Frco: cukry v ovocí, zelenine, obilí sú dobré a potrebné, škodlivý je rafinovaný cukor
Skodlive je vysoke mnozstvo. Co sa tyka monosacharidov, je jedno z akej su formy, ale z ovocia a zeleniny su doplnene vysokym obsahom polysacharidov a to je podstatne, kdezto samotny cisty cukor je len zdroj energie, bez akychkolvek mineralov a vitaminov.
A zdravy clovek neskonzumuje tolko ovocia, aby bolo potrebne riesit nejaku pozitivnu energeticku bilanciu.
Ja pisem o sacharidoch, vseobecne. Pretoze aj v ovoci su tieto jednoduche cukry, ktore treba, ale kedze su doplnene mnozstvom polysacharidov, su pre telo vhodnejsie ako cista sacharoza.
A tych 2000 kcal sa mi akosi nezda, nie skor kJ?
niekedy je to tu jak u sprostych. uplne jednoduchy sedliacky rozum. ked prijmem viac ako vylucim=priberem, ked naopak=chudnem.
monosacharid je vzdy monosacharid. ovocie obsahuje z velkej casti fruktozu=ovocny cukor, ktory sa travi dost rychlo a je zodpovedny vdaka tomu, ze je lacny a pridava sa do kadecoho za narast obezity, teda nie je ot nieco co sa da jednoznacne oznacit ako "dobre/zdrave".
vyhoda ovocia je vtom ze obsahuje aj vlakninu a vitaminy, preto je zdrave, ale uplne sedliackym rozumom povedane, ked sa mi 400kalorii z troch jablk uvolni za pol hodinu, kym ja dokazem stravit len 200kalorii, kam asi ten zbytok ide? samozrejme do tuku a telo sa nepyta ci je to z jablka alebo z coly, je to prebytok a ten sa ulozi...uz fakt jednoduchsie to napisat nejde, sedliacky rozum, nic viac.
Aealo napísal:áno, 2000kcal, celkovo mám okolo 2500-3000
A to z tych 2500 mas 2000 len z ovocia?
ColdRain napísal:niekedy je to tu jak u sprostych. uplne jednoduchy sedliacky rozum. ked prijmem viac ako vylucim=priberem, ked naopak=chudnem.
monosacharid je vzdy monosacharid. ovocie obsahuje z velkej casti fruktozu=ovocny cukor, ktory sa travi dost rychlo a je zodpovedny vdaka tomu, ze je lacny a pridava sa do kadecoho za narast obezity, teda nie je ot nieco co sa da jednoznacne oznacit ako "dobre/zdrave".
vyhoda ovocia je vtom ze obsahuje aj vlakninu a vitaminy, preto je zdrave, ale uplne sedliackym rozumom povedane, ked sa mi 400kalorii z troch jablk uvolni za pol hodinu, kym ja dokazem stravit len 200kalorii, kam asi ten zbytok ide? samozrejme do tuku a telo sa nepyta ci je to z jablka alebo z coly, je to prebytok a ten sa ulozi...uz fakt jednoduchsie to napisat nejde, sedliacky rozum, nic viac.
Ono vidis, ze sedliacky rozum castokrat nefunguje.
nikto nefunguje tak, ze by jedol LEN ovocie. ale ked je niekto tucny a si mysli, ze ked nahradi colu 100% dzusom a pomoze mu to, je na omyle. sacharidy z ovocia su furt sacharidy, furt maju vysoky glikemicky index a furt maju svoju kaloricku hodnotu ked si niekto mysli nieco ine je mimo.
samozrejme maju svoje vyhody, ovocie obsahuje vlakninu teda ta to zasyti na viac ako ked vypijes rovnake mnozstvo kalorii v cole, ale furt su to kalorie.
ovocie ma urcite svoje miesto v zdravom stravovani, vdaka vlaknine a vitaminom, ale opat zdravy rozum. ked si zadrbem tri macdonaldy denne a potom zozerem tri banany a tri jablka a poviem si, ze ako super chudnem je mi to na dve veci...ak ovocie normalne zapocitam do svojho kalorickeho prijmu za den a ratam stym ze je to cukor a tomu prisposobim zbytok jedalnicka je to v poriadku a je to zdrave. nic viac nic menej.
je jasné, že nemôžeš jesť len ovocie, potrebuješ aj zelené listy neviem, čo tu stále splietaš mc donald, keď jem väčšinu dna ovocie, asi nebudú ostatok sračky z mc donaldu sacharidy máš vo všetkom, v ovocí, zelenine, orechoch, obilninách, ty potom neješ nič?
nehovoril som o tebe, ale vseobecne. jak stale splietam? spomenul som ho prave prvy krat. riesilo sa ovocie ako take vramci zdraveho stravovania. a ktomu som sa vyjadril. a v zasade sa zhodneme, ked je ovocie ako take sucastou celeho komplexu zdravheo stravovania a mnozstvu jeho prijmu je prisposobeny cely jedalnicek, je to v zasade ok. to sa hadam zhodneme
Ja najviac jem zo zeleniny paradajky, uhorky, mrkvu, sem tam melón a z ovocia najviac asi jablká, hrušky, broskyne .. Ale všeobecne si myslím že je to viac menej jedno a nedá sa odporúčať že jedz len mrkvu a hento nie a pod.
Frco napísal:a ake ovocie a zeleninu jete a doporucujete? Jablka, banany, mrkvu...?
V ramci zdraveho stravovania skor ovocie domaceho povodu, proste vsetko co sa na SK vypestuje.
Tropicke ovocie sa dovaza aj niekolko dni vo velkych nadobach naplnenych nechutnou smradlavou tekutinou, v ktorej keby sa clovek okupal, tak to asi neprezije. Je v tom chemia, ktora pomaha ovociu rychlo dozriet /kedze sa trha este zelene/ a zaroven zabranuje hnilobe a plesniveniu.
To len tak pre info.
Videla som reportaz o tom reportaz a nejaky cas som to prestala kupovat. Ale tak zase, co chuti, to chuti, dlho mi to nevydhrzalo
Všetko čo tu píše ColdRain. Keď idem teraz sacharidové vlny, tak si dávam pozor na sacharidy (cukry) z akéhokoľvek zdroja - aj zo zeleniny, aj z ovocia - je to jedno.
Ak si niekto myslí, že vyhodí sladkosti a zežere denne 1 kg ovocia a bude chudnúť, tak je na omyle.
hughito napísal:Všetko čo tu píše ColdRain. Keď idem teraz sacharidové vlny, tak si dávam pozor na sacharidy (cukry) z akéhokoľvek zdroja - aj zo zeleniny, aj z ovocia - je to jedno.
Ak si niekto myslí, že vyhodí sladkosti a zežere denne 1 kg ovocia a bude chudnúť, tak je na omyle.
od kedy som prešiel hlavne na ovocnú stravu, tak som schudol. asi máš zlú teóriu
hughito: čo také ješ, keď si dávaš pozor na sacharidy?
teta v prílohe je okolo 3000kcal denne z ovocia a listovej zeleniny, riadne pribrala
Btw. Ešte (podľa mňa) je dobré odšťavňovanie najme zeleniny, ale aj ovocia. Napr. niekedy keď sa idem bicyklovať si dám namiesto čistej vody odšťavnenú repu, mrkvu, jablko (je veľa konbinácii, v podstate čo vám chutí) a zvyšok doplním vodou. (Sorry ak sa to nepiše tak proste juicing )
+ Veľmi dobrý dokument o tom Fat sick and nearly dead. I keď je to najme o Amerike a všetci vieme ako to tam chodí, ale ide o princíp.