.

;)
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Suhlasim s tym, co napisal brm. Nemal by som nic proti tomu, ak by sa vodicak dal spravit uz od 16. rokov, ale s tym, ze do 18-nastky mozu jazdit LEN v sprievode rodica, resp. v sprievode osoby, ktora ma vodicksy preukaz minimalne 5 rokov. Predpokladam, ze tymto by sa dosiahlo to pubertiacke "vyburenie" a opitych by bolo za volantom menej, tym padom aj nehod.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...mohol by mi niekto vysvetliť križovatky s električkami?...na nete sú testy, ale tie ma to nenaučia...čítať zákon sa mi kôli tomu zrovna dva krát nechce...
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

A co ti nie je jasne? V principe ma elektricka VZDY prednost.

LOL za tu karmu. Pobavil si ma. :hehe: Nemas zaco.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...naozaj?...nechce sa mi veriť, že je to také jednoduché...v autoškole to bolo trochu zložitejšie...
markus
Light Professional
Light Professional

p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Grim, v podstate ti to zhrnul markus.
adameeec
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa adameeec »

brm napísal:Inak ja nevedel nájsť svetlá v ázijskom aute.. hehe.. ;)
povacsinou maju japonci alebo korejci svetla tam kde frantikovia. Na packe so smerovkami.

btw. ked sa tu uz bavite ohladne pravidiel vydavania VP, tak podla mna by to mohlo byt od 16, s tym, ze do 18 by museli jazdit len s doprovodom dospelej osoby, ktora ma VP uz isty cas a jazdit by mohli len po urcitej trase v mieste svojho bydliska(tusim, ze v Nemecku je nieco podobne). Ak by sa to porusilo, tvrdo by som to trestal. Ci uz samotneho maloleteho vodica, ale aj "dozorujucu" osobu. :wink:

//trosku dlho som to pisal, predbehol ma p4ra :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Toto je neuplne, elektricka ma prednost vzdy vtedy, ked ide subezne s autom. Cize ak by to cervene auto chcelo odbocovat dolava a elektricka by isla rovno, tak by jej tiez muselo davat prednost.
Ak ide elektricka oproti, tak musi davat prednost autu, samozrejme ak tam nie je znacka o davani prednosti elektricke, co vacsinou je :)

//oprava: http://www.hojko.com/post1585669.html#p1585669
markus
Light Professional
Light Professional

to sa mi nezda, to akoze ked ja chcem odbocit dolava a elektricka ide oproti mne tak mi ma dat prednost? to je snad blbost, pokial nejde z vedlajsej
na elektricku predsa platia normalne zakony cestnej premavky akurat v tomto pripade ma vinimku(odbocovanie vpravo)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

brm, adameeec: V niektorych krajinach je to zase tak, ze do 21 rokov mozes jazdit len na dieslovych motoroch, resp. nizsich obsahoch. Az po dovrseni 21. veku zivota mozes jazdit na bezinovych motoroch. Svojho casu mal pred par rokmi takuto aferku jazdec F1 Jenson Button (tusim jazdil za Williams), ktory ked zacal pretekat v F1, tak nemal este tento vek a policajti ho prichytili, ze siel neviem ako rychlo. Dostal pokutu, avsak usmevne bolo to, ze si sice obmedzeny na "slabsi" dieslovy motor, ale ked ti da niekto BMW 330d nejaky S 350 CDI, tak nemas problem...
adameeec
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa adameeec »

myslim, ze obmedzenie vykonu nie je spravna cesta. Jazdit rychlo v dnesnej dobe sa da skoro na kazdom novsom aute. A prave v tych slabsich jazdia povacsinou ludia, ktori si musia nieco dokazovat a ako im to ide. Viac nebezpecnejsich situacii som zazil na slabsich autach, naopak na drahych, silnych autach, ktore maju zrychlenie okolo 5s na 100kmh som nezazil ziadnu. Ci uz ako spolujazdec, alebo sofer.

a v mnohych rodinach maju len jedno auto a co ked ho maju relativne silne, ze by nezapadalo do tej kategorie? Vodic s cerstvym vodicakom by nejazdil vobec....a tym padom by sa cele to obmedzenie minulo ucinku
Gothar
Moderátor
Moderátor

markus napísal:to sa mi nezda, to akoze ked ja chcem odbocit dolava a elektricka ide oproti mne tak mi ma dat prednost? to je snad blbost, pokial nejde z vedlajsej
na elektricku predsa platia normalne zakony cestnej premavky akurat v tomto pripade ma vinimku(odbocovanie vpravo)
Ano, ma ti dat prednost, ale vacsinou su taketo miesta osetrene znackami, cize tento predpis v praxi vyuzijes malokedy.
hojko: suhlasim s adameecom, toto sa hodi skor do krajin kde je bezne mat v rodine viac aut, u nas by to mohlo byt dost obmedzujuce. Nehovoriac o tom, ze preferovanie dieslov je trochu scestne, kedze v poslednych rokoch sa pomer vykonu a objemu u benzinovych a dieslovych motorov dost vyrovnal.
markus
Light Professional
Light Professional

ideme po hlavnej ulici ja aj elektricka, ja odbocujem dolava a elektricka musi zastavit a dat mi prednost?
mozes sem dat odkaz na zakon pretoze toto sa mi naozaj nezda
Gothar
Moderátor
Moderátor

Dobre, moja blbost :oops:
Paragraf 19:
4) Vodič odbočujúci vľavo je povinný dať prednosť v jazde protiidúcim motorovým vozidlám i nemotorovým vozidlám, električkám idúcim v oboch smeroch a chodcom prechádzajúcim cez vozovku. Vodič motorového vozidla i nemotorového vozidla odbočujúci vpravo je povinný dať prednosť v jazde električke, ak je povolená jazda pozdĺž električky vľavo.
(5) Električka, ktorá križuje smer jazdy vozidla idúceho po jej pravej alebo po jej ľavej strane a dáva znamenie o zmene smeru jazdy, má prednosť v jazde.

Takze prednost sprava vzdy plati, pri elektricke je len ta vynimka, ze ked odbocuje pri subeznej jazde, tak jej tiez treba davat prednost. Nejak mi uz pamat nesluzi... :)
Vychadzal som aj z toho, ze napriklad v KE na kruhaci na Moldavskej sa elektrickam prednost nedava, ale teraz je jasne, ze to je iny pripad.
Napísať odpoveď